Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom snehovej frézy

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Snehové frézy


Kvalitné snehové frézy už dávno nie sú používané len profesionálne vo veľkých podnikových komplexoch, alebo len na čistenie chodníkov. Keďže sneh potrebujeme odpratávať počas zimy aj vo vlastnej záhrade, frézy sa stali šikovnými pomocníkmi. Dokonca sa snehové frézy používajú aj na odpratávanie snehu okolo panelákov, kde je povinnosť starať sa o prístupové chodníky.

Základné otázky pri výbere snehovej frézy

Najpodstatnejším a najrelevantnejším parametrom bude pri výbere zimnej frézy jednoznačne pevné vyhotovenie, výkon, prejazdnosť terénom. a typ plochy, o ktorú sa plánujete starať.Snehová fréza s výkonným motorom a veľkou šírkou záberu vám ušetrí čas, pokiaľ je plocha rozľahlá a pokrytá hlbokým ťažkým snehom. Menšie plochy pokryté sypkým snehom vyžadujú menší výkon.







Na akom povrchu budete s frézou pracovať?

Pri výbere záleží na tom, či je odpratávaná plocha spevnená alebo nespevnená.Ak chcete odpratávať sneh z menšej spevnenej plochy ako zámková dlažba či z betónové chodníky, môžete bez strachu siahnuť aj po menej výkonnej elektrickej či akumulátorovej fréze – v závislosti od dostupnosti elektrickej siete. Na odpratávanie odolnej snehovej nádielky z náročného terénu, dajte prednosť výkonnejšej benzínovej.


Na aký sneh frézu potrebujete?

Čerstvo napadaný sneh v nižších oblastiach je priam stvorený na frézovanie s elektrickou alebo akumulátorovou frézou. Ťažký alebo primrznutý sneh však nechajte pre benzínovú frézu, ktorá má výkonnejší motor.


Ako často ju budete využívať?

Frekvencia frézovania úzko súvisí so silou stroja. Výkon motora by mal byť priamo úmerný frekvencii jeho používania, inak sa preťaží a prestane fungovať.






Ako spoznať kvalitnú snehovú frézu?

Hlavné rozdiely sú vo výkone motora a použitých materiáloch. Pri výbere snehovej frézy preto dbajte na silu materiálu šasi, silu materiálu bubna snehovej frézy, spôsob uchytenia komína alebo tiež na veľkosť a tvar pneumatík.








Rozdiel medzi jednostupňovou a dvojstupňovou frézou

Z technického hľadiska v systéme odhadzovania snehu – pri jednostupňových modeloch rotujúca špirála sneh naberá a zároveň odhadzuje cez odhadzový komín; pri dvojstupňových modeloch špirála frézy sneh odkrojí, naberie a presunie k vysokorýchlostnému ventilátoru, ktorý ho následne vyhodí von komínom. Jednostupňové modely môžete použiť iba na spevnenom povrchu a efektívnu prácu odvedú výhradne v čerstvom snehu, dvojstupňové frézy môžete použiť na akýchkoľvek plochách ( príjazdové cesty, parkovacie plochy, dvory rodinných domov, parkoviská ) a na všetky typy snehu.


Jednostupňové snehové frézy

Pomocou závitovky (rotujúceho slimáka) naberá sneh a následne ho priamo odtiaľ ženie smerom k vyhadzovaciemu komínu. Jednostupňová fréza je pomocníkom, čo nahradí prácu s lopatou na terase či spevnenom chodníčku v tesnej blízkosti domu, ktoré prikryla čerstvá vrstva snehu. Väčšina jednostupňových fréz má pogumovanú závitovku, čím nedochádza k poškodeniu dlažby.

  • odpratávajú sneh len v jednej fáze

  • vhodné len na čerstvo napadaný sneh

  • nenáročné na obsluhu

  • nižšie náklady na prevádzku a tichší chod

  • nemajú poháňané kolesá, sú poháňané samotným pohybom “gumeného slimáka”, ktorý odpratáva sneh

  • nízka hmotnosť


Dvojstupňové snehové frézy

Súčasťou dvojstupňovej benzínovej snehovej frézy je rotujúci „oceľový slimák“, ktorý si bez problémov poradí aj so zľadovatelým snehom. V prvej fáze sneh prihrnie k ústiu vyhadzovacej turbíny a následne pomocou nej sneh vytlačí do vyhadzovacieho komína, ktorý ho dokáže odhodiť do vzdialenosti až 15 metrov. Tento proces je rýchly a šetrí teda veľa času. Ak treba odhádzať dvor, príjazdovú cestu či zápasiť so snehom, ktorý stihol oťažieť alebo premrznúť, iba dvojstupňová fréza má dostatok výkonu potrebného na takúto výzvu. Má svoj vlastný pojazd, ktorý ju poháňa vpred.

  • ideálne na miesta, kde je dlhodobo veľa snehu

  • efektívnejšie aj na odpratávanie ťažkého a ujazdeného snehu

  • nekladú žiadne obmedzenia v pohybe po

  • sneh odpratávajú v dvoch fázach - najskôr je sneh nahrnutý “slimákom” a následne pomocou obežného kolesa, ktoré je súčasťou vysokoobrátkového ventilátora vyhadzovaný komínom

  • vyššia hmotnosť a robustnosť

  • vyššia hlučnosť ako u elektrických a akumulátorových


Trojstupňové snehové frézy

Fungujú na rovnakom princípe ako dvostupňové. Majú väčší výkon a rýchlosť odpratávania snehu je o cca 30% väčšia ako o u bežných snehových fréz. Sú vhodné do extrémnych podmienok na všetky typy snehu a veľké plochy napr. parkoviská. Predstavujú poloprofesionálne až profesionálne efektívne riešenie.

  • fungujú na rovnakom princípe ako dvojstupňové

  • väčší výkon a rýchlosť odpratávania snehu

  • určené do extrémnych podmienok

  • vhodné na všetky typy snehu a veľké plochy

  • poloprofesionálne a profesionálne riešenie

  • nevýhodou bude vysoká obstarávacia cena a robustnosť







Elektrická, akumulátorová alebo benzínová zimná fréza?

Benzínové frézy sú osadené výkonnými spaľovacími motormi, ktoré dokážu udržiavať počet otáčok. Sú vhodné na odpratávanie veľkých plôch s nespevneným podkladom. Poradia si aj so zamrznutým snehom a snehovými závejmi. Delia sa na jednostupňové a dvojstupňové.

Elektrické a akumulátorové snehové frézy majú menší výkon, sú vhodné do nenáročných podmienok, upratovanie čerstvo napadaného snehu napr. zo schodov alebo v okolí garáže. Nespornou výhodou elektrickej a akumulátorovej snehovej frézy je tichý chod a jednoduchá manipulácia, zvládnu ju ovládať aj menej zdatní používatelia. Vďaka elektromotoru nemajú problém so štartom ani v tuhej zime. Nevýhodou týchto fréz je limitovaná dĺžka predlžovacieho kábla a výroba len v jednostupňovom prevedení.








Ako vybrať snehovú frézu bez rizika?


Pevný kryt

Je jednou z najdôležitejších častí snehovej frézy. Aktívne sa zúčastňuje na drvení snehu, zľadovatených hrúd a všetkého, čo je ukryté pod bielou pokrývkou. Až do chvíle, kým je rozdrvený sneh vymrštený prúdom vzduchu cez komín von. Kryt musí byť pevný, odolný a z hrubého plechu.

Silné lopatky

Frézujú záveje bez ohľadu na to, či ide o sypký prachový, či ťažký lepivý sneh, alebo ľadovú škrupinu. Preto musia byť natoľko pevné, aby sa pred snehom neuhýbali. Ak zatlačíte rukou na lopatky, ktoré sa uhýbajú, celkom určite nemáte pred sebou frézu na skutočnú prácu. Rovnako by sa správali aj v ťažkom snehu, takže sa rozhliadnite po inej.

Kvalitná a spoľahlivá prevodovka

Páka prevodovky poruke bez nutnosti zohýbania sa kdesi k nižšej časti stroja je výhodou. Ale všimnite si aj to, akú dráhu pohybu pri radení má páka. Ak je dráha pohybu páky krátka a podobná automobilovým prevodovkám, tým lepšie. Tento ukazovateľ napovie mnoho o vyspelosti modelu.


Pevné osadenie

Je kľúčové, aby mala závitovka s lopatkami vnútri bunkra svoju pevnú pozíciu. Je spojená s prevodovkou, takže každé vyosenie pri nečakanom silnom zábere môže spôsobiť vážnu poruchu, ktorá znefunkční stroj. Skúste zatlačiť na vnútornú bočnú stranu bunkra a sledujte, či sa závitovka neodchyľuje. Iba pevne osadená nespôsobí zlyhanie drahej prevodovky.

Vyhadzovanie snehu

Pri každom obrate frézy a otočke budete musieť výfuk (komín) otáčať a smerovať na miesta, kde nebude nafúkaný sneh prekážať. Kým pri komfortne vybavenom modeli iba pohnete páčkou joysticku, pri strojoch vybavených kľukou by otočenie komína z jednej strany na druhú nemalo zabrať viac ako tri otočky. Inak budete venovať nastaveniu komína viac pozornosti ako sledovaniu terénu pred sebou.


Náročnosť terénu

Na rovine, v jemnom briežku či zložitejšom teréne namáhavé tlačenie frézy neprichádza do úvahy. Potrebný je kvalitný podvozok. Šípový dezén pneumatík pomáha držať dráhu. Priemer kolies od 33 cm nahor je dôležitý pri dvojstupňových frézach, kde sa menšie kolesá zvyčajne prešmykujú. Niet však nad pásy, vďaka ktorým možno aj v náročnom teréne odstraňovať sneh po vrstvách viacerými prechodmi.







Elektrický štartér

Pre bezproblémové štartovanie za studena by ste mali zvážiť nákup modelu s elektrickým štartérom. Zabezpečí ľahký štart bez potreby štartovacej šnúry. Bez elektrického štartéra totiž frézu nemusíte v mrazivých teplotách naštartovať.


TIP : Zabudnúť nesmiete ani na to, že fréza sa musí prepchať aj tým najužším miestom, ktoré chcete upratovať. Veľká fréza s vysokým výkonom síce rýchlo uprace aj rozsiahlejšie plochy, ak však úzky chodník za domom budete musieť upratovať ručne, pretože sa tam fréza nedostane, bude vám taká fréza k ničomu. S menšou frézou síce upratovanie veľkej plochy zaberie viac času, avšak tento stratený čas doženiete pri upratovaní na úzkych miestach.








Aký výkon motora je postačujúci?

Výkon snehových fréz je dôležitým parametrom. Čím vyšší výkon, tým rýchlejšia a efektívnejšia práca. Výkon motora totižto určuje objem snehu, ktorý je zimná snehová fréza schopná odpratať. Hovorí nielen o tom, ako rýchlo si rotujúce prvky poradia so snehom pred sebou, od výkonu záleží aj sila pri vyhadzovania snehu komínom. Platí, že čím je výkon frézy vyšší, tým pracuje rýchlejšie a lepšie si poradí s hlavnými činnosťami – nespomaľuje, nezahlcuje sa, …

Pokiaľ sa jedná o domáce hobby použitie, tak sú využívané motorizácie skôr slabšie, okolo 6,5 HP, ktoré plne postačujú. Pri variantoch určených doslova pre profi použitie už sa hovorí o riešenie, ktoré môže dosahovať až na hodnotu okolo 15 HP*.

*Pozn. 1 kW = 1,34 HP







Pohon

Dvoj a trojtupňové frézy majú pohon kolies a rôzny počet rýchlostí vpred a niektoré aj vzad. Uľahčuje to manipuláciu hlavne na veľkých a členitých plochách alebo pri čistení kľukatých chodníkov.







Šírka pracovného záberu

Určuje akú šírku snehu je snehová fréza schopná odpratať jedným prejazdom po ploche. Čím je šírka záberu väčšia, tým viac snehu možno naraz odstrániť. Fréza s menším výkonom nebude schopná spracovať taký objem snehu, ako fréza s výkonom vyšším. Šírka záberu sa pohybuje zvyčajne u lacnejších elektrických fréz okolo 50 cm. Benzínové frézy majú šírku záberu nad 50 cm. U náročnejšieho použitia a častého odpratania je dobré zvoliť modely, ktoré majú šírku aj cez 75 cm.







Pracovná výška / výšku bunkra frézy

Jedná sa o rozmer krytu, v ktorom sú lopatky, alebo je tu samotný valec. Čím je daný rozmer bunkra väčší, tým lepšie možno docieliť toho, že bude naberané väčšie množstvo snehu. Jeho geometria je navrhnutá tak, aby sneh, ktorý sa medzi lopatky dostal, putoval smerom hlbšie do útrob frézy a nie pomimo. Pre domáce použitie bude postačujúca výška do 50 cm, pri častejšom používaní treba voliť výšku až 56 cm.

TIP : Výraz "pracovná výška" sa vzťahuje na výšku snehovej pokrývky, ktorú fréza môže odstrániť. Ak sneží často a intenzívne, je najlepšie vybrať snehovú frézu, ktorá zvládne snehovú pokrývku o výške 50 cm. Ide v podstate o priestor, ktorým fréza sneh naberá.







Vyhladzovací komín

Vyhadzovací tunel alebo tiež komín, je nevyhnutnou súčasťou snehové frézy, pretože vďaka nemu je možné odhadzovať sneh do dostatočnej vzdialenosti. Jeho samozrejmou funkcií by mala byť možnosť regulovať smer, ale aj uhol natočenia. Tým možno regulovať ako to, akým smerom bude sneh odlietať, ale aj to, ako bude odlietať ďaleko. Možné nastavenia možno realizovať pomocou joysticku alebo ovládacích pák.

TIP : Všímajte si predovšetkým nastaviteľnosť tunela. Pri každej zmene smeru rátajte s tým, že musíte zmeniť aj smer padania vyhadzovaného snehu. Na lepších modeloch nájdete “joystick” – páčkový ovládač, ktorým jednoducho nastavíte smer výfuku. Jednoduchšie modely majú mechanickú kľuku, ktorou treba točiť. Ovládanie smeru výfuku by malo byť rýchle a bezproblémové, aby ste mohli venovať plnú pozornosť ploche pred sebou.







Kolesá alebo pásy

Snehové frézy sa spravidla pohybujú na kolesách. Ak má byť fréza prevádzkovaná v extrémnych podmienkach, môžete vyberať aj modely na pásovom podvozku. Takáto fréza sa bude ľahko pohybovať aj v zložitom teréne. Pásy sa nebudú toľko zabárať do snehu a budú mať lepšiu trakciu než kolesá.






Praktická výbava

Posilňovač riadenia – pokročilý prvok výbavy, ktorý uľahčuje akýkoľvek pohyb alebo manipuláciu s frézou. Oceníte ho hlavne pri manévrovaní na menšej ploche.

Osvetlenie –integrované osvetlenie frézy, ktoré svieti na cestu pred vami, je skutočne vítaným prvkom výbavy.

Radlica – pomocou špeciálneho rámu sa pred rotujúci mechanizmus napojí kovová radlica a sneh upratujete nie vyhadzovaním, ale odsúvaním do strán.

Snehové reťaze - príslušenstvo k snehovej fréze s kolesami. Oceníte predovšetkým pri práci na prudkom svahu alebo na ľadom pokrytom teréne.

Polymérové lyžiny – praktický prvok pri posúvaní frézy po povrchu. Šetrná zmäkčená úprava kontaktných plôch frézy chráni chodníky a dlažby pred poškodením a poškriabaním.

Vyhrievané rukoväte – vylepšenie, ktoré isto oceníte počas mrazivých dní.

Multifunkčné rotačné kefy - nájdu využitie aj mimo zimy na zametanie spevneného povrchu chodníkov, ciest a dlažieb. V zime kefy dokážu neudupaný sneh upratať tak, ako to fréza nezvládne, avšak poradia si iba s menšou vrstvou čerstvého snehu. Niektoré kefy možno doplniť aj o radlicu na odhŕňanie snehu, prípadne kefu vymeniť za plnohodnotnú dvojstupňovú frézu. Vďaka tomu je možné kefu využívať po celý rok.







Čoho sa pri práci s frézou vyvarovať?

Obsluha frézy by mala dobre poznať priestor, v ktorom frézu používa. Pred prvým snehom upracte všetko, čo by sa mohlo pod snehom skryť a neskôr spôsobiť poškodenie lopatiek frézy. Na miestach, kde je predpoklad výdatnejšej snehovej nádielky nie je od veci priestor, v ktorom budete neskôr s frézou pracovať dopredu vhodne vyznačiť napríklad dostatočne vysokými kolmi, ktoré budú vyčnievať aj z hlbokého snehu. Neskôr tak budete mať orientačné body, ktoré zabránia tomu, že s frézou zájdete niekam, kde by mohla napáchať škody.

Pri práci s frézou dôsledne dbajte na to, aby sa v okolí nepohyboval žiadny iný človek alebo zviera. Fréza môže odhodiť kameň alebo kus ľadu, aj preto by mal byť smer vyhadzovania smerovaný do miesta, kde nemôže spôsobiť žiadne škody. Rozhodne nikdy nevstupujte pred rotujúce šnekové lopatky frézy. Nepodceňujte možno pošmyknutia na snehu! Ak napríklad mokrý sneh upchá komín frézy, vždy ju najskôr zastavte a až potom komín uvoľnite pomocou lopatky. Nepreceňujte možnosti frézy najmä v teréne s veľkým sklonom. Ak sa naštartovaná fréza prevráti, je veľmi nebezpečná.






Ako sa o frézu starať?

Elektrické frézy vyžadujú len minimálnu údržbu. Po práci ich hlavne očistite od snehu. Voda z roztopeného snehu by mohla zatiecť pod kryt frézy a poškodiť ju.

Pri motorových frézach sa musíte postarať o motor. To znamená pravidelnú výmenu motorového oleja (aspoň 1x za sezónu), kontrolu a prípadnú výmenu zapaľovacej sviečky alebo používanie kvalitného paliva. Palivo by nemalo v nádrži zostávať dlhšie ako mesiac. Moderné palivá totiž obsahujú biologické prímesi, ktoré na vzduchu rýchlo degradujú. Zabrániť tomu možno používaním vhodného aditíva alebo radšej palivo z nádrže vypustiť, stroj naštartovať a motor nechať spáliť aj posledné zbytky paliva z karburátora.

Aby fréza dlho slúžila, je nutné ju udržiavať čistú, čo platí dvojnásobne, ak je používaná na miestach, kde prichádza do styku s posypovou soľou. Kúsky ľadu a kamienky, ktoré fréza môže nabrať so snehom jednoducho narušia aj najkvalitnejšiu povrchovú úpravu. Korózia spôsobená vodou a posypovou soľou jednoducho dokoná dielo skazy.

Snehová fréza je sezónny stroj, veľkú časť roka nie je využívaná. Rozhodne ale nepodceňujte jej uskladnenie. Ak bude od jari do jesene zaparkovaná vonku alebo len pod nejakým prístreškom, dážď a slnko urobia svoje. Pneumatiky alebo pásy nečinne stojace striedavo v kaluži a na slnku dlho nevydržia. Životnosť im takto skrátite niekoľkonásobne.


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore