Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodné vodné lyže

   2min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Vodné lyžovanie


Vodné lyžovanie je skvelá aktivita a jazda na vlnách vám poskytne úžasný zážitok a pocit. Pre milovníkov odlschoolu, klasiky alebo jednoducho pre milovníkov lyží sú vodné lyže ideálna zábava. Vďaka rapídnemu zníženiu nákladov na prevádzkovanie vodného lyžovania dochádza k nárastu záujmu o tento šport.

Vodné lyžovanie je možné prevádzkovať prakticky na akomkoľvek type vodnej plochy : rieke, jazere alebo mori, ale rozhodne sa oplatí častejšie voliť pokojné vody, najmä ak ste v začiatkoch tohto športu.






Fyzická náročnosť jazdy na vodných lyžiach alebo na wakeboarde

Vodné lyže a wakeboard na rekreačnej úrovni sa radia medzi stredne náročné športy. Behom jazdy dochádza k zapojení väčšiny svalových partií, hlavne hornej polovice tela. Dolné končatiny sú namáhané približne polovičnou záťažou ako je tomu pri alpskom lyžovaní a snowboardingu. Začiatočníci môžu vďaka častému priťahovaniu hrazdy ťažného lana k telu pociťovať namáhanie svalov predlaktia, alebo väzov v oblasti lakťa a svalov medzi lopatkami, ktoré v bežnom živote nebývajú toľko zaťažované.


Základná výhoda pre vodných lyžiarov je, že stojíte čelom do smeru jazdy, čo je prirodzenejšie ako pri wakeboardingu.Jazda prebieha tak, že sa jazdí na jednej monolyži alebo dvoch vodných lyžiach tzv “párovkách” a drží sa špeciálnej rukoväte (hrazdy), ktorá je ťahaná lyžiarskym vlekom alebo motorovým člnom. Pokiaľ si chcete tento šport užiť pohodlne a bezpečne, je nutné sa vybaviť správnymi vodnými lyžami, ktoré si samozrejme môžete zapožičať u prevádzkovateľa vleku


Ak sa predsa rozhodnete pre zakúpenie vlastného vybavenia na vodné lyžovanie, musíte počítať s podobnou investíciou ako pri alpskom lyžovaní, avšak na rozdiel od zimných športov nie je potrebné kupovať relatívne drahé zimné oblečenie.






Ako si vybrať vhodné vodné lyže?

Pokiaľ s vodným lyžovaním začínate, vyberajte modely so širšími koncami a venujte pozornosť materiálu konštrukcie. Vodné lyže sú konštruované prevažne zo sklených vlákien a zmesi uhlíkových vlákien a grafitu. To prispieva nielen k nízkej hmotnosti výrobkov, ale aj k ich pevnosti a dostatočnému kĺzaniu po vode.

Pri výbere vodných lyží berte do úvahy flexiu, ktorá udáva tuhosť lyže. Čím tuhšie lyže - čím nižšia flexia, tým väčšiu rýchlosť ste schopní dosiahnuť. Na druhej strane vyššia flexia zaručuje pohodlnejší a jednoduchší nájazd do zákrut, ale zároveň nižšiu rýchlosť na rovinkách. Okrem toho platí, že čím väčší je rocker, tj prehnutie v sklze lyže, tým väčší je oblúk .

Pri výbere je dôležité pamätať na to, aby model zodpovedal dĺžke lyží, kedy vyberáte vodné lyže nielen podľa svojej úrovne lyžovania, ale aj podľa svojej hmotnosti:


  • do 40 kg je najlepšie zvoliť lyže s dĺžkou 100-132 cm a šírkou približne 12,5-15 cm;

  • 40-68 kg, je najlepšie zvoliť lyže dlhé 165-170 cm a široké približne 16,5 cm;

  • 68-90 kg, je najlepšie zvoliť lyže s dĺžkou 172 cm a šírkou približne 16,5 cm;

  • Pri hmotnosti nad 90 kg sú vhodné lyže s dĺžkou 175-185 cm a šírkou 17,5-20 cm.


Vodné lyže

  • Kombinačné lyže - najobľúbenejšie, pretože sú všestranné a ľahko sa učia. Majú široké konce, čo uľahčuje ovládanie všetkých manévrov.

  • Slalomové lyže (monoski) - sú určené na rýchlu jazdu a ostrým oblúkom na jednej lyži. Začiatočnícke modely lyží sú v zadnej časti širšie, zatiaľ čo modely pre stredne pokročilých a pokročilých majú zúženú zadnú časť a hrany pod uhlom.





Bezpečnosť

Vodné lyžovanie môže byť veľmi nebezpečným športom. Pre lyžiarov je vyžadovaná špeciálne navrhnutá záchranná vesta alebo plavecká vesta - umožňujúca pohyb.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore