Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere oblečenia na snowboard

   8min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Snowboardové oblečenie

Pri snowboardingu je typický vlastný štýl obliekania, ktorý je voľný, pohodlný a zároveň účelný. Základný rozdiel medzi oblečením pre lyžiarov a snowboardistov je taký, že snowboardisti majú voľnejší strih snowboardovej bundy a snowboardových nohavíc. Do snowboardového oblečenia zaraďujeme aj rukavice na snowboard, termoprádlo a okuliare na snowboard. Čo sa oblečenia týka, nie je dôležitá len vrchná vrstva, dôležitá je tiež spodná vrstva, druhá vrstva a tretia vrstva oblečenia.


Kvalitné oblečenie na snowboard zabezpečí nepremokavosť, odvádza pot, zjemňuje dopad pri pádoch, ktorým sa zrejme nevyhneme a zároveň musí obsahovať reflexné prvky na snowboardovanie v noci a dostatok vreciek na dôležité maličkosti.






Bunda na snowboard

Jeden zo základných prvkov správnej výstroje - teplá funkčná bunda - by nemala chýbať pri výlete na hory.

Veľkosť bundy je veľmi dôležitá - príliš malá bunda vás bude obmedzovať v pohybe, nadmerne veľká nebude zaručovať správnu termoreguláciu. Bunda by mala byť z ľahkého materiálu, ktorý dobre udrží teplo a zároveň umožňuje jednoduchý pohyb do všetkých strán i pri otáčaní. Pri týchto, no i pri klasických lyžiarskych bundách, by ste mali mať zakryté kríže a zadok. Pred jej kúpou sa zamerajte na to, aby mala oddeľovaciu kapucňu s vysokým golierom. Vysoký golier môže totiž funguje ako obrana voči snehu. Krk vám bude zohrievať šál, ale ten pri kontakte so snehom premokne, preto je potrebné chrániť túto časť tela aj nepremokavou vrstvou.

  • Kapucňa by mala mať nastaviteľnú veľkosť, aby ste ju mohli prevliecť a nasadiť cez helmu.

  • Snowcatcher - flexibilný lem okolo pásu, ktorý zabráni vniknutiu snehu pod bundu.

  • Na konci rukávov by mali byť elastické manžety na suchý zips, aby sneh nevchádzal do vnútra rukávov. Sú dôležité v prípade, ak nemáte rukavice presahujúce až cez rukáv bundy.

  • Okrem klasických vreciek na bokoch a vnútorného vrecka na mobil alebo doklady, je vhodné, aby mala bunda aj ľahko prístupné vrecko na skipas na rukáve.







Snowboardové nohavice

Na rozdiel od lyžiarskeho oblečenia sú snowboardové bundy a nohavice oveľa voľnejšie.

Nohavice musia byť nepremokavé, priedušné, odolné voči oderu, vyrobené zo spevneného materiálu alebo vypchaté na rizikových miestach ako sú kolená či zadok, aby vám zmäkčili pády. Ak sa chystáte zadovážiť si nové nohavice určite stavte na kvalitné snowboardové nohavice, v ktorých vám nehrozí rýchle spotenie alebo naopak prechladnutie.

Pri výbere nohavíc je dôležité voliť celorozopínacie, s tvarovaným strihom. V oblasti členkov musia byť dostatočne široké, aby prekryli lyžiarky, ale v oblasti kolien a stehien dostatočne úzke na to, aby priliehali k telu, zohrievali ho a tlmili nárazy pri prípadných pádoch. V žiadnom prípade by nemali tlačiť na stehnách. Vyššia investícia do kvalitného produktu by mala byť na viac rokov. Nohavice by mali byť zhotovené z priedušného, vodeodolného materiálu s pohodlným strihom. Mnohé sú vyrábané rôznymi modernými technológiami, ktoré vás udržia v teple aj pri najvyššej záťaži.

  • Občas sa naša postava mení, preto voľme nohavice s nastaviteľnou šírkou pásu s pútkami na opasok.

  • Najčastejšie sa sneh dostane k telu cez nekvalitné zipsy na vreckách, preto sa zamerajme aj na vodeodolné zipsy, protisnehové manžety a zosilnenia na exponovaných miestach, ktoré sa zvyknú ošúchať a zoslabiť.

  • Dĺžka nohavíc správnu dĺžku nohavíc máte vtedy, ak vám pri drepe koniec nohavice nevyjde cez horný okraj snowboardovej topánky. Nohavice samozrejme nesmú škrtiť a ťahať v oblasti stehien alebo v rozkroku.

  • Dôležité sú aj vetracie otvory po bokoch nohavíc alebo na vnútornej strane. Pri športovaní si ich môžete veľmi ľahko odopnúť a z tela odvediete telesnú paru. Okrem toho si všímajte aj vysoký stupeň vodeodolnosti a priedušnosti.

  • Flexibilné návleky zamedzujú vniknutiu snehu v okolí snowboardových topánok.







Parametre snowboardového oblečenia


Vodný stĺpec - Vodeodolnosť

Každý kus snowboardového oblečenia, či už bunda, nohavice, rukavice by mali disponovať určitou mierou vodeodolnosti. Výrobcovia poťahujú materiál poréznymi membránami, ktoré poskytujú ochranu pred prienikom vody - merané ako vodný stĺpec. Udáva, koľko zrážok v milimetroch odev vydrží neprepustiť počas 24 hodín.Jednoducho povedané, čím vyššie číslo, tým lepšia ochrana pred vlhkosťou a vodou. Napríklad bunda s vodným stĺpcom 20 000 mm bude lepšie odvádzať vodu ako bunda 10 000 mm.

Netreba však zabúdať, že napriek deklarovanej hydroizolácii sa vodný stĺpec ošuchovaním, praním a potením postupne znižuje a prestáva plniť svoju funkciu.


  • Minimálna prijateľná hodnota je 5000 mm. Takáto bunda vydrží dlhý svetlý dážď;

  • Väčšina modelov priemerného cenového rozpätia má odolnosť voči vlhkosti 10-20 000 mm. Je to dosť pre väčšinu prevádzkových podmienok;

  • Najpokročilejšie a preto drahé modely bundy majú odolnosť proti vlhkosti 30-40 000 mm. Takáto membrána môže ľahko odolať silnému dažďu.


Odolnosť proti vetru

Aby sa zabránilo preniknutiu vetra, vetruvzdorné alebo vetru odolné textílie sa vyrábajú technológiou tkania vlákien pevne pri sebe. Pri výrobe sa medzi vrstvy materiálu zaručujúcich vodeodolnosť a priedušnosť vloží aj membrána vetruvzdorná. Nielen, že budete v suchu, ale zároveň vám bude aj príjemne, pretože vám vaše pracne vytvorené teplo nevezme vietor.


Priedušnosť

Ďalšiemu parametru, ktorému stojí za to venovať pozornosť, je určite priedušnosť materiálu. Okrem pojmu "priedušnosť" sa ale tiež môžete stretnúť aj so skratkou MVTR. Bez nej by ste sa pri športe cítili ako zabalení v igelitovom sáčku. Podstatou priedušnosti je teda schopnosť vylúčiť preč od povrchu tela všetku nadbytočnú vlhkosť. Pot a voda sa vo vnútri oblečenia kondenzuje na vodnú paru, tá prechádza pórmi ďalších vrstiev, ochladzuje jazdca a znižuje jeho pocitovú teplotu. Rozhodne by sa vám tak nemalo stávať, že sa večer vrátite zo zjazdovky a budete mať úplne prepotené spodky. Hodnota priepustnosti je udávaná v gramoch napr. 10 000g/m2/24 hodín, teda koľko gramov vodných pár prepustí meter štvorcový materiálu za jeden deň.


  • Základná hodnota schopná poskytnúť prijateľné pohodlie sa považuje za 5000 m / m2.

  • Priemerná hodnota charakteristická pre väčšinu modelov je 10 000 g / m2.

  • Najlepšie modely od renomovaných výrobcov sa môžu pochváliť membránou, ktorá odvádza od 20 do 30 tisíc gramov na meter štvorcový za deň.


TIP : Aj preto sa oplatí investovať do kvalitného zimného oblečenia, špeciálne navrhnutého pre boj s vetrom a predĺžiť si tak pobyt na kopcoch.





Materiál

Prechádzate si katalógy výrobcov a žasnete nad množstvom použitých látok a materiálov? Aj keď môžu mať na prvý pohľad fantastické názvy, o ktorých počujete prvý krát, v skutočnosti je drvivá väčšina derivátom polyesteru alebo nylonu.


Polyester

Patrí do základnej škály tkanín určených pre výrobu zimného oblečenia. Silný materiál, odolný proti rozťahovaniu a skracovaniu, je rýchloschnúci a odolný proti plesniam. Ak je pevne tkaný, je tiež vodeodolný. Väčšina výrobcov ho aj tak doplňuje pridanou vodeodpudivou vrstvou.

Nylon

Výnimočne silný materiál s nízkou absorpciou, ľahko sa udržuje, čo ocení každý užívateľ. Táto pružná tkanina je na trhu so snowboardovým oblečením veľmi preferovaná a často býva doplnená kombináciou s iným materiálom.

Mikrovlákna

Niektoré odevné doplnky sa vyrábajú z nylonových alebo polyesterových mikrovlákien. Použitím extra jemných vlákien sú tieto materiály veľmi odolné, ľahké, priepustné, vetruodolné a výborne odpudzujúce vodu.

GORE-TEX

Na rozdiel od polyesteru a nylonu je Gore-Tex vyrobený pre maximálnu nepriepustnosť a nevyžaduje prídavnú impregnáciu. Ten si po celú dobu svojej životnosti udržiava maximálnu schopnosť vodeodolnosti, priepustnosti aj absolútnej vetruvzdornosti. Molekuly vodnej pary aktívneho človeka však ľahko prestúpia pórmi materiálu von. Tento materiál je často používaný pri výrobe rukavíc, ale nájdete ho aj pri bundách a nohaviciach.






Detaily

Zosilené / podlepené švy

Poskytujú odevu extra výdrž. Podlepenie švov je dôležité predovšetkým u búnd a nohavíc s vysokým vodným stĺpcom, len tak výrobca dosiahne maximálnu nepriepustnosť.


Vetracie otvory / ventigy

Správne vetranie je dôležitou súčasťou každého vrchného odevu. Aj pri vysokej priedušnosti oblečenia stále existujú chvíle, keď vyššie prúdenie vzduchu spôsobí pri jazde obrovský rozdiel v pohodlí.

Nohavice majú bežne vetracie otvory na zips “ventigy” pri švoch po bokoch alebo na vnútornej strane nohavíc. či cez stehná. U búnd sa nachádzajú v podpazuší, na hrudi či na chrbte. Dajú sa ľahko rozopnúť a pomôžu tak rýchlo odviesť telesné pary od tela preč.


Zipsy

Najčastejšie sa sneh dostane k telu cez nekvalitné zipsy. Preto je snowboardové oblečenie vo všeobecnosti vybavené kvalitným, robustným zipsom. Pri modeloch vyššej rady sa môžete stretnúť aj s vodeodolným zipsom, ktorý je impregnovaný špeciálnou zmesou, ktorá zabraňuje prieniku vlhkosti dovnútra. Dôležitý aspekt zaručujúci pohodlie je možnosť rozopnúť zips aj v rukaviciach.





Okuliare na snowboard

Aby okuliare správnym spôsobom ochránili vaše oči, mali by mať väčšie zorné pole, vhodný zorník a ideálne aj Anti-fog úpravu - čo znamená, že sa nezahmlievajú. Mali by umožňovať ľahké dýchanie a neobmedzovať prúdenie vzduchu. Šošovky z plastu zabezpečia, že okuliare budú viac-menej nerozbitné a hlavne - ak by praskli, neroztrieštia sa na milióny malých kúskov, ako je to v prípade skla, takže je nižšia pravdepodobnosť, že by vám poranili oči.






Prilba na snowboard

Prilby zaisťujú snowboardistom a lyžiarom nielen bezpečie, ale aj psychický komfort. Snowboardové prilby sú nutnosť, bez ktorej sa žiadny aj najodvážnejší snowboardista nezaobíde.Na niektorých zjazdovkách nemôžete vôbec jazdiť bez prilieb.






Chrániče na snowboard

Konštrukcia chráničov chrbtice je vyrobená tak,aby pri náraze bola kinetická energia rozložená do čo najväčšej plochy ktorejkoľvek časti chrbta(chrbtice), čím dôjde k zníženiu pravdepodobnosti vážneho zranenia v mieste stretu.

Eliminácia zranenia umožňujú plastové prvky, ktoré sú pripevnené po celom povrchu chrániča chrbtice. Tieto prvky sú vzájomne previazané, a to tak, aby sa sila, ktorá pôsobí pri náraze, rozniesla aj do okolitých prvkov. Dôležité je, aby bola pritom zachovaná ľahká pohyblivosť pri jazde na snowboarde. Počet plastových prvkov (panelov) a plátov udáva veľkosť daného chrániča.







Doplnkové oblečenie na snowboard

Oblečenie na zjazdovku, to nie je len bunda a nohavice. Základom sú práve spodné vrstvy. Najlepšou voľbou je termo bielizeň. Na ňu by ste si mali obliecť, minimálne, jednu vrstvu odevu z bavlny alebo iného savého materiálu, ktorá zachytí pot. K základnej výbave patria aj doplnky, ktoré zahrejú najviac chladu vystavené časti tela - teda hlavu a uši, ruky a chodidlá.

  • Zimná čiapka, na ochranu pred vetrom, mala by dobre sedieť na hlave a byť dostatočne hrejivá. Ak použijete aj helmu, čiapka môže byť tenšia

  • Rukavice chránia ruky, nakoľko sa veľmi často dostanú do kontaktu so snehom. Chránia aj pred prípadnými zraneniami. Vyberajte modely, ktoré majú dostatočnú ochranu na zápästí. Je lepšie uprednostniť materiály s podobnými vlastnosťami ako sa vyrábajú bundy. Preto si všímajte údaje ako vodný stĺpec, priedušnosť a či majú nejakú tepelnú izoláciu. Plusom je gumička na zápästí. Rukavice by mali byť pohodlné, ergonomické, takže nemusia byť neustále odstraňované, vyberať prehrávač alebo iné predmety z vreciek.

  • Ponožky by mali byť vyrobené z materiálu, ktorý odvádza vlhkosť, preto zabudnite na bavlnu a stavte radšej na tzv. funkčné ponožky.

  • Termoprádlo má dobre absorbovať a odvádzať vlhkosť. Najlepšie je také, ktoré ani po pár dňoch nosenia nezapácha, hreje vás, aj keď je vlhké, je priedušné a príjemné na dotyk. Tieto požiadavky v maximálnej miere spĺňa termoprádlo vyrobené z merino vlny. Dôležitá je prítomnosť elastanu.




ZDROJwww.snowboard-zezulka.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore