Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší pomalý hrniec

   9min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Pomalé hrnce

Pomalý hrniec je určený na zdravú a pomalú prípravu chutných jedál. Vďaka šetrnému postupu varenia pri teplotách pohybujúcich sa pod bodom varu, je v pokrme zachované veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Počas pomalého varenia sa chuti jednotlivých surovín lepšie prelínajú a hotový pokrm má výraznejšiu chuť. Suroviny stačí do hrnca vložiť a nemusíte sa už o nič starať. Jednoduchá obsluha a prednastavené programy umožňujú uvarenie výborných pokrmov aj úplným kuchárskym začiatočníkom. Môžete sa venovať inej činnosti a po dovarení jedlo rovno servírovať.







Aký je rozdiel medzi pomalým a multifunkčným hrncom?

Pomalý hrniec má jedinú funkciu a tou je varenie pomocou nízkych teplôt. Multifunkčný hrniec má oproti tomu väčšie využitie, slúži na vyprážanie, grilovanie, niektoré treba na výrobu jogurtov. Jednou z funkcií býva často aj pomalé varenie, nie je však samozrejmosťou. Je pravda, že na trhu môžete nájsť hrnce s mätúcim označením, napríklad pomalé hrnce na vyprážanie či multifunkčné hrnce, ktoré nedosiahnu vysoké teploty. V týchto prípadoch vám poradíme sledovať teplotné rozhranie. Je predsa jasné, že v hrnci rozpáliteľnom maximálne na 90 ° C nič neosmažíte, a pokiaľ voda v hrnci pri najnižšom nastavení vrie, o pomalé varenie sa naozaj nejedná.






Pomalé varenie vs. sous-vide

Hrniec na pomalé varenie a sous-vide sú dve odlišné veci. U oboch sa síce pokrm pripravuje pri nízkej teplote v jednom hrnci, avšak sous-vide funguje na princípe vákua – potraviny sa vložia do fólie či vrecka a následne do vodného kúpeľa v hrnci. Pre pomalý hrniec je špecifické, že pracuje pomaly a pokrm pripraví zhruba medzi 3 až 10 hodinami pri teplote pod bodom varu 95 - 98°C.


TIP : Niektoré typy pomalých hrncov sú určené na varenie technikou sous–vide.







Výhody varenia v pomalom hrnci

Pomalé hrnce sú vhodné na prípravu vývarov, polievok, omáčok, duseného mäsa, gulášu, zemiakov, ryže, strukovín, zeleniny, džemov, marmelád, ale tiež napríklad múčnikov.


  • Stabilná teplota a bez vysušenia - pomalé hrnce dokážu udržiavať stabilnú teplotu a zaistia rovnomerné prehrievanie pokrmov v celom hrnci. To je niečo, čo obyčajný hrniec alebo rúra nedokážu. Vďaka nízkej a stálej teplote sa suroviny nevysušujú a výsledkom je oveľa krehkejšie a šťavnatejšie mäso, zelenina i ďalšie potraviny.

  • Výrazná chuť - pri pomalej príprave si jedlo zachováva oveľa viac chuti, neporovnateľne s bežným štýlom varenia.

  • Nízke straty živín - pri bežných spôsoboch prípravy pokrmov sa zbytočne stráca veľké množstvo živín. Pomalé varenie je neporovnateľne šetrnejšie. Pomáha zachovať v surovinách viac vitamínov a zaisťuje vyššiu kvalitu jedla s ohľadom na nutričné ​​hodnoty.

  • Jednoduchá príprava - príprava je jednoduchá, obvykle dáte do hrnca všetky ingrediencie naraz, jedlo v hrnci sa nepripáli. Bez problémov v ňom pripravíte aj tvrdšie druhy mäsa (hovädzia, zverina).

  • Nenáročná údržba - pretože všetky suroviny varíte v jednom hrnci, ušetríte hromadu riadu. Kastróly pomalých hrncov sú navyše vyberateľné a možno ich väčšinou vložiť do umývačky a tiež používať na sporáku alebo v rúre.

  • Bezpečnosť varenia - vďaka časovaču si môžete nastaviť prípravu jedla tak, aby vás hotový pokrm čakal po príchode domov z práce.

  • Úspora elektrickej energie – pomalé hrnce majú nízky príkon. Navyše z nich do okolia uniká minimum tepla.






Typ ohrevu

Pri výbere pomalého hrnca by ste si mali všímať aj to, akým spôsobom dochádza k ohrevu vnútorného hrnca - kde sa nachádza zdroj tepla.


  • Nepriamy ohrev - kvalitnejšie modely pôsobia teplom distribuovaným zo všetkých strán aj zospodu. Nepriamy ohrev môže byť halogénový, teplovzdušný alebo indukčný. Teplo je distribuované rovnomerne, čo eliminuje riziko pripálenia pokrmu.

  • Spodný ohrev - zdroj tepla umiestnený iba pod dnom hrnca. V tomto prípade nie je rovnomernosť prehrievania na takej úrovni. U hrncov so spodným ohrevom je počas varenia jedlo potrebné občas premiešať, aby sa nepripálilo. Lacnejšie hrnce bývajú vybavené spodným ohrevom.







Objem vnútornej nádoby

Vzhľadom na to, že príprava pokrmu procesom pomalého varenia trvá zhruba 3 – 6 hodín, je dobré voliť takú nádobu, ktorá pojme pokiaľ možno všetky požadované potraviny . Aby sa pomalým varením dosiahlo ideálne varenie. hrniec môže byť zaplnený maximálne do ¾ a niekedy dokonca iba do ½ (podľa druhu pokrmu). Pokiaľ si zaobstaráte príliš veľký hrniec a budete v ňom variť malé množstvo jedla, suroviny sa rozvaria, vysušia alebo pripália. V preplnenom hrnci sa naopak jedlo nemusí dostatočne prevariť a voda z neho môže unikať von. Kapacita varných nádob sa pohybuje v rozmedzí od 3 až 6,5 litrov.

Voľba vhodného objemu varnej nádoby:

  • 3 l – 2 až 3 porcie

  • 4 l – 3 až 4 porcie

  • 5 l – 5 až 6 porcií

  • 6 l – 7 až 8 porcií








Tvar nádoby

Aj taká zdanlivá banalita, ako je tvar nádoby môže byť v niektorých prípadoch dôležitá. Spravidla máme na výber medzi okrúhlym a oválnym tvarom.

  • Oválny tvar - najobľúbenejší tvar, pomerne univerzálny, ideálny na prípravu hydiny vcelku, rýb, či väčších kusov mäsa. (rebrá, krkovička).

  • Okrúhly tvar - vhodnejšia voľba, pokiaľ plánujete v hrnci variť prevažne polievky, omáčky, guláše a pod.

  • Hranatý tvar - ideálny na prípravu múčnikov a na prípravu veľkých kusov mäsa a zeleniny.


Nezanedbateľná je aj výška nádoby. Obzvlášť hrnce s väčším objemom sú zároveň aj vyššie. To pre vás potom môže byť limitujúce, pokiaľ plánujete hrniec s hotovým jedlom ukladať do chladničky, ale nemáte na také rozmery dostatočne vysoké priehradky.






Materiál vnútornej nádoby

Podstatnú úlohu zohráva aj materiál nádoby, ktorý sa významnou mierou podieľa na jeho vlastnostiach, ale aj jednoduchosti čistenia.Každý materiál má svoje pre aj proti, odporúčame sa zamerať aj na spôsob čistenia, prípadne vhodnosť použitia umývačky.

Ak chcete ušetriť ďalší našpinený riad, ideálne je vyberať taký hrniec pomalý hrniec, ktorého „vnútornú vložku“ je možné používať aj na sporáku. To oceníte najmä ak budete potrebovať zatiahnuť mäso. Bohužiaľ na sporák však môžeme umiestňovať len liatinové alebo kovové varianty. Avšak kvalitnejšie a sú hrnce z kameniny alebo keramiky. Tu teda záleží na vašich prioritách.


  • Kamenina - kvalitné prevedenie, zdravotne nezávadná, vysoká tepelná stabilita - drží teplotu po dlhú dobu.

  • Keramika - prirodzene nepriľnavý povrch, vhodná aj na dusenie, veľmi dobre drží teplotu aj po dovarení pokrmu, nemožno ju umývať v umývačke riadu.

  • Liaty hliník - má dlhú životnosť, skvelú odolnosť, a navyše sa dá použiť na pečenie v rúre, varenie na sporáku aj ohriatie v mikrovlnke, môžete ho umývať v umývačke riadu. Väčšina nádob z liateho hliníka je potiahnutá ešte nepriľnavou vrstvou, či už teflónovou alebo keramickou, ktorá určuje konečné vlastnosti a možnosti použitia varnej nádoby.

  • Nerezová oceľ - odolnosť a vysoká životnosť. Nevýhodou je, že nerezový povrch má horšiu tepelnú vodivosť, silno sa zahrieva.

  • Teflón - nepriľnavá povrchová úprava, pomerne háklivá na mechanické poškodenie a postupne stráca svoje vlastnosti.

Materiál vnútornej vrstvy

Umývanie v umývačke

Nepriľnavosť

Odolnosť voči poškriabaniu

Vedenie tepla Sporák

Vhodná príprava

Keramika

Väčšinou áno

Horšie

Dobrá

Dobré Nie

Pomalé varenie

Teflón

Nie

Dobrá

Zlá

Horšie Áno okrem indukcie

Teploty do 260 °C

Liatina

Pokiaľ je smaltovaná

Horšie, musí sa vypiecť

Dobrá

Dobré

Prudké vyprážanie

Kamenina

Áno

Dobrá

Dobrá

Dobré Nie

Pomalé varenie

Nerezová oceľ

Áno

Horšie, musí sa vypiecť

Dobrá

Horšie, musí byť viacvrstvová Áno

Univerzálna







Pokrievka

Pokrievka pri pomalom hrnci je klasicky sklenená a je pri pomalom varení nesmierne dôležitá. Vďaka nej nedochádza k úniku vodných pár, a tak je jedlo po dovarení šťavnaté. Zároveň zabraňuje úniku tepla. Môžeme si vybrať aj pokrievky plastové alebo kovové. Osobne odporúčame vyberať hrnce so sklenenými pokrievkami, ktoré sú priehľadné, takže môžete jedlo kontrolovať bez nadvihnutia veka. Vďaka vyššej hmotnosti krásne pasujú na hrniec a no dochádza k nežiaducemu úniku pary.

Stretneme sa aj s hrncami s uzatvárateľnou pokrievkou, sú ideálnym variantom na prenášanie pokrmov, pretože sa obsah nevyleje. U najmodernejších pomalých hrncov sa stretneme aj s tým, že na pokrievke je uchytená miešacia metla..

Vyklápacie pokrievky sa hodia, keď nemáte dostatok miesta na odloženie samostatnej pokrievky.






Príkon

Veľkou výhodou pomalých hrncov je nízka spotreba elektrickej energie, a to napriek tomu, že sú v prevádzke niekoľko hodín. Okolo 200 až 250 Wattov sa pritom pohybuje väčšina pomalých hrncov, ktoré sú na trhu. Výnimkou sú napríklad pomalé hrnce určené na tepelnú úpravu s názvom Sous Vide, ktoré sú na spotrebu elektriny náročnejšie. Podľa výšky príkonu môžete odlíšiť aj multifunkčné hrnce s možnosťou pomalého varenia, ktoré majú príkon oveľa vyšší (typicky 1500 W).

Pri mnohých hrncoch sa pohybuje iba v stovkách Wattov (niekde dokonca pod 200 W). Pokiaľ ale chcete objemnejší hrniec, siahnite po výkonoch nad 600 W . Príkon by mal byť tým vyšší, čím má hrniec väčší objem . Silný príkon potrebujete aj v prípadoch, že chcete v hrnci napr. pražiť mäso či piecť chlieb alebo koláče.







Výkon

Jedným z najdôležitejších parametrov, majúcich priamy vplyv na kvalitu a rýchlosť varenia, je výkon . Ten by mal priamo súvisieť s objemom nádoby , pretože platí, že čím väčší objem musí hrniec zahriať, tým vyšší výkon by mal mať. Všeobecne platí, že je vhodné vyberať produkty s výkonom aspoň 1 000 W . Jedine tak bude totiž zaručená dostatočná kvalita a rýchlosť prípravy jedla.

Zároveň je však nutné upozorniť na to, že každý watt navyše sa premietne v cenách elektrickej energie, preto nie je príliš dobré zbytočne prestreľovať a kupovať rozmerovo maličký spotrebič s nepomerne vysokým výkonom. Ten totiž nebude využitý a zbytočne sa stratí.







Ovládanie

Veľa možností nastavenia pomalý hrniec neponúkne, obvykle ide o tri režimy a to nastavenie teploty, časovač a udržiavanie teploty po dovarení.


  • Manuálne ovládanie – jednoduché na ovládanie, jedným gombíkom prepínate do polôh vypnutia/zapnutia, slow/high alebo ohrev (keep warm). Tieto pomalé hrnce sú najlacnejšie, ale neponúkajú funkciu časovača.

  • Digitálne ovládanie – ponúka komfort a väčšiu kontrolu nad pomalým hrncom, funkcia časovača sa tiež veľmi hodí, pokiaľ nie ste stále doma. Tieto modely môžete lepšie nastavovať (odložený strát, zmena teplôt, čas vypnutia), ale sú samozrejme drahšie.


Hrnce vybavené modernou technológiou sú z veľkej časti autonómne a na svoju prevádzku nepotrebujú váš dohľad. Stlačením tlačidla stačí nastaviť program varenia a ďalej sa nemusíte o nič starať. Pokiaľ však chcete mať varenie pod kontrolou, siahnite po manuálnom tlačidlovom ovládaní.







Praktické funkcie

Hrniec na pomalé varenie je relatívne jednoduchý spotrebič. Väčšina modelov disponuje tromi základnými režimami – 2 na rôznu intenzitu pomalého varenia a 1 na udržanie teploty hotového pokrmu. Niektoré modely sú navyše vybavené množstvom ďalších praktických funkcií, ktoré vám uľahčia ich používanie.


  • Časovač – vďaka časovaču môžete nastaviť dobu, za akú sa prístroj vypne.

  • Odložený štart – s odloženým štartom si môžete naplánovať začiatok prípravy jedla. Varenie začne vo vami vybranú dobu. Prístroj sa tak spustí napríklad v momente, keď budete v práci alebo na ceste domov.

  • Nastavenie výkonu – väčšina modelov je vybavená aj ovládaním pre zmenu výkonu. To vám umožňuje riadiť silu aj teplotu ohrevu.

  • Udržiavanie teploty – vďaka tejto funkcii zostane vaše jedlo teplé aj po tom, čo sa program ukončí a váš pokrm dovarí.

  • Pamäť – v prípade výpadku energie si pomalý hrniec zapamätá a po jej zapnutí sa vráti k predchádzajúcej vykonávanej činnosti.

  • Programy – drahšie modely disponujú aj rôznymi programami, ktoré umožňujú viac než len pomalé varenie. S týmito programami môžete napríklad restovať, smažiť, piecť, variť v pare alebo grilovať.








Bezpečnosť

  • Ochrana proti prehriatiu – je riešená najčastejšie vratnou tepelnou poistkou, ktorá vypne hrniec v prípade prehriatia vykurovacieho telesa a zabráni tak jeho prepáleniu (napr. keď sa vydusí všetka tekutina z pokrmu).

  • Detský zámok - uzamkne ovládacie prvky hrnca a dieťa ho nebude môcť spustiť. Zabránite tým prípadnému spusteniu naprázdno a pripáleniu hrnca.

  • Dĺžka prívodného kábla – čím dlhšia je, tým budete môcť hrniec umiestniť ďalej od zásuvky. Dôležitým bezpečnostným prvkom je ale aj držiak na kábel , na ktorý môžete navinúť prebytočnú dĺžku kábla, prípadne systém automatického navíjania dovnútra hrnca (ako majú napr. vysávače). Nebude tak hroziť, že by napr. vaše dieťa kábel vytiahlo a hrniec na seba prevrhlo.

  • Bezpečnostné poistky pokrievok - ktoré ich napevno zaistia. Vďaka tomu môžete hrniec počas varenia bez problémov preniesť akonáhle vám začne prekážať, a to bez toho, aby ste obsah rozliali .






Ako variť v pomalom hrnci?

Varenie v pomalom hrnci je ľahké. Nakrájané suroviny sa vložia do hrnca a zvolia požadovaný program. Elektrický hrniec sa potom postará o prípravu pokrmu, pričom varenie trvá približne 4 až 10 hodín.

Viac…..






Údržba

Odporúčame voliť ľahko umývateľné varianty hrncov. Základom je možnosť vybrať hrniec z ohrievacej jednotky. Sledujte aj či je u vami vybraného možnosť umývania v umývačke riadu. Čo sa týka ohrievacej jednotky, je možné ich iba utierať a ľahšie sa udržujú čisté tie s digitálnym ovládaním.Uistite sa vopred, že je hrniec bezpečne odpojený od elektriny.












11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore