Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať potápačské krídla a žakety - kompenzátory vztlaku BCD

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať


Potápačské krídla a žakety - kompenzátory vztlaku BCD


Beztiažový stav zažívajú iba kozmonauti vo vesmíre a taktiež potápači pod vodnou hladinou vďaka kompenzátoru vztlaku, ľudovo nazývanému - žaket. V angličtine je označovaný skratkou BCD (Buoyancy Compensation Device alebo Buoyancy Control Device), alebo len v skratke BC a je nezbytnou súčasťou potápačského výstroja.


Výrobcovia ponúkajú dva základné typy vyvažovacích viest: klasické kompenzátory so vzduchovým vakom po celom obvode a BCD so vzduchovým vakom len na chrbte - krídlo.







Na čo slúži kompenzátor vztlaku?

Účelom kompenzátoru je stabilizácia vašej polohy vo vode, aby ste zbytočne nestúpali na hladinu a taktiež neklesali na dno. Práca s kompenzátorom patrí v potápačskom svete medzi najdôležitejšie a taktiež najzložitejšie zručnosti a v závislosti od učenlivosti a znalostí trvá určitý čas, kým ho začne potápač správne používať. Hlavným cieľom je zásobiť kompenzátor dostatočným množstvom vzduchu v závislosti od tlaku v hĺbke v ktorej sa potápač nachádza a platí priama úmera, že čím hlbšie sa potápač ponorí, tým väčší tlak vody na potápača pôsobí a tým viac vzduchu musí do kompenzátora pridať.

Pri výstupe na hladinu klesá okolitý tlak vody a vzduch natlačený v kompenzátori sa začne rozpínať, takže úlohou potápača je sa ho pozvoľne zbavovať, aby nedošlo ku nekontrolovateľnému výstupu na hladinu.

Hlavnou úlohou potápača je dosiahnuť neutrálny vztlak v akejkoľvek hĺbke. Pri tomto vztlaku sa potápač voľne vznáša, výrazne neklesá a ani nestúpa.







Ako sa dofukuje BCD

Historicky sa BCD dofukovalo len ústami a vzduchový rezervoár bol iba okolo krku. Dnes sa s BCD pracuje oveľa pohodlnejšie a dofukuje sa priamo z potápačskej fľaše. Každé BCD dnes musí vyhovovať štandardu európskej normy STN EN 1809-A1.







Typy potápačských BCD

Pri výbere BCD kompenzátora vztlaku, si musíte vybrať medzi krídlom a plášťom, alebo si vybrať niečo medzi tým. Žakety sú stále obľúbené najmä medzi začiatočníkmi, zatiaľ čo krídla si pochvaľujú mierne pokročilí potápači. To však určite neznamená, že začiatočník nemôže mať rád krídlo a naopak. Potápačské krídla poskytujú pohodlie a voľnosť pri potápaní, s bundou máte lepší prehľad o nafukovaní a vyfukovaní a vyvažovanie môže byť o niečo jednoduchšie.


Potápačské BCD najčastejšie rozdeľujeme na tri základné typy: žaket, krídlo a sidemount.

Potápačský žaket

  • najrozšírenejší typ BCD na rekreačné potápanie a pre začiatočníkov

  • nafukovacia vesta, vzduch sa nafúkne do chrbta a po stranách

  • nafúknutá vesta zviera potápaća okolo trupu

  • možnosť potápať sa iba s jednou fľašou

  • ťažšie udržanie potápača v polohe trim (vodorovne)

  • obmedzenie potápača v pohybe a pri natáčaní sa do strán


Potápačské krídlo

  • používa sa skôr na technické potápanie

  • jeho popularita rastíe a začína sa využívať aj pri rekreačnom potápaní

  • je zostavené z tvrdej chrbtovej dosky s ramennými popruhmi

  • v chrbovej doske sa vzduchom plní vzduchový rezervoár

  • jednoduché držanie polohy “trim”

  • možnosť zvoliť si veľkosť objemu zodpovedajúcu plánovanému ponoru


Sidemount krídlo

  • využíva sa najmä na technické jaskynné potápanie

  • vzduchový vak je umiestnený taktiež v chrbtovej doske

  • vzduchový vak v tvare kruhu ako malý batôžtek

  • jednoduchosť uchytenie fliaš a možnosť ich nacvaknutia až vo vode

  • menší profil pri ponore

  • väčšie možnosti pri prekonávaní prekážok a úzkych prielezov







Ako si vybrať pohodlné BCD ?

Pri správnom výbere kompenzátora dbajte na to, aby ste si vybrali správnu veľkosť. Príliš veľký kompenzátor spôsobuje nepohodlie pod vodou, tlaková fľaša vás bude nepríjemne natáčať do strán a vy si ponor neužijete. Kompenzátory disponujú nastaviteľnými ramennými, brušnými a hrudnými popruhmi.


  • Ramenné popruhy musia byť umiestnené presne v strede medzi krkom a rukou a po pritiahnutí nesmú skĺznuť z ramien. Hrudný popruh má poistný charakter a ramenné popruhy fixuje viac k sebe.

  • Brušný popruh väčšinou disponuje suchým zipsom a popruhom pre pritiahnutie a ani tu by nemala byť po utiahnutí výrazná vôľa.

  • Pri skúšaní majte na pamäti, že si ešte oblečiete neoprénový oblek, ktorý taktiež vypĺňa nejaký priestor, takže drobná rezerva pri skúšaní žaketu je v poriadku







Bezpečnosť BCD

Bezpečnosť je pri potápaní kľúčovou záležitosťou. Odporúčame vám kúpiť si vlastný BCD, aby ste mali prehľad o tom, kedy ste žaket naposledy servisovali a či sa pri poslednom ponore vyskytol nejaký problém, ktorý treba odstrániť.

Najčastejším servisným problémom sú: znečistený inflátor, ktorý by sa mal servisovať ideálne každý rok, ale môžu to byť aj integrované záťažové vrecká a výpustné ventily.







Integrovaný záťažový systém

Závažie potrebujete na to, aby ste sa mohli ponoriť a prekonali tak výrazne pozitívny vztlak, ktorý spôsobuje neoprén.

  • Integrovaný záťažový systém je veľmi pohodlný a umožňuje vložiť závažie priamo do kapies žaketu, takže nemusíte používať opasok so závažiami ako v minulosti.

  • Manipulácia s kapsami je veľmi jednoduchá a efektívna a považujú sa za bezpečnejší systém ako opasok so závažím.

  • V prípade paniky alebo nepredvídateľných okolností musí byť potápač schopný záťažové kapsy čo najrýchlejšie uvoľniť, čo je v prípade opasku so závažím určite zložitejšie.







Skúška správnosti

Vaše pľúca sú v podstate tiež vztlakové teleso, akási duša (v priemere 6 L pľúca u mužov a 4 L u žien), takže každý nádych má nezanedbateľný vplyv na vztlak potápača.

Ako potápač zistí, že má v kompenzátori dostatočné množstvo vzduchu?

V podstate jednoducho, presvedčí sa dychovým cvičením. Pri dostatočnom množstve vzduchu v žakete pri dosiahnutí cieľovej hĺbky by ste mali pri každom nádychu mierne stúpať a naopak pri výdychu mierne klesať.


ZDROJwww.aqua-pro.sk

30.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore