Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere obuvi na tréning do posilňovne

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Obuv na tréning do posilňovne


Maximálna stabilita, optimálna podrážka alebo spevnenie hornej časti zvršku – to sú základné aspekty, na ktoré sa treba zamerať pri výbere topánok na cvičenie do posilňovne.

Ani správne zvolená obuv vám nezaručí zázračné pokroky. Môže vám však umožniť zlepšenie tréningu, a to predovšetkým uľahčením vykonávania mnohých cvikov, zdokonalením ich techniky či dokonca zvýšením vašich silových výkonov. Voľbou správnej obuvi môžete navyše predísť úplne zbytočným úrazom či zraneniam.


Aké by nemali byť topánky do posilňovne?

Určite máte vo svojej zbierke minimálne jeden pár športových topánok. Premýšľate, či budú vhodné aj do posilňovne? Určite nie, pokiaľ ide o model určený na každodenné nosenie, teda napr. univerzálny sneakers a nie na vykonávanie konkrétnej aktivity.Okrem nedostatočnej stability a podpory chodidla existuje pomerne vysoké riziko zranenia či dokonca zlomenín prstov na nohách, napr. v dôsledku pádu činky.

Častou chybou je aj používanie bežeckej obuvi do posilňovne. Chodidlá sa chovajú úplne inak pri behu a počas posilňovania, a preto majú aj iné potreby. Pri cvičení v bežeckej obuvi sa môžete pričiniť k rýchlejšiemu opotrebovávaniu systému tlmiacemu nárazy.






Ako vybrať vhodnú obuv do posilňovne?

Aké by teda mali byť topánky do posilňovne? Pri nákupe je potrebné sa zamerať na to, aby:


  • zabezpečovali maximálnu stabilitu a bezpečnosť počas cvičenia – bude to mimoriadne dôležité pri tréningu s veľkým závažím

  • mali dosť tvrdú, ale nie príliš tenkú a zároveň elastickú podrážku – zaistia chodidlám stabilitu a vám pohodlie, najmä pri cvičeniach, kde práca nôh hrá dôležitú úlohu

  • mali spevnenú hornú časť zvršku – takýto model vám zaistí potrebnú bezpečnosť, najmä v prípade nečakaného pádu činiek


Silový a posilňovací tréning

Posilňovanie, to nie je len vzpieranie a zdvíhanie činiek. Silový tréning je možné vykonávať s dodatočnými záťažami, ale môže to byť aj tréning vykonávaný s využitím vašej telesnej hmotnosti. Zvýšenie záťaže je potom nahradené väčším počtom opakovaní alebo celých sérií cvikov. Počas posilňovania je veľmi dôležitá precíznosť pohybu a kontrola tela až po samotné chodidlá. Práve preto sa tu najlepšie osvedčia pevnejšie topánky na stabilnej podrážke bez nadmerného odpruženia s tvrdou ale elastickou podrážkou. Vďaka nim si zaistíte lepšie cítenie povrchu a tiež stabilitu a udržanie nôh na jednom mieste, čo je dôležité najmä vtedy, keď trénujete s veľkým závažím. Mali by tiež mať spevnenú hornú časť zvršku, čo oceníte najmä pri páde činiek.


Crossfit

Intenzívne posilňovanie a kondičný tréning, akým je crossfit, si vyžaduje špeciálnu prípravu. Pre crossfit zvoľte pevnejšiu obuv s tvrdšou podrážkou a nižším stupňom odpruženia. Čiastočné vrátenie, zmeny pozícií, zmeny záťaží a intenzívna námaha zaistí, že noha musí mať maximum stability, cítenia povrchu a súčasne zodpovedajúcu ochranu.


Vzpieranie

Topánky na vzpieranie sú prispôsobené a vhodné výhradne pre cviky ako je trh či nadhod a s nimi úzko súvisiace cviky ako je drep a premiestnenie. Poskytujú nám oporu a bezpečnosť, ktorá je pri týchto náročných cvikoch veľmi potrebná.

Vzpieračské topánky sú špecifické hlavne tým, že majú vyvýšenú a pevnú pätu, poskytujú dostatočný priestor pre prsty a nemajú výstelku. Vďaka pevnému, koženému skeletu a páske na suchý zips navyše vašu nohu perfektne spevní. Tieto topánky poskytujú množstvo výhod predovšetkým pri drepe . Vyvýšená päta zvyšuje rozsah pohybu našich členkov , čo umožňuje, hlavne jedincom so zlou pohyblivosťou členkov, vykonávať hlbšie drepy. Inak povedané sú tieto topánky schopné v určitej miere kompenzovať našu nedostatočnú mobilitu. Ďalej vyvýšená päta napomáha udržiavať vzpriamenú polohu hrudníka, čím dochádza k menšiemu zaťaženiu a tlaku na dolnú časť chrbta. A v neposlednom rade tiež umožňuje držanie stabilnej pozície nôh pri drepe tým, že ich udržuje v neutrálnej klenutej polohe .

Vzpieračské topánky vám teda vďaka svojej konštrukcii umožňujú nielen vykonávať hlbšie, stabilnejšie a bezpečnejšie drepy, ale tiež ich vykonávať v plnom rozsahu pohybu , teda efektívnejšie .


Kardio

Pokiaľ namiesto posilňovania uprednostňujete bežecký pás alebo spinning, zvoľte kvalitnú bežeckú obuv , ktorá dobre odvádza vlhkosť. Ideálne sú modely so zvrškom vyrobeným z ľahkých priedušných materiálov, ktoré zaistia dostatočnú cirkuláciu vzduchu vo vnútri obuvi.Mali by mať tiež zodpovedajúce odpruženie natoľko, aby nebolo narušené cítenie povrchu a súčasne bolo zaistené optimálne tlmenie otrasov.


Fitness

Ideálne topánky na fitness by mali priľnavú tvrdšiu podrážku, ktorá zaistí stabilitu a optimálne tlmenie nárazov. Chcete chrániť svoje kĺby? Vyberte si model, ktorý má zabudovaný vzduchový alebo gélový vankúš.

Pretože sa počas tréningu chodidla potia, mali by byť topánky z priedušných materiálov. Vďaka tomu nedôjde k poteniu chodidiel, čím sa eliminuje vznik nepríjemného zápachu aj prípadné kĺzanie nohy v topánke. Táto obuv je navyše ľahšia ako topánky, ktoré majú kožený zvršok, a tak výrazne prispieva k efektivite cvičenia.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore