Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Pétangue

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Pétangue

Pétanque je francúzska národná hra pochádzajúca z okolia Marseille. Vzhľadom na jej spoločenský charakter sa teší čoraz väčšej obľube aj u nás. Túto hru môžete hrať na každej rovnej ploche, ktorá dovoľuje voľný pohyb (krajina, tráva, asfalt, parket).Vďaka petanqu sa skvele uvoľníte, oddýchnete si, vyčistíte si hlavu po úmornom pracovnom dni.






Pravidlá hry pétangue

Pétanque je outdorová spoločenská hra vhodná prevažne na leto na piesočné pláže či trávnaté povrchy. Princíp hry je veľmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutie techniky a taktiky vyžaduje pravidelný tréning.Je určená pre 1 až 3 členné družstvá, ktoré sa snažia umiestniť gule čo najbližšie k cieľu, ktorý tvorí drevená gulička tzv. prasiatko. Súťaží v troch kategóriách: jednotlivci (jeden proti jednému, každý má 3 gule), dvojice (každý hráč má 3 gule) a trojice (každý hráč má 2 gule).







Herná taška

Taška z nylonového materiálu obsahuje sadu 6 kovových gulí pre viacerých hráčov, ďalej cieľovú drevenú guličku francúzsky cochonnet (tzv. prasiatko) a jednoduché povrázkové meradlo.Slúži na meranie vzdialeností a na riešenie prípadných sporov ohľadom vzdialenosti gulí od prasiatka a na vytýčenie kruhu. Magnet na gule pétangue slúži na ľahké zdvíhanie kovových gulí zo zeme bez toho, aby sa hráči museli zohýbať.






Pétanquové gule

Sú vyrobené z kvalitného kovového materiálu (najmä ocele), ktorý je vysoko odolný proti oderu a korózii, takže možno hrať skoro na všetkých typoch povrchov. Značka výrobcu a šifra hmotnosti musia byť vyrazené do gule. Priemer gule býva od 7,1 cm do 8 cm a mal by sa odvíjať od veľkosti a tvaru ruky a dĺžky prstov. Hmotnosť býva v rozmedzí 650 – 800 g.


Materiál gule

Gule pre pétanque sa vyrábajú z ocele v dvoch podobách – čistá nerezová oceľ a uhlíková oceľ.


  • Čistá nerezová oceľ je produktom najvyššej kvality. Gule z tohto materiálu sa vyznačujú dlhou životnosťou, poskytujú mäkký „pocit“ nerezovej ocele a vyžadujú iba občasnú údržbu.

  • Gule z uhlíkovej ocele poskytujú hrubší „pocit“, chrómový a čierny povrch sa rýchlejšie opotrebováva a kvôli predchádzaniu korózii vyžadujú tieto gule občasné čistenie olejom.


Tvrdosť gulí

V prípade tvrdostí súťažných gulí platí, že čím je guľa mäkšia, tým menej odskakuje na tvrdom povrchu a má menší spätný ráz pri vysokom lobe, ľahšie sa ale otĺka. Naopak tvrdá guľa je vhodná na mäkký povrch a má aj dlhšiu životnosť.


  • Extra tvrdé gule Hardness - sú najlepšou voľbou pre útočných hráčov.

  • Mäkké gule - pokročilí hráči a najmä dobrí ostreľovači preferujú mäkké gule.

  • Polotvrdé gule - pre amatérskych hráčov sú najlepšou voľbou. Sú univerzálne, vhodné ako pre ostreľovačov, tak aj pre umiestňovačov na všetkých typoch povrchov.


Priemer gule

Priemer gule by sa mal odvíjať od tvaru a veľkosti ruky a dĺžky prstov. Na zistenie vhodného priemeru je možné použiť merítko veľkosti.

Najčastejšie priemery:

  • Pre mužov: 74-75 mm

  • Pre ženy: 72-73 mm


Vyberte si priemer, ktorý korešponduje so štýlom vašej hry:

  • Umiestňovači preferujú menší priemer, pretože pre ostreľovača je ťažšie menšiu guľu zasiahnuť.

  • Ostreľovači preferujú väčší priemer, kedy je ľahšie trafiť guľu protihráča.


Najčastejšie hmotnosti gulí :

  • Muži: 700 – 730 g

  • Ženy: 680 – 710 g


Vyberte si hmotnosť, ktorá korešponduje so štýlom vašej hry:

  • Umiestňovači preferujú hmotnosť medzi 710 – 730 g, ťažšie gule sa totiž rýchlejšie zastavia na mieste.

  • Ostreľovači naopak dávajú prednosť hmotnosti medzi 680 – 700 g, ľahšia guľa vyžaduje menšie úsilie a o to presnejšie môže byť odstrel protivníkovej gule.


Ryhovanie na identifikáciu gulí

V priebehu hry slúži ryhovanie a sériové označenie na identifikáciu gulí súťažných strán.


  • Umiestňovači preferujú ryhované gule pre lepšie uchopenie a pre lepšiu priľnavosť k terénu, na druhej strane ostreľovači preferujú hladké gule, pretože nedrhnú pri odhodení v dlani.







Popis súťažných gulí

  • Umiestňovacie - majú menší priemer, ťažšiu váhu, sú mäkšie, s ryhovaním. Po dopade sa pohybujú pomalšie.

  • Vystreľovacie- guľa väčšieho priemeru, ľahšie váhy, menej ryhované až hladké, sú tvrdšie, viac odolné proti opotrebovaniu.

  • Univerzálne - ich kritériá sú uprostred predchádzajúcich typov.


priemer gule (mm)

váha gule (g)

ryhovanie

umiestňovacia

72 - 74

710 - 730

ryhovaná guľa

univerzálna

73 - 75

700 - 720

guľa málo ryhovaná

vystreľovacia

75 - 76

680 - 710

guľa menej ryhovaná až hladká

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore