Tieto kávovary sú vhodné na rýchlu prípravu aj väčšieho množstva kávy chuťovo podobnej espessu.Prekvapkávaná káva sa vyznačuje horkastou chuťou, keďže sa filtruje dlhšiu dobu. Je tiež redšia oproti bežnému espressu. Prekvapkávacie kávovary pripravia väčšie množstvo kávy, tá zostáva dlhšie teplá, vďaka výhrevnej podložke, ktorá je súčasťou každého lepšieho prekvapkávača. Sú určené pre milovníkov tureckej kávy bez usadeniny a ak sa vypijú viac šálok kávy denne a espresso je pre nich príliš silné.
Výhody prekvapkávacích kávovarov
pomerne rýchla príprava väčšieho množstva kávy
funkcia prihrievania udržuje pripravenú kávu teplú
na výber kávovary s papierovou filtráciou aj s trvalým filtrom
minimálna údržba
cenovo veľmi dostupné
Nevýhody prekvapkávacích kávovarov
nekvalitný filter môže negatívne ovplyvniť chuť kávy papierové filtre zachytávajú kávové oleje a arómy, ktoré vytvárajú správnu chuť kávy
nízka variabilita - možnosť prípravy len prekvapkávanej kávy na prípravu minimálne 2 porcií kávy naraz
papierové filtre zachytávajú kávové oleje a arómy, ktoré vytvárajú správnu chuť kávy
nízka variabilita - možnosť prípravy len prekvapkávanej kávy
na prípravu minimálne 2 porcií kávy naraz
Prekvapkávače pripravujú kávu, ako už napovedá ich názov, na základe prekvapkávania kávy. Tá je vo filtri a voda cez ňu prechádza pomaly, bez pôsobenia silného tlaku, na rozdiel od pákových kávovarov a ďalších espresso kávovarov. Výsledná káva je tak menej výrazná a slabšia, ako môžete pripraviť pomocou expresso kávovarov. Výhodou je, že prekvapkávače sú lacné kávovary a pripravíte nimi aj väčší počet káv pomerne rýchlo a jednoducho. Aby mala káva vždy optimálnu teplotu, mnohé z nich sú vybavené prihrievacou plochou, ktorá sa stará o udržanie príjemne teplej kávy.
Prekvapkávače s papierovým filtrom
Pri prekvapkávačoch, ktoré majú papierové filtre, sú okrem kávového prášku zachytené aj kávové oleje, ktoré vytvárajú kávové arómy. Pri kúpe odporúčame vyberať skôr tie, ktoré majú pevný filter a tieto kávové oleje tak nie sú úplne znehodnotené a zachytené filtrom.
Prekvapkávače s trvalým filtrom
Prevádzkovanie prekvapkávača s trvalým filtrom môže byť vo výsledku menej nákladná záležitosť, pretože pri každej príprave nie je nutné vymieňať papierový jednorazový filter, ktoré je nutné dokupovať. Namiesto toho stačí trvalý filter vybrať a prepláchnuť pod tečúcou vodou.
Do nádobky nalejte čerstvú vodu.
Kávový filter navlhčite a následne do neho nasypte čerstvo namletú kávu.
Na 125 ml stredne silnej kávy použite 7g kávy (pre silnejšiu 8g kávy).
Podľa možností používajte stredne jemno pomletú kávu.
Po aktivácii do kanvice začne prekvapkávať hotová káva.
TIP : Ak bude zrnková káva pomletá najemno, bude výsledná chuť kávu silnejšia.