Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere spreju na rozmrazovanie okien

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Sprej na rozmrazovanie okien


Zimné obdobie prináša majiteľom áut nejeden problém. Najrýchlejšou a najspoľahlivejšou cestou ako očistiť okno od námrazy, ale aj od silnejšej ľadovej vrstvy je použitie špeciálnych rozmrazovacích prípravkov. Väčšinou sa používajú vo forme spreja, obvykle s mechanickým rozprašovačom. Ich účinnosť býva veľmi dobrá a aj silnejšiu namrznutú vrstvu dokážu rozpustiť za pár desiatok sekúnd tak, že ju už stačí len zotrieť.





Použitie rozmrazovacieho spreja

Niekedy je potrebné z čelného skla odstrániť vrstvu snehu, v iných prípadoch to nevadí – všetko sa riadi podľa návodu jednotlivých rozmrazovačov na sklo. Prípravok nezabudnite poriadne pred použitím pretrepať a následne nastriekať na zamrznutú plochu. Niektoré rozmrazovacie spreje začnú rozmrazovať hneď, iným to trvá aj pár minút. Potom už len stierkou zotrite vodu alebo pokiaľ to rozmrazená plocha dovolí, môžete použiť stierače. Skontrolujte však najskôr, či nie sú stierače ešte primrznuté k čelnému sklu, inak by ste ich mohli nenávratne poškodiť. Najlepšie bude ich na noc podložiť tak, aby sa nedotýkali okien.

Sprej na rozmrazovanie môžete aplikovať aj na svetlá, spätné zrkadlá, či akékoľvek vonkajšie povrchy, ktoré potrebujete rozmraziť. Kvalitnejšie prípravky môžu dokonca vytvoriˇť na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá znižuje následnú priľnavosť ľadu.





Ako zabrániť zamrznutiu okien auta cez noc?

Ako doplnok s rozmrazovacími prípravkami možno na noc použiť aj rôzne krycie fólie. V prípade núdze môže dobre poslúžiť aj plastové vrecko na odpadky alebo kartón. Kartón nesmie byť navlhnutý, mohol by ľahko primrznúť k oknu a len by skomplikoval raňajšie rozmrazovanie okien.


Ak by ste chceli preventívne zabrániť námraze na oknách, skúste použiť doma vyrobené roztoky na odstránenie námrazy. Tieto roztoky majú nižšiu teplotu mrznutia ako voda a zamŕzajú pri oveľa nižších teplotách.


  • Alkoholový roztok - dva diely čistého liehu a jeden diel vody.

  • Soľný roztok - pol litra destilovanej vody a 2 lyžičky soli bez jódu, treba povariť cca. 20 minút.

  • Roztok octu - tri diely octu a jeden diel vody.


TIP : Zmes naplňte do fľašky s rozprašovačom a nanášajte každý večer na všetky okná vozidla. Zmes nenechávajte v aute, ale ju uchovávajte doma, znížila by sa ich teplota a tým pádom aj účinnosť.






Primrznuté tesnenie dverí

Na tesniaci pás dverí môžete deň vopred naniesť silikónový sprej. Nastriekajte ho na handričku a utrite ňou tesnenia. Prípadne môžete ľad jemne roztopiť pomocou rozmrazovacích roztokov a po ráme dverí poklopať – nebúchajte však po okne. Ľad by mal povoliť a dvere by sa mali dať otvoriť. Na záver jemne zatiahnite za kľučku, kým nezačujete praskanie ľadu, a potom dvere pomaly otvorte.





Rozmrazenie zámku dverí

Aj keď väčšina moderných áut sa už otvára pomocou diaľkového ovládania, stále sa stretneme s modelmi auta otváranými pomocou kľúča.Sprej na rozmrazovanie okien alebo skúste aplikovať aj do zámku.Prvou pomocou bude zahriatie kľúča pomocou tepla rúk, alebo opatrne nie príliš zblízka zapaľovačom. Zahriaty kľúč zasuňte do zamrznutého zámku.Ako prevenciu opakujúcim sa primrznutím zámku, môžete prelepiť kľúčovú dierku lepiacou páskou.



11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore