Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Pomôžeme vybrať najlepší sous - vide hrniec

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Sous - vide hrnce

Sous-vide je rokmi preverená technika varenia pôvodom z Francúzska , ktorá v preklade znamená „ vo vákuu “. Potraviny sa pripravujú vo vodnom kúpeli vo vzduchotesnom obale pri konštantnej teplote až niekoľko hodín. Zariadenie na sous-vide udržuje vodu pri ideálnej teplote s presnosťou na desatiny či stotiny stupňov. Na rozdiel od sporáka, kde horák môže spôsobiť, že sa jedlo uvarí nerovnomerne, sous-vide zaručí, že je jedlo zahrievané na rovnakú teplotu pri rovnakých podmienkach.







Výhody metódy sous - vide varenia

Metódou sous-vide môžete pripravovať v podstate čokoľvek . Mäso všetkých druhov vrátane rýb, zeleninu a ovocia, dokonca aj vajíčka.

Poďme si zhrnúť jednotlivé výhody, ktoré metóda sous-vide prináša:


  • Sous-vide sa vám prispôsobí - variť v ňom môžete takmer čokoľvek, okrem výnimiek, ktoré vyžadujú vysoké teploty, ako je napríklad karamel.

  • Chuť pokrmu - surovina sa varí vo vákuovom sáčku, šťava nemá kam vytiecť a korenie sa nemá kam odkotúľať. Všetko sa varí vlastne vo vlastnej šťave, vo vôni a aróme korenia či byliniek a práve aj to prispieva k lahodnosti výsledného pokrmu.

  • Jedlo chutí naozaj lahodne - to je spôsobené tým, že všetky vložené chute majú ideálne podmienky a množstvo času na to, aby sa spojili a prestúpili celý pokrm.

  • Nemáte čo pokaziť - varíte jedlo pri veľmi nízkych teplotách, nehrozí prevarenie a ani nedovarenie.

  • Sous-vide zachováva vitamíny, farbu aj tvar - vďaka vákuovaniu zostanú v jedle obsiahnuté všetky chute, šťavy, vitamíny a minerály , ktoré by ste bežnou prípravou stratili.

  • Zdravšie a nutrične hodnotnejšie jedlo - jedlo je menej kalorické - nie je už potrebné pridávať akýkoľvek tuk, aby ste zvláčnili vysušené mäso či zeleninu, pretože zo sous-vide vysušené skrátka nebudú.

  • Jedlo netreba príliš dochucovať - so sous-vide ešte len doceníte jeho prirodzenú chuť a vôňu.

  • Energetická nenáročnosť - akonáhle je voda zahriata na požadovanú teplotu, sous-vide spotrebuje približne rovnaké množstvo elektriny ako 60 wattová žiarovka.

  • Sous-vide dokáže pripraviť aj tuhé mäso (napr. hovädzie pupok) tak, že keď ho na panvičke či na grile dorobíte, budete mať mäso jemné a šťavnaté ako pravá hovädzia sviečková. Máte radi steak medium alebo well done? So sous-vide si jedlo ľahko pripravíte tak, ako budete chcieť. Presný čas a teplotu si totiž nastavíte sami .

  • Úspora času - zavákuované potraviny iba vložíte do zahriatej vody a nastavíte časovač.


Výhody vákuovania potravín

  • Čerstvosť potravín - vákuovanie uchová potraviny oveľa dlhšie čerstvé . Ušetríte tak peniaze za vyhodené potraviny, ktoré nestihnete skonzumovať.

  • Šetrí miesto - rovnako tak budete mať viac miesta v chladničke alebo mrazničke. Vákuovaním totiž zbavíte potraviny zbytočného vzduchu.






Základné typy sous - vide zariadenia

Je na vás, či si zvolíte hrniec alebo varič, ktorý je lacnejšou alternatívou. Hrniec s nastaviteľnou teplotou sa vám hodí vtedy, ak často varíte pre väčší počet ľudí.


Souse - vide ponorný varič

Ponorné sous-vide varič vyzerá ako robustnejší tyčový mixér. Tam sa však ich podobnosť končí. Zvislý spotrebič tvorí výhrevná časť a teplotne izolovaná rukoväť, na ktorej je menší displej a niekoľko ovládacích tlačidiel. Súčasťou tela variča je aj spona, alebo klip, za pomoci ktorého sa spotrebič zavesí o okraj hrnca. Väčšina modelov si nekladie veľké nároky na hrniec. Môže to byť teda bežný hrniec, ktorý používate na varenie. Základom je však použiť takú varnú nádobu, ktorej hĺbka je väčšia ako odporúčaná minimálna hĺbka (napr. od 15 alebo 18 cm a viac). Následne sa prístroj zapojí do elektrickej siete a uvedie do chodu. Zaberá málo miesta, je ľahko prenosný a dá sa použiť s rôznymi nádobami.

  • kompaktné a skladné zariadenie

  • použitie s rôznymi nádobami

  • nižšia obstarávacia cena


Souse - vide hrniec

Elektrický sous-vide varný hrniec je samostatný elektrický spotrebič s integrovanou výhrevnou jednotkou a ovládacím panelom, na ktorom nastavujete teplotu a čas varenia. Má obdĺžnikový alebo štvorcový tvar, ponáša sa na multifunkčný hrniec alebo malú pekáreň na chlieb. Pod vekom sa ukrýva nádoba s objemom na priemerne 6-8 litrov. Ide o priestorovo výrazný spotrebič, ktorý zaberie dosť miesta aj polici v komore. Možno aj to je dôvod, prečo si väčšiu pozornosť kupujúcich získali ponorné variče na sous-vide.

  • dokáže pripraviť niekoľko pokrmov naraz

  • vyššia obstarávacia cena







Objem hrnca a počet porcií

Druhým dôležitým parametrom, na ktorý je potrebné pri výbere pozerať, je objem hrnca. Ten nám hovorí, ako je spotrebič veľký, koľko v ňom pripravíme jedlá, poťažmo pre koľko ľudí, alebo ako veľkú rodinu, je vhodný. Páry si vystačia s menším spotrebičom s objemami hrnca začínajúcich na zhruba 3 litroch. Keď mu budete najčastejšie variť pre viac ako dvoch ľudí, môžete si zaobstarať veľký pomalý hrniec, ktorý môže mať objem až 6 litrov. Niektorí výrobcovia kapacitu hrnca prevádza tiež na počet porcií, koľko v ňom pripravíte – tu je škála od 2 porcií až po 7 porcií.






Rozsah teploty

Sous-vide varič by mal mať uvedený teplotný rozsah, teda v akom rozsahu dokáže variť. Poznať presnú teplotu vody je pri príprave jedla nesmierne dôležité a keďže každý recept si vyžaduje špecifickú teplotu, už pri kúpe by ste mali poznať rozsah svojho variča. Najčastejšie sa varenie pohybuje od 55 do 65 °C, to by mal byť základ, ale viacero varičov ponúka vyšší rozsah, niektoré aj od 30 do 95 °C. Pri teplote je potrebné všímať si odchýlku, teda s akou presnosťou varič zohrieva vodu, pretože presne nameraná teplota je pri sous-vide príprave jedla kľúčová.

TIP : Už aj priemerné domáce modely pracujú iba s odchýlkou 0,5 °C. Tie najlepšie sous-vide variče sú natoľko presné, že ich odchýlka je iba 0,1 °C.







Vákuovačka a plastové vrecká

Vákuovačka je nevyhnutná, pretože na to, aby došlo k správnemu sous-vide vareniu musí byť z vrecka odsatý vzduch a sú zatavené alebo zatvorené špeciálnym zipsom. V opačnom prípade by ste dosiahli rovnaký výsledok, ako pri obyčajnom varení vo vode, a to určite nechcete, hlavne ak pripravujete šťavnatý steak.

Niektorí výrobcovia dodávajú vákuovačku priamo v balení s varičom. Iní zas poskytujú svojim užívateľom špeciálne vrecká, ktoré sú opatrené takzvaným zip lockom. Zip lock vrecká nepotrebujú na uzatvorenie jedla vákuovačku. Tá sa vám zíde v prípade, ak chcete predĺžiť trvanlivosť potravín alebo posunúť varenie metódou sous-vide na vyšší level.







Príkon sous-vide varičov

Sous-vide variče sú prístroje elektrické, so sieťovým napájaním. Príkon väčšiny dostupných produktov sa pohybuje v intervale od 800 – 1500 W. Elektrickú energiu využíva na ohrievanie vody a aj na pohon integrovaného cirkulačného čerpadla, aby sa zohriata voda dostala do celého objemu nádoby rovnomerne.







Bezpečnosť potravín

Pri dodržaní teploty a času vo vodnom kúpeli si môžete byť úplne istí, že je surovina perfektne tepelne upravená a môžete s ňou zaobchádzať ako s uvarenou, nehľadiac na to, či ju ešte ďalej upravujete napríklad na panvici.

Sous-vide je skvelá technika varenia, pokiaľ ju dokonale ovládate. Pri nedbanlivosti však môže narobiť viac škody než úžitku. Sebe či vašim hosťom môžete privodiť zažívacie problémy, ak nebudete dodržiavať stanovené princípy, hygienické zásady, spôsob chladenia atď. Predtým, než sa pustíte do varenia, si preto poriadne naštudujte, ako správne variť metódou sous-vide.






Koľko času zaberie sous-vide varenie?

Mnoho ľudí sa obáva zdĺhavého a náročného varenia. Samotná príprava pokrmov je však veľmi jednoduchá. Stačí vložiť do vrecka alebo fólie všetky potrebné suroviny a ingrediencie podľa receptu. Vrecko dokonale uzatvoriť, aby sa doň nedostal vzduch, potom nastaviť na variči vhodnú teplotu a vložiť jedlo vo vodného kúpeľa. O všetko ostatné sa automaticky postará sous-vide varič a to bez toho, aby ste ho museli kontrolovať. Príprava jedla vám preto zaberie len niekoľko minút. Je pravda, že samotné varenie potom trvá o čosi dlhšie a v niektorých prípadoch sa môže vyšplhať na niekoľko hodín alebo dokonca dní.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore