Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Sprievodca výberom vhodných plutiev na potápanie, plávanie alebo šnorchlovania

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Plutvy na potápanie, šnorchlovanie, plávanie a freediving


Plavecké plutvy sú nevyhnutným vybavením, pokiaľ chcete vytvarovať svoju postavu a zlepšiť efektivitu pri tréningu. Sú užitočné nielen na potápanie, ale aj na plávanie, takže ich môžu používať dospelí aj deti.

Plutvy sa líšia tvarom a každá je tak vhodná pre trochu iný plavecký štýl. Na trhu nájdete plutvy šnorchlovacie, potápačské, freedivingové a plavecké. Všetky však spája jedno - uľahčiť človeku pohyb vo vode. Jednotlivé modely sa potom líšia výrobným materiálom, ale aj tuhosťou, spôsobom upevnenia na nohe, tvarom a veľkosťou. Plutvy musia na nohe pevne sedieť, nesmú padať, ale ani drieť.





Rozdelenie plutiev podľa konštrukcie

Plutvy rozdeľujeme konštrukčne buď na topánočkové, takzvané "full foot" alebo páskové "open heel", tie obúvame väčšinou spoločne s neoprénovou topánkou, či ponožkou.

Topánočkové plutvy

  • plutvy s plnou či uzatvorenou pätou

  • obúvajú sa na bosú nohu

  • určené najmä pri šnorchlovaní a pre menej náročných potápačov

  • nedajú sa do nich použiť neoprénové ponožky alebo topánky


Páskové plutvy

  • určené najmä potápačom

  • umožňujú používať aj neoprénové ponožky alebo topánky

  • použitie aj pri väčších hĺbkach






Plutvy určené na konkrétnu aktivitu.


Plutvy na plávanie

Plutvy sa používajú pri kondičnom plávaní pre rekreačných aj profesionálnych plavcov. Ich úlohou je zvýšiť záťaž, ale aj udržať plavecký štýl, akým sa pláva bez plutiev. Umožňujú rýchlejšie plávanie a pomáhajú tomu, kto sa učí plávať, lepšie cítiť odpor vody.

Plavecké plutvy veľmi krátke, väčšinou sú len o niekoľko málo centimetrov dlhšie ako vaša noha. Väčšina typov plutiev sú celogumené, alebo v kombinácii s plastom. Sú doplnené topánkou či otvorom na chodidlo a s pásikom na päte, ktorý drží nohu na svojom mieste. Prečo sú teda tieto plutvy také krátke? Dôvodom je frekvencia kopov. Väčšia a dlhšia plocha plutvy vytvára pri kope väčší odpor vody, ktorý musí plavec prekonať. Vďaka menšej ploche môže plavec svoju frekvenciu kopov zachovať a pritom efektívne zvýšiť rýchlosť plávania. Pokiaľ chcete zlepšiť svoju techniku, vyberte si kvalitné plavecké plutvy, aby bol tréning vo vode efektívny a pohodlný.


Plutvy na potápanie

Potápačské plutvy sa líšia od šnorchlovacích predovšetkým konštrukciou. Vyrábané sú kombináciou plastu a gumy rôznej tvrdosti a tuhosti.Čo neznamená, že nutne musia byť iba páskové (open-heel). Mnoho typov potápačských modelov plutiev sa vyrába v oboch konštrukčných prevedeniach. Prečo? Pretože v moriach a vodách s teplotou okolo 30 ° C mnoho potápačov uprednostňuje topánočné (full-foot) plutvy, pretože v páskových plutvách v kombinácii s neoprénovými topánkami je príliš teplo. Výrobcovia preto vyrábajú svoje overené modely v oboch variantoch, teda ako topánočné, tak páskové s otvorenou pätou a je len na potápači, ktoré si vyberie.

Ďalším dôležitým parametrom je tvrdosť plutvy. Pokročilý športový potápač kopajúci tzv. žabí kop, uprednostní tvrdšiu plutvu, do ktorej bude môcť svoj kop oprieť. Zatiaľ čo potápač preferujúci techniku ​​kraulového kopu uvíta stredne tvrdú, poddajnú plutvu.

Dôležitým prvkom v tejto kategórii je typ upevnenia na päte - páskové, alebo pružinové. Každému potápačovi vyhovuje iné uchytenie. Niekto z dôvodu váhy pri cestovaní uprednostní pásky, či gumičky. Iní zase nedajú dopustiť na klasickú pružinu.


Plutvy na šnorchlovanie

Šnorchlovacie plutvy musia byť pre každého vodného nadšenca predovšetkým pohodlné. Ich konštrukcia je väčšinou topánočná, aby v gumovej topánke držala noha čo najpevnejšie a pritom maximálne pohodlne. Aktuálne trendy však ponúkajú aj plutvy pásikové, ktoré majú priestor na chodidlo prispôsobený na používanie bez neoprénovej topánky. Na nohe pohodlne drží vďaka špeciálne tvarovanému úchytu na päte. Listy plutiev sú konštruované z gumy a moderných plastov pre ideálny pomer medzi flexibilitou a ovládateľnosťou vo vode. Šnorchlovacie plutvy sú mäkšie, čo sa tvrdosti a tuhosti týka, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tvrdá plutva je náročnejšia na ovládanie pod vodnou hladinou a je teda nutné prekonávať odpor vody väčšou silou. Čo môže spôsobovať kŕče a to nikto z nás nechce. Predsa len by malo byť šnorchlovaní príjemnou aktivitou. Mäkká šnorchlovacia plutva sa dobre ovláda a je navrhnutá tak, aby bola čo najpohodlnejšia.


Plutvy na freediving

Freediving je označenie na voľné potápanie. Pri potápaní tak nebudete používať žiadnu ďalšiu výstroj, jedná sa o potápanie tzv. na nádych. Plutvy pre freediving sú dlhšie a špecifické predovšetkým svojou konštrukciou a tvarom oproti klasickým potápačským plutvám. Dôvodom je rozdielny pohyb pod vodou. Freediveri využívajú na svoj pohyb výlučne kraulový kop. Pre efektivitu kopu sú plutvy pretiahnuté, tak aby uľahčili ich pohyb a ušetrili tak spaľovanie nadýchnutého vzduchu v pľúcach.

Dĺžka freedivingovej plutvy = väčšia plocha listov, čo pri pohybe vo vode zaručuje väčšiu akceleráciu a rýchlosť. Potrebná energia pre získanie rýchlosti je pri nádychovom potápaní rozhodujúca. Konštruktéri zvolili dĺžku týchto plutiev tak, aby bola maximalizovaná ich efektivita. To spočíva predovšetkým v lineárnej konštrukcii listu - pri pätke je materiál najsilnejší a na konci tenší. To spôsobí, že sa plutva vo vode takzvane „vlní“ a potápač spotrebuje celkovo oveľa menej energie na získanie výslednej rýchlosti, než je tomu u klasických potápačských plutiev. Najdôležitejšie je, aby freedivingová plutva perfektne sedela na nohe. Plutvy na freediving a spearfishing sú vyrábané v dvoch základných konštrukciách a z rôznych materiálov – klasická plutva a monoplutva. Tie klasické sa od iných plutiev na prvý pohľad líšia predovšetkým dĺžkou, avšak monoplutva je konštruovaná jedným veľkým listom s topánkami na obe nohy. Potápač potom pri plávaní kopíruje pohyb delfína celým telom.


Monoplutvy

Monoplutva je konštruovaná jedným veľkým listom s topánkami na obe nohy. Potápač potom pri plávaní kopíruje pohyb delfína celým telom. Používanie monoplutvy je nielen štýlové, ale prináša aj niekoľko zdravotných benefitov. Vďaka plávaniu s plutvou posilníte nohy aj tak problematický stred tela.Monoplutvy vedú plavcov k zlepšeniu techniky a taktiež v poslednej dobe prináša deťom radosť z pohybu pod vodou. Plávanie s jednou plutvou posilňuje spodné končatiny aj stred tela. Pri výbere je potrebné, aby vám monoplutva pevne sedela na nohách. K tomu môže dopomôcť napríklad nastaviteľný pásik.

Tiež monoplutvy sa delia do niekoľkých kategórií podľa toho, komu sú určené. Deťom alebo občasným plavcom postačí lacná plastová plutva.

Na výrobu freedivingových plutiev sa využíva celý rad materiálov, ako je cenovo dostupnejší plast alebo rôzne druhy prémiových kompozitov - karbón.







Tvrdosť plutvy

Tvrdosť plutvy je parameter, ktorý ovplyvňuje rýchlosť pohybu, ale aj presnosť pohybu. Riadiť sa môžete jednoduchým pravidlom, čím je plutva tvrdšia, tým je kvalitnejšia a umožní vám aj rýchlejší pohyb.

Pokročilý športový potápač kopajúci tzv. žabí kop, uprednostní tvrdšiu plutvu, do ktorej bude môcť svoj kop oprieť a ktorá umožní efektívne cúvanie. Zatiaľ čo potápač preferujúci techniku ​​kraulového kopu uvíta stredne tvrdú, poddajnú plutvu.


  • Najtvrdšie plutvy - s väčšou hmotnosťou sú určené prevažne pre technicky orientovaných potápačov, ktorí sa potápajú s ťažkou výstrojou a ďalším príslušenstvom.

  • Tvrdé plutvy - list plutvy nemožno ohnúť, odpor vo vode je tak väčší. Pri používaní tak musíte pri pohybe vynaložiť viac sily, avšak pohyb vo vode bude oveľa rýchlejší. Používanie plutiev je oveľa náročnejšie a nie sú tak vhodné pre deti ani menej skúsených plavcov.

  • Mäkké plutvy - vhodné pre začiatočníkov. Tieto plutvy sú vhodné aj pre deti, pretože pri pohybe nebudú musieť vyvinúť takú silu. Používanie plutiev nie je nijako zvlášť namáhavé. Mäkké plutvy však môžu používať aj pokročilejší plavci pri plávaní v bazénoch.



ZDROJ www.dive5.cz

30.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore