Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodnú trekovú obuv

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Treková obuv

Pred samotným výberom je dôležité určiť náročnosť terénu, dĺžku výletu, hmotnosť záťaže a počasie, ktoré Vás môže vo vybranej obuvi stretnúť.

Podľa týchto základných kritérií by sme mali zvoliť obuv tak, aby výsledný pocit z výletu bol príjemný a podmienky dostatočne komfortné a bezpečné.






Materiál zvrškov

Koža

Veľmi trvanlivý materiál, ktorý je odolný proti vode a mechanickému poškodeniu. Pokiaľ sa dôkladne ošetruje, tak vydrží naozaj dlho. Nevýhodou kože je horšia priedušnosť. Koženú obuv je po výlete nutné dôkladne vysušiť.


Koža s membránou

Ponúka vynikajúcu záruku nepremokavosti pre aktívnu turistiku. Je nutné kvalitne udržiavať funkciu membrány.


Syntetické materiály, textílie

Ľahké a priedušné materiály s pomerne dobrou mechanickou odolnosťou. Je nutné ich pravidelne impregnovať, poprípade zaobstarať obuv v kombinácií textílie s membránou.





Vodeodolnosť vs nepremokavosť

Neexistuje zlé počasie, existuje iba nevhodne zvolené oblečenie alebo obuv. Pokiaľ hľadáte obuv na jarné a jesenné mesiace, potom by ste mali hľadať vlastnosti ako je vodeodolnosť alebo nepremokavosť. Ak plánujete nákup obuvi na letné mesiace, tak vyberajte obuv s priedušnejším zvrškom.


Vodeodolnosť

Schopnosť materiálu do určitej miery odolávať tlaku vody. Je to továrna povrchová úprava zvršku, ktorá vyžaduje pravidelnú obnovu pomocou impregnačných sprejov. Najčastejšie sa môžete stretnúť s termínom waterproof alebo waterresistant, ktoré značí práve vodeodolnosť zvršku.

Nepremokavosť

Schopnosť materiálu neprepustiť vodu a vlhkosť skrz. Najčastejšie ide o materiál zvršku v spojení s membránou, ktorá zaisťuje nepromokavosť. Aj u tejto varianty je nutná pravidelná údržba pomocou impregnačných sprejov. Ochránite tým vrchný materiál obuvi, ktorý môže byť nasiakavý a po nasiaknutí vodou zvyšuje hmotnosť obuvi a znižuje priedušnosť membrány na minimum. Z dôvodu horšej priedušnosti sa začne hromadiť vlhkosť vo vnútri obuvi od chodidla, ktoré sa potí. Navyše impregnáciou zaistíte farebnú stálosť zvršku, zvýšite tým odolnosť proti špine a životnosť obuvi.






Typy membrán

  • Extended Comfort - táto rada nemá žiadnu tepelnú izoláciu, je do teplejšieho podnebia

  • Performence Comfort - teplo zadržuje minimálne aj pri náročných aktivitách

  • Insulated Comfort - membrána v kombinácií s izolačnou vrstvou zadržiava teplo


Pri použití membrán máme topánky trvale nepremokavé, priedušné, kde sa nám udržiava klimatický komfort. Neznamená to však, že topánky nemusíme impregnovať. Pri použití impregnácie vždy ošetrujeme zvršok, ktorý sa tak stáva viac odolný proti vode a špine, zaistíme tak tým lepšie izolačné funkcie vďaka suchému zvršku.

Nepremokavé topánky sú kombináciou s membránou. V našom prípade s najznámejšou a najpoužívanejšou membránou Gore-Tex.





Typy trekovej obuvi

Základom je zhodnotiť kam najčastejšie vedú naše kroky. Je veľký rozdiel medzi vysokohorskou turistikou v exponovaných terénoch alebo vychádzkami do lesa. Dôležitá je aj otázka váhy batohu. Či to bude malý batoh na jednodňovú turistiku alebo veľký, podstatne tažšie naložený batoh na viacdňové túry.


Hiking - topánky na ľahšiu turistiku.

Využívajú sa na ľahšiu turistiku prevažne v lesnom teréne po upravených chodníkoch. Túto obuv je možné používať aj na bežné nosenie, či už v lete alebo v zime.



Trekking - topánky na náročnejšiu turistiku v horskom prostredí.

Topánky s tvrdšou podrážkou, ktorá je potrebná na vysokohorskú turistiku. Vhodná na kamenistý terén. Vďaka odolným a trvácnym materiálom je mierne ťažšia ako obuv v kategórii hiking. Ak zháňate univerzálnu topánku, odporúčame si vybrať z tejto sekcie.


Approach - technické polovičné topánky na pohyb v skalnatom teréne a na ferratách.

Topánky určené na ferraty, prípadne na menej náročné lezenie. Vyznačujú sa veľmi pevnou podrážkou a pevnou špičkou, ktorá sa označuje ako Climbing zóna. Šnurovanie topánky je potiahnuté viac k špičke, čo zabezpečuje lepšie sťahovanie a cit v obuvi.


Backpacking - pevné topánky na pohyb voľným terénom alebo s ťažkým batohom.

Tvrdšia kategória topánok. Uplatnenie má pre viacdňové túry s ťažkým batohom po skalnatom teréne. Oproti ostatným druhom topánok bývajú spravidla vyššie. Tento druh topánok sa neodporúča na každodenné nosenie do mesta.


Mountaineering - expedičné topánky na náročné vysokohorské túry.

Expedičný druh topánok určených na vysokohorskú turistiku. Funkciou sú podobné kategórii approach, ale sú vyššie, aby lepšie zabezpečovali fixáciu členka. Keďže ide o veľmi technickú topánku väčšinou väčšiu časť materiálu tvorí textil, ktorý je extrémne oderuodolný a ľahší ako koža.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore