Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom plynového záhradného grilu

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Plynové záhradné grily


V súčasnej dobe patria plynové grily vôbec k najobľúbenejším a to predovšetkým vďaka veľmi jednoduchej obsluhe. Gril iba zapálite stlačením alebo otočením kolieska, čím ho uvediete do chodu a po cca 10 – 15 minútach je pripravený na použitie. Niektorí ľudia síce argumentujú, že používaním plynového grilu stráca grilovanie svoje kúzlo, pretože nejde o tradičný spôsob grilovania za pomoci dreveného uhlia. To je síce pravda, nikto však plynovým grilom nemôže uprieť ľahkú prípravu, ktorá Vám ušetrí desiatky minút, pretože jediné, čo treba urobiť je pripojiť plynovú fľašu a stlačiť tlačidlo.





Ako grilovať na plynovom grile?

Existujú dva základné spôsoby grilovania – priame a nepriame grilovanie.


  • Pri priamom grilovaní sa suroviny umiestnia priamo nad horák. Táto metóda je vhodná pre steaky, zeleninu a ďalšie pochutiny, ktorých doba prípravy je do cca 30 min.

  • Pri nepriamom grilovaní sa zapáli iba jeden horák (v prípade, že gril je vybavený 2 horákmi) a griluje sa nad druhým vypnutým horákom so sklopeným vekom. Tento spôsob je vhodný na grilovanie kurčiat, kačíc, rebier a ďalších surovín, ktoré vyžadujú dlhšiu prípravu (nad 30 min.).






Aký plynový gril vybrať?

Pri výbere plynového grilu záleží predovšetkým na tom, aké máte priestorové možnosti a aký grilovací systém vám bude najviac vyhovovať. Klasické záhradné plynové grily sú ideálne na záhrady a rozľahlé terasy, pokiaľ však máte iba malý balkón, nezúfajte a vyberte si stolný prenosný gril. Na cestovanie sa skvele hodia prenosné plynové grily. Čo sa týka grilovacieho systému, vyberať môžete plynové grily s lávovými kameňmi, RBS grily alebo populárne flavorizéry či infra grily.


Plynový gril s lávovými kameňmi

  • nad horákmi sú umiestnené lávové kamene

  • sálavým teplom ohrievajú suroviny na grilovacej ploche

  • kamene zachytávajú odkvapkávajúci tuk a ten nesteká do horákov

  • kamene v sebe akumulujú teplo, pomalšie rozohrievanie a regulácia tepla

  • kamene je potrebné po každom grilovaní očistiť, inak sa bude tuk pripaľovať

  • kamene sú porézne, tuk do nich vsakuje a spôsobuje potom časté vznietenie

  • nevýhodou bude aj časté potreba výmeny kameňov


Plynový gril Flame Tamer s oceľovými profilmi

  • patria medzi najpopulárnejšie plynové grily

  • nad horáky sú umiestnené oceľové profily tvz. flavorizéry

  • oceľové profily vytvárajú ochrannú striešku

  • tuk z pokrmov steká po profiloch do zbernej misky

  • oceľové plechy napomáhajú rozptýliť teplo z horákov


Plynový gril RBS s keramickými horákmi

  • technológiu RBS tvoria keramické horáky na bokoch konštrukcie

  • zabezpečujú lepšie rozloženie tepla

  • tuk a šťava z pokrmov vôbec neprídu do kontaktu s horákmi

  • nemožno však oddelene regulovať teplotu v pravej a ľavej časti

  • výhodou je jednoduchá údržba


Plynový gril s infračervenými horákmi

  • populárne grily s infračervenými horákmi

  • zaisťujú vysoko efektívne a rovnomerné ohrievanie

  • pokrmy sa nepripaľujú a zostávajú šťavnaté

  • výhodou je aj nižšia spotreba plynu


Prenosné stolové plynové grily

  • výhodou určite budú malé rozmery a dobrá mobilita

  • sú úsporné a veľmi skladné

  • nízka spotreba plynovej kartuše, zároveň však majú menší výkon

  • nenáročné na obsluhu

  • vhodné aj na grilovanie napr. na balkóne či v prírode





Veľkosť grilovacej plochy

Plynové grily patria k tým väčším grilom a preto majú aj oveľa väčšiu grilovaciu plochu ako ostatné prevedenie grilov. Nie je teda divu, že malé modely môžu mať plochu väčšiu ako 1 500 cm2 , táto plocha je ideálna pre cca 4 osoby.Pokiaľ zvolíte malú grilovaciu plochu, príprava väčšieho množstva porcií sa stane zdĺhavou. V opačnom prípade zbytočne zaplatíte za väčší gril, ktorý nevyužijete.

Veľkosť grilovacej plochy sa udáva v cm² a orientačne počítajte, že na prípravu jednej porcie potrebujete cca 300 cm² a medzi jednotlivými pokrmami by mala byť medzera aspoň 1,2 cm.


Veľkosť grilovacej plochy Rozmery roštu Počet ľudí / porcií


do 1500 cm²

cca 33 x 45 cm

pre max. 4 ľudí

1500 až 2500 cm²

cca do 45 x 55 cm

pre 5 až 7 ľudí

2500 až 3500 cm²

cca do 50 x 70 cm

pre 8 až 10 ľudí

nad 3500 cm²

nad 50 x 70 cm

pre 11 a viac ľudí






Materiál grilovacieho roštu

Grilovací rošt je ďalšou veľmi dôležitou časťou na plynovom grile. Pri rošte myslite na to, že by mal byť hlavne pevný.Vhodný materiál pri rošte je liatina, smaltová úprava alebo nerezový materiál. Vhodný rošt nám prispeje k tomu, že sa teplo bude rozvádzať optimálne.






Počet a umiestnenie horákov

Počet horákov je veľmi dôležitým faktorom pri výbere grilu na plyn. Dobrý plynový gril by mal mať aspoň 2 horáky. Viac horákov sú nutnosť pre dvojzónové grilovanie. Dvojzónové grilovanie je najužitočnejšou a zároveň najlepšou technikou grilovania. V dnešnej dobe sa stretnete s aspoň 2 horákmi aj pri najlacnejších modeloch.


TIP : Čím viac má váš gril horákov, tým lepšie. Pretože s väčším počtom horákov sa lepšie reguluje teplo. Ďalej potom väčší počet horákov pomáha rovnomernému rozloženiu tepla.Niektoré modely majú navyše aj bočné horáky. Tie slúžia na pohodlnú prípravu zeleniny, príloh alebo omáčok.





Výkon grilu

Výkon ovplyvňuje najmä rýchlosť nahrievania aj samotného grilovania. Uvedomte si, že väčší gril si vyžaduje vyšší výkon. Zároveň nezabúdajte na to, že s výkonom stúpa spotreba plynu. Výkon sa u plynových grilov uvádza v kilowattoch (kW) a bežne pre každý horák zvlášť. Pokiaľ chcete získať celkový výkon všetkých horákov, tak nie je nič jednoduchšie, než všetky hodnoty výkonu jednotlivých horákov sčítať.

  • Pri malých griloch pre zhruba 4 osoby, vám vystačí výkon okolo 5 kW.

  • Pokiaľ chcete grilovať pre viac ľudí, je vhodné si vybrať gril na plyn s výkonom aspoň 10 kW. Môžete zakúpiť grily aj s väčším výkonom.


TIP : Myslite na to, že s väčším výkonom stúpa spotreba plynu.






Ovládanie a regulácia teploty

Regulácia teploty pri plynovom grilovaní je naozaj jednoduchá. Teplota a intenzita horákov sa reguluje jednoduchým ubraním plynu pomocou otočných gombíkov.Aby ste vedeli na akú teplotu varíte, tak pri mnohých modeloch nechýba vo vybavení teplomer, ktorý vám pri grilovaní na plyne veľmi pomôže.

Pri najlacnejších modeloch je potrebné počítať s tým, že niektoré teplomery môžu mať istú odchýlku pri meraní. Preto je niekedy vhodné si zakúpiť svoj vlastný a presný teplomer.






Príslušenstvo a výbava plynového grilu

  • Odklápacie veko - je pri grile na plyn nutnosť. Vďaka veku získava grilované jedlo oveľa lepšiu chuť, arómu a šťavnatosť. Ideálne bude s integrovaným teplomerom.

  • Vpichovací teplomer - pomôže vám s presnou prípravou jedla a meraním teploty pri grilovaní mäsa.

  • Elektrické zapaľovanie - bezpečný spôsob piezo zapaľovania vďaka elektrickej iskre sa jednoducho zapáli plyn bez nutnosti používania zápaliek, len stlačíte tlačidlo a horáky sa zapália.

  • Odkladacia plocha - miesto na odkladanie surovín a riadu a vy už nemusíte nikam chodiť pre ingrediencie, jednoducho ich necháte na odkladacej ploche.

  • Odkvapkávacia miska - do ktorej steká tuk a šťava z grilovaných pokrmov. Uistite sa, že je ľahko prístupná alebo odnímateľná, bude sa vám ľahšie čistiť.

  • Aróma systém - pri plynových griloch môže niekomu chýbať klasická aróma, ktorá produkuje grily na drevené uhlie. Niektoré modely vybavené arómou systémom, do ktorého možno naliať napr. víno alebo bylinky a pokrmy tak prevoňať.

  • Extra výkonné horáky - nachádzajú sa pri niektorých modeloch, zatiahnu napr. rýchlejšie mäso, aby po ugrilovaní zostalo šťavnaté.

  • Prípojka na plynovú fľašu - slúži na zapojenie plynovej fľaše, nemusí však byť súčasťou balenia, u niektorých lacnejších grilov je potrebné dokúpiť ju zvlášť.

  • Pojazdné kolieska - pojazdnosť plynového grilu zaistí lepšiu mobilitu, pretože plynové grily sú väčšie a oveľa ťažšie. Preto pojazdné prevedenie výrazne zvýši mobilitu a vďaka tomu ho jednoducho premiestnite






Zásady bezpečného používania plynového grilu

Plynové grily sú v prípade správneho zapojenia jedny z najbezpečnejších a riziko vzplanutia je vďaka moderným technológiám minimálne. Stále by ste však mali pamätať na niekoľko zásad, ako je stabilné umiestnenie grilu tak, aby v dosahu neboli horľavé predmety, pravidelné čistenie grilu a podobne. Potrebný je aj dostatok čerstvého vzduchu, nemali by ste grilovať v uzavretom priestore.


Bezpečnosť pri manipulácii s plynovými fľašami

Pri manipulovaní s plynovými fľašami je nutné byť extrémne opatrný, poškodené fľaše môžu predstavovať riziko.

  • Pokiaľ je plynová fľaša prázdna, správajte sa k nej ako keby bola plná, pretože v nej môže byť zvyšok plynu.

  • Pokiaľ má fľaša poškodený ventil, nikdy ju nepoužívajte!

  • Fľaše s plynom musia byť pripojené ku grilu v stabilnej a zvislej polohe.

  • Plynové fľaše vám rozhodne nikdy nesmú spadnúť.

  • Dĺžka plynovej hadice by nemala byť dlhšia ako 1,5 metra.

  • Plynová hadica by mala byť menená min. raz za 5 rokov, kľudne aj častejšie

  • Plynové bomby si musíte vyzdvihnúť v predajniach osobne, pretože ich nemožno poslať z bezpečnostných dôvodov bežnými dopravnými spoločnosťami.





Údržba plynového grilu

Po každom grilovaní sa odporúča vypáliť grilovací rošt naprázdno, vďaka tomu sa odstráni mastnota a tuk. Dočistiť ho možno jemnou oceľovou kefou alebo hubkou (pozor na riziko poškriabania v prípade niektorých povrchových úprav). Nezabudnite vyprázdniť nádobu na tuk. Nakoniec môžete rošt naolejovať.






Ceny plynových grilov

Plynový gril je určený pre používateľov, ktorí si chcú lahodné grilované pochúťky pripravovať častejšie, vo väčšom množstve a dlhodobo – ide teda o trochu väčšiu investíciu než pri jednoduchom grile na drevené uhlie. Obstarávacie ceny ale v žiadnom prípade nie sú extrémne.


Ak grilujete pre seba alebo menšiu rodinu, bez problémov zoženiete plynový gril do 330 €. Bude mať napríklad menší výkon (okrem iného menší počet horákov), ale určite nemusí mať zlú výbavu. V každom prípade si overte, že gril má dostatočne pevnú a stabilnú konštrukciu.


Väčšie, robustnejšie a výkonnejšie grily s pokročilejšou výbavou, ktoré nakŕmia aj hostí na susedskej/priateľskej grilovačke, potom obvykle nájdete v kategórii do 500€.


Drahšie modely od 500 €ocenia tí, ktorí vyžadujú špeciálne funkcie, pokročilé systémy grilovania, vysoký výkon… Inými slovami, pokiaľ grilujete celé leto niekoľkokrát do týždňa, oplatí sa siahnuť po tom najlepšom.

08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore