Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom elektrického a kontaktného grilu

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Elektrické a kontaktné grily


Nejde o typické záhradné grily, no postupne si získavajú na svoju stranu čoraz viac priaznivcov vďaka svojej jednoduchosti, bezpečnosti a takisto nenáročnej údržbe.Zdrojom tepla je výhrevné teleso, ktoré sa zohrieva vďaka prísunu elektrickej energie. Žiadny oheň, dym, uhlie, plyn ani lávové kamene.

Ide o kompaktné zariadenia, ktoré môžete mať na balkóne, na terase alebo v obývačke. Aj preto možno hovoriť v ich prípade o stolných griloch. Určené sú pre menší počet osôb, keďže je menšia aj grilovacia plocha s teflónovým povrchom. Drahšie modely disponujú keramickou alebo kamennou grilovacou plochou, ktorá sa ľahšie udržiava.






Ako funguje elektrický kontaktný gril?

Elektrické kontaktné grily fungujú na princípe priameho kontaktu grilovacej platne s potravinami, ktoré grilujete. Platne sú zohrievané pomocou špirál, ktoré sa nachádzajú pod ich povrchom. Na kontaktnom grile viete pripraviť zeleninu, mäso, ryby aj pečivo. Výhodou je, že ku grilovaniu neprichádza len z jednej strany, ale pri uzavretom kontaktonom grile z oboch strán.






Typy elektrických grilov

Typ grilu si vyberajte podľa toho, čo a v akom množstve hodláte na grile pripravovať. S tým súvisí aj otázka, koľko stravníkov budete najskôr hostiť a ako výrazný gurmánsky zážitok im hodláte poskytnúť. Elektrické grily zažívajú v súčasnej dobe naozajstný „boom“. Vo chvíli, keď nemáte záhradu, na ktorej by ste mohli grilovať, a napriek tomu si chcete dopriať chuť grilovaných pochúťok, je elektrický gril výborným riešením. Používať ho možno ľahko aj na balkónoch a terasách , jedná sa teda o ideálny gril do mesta. Na grilovanie totiž nepotrebujete plynovú fľašu ani drevené uhlie, stačí zapojiť zástrčku do zásuvky.

Kontaktné grily

  • jedlo opekajú rovnomerne z oboch strán zároveň

  • výšku hornej zapekacej časti možno u niektorých grilov aj polohovať

  • hladké, rebrované grilovacie plochy sú takmer vždy z nepriľnavého materiálu

  • grilovanie je rýchlejšia ako pri ostatných typoch

  • vhodné na prípravu mäsa, rýb aj zeleniny

  • ideálne na prípravu toastov alebo pannini


Stolové grily

  • profesionálne elektrické grily s väčšími rozmermi

  • veľké grilovacie plochy (35 × 60 cm) na prípravu viacerých jedál naraz

  • možnosť výmeny grilovacej plochy

  • nastaviteľný termostat

  • nie je možné grilovať z oboch strán zároveň

  • ideálne pre prípravu jedla aj pre väčšie návštevy


Vertikálne grily

  • otočný systém na opekanie zo všetkých strán

  • grilovaný pokrm sa otáča a dochádza k rovnomernému prepečeniu

  • zdravšia príprava, tuk pri opekaní steká do odkvapkávacej nádoby

  • cez presklenú časť môžete sledovať proces grilovania

  • ideálne na prípravu kebabu, špízov či celého grilovaného kuraťa


Barbecue grily

  • otvorený gril, pokrm sa opeká z jednej strany

  • disponuje grilovacou plochou, mriežkou alebo roštom

  • pomerne jednoduchý typ grilu s jedným výhrevným telesom

  • tuk môže pri vyššej teplote špliechať


Raclette grily

  • špecifický typ otvoreného grilu s dvoma poschodiami

  • okrem plochy na pečenie majú aj zapekacie panvičky

  • v panvičkách môžete pripravovať omáčky či zapekať zeleninu so syrom atď.

  • možnosť prípravy pokrmov dvoma spôsobmi súčasne

  • skvelá voľba pre gurmánov a grilovacích fajnšmekrov



Vonkajšie elektrické grily

  • špeciálne prispôsobená konštrukcia na vonkajšie použitie

  • sú vybavené poklopom, ktorý pomáha urýchliť prípravu jedla

  • zakomponovaný stojan oddeliteľný stojan, jedlo potom môžete pripraviť aj na stole

  • často sú vybavené policami na odkladanie grilovacieho náradia

  • nádobka na odkvapkávanie býva samozrejmosťou






Príkon elektrických grilov

Príkon grilu je dôležitý pre jeho výkonnosť v praxi. Najmenšie grily majú príkon okolo 1000 W, najvýkonnejšie modely aj 2400 W. Všeobecne platí, že vyšší výkon znamená rýchlejšie zahriatie grilu a možnosť dosiahnuť vyššiu teplotu pri grilovaní. Mala by tiež platiť priama úmera medzi veľkosťou plochy na grilovanie a príkonom grilu.






Materiál povrchu a typy grilovacích platní

Samozrejmosťou by mal byť nepriľnavý povrch, na ktorom sa dá grilovať s minimom tuku. Grily s liatinovou alebo hliníkovou grilovacou platňou sa veľmi rýchlo nahrievajú a dobre držia teplo, vďaka čomu sa skvele hodia napríklad na prípravu steakov. V ponuke bývajú aj grily s keramickou platňou, na ktorých pripravíte mäso, tak aj zeleninu, a to pokojne úplne bez tuku.


  • Hladký povrch - perfektný na orestovanie zeleniny, grilovanie menších kúskov jedla, na prípravu rýb, húb, vajec atď. Zároveň dobre udržuje teplotu pokrmov.

  • Rebrovaný povrch - výborný na rýchlu prípravu mäsa a steakov.

  • Rošt - grily s roštom sú ideálne na prípravu rýb, hydiny, bravčového aj hovädzieho mäsa. Tuk a šťava z pokrmov cez rošt odkvapkáva do odkvapkávacej nádoby.


TIP : Niektoré platne sú pre dobrú distribúciu tepla osadené napevno, čo mierne sťažuje čistenie. Zvyčajne však ide o kvalitné nepriľnavé materiály, preto platne stačí zotrieť dosucha. Mnoho spotrebiteľov vyhľadáva odnímateľné platne – tie sa môžu čistiť pod prúdom vody či v umývačke riadu. Pri niektorých griloch nájdete v balení dokonca aj viac druhov platní, s rôzne tvarovaným povrchom.





Rozmery grilovacích platní

Z hľadiska každodenného používania je dôležitým parametrom rozmer grilovacích dosiek. Najmenšie elektrické kontaktné grily majú tieto dosky v rozmeroch okolo 15 x 20 cm, tie najväčšie aj dvojnásobok. Čím viac jedla budete chcieť grilovať naraz, tým väčšie dosky musia byť. Sledujte však aj príkon spotrebiča, väčšia plocha grilovacej platne potrebuje viac výkonu.






Možnosť nastavenia teploty grilovacích dosiek

Pre dokonalý výsledok je nevyhnutnosťou, aby sa mäso grilovalo pri inej teplote, ako napríklad zelenina. Ak budete chcieť na grile pripravovať takto odlišné suroviny, veľmi užitočnou funkciou je možnosť nastavenia teploty grilovacích dosiek. Tie lepšie a profesionálnejšie modely grilov to umožňujú pre každú grilovaciu platňu zvlášť.






Funkcie elektrického grilu

Viaceré poloprofesionálne a profesionálne modely majú pre uľahčenie grilovania a dokonalú prípravu konkrétneho pokrmu prednastavené grilovacie programy. Býva to spravidla pre hamburgery, hydinu, červené mäso, ryby, klobásy, pečivo a zeleninu. Každá z týchto potravín si môže vyžadovať iné nastavenie teploty a práve to spraví grilovací program za vás.





Aké je možné príslušenstvo k elektrickému grilu?

K elektrickému grilu si môžete zakúpiť rôzne príslušenstvo. Pokiaľ gril budete prenášať, ale aj pre bezpečné uloženie, odporúčame zakúpiť obal na gril. Ako ďalší doplnok môže dobre poslúžiť skladací stolík na pohodlné grilovanie. Hodiť sa vám bude aj rošt na pečenie alebo liatinová grilovacia doska, pokiaľ jej gril nedisponuje. Zo všeobecného príslušenstva, ktoré si môžete ku grilu zaobstarať, odporúčame zakúpiť šetrné čistiace prípravky na vyčistenie grilu, sadu nožov alebo ihly na špízy.






Údržba elektrického grilu

Základom je po každom grilovaní vyčistiť grilovacie platne a misku určenú na odkvapkávanie tekutín z grilovaných potravín. V prípade, ak prišlo k znečisteniu okolia grilovacích platní, napríklad rôznych záhybov na tele grilu, je potrebné vyčistiť aj tie. Významné uľahčenie prináša možnosť vytiahnutia grilovacích platní a ich umytie v umývačke riadu aj s miskou. Na prvý pohľad je to samozrejmosť, ale pozor, niektoré grily sa takto umyť nedajú.







Ceny elektrických grilov

Ceny elektrických grilov sa pohybujú zhruba v rozmedzí zhruba od 30 do 300 € - záleží na požadovaných funkciách, kvalite a značke. Či už si vyberiete gril v cenovej hodnote pod 50 €, alebo gril nad 150 €, zaujímať by ste sa mali o výkon grilu. Jeho cena by totiž mala zodpovedať výkonu.

  • Grily v cenovej hodnote pod 50 € : Výrobná cena zodpovedá kvalite grilu. Gril v tejto cenovej relácii nie je ideálny na grilovanie mäsa, ide skôr o ohrievač potravín, vhodný na zapekanie bagiet.

  • Grily od 50 do 100 € : Typ grilu, ktorý má priemerný výkon vzhľadom na cenu tovaru. Výkon sa spravidla pohybuje od 1 600 so 1 800 W. Zvládne ugrilovať mäso, ale má svoje rezervy.

  • Grily od 100 do 150 € : Patria sem kvalitné grily s variabilným nastavením alebo menšie grily s väčším výkonom. Je to ideálna voľba pre väčšinu používateľov, ktorí si môžu dovoliť vyššiu investíciu.

  • Grily nad 150 € : Poloprofesionálne grily sú výbornou investíciou pokiaľ grilujete často, pravidelne a z grilovania chcete vytvoriť zážitok pre všetky chuťové bunky. Gril je vhodný na záhrady či veľké terasy. Urgilujete v ňom dokonca i kurča. Je vyrobený z ušľachtilých materiálov a jeho životnosť je veľmi solídna.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore