Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepší 3D projektor

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

3D projektory


3D projektory dokážu premietať obraz nielen v 2D, ale aj v 3D. Ak máte radi 3D filmy, pomocou špeciálnych okuliarov docielite a užijete si trojrozmerný obraz, z ktorého postavy a predmety zdanlivo vystupujú do popredia. Sú určené na pozeranie filmov a hranie hier.S 3D projektorom sa dodávajú aj špeciálne okuliare, ktoré odfiltrujú časti obrazu určené pre konkrétne oko. 3D efekt teda vzniká tým, že ľavé a pravé oko dostáva odlišnú obrazovú informáciu.







Výhody a nevýhody 3D projektorov

  • určené na trojrozmerné sledovanie 3D filmov a hier s podporou tejto technológie

  • dosiahnete vizuálny zážitok ako v kine

  • prehrávajú aj bežný 2D obsah

  • prevod z 2D na 3D

  • súčasťou projektorov bývajú 3D okuliare


  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena







Ako vybrať vhodný 3D projektor?

3D projektor na filmy by mal mať predovšetkým skvelé podanie farieb a vysoké rozlíšenie.

Voľte projektory s čo najvyšším kontrastným pomerom, aby bola čierna čo najvernejšia. Zamerajte sa tiež na tichosť, hlasitosť vetrania by nemala presiahnuť 30 db, aby nerušila počúvanie filmu.


Aktívna 3D projekcia

Využíva dvojitú frekvenciu obrazu a okuliare, ktoré striedavo zakrývajú ľavé a pravé oko. Výhodou je vynikajúca kvalita 3D zobrazenia a možnosť premietať na ľubovoľný povrch, nevýhodou potom drahé a na obsluhu zložitejšie okuliare. SPOT-START

  • projekcia na ľubovoľný povrch

  • vysoká kvalita 3D obrazu

  • vyššia cena a zložitá obsluha okuliarov


    Pasívna 3D projekcia

    Je tvorená dvoma spolupracujúcimi projektormi, ktoré vysielajú obraz v rôznych odtieňoch. Kladom je možnosť používať lacnejšie polarizačné okuliare, medzi zápory potom patrí nutnosť špeciálneho plátna a nižšia kvalita 3D zobrazenia.

  • nižšia cena okuliarov

  • vyžaduje špeciálne plátno

  • nižšia kvalita 3D obrazu







Dostatočná svietivosť

Svetelný tok udáva svetelný výkon žiarenia (svietivosť) premietaného obrazu. Jeho ideálnu hodnotu pri výbere ovplyvňujú svetelné podmienky v miestnosti, v ktorej chcete obraz premietať, a taktiež nároky na zreteľnosť obrazu. So zvyšujúcim sa množstvom svetla v miestnosti stúpajú aj nároky na projektor, ktorý musí byť schopný produkovať vyšší svetelný tok.

TIP : Projektor budete používať väčšinou v tmavom prostredí, voľte čo najväčšiu svietivosť a kontrast. Dostatočná svietivosť je teda 3 000 ANSI lm a kontrast ideálne s podporou HDR.






Hlučnosť projektora

Projektory potrebujú pre svoje chladenie ventilátory, ktoré pochopiteľne vydávajú nejaký hluk. Platí úmera, že čím vyššia svietivosť projektora, tým býva často aj jeho hlučnosť vyššia. Spravidla nie sú tieto ventilátory nijako zvlášť hlasné, ale predovšetkým pri sledovaní filmov v malej miestnosti môžu diváka trochu rušiť. Ideálne by sa hlučnosť projektora mala pohybovať do zhruba 30 db.


12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore