Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere obojku alebo vôdzky pre psa

   10min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Obojok a vôdzka pre psa







Ako správne vybrať vôdzku?

Vôdzka je nevyhnutnou súčasťou výbavy každého psieho majiteľa a poskytne potrebnú kontrolu nad psom.Pri výbere vôdzky, by sme mali už vopred vedieť, k akému účelu ho budeme používať. Možno zistíte, že mať rôzne druhy vodítok je najlepšie, v závislosti od plánovaných aktivít – či už je to turistika, výcvik pre psov alebo prechádzka preplneným centrom mesta. Bez ohľadu na to, akú vôdzku si vyberiete, mala by byť kvalitne vyrobená so zabezpečenou sponou a pohodlné na použitie.


Pri výbere sú dôležité tieto kritériá:

  • veľkosť a hmotnosť psa (dôležitý údaj najmä pri kúpe samonavíjacej vôdzky)

  • poslušnosť psa

  • účel použitia vôdzky



Klasické vôdzky

Sú najpoužívanejším typom, majú na jednom konci karabínu a na druhom ucho, pre pohodlné držanie. Sú vhodné na výcvik aj na prechádzky. Klasické vôdzky sa vyrábajú v rôznych dĺžkach, najčastejšie od 1,2 m až po 3 metre. Na prechádzky do prírody sú vhodnejšie dlhšie, naopak do mesta využijete skôr kratšie vôdzky.

Klasické vôdzky sa vyrábajú z najrôznejších materiálov. Najčastejšie sa používajú syntetické materiály, ako je nylon alebo polypropylén. Používa sa aj moderný materiál BioThane alebo koža, či kovové retiazky. Vôdzka môže byť doplnená aj o reflexné prvky, kvôli lepšej viditeľnosti v tme. Hlavne pri väčších plemenách je dôležité zamerať sa na veľkosť karabíny a celkovú pevnosť vôdzky.


Samonavíjacie (flexi) vôdzky

Majú špeciálny mechanizmus navíjania. Ich dĺžka je premenlivá a môžeme ju nastaviť jednoduchým stlačením tlačidla v plastovej rukoväti. Tieto vôdzky sú vhodné na každodenné prechádzky, pretože umožňujú psíkovi slobodu pohybu. Nie sú vhodné pre výcvik psa. Ak sa rozhodnete, že vášmu miláčikovi kúpite navíjaciu vôdzku, musíte sa riadiť jeho hmotnosťou. U niektorých typov si tiež môžete zvoliť medzi lankom alebo pásikom. Páskové vodítka bývajú robustnejšie a vydržia väčšiu záťaž.Tento typ je vhodný len pre vycvičené a menšie plemená psov.


Prepínacie vôdzky

Sú veľmi praktickým kompromisom medzi klasickými a samonavíjacími vôdzkami. Vďaka systému krúžkov sa dajú jedným prepnutím skrátiť alebo predĺžiť na inú dĺžku.. Prepínaciu vôdzku si taktiež môžete pohodlne pripnúť okolo tela a budete tak mať voľné ruky. Táto vôdzka sa dá použiť aj na vedenie dvoch psov naraz.


Výcvikové vôdzky

Sú odolnejšie, aby vydržali nadmerné zaťaženie. Treba ich vyberať podľa veľkosti psa, ale všeobecne by nemali byť veľmi dlhé, na cvičisko postačí vôdzka do 2 metrov.

Stopovacie vôdzky (stopovacie šnúry) patria do kategórie výcvikových vôdzok a využijete ich najčastejšie k nácviku povelov základnej poslušnosti. Hodia sa pre nacvičenie privolania (ako u šteniat, tak dospelých psov), aportovanie a mnoho ďalších povelov. V prírode umožňujú psovi voľnejší pohyb. Stopovacie vôdzky bežne zoženiete v dĺžke 5 - 15 metrov.


Športové vôdzky

Vhodné pri behaní, bežkovaní alebo jazde na bicykli. Často sú vybavené amortizérom (odpruženou časťou), ktorý tlmí šklbanie a zaisťuje plynulý ťah. Spoločne so športovou vôdzkou určite oceníte aj špeciálny pás, ku ktorému sa dá vôdzka pripnúť.


Výstavné / predvádzacie vôdzky

Majú prevažne decentný a nenápadný vzhľad, ktorý neodvádza pozornosť od vzhľadu psa na súťaži. Zvoľte v približnej farbe srsti vášho psíka. Výstavné vôdzky nemajú spravidla takú životnosť a preto nie sú vhodné pre každodenné používanie.







Druhy vôdzok podľa použitého materiálu

Textilné a nylonové vôdzky

Ich výhodou je pevnosť, ľahká údržba a dostupná cena. Sú dobrou voľbou na krátke prechádzky a výlety. Nie sú vhodné pre veľké ťahavé plemená psov.



Kožené vôdzky

Kvalitné kožené vôdzky sú veľmi trvácne a pohodlné. Odporúčame ich však chrániť pred vodou, aby nedošlo k vysušeniu a poraskaniu. Sú najvhodnejšie pri zácviku psa v chôdzi na vôdzke. Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.


Retiazkové vôdzky

Pôsobia veľmi elegantne. Výhodou je vysoká pevnosť, majú však vyššiu hmotnosť a sú veľmi náročné na držanie hlavne väčších plemien.



Reflexné a LED vôdzky

Obsahujú množstvo reflexných prvkov, ktoré odráža svetlo, takže ste so psom viac viditeľní pre prechádzajúce autá a cyklistov. Reflexné vôdzky, obojky alebo doplnky predstavujú základné prvky pre bezpečné venčenie za šera a v tme. Z toho dôvodu nájdu svoje využitie prevažne v jesennom a zimnom období.

Pre ešte väčší pocit bezpečia môžete psíkovi zaobstarať aj svietiacu LED vôdzku, ktorá sa dobíja pomocou USB kábla a zaistí vysokú viditeľnosť. Prípadne možno vôdzku predĺžiť o LED svietiaci pásik.







Postroj pre psa

Nie každému psovi vyhovuje obojok a vôdzka, ktorým si pri silnom trhaní či ťahaní môže privodiť zranenie.V prvom rade je účelom postroja poskytnúť vám 100% kontrolu nad pohybom psa. Psovi s veľkou silou alebo energiou nemusí obojok stačiť. Menšie plemená ako napríklad yorkshire alebo čivava si môžu jednoducho poškodiť krčnú chrbticu. Pri prudkom pohybe sa môže obojok pretrhnúť, škrtiť alebo nevytvorí dostatočný odpor na zastavenie pohybu psa. Brachycefalické plemená ako mopslík alebo francúzsky buldoček, ktoré majú od prírody sťažené dýchanie, zase na postroji ocenia väčšiu priechodnosť dýchacích ciest. Pre takýchto psov znamená postroj aj väčšie pohodlie. Na rozdiel od obojku utiahnutého okolo krku, postroj sa pripína k vodítku v oblasti chrbtice alebo na zospodu na hrudi. Tým sa úplne eliminuje tlak na krčné stavce, ktorý vzniká pri obojkoch. Naopak, tlak ťahu sa rozloží na väčšiu oblasť hrude alebo chrbta. Mať kontrolu nad pohybom psom znamená, že pes je vo väčšom bezpečí.






Obojky pre psy

Výber vhodného obojku pre psa ovplyvňuje celý priebeh výcviku, obyčajnej prechádzky, ale aj život majiteľa psa a jeho miláčika. Ako vybrať správny obojok, s ktorým bude váš pes dobre ovládateľný a zároveň mu bude pohodlný?

Pri výbere správneho obojku je dôležité aby bol pohodlný nielen psovi, ale aj vám. Obojok s ostňami, cvokmi alebo inými ozdobami, pôsobia na psovi skutočne vznešene, no v momente keď potrebujete psíka rýchlo chytiť za obojok, môžu byť veľmi nepraktické až nebezpečné. Takisto pri hre s iným psom môžu spôsobiť vážne poranenia.


Zhodnoťte účel obojku

Pri výbere obojku je potrebné si položiť základné otázky: „Za akým účelom kupujem obojok? Chcem svojho psa trénovať? Potrebujem obojok na každodenné použitie? Potrebujem obojok len na prichytenie známky?“ Pre každý z týchto účelov slúži iný typ obojku. Výber obojku teda závisí od plemena, od tréningových cieľov, ale aj od osobného vkusu.


Myslite na komfort a bezpečnosť

Najdôležitejšia je dĺžka obojku. Všeobecne známe je pravidlo, že medzi krk psíka a obojok by ste mali mať priestor vo veľkosti dvoch prstov. Každý obojok by mal byť vybavený tzv. D-krúžkom, ktorý slúži nie len na pripnutie obojku, ale aj na pripnutie identifikačných a iných známok. Ideálne je, ak je tento krúžok z nerezovej ocele, aby nedošlo k zhrdzaveniu alebo zafarbeniu srsti.


Kvalita, trvácnosť a vzhľad obojku

Každý správny psíčkar chce pre svojho miláčika len to najlepšie. Nie nadarmo sa vraví, že do kvality sa investovať oplatí. Výber obojku by mal zohľadniť aj kvalitu materiálu a to nielen pre dlhodobú trvácnosť, ale predovšetkým pre zabezpečenie komfortu pre psíka. Veď obojok nekupujeme na rok, dva, ale na oveľa dlhší čas.Pravidelne kontrolujte kvalitu a celkový stav obojku.


Veľkosť obojku

Najdôležitejším krokom pri výbere správneho obojku pre psa je jeho veľkosť. Štandardne by mal mať obojok istú voľnosť, aby sa psík na prechádzke neškrtil. Odporúča sa voľný priestor pre dva prsty pri zapnutom obojku na krku psíka. Pokiaľ máte šteňa, budete potrebovať viac obojkov v závislosti na tom, ako pes vyrastie. Na začiatok bude stačiť obyčajný nylonový obojok s plastovou sponou.


Šírka obojku

Príliš úzky obojok môže psa škrtiť, naopak veľmi široký obojok ho môže obmedzovať v pohybe s hlavou

  • Malé plemená 1,5 - 2,5 cm

  • Stredné plemená (do 25 kg) 2,5 - 4 cm

  • Veľké plemená (nad 25 kg) 3 - 5 cm


Kožené obojky

  • sú dostatočne pevné a odolné, vydržia aj väčšiu záťaž - vhodné aj pre veľké plemená psov

  • pevné zapínanie na kovovú pracku je spoľahlivé

  • ideálne je prevedenie s textilnou výplňou, ktorá netrhá srsť a nedráždi pokožku

  • možnosť ich využitia v bežnom živote, základnom výcviku či akomkoľvek špeciálnom výcviku

  • pri správnom nasadení obojka je šanca, že sa pes vyvlečie minimálna

  • nevhodný pre šteňatá, je pomerne ťažký

  • nevýhodou vyššia obstarávacia cena


Nylonové obojky

  • nízka hmotnosť, dostatočná pevnosť a nenáročná údržba

  • vhodné pre šteniatka a malé plemená, ideálny aj pre plávajúcich psov

  • spôsobuje menšie trenie a je ideálny pre psov s citlivou srsťou

  • zapínanie pomocou plastových alebo kovových spôn

  • nevýhodou je ich šírka a zapínanie, nebývajú veľmi široké (široké obojky sú pre psa pohodlnejšie)

  • pri väčšej záťaži sú menej spoľahlivé

  • výhodou je ich nižšia cena a široký výber farieb a vzorov


Neoprénové obojky

  • vhodné pre psov milujúcich vodu

  • je vodeodolný, mäkký, pohodlný na koži a rýchlo schne

  • býva doplnený reflexnými prvkami alebo svetielkami pre lepšiu rozpoznateľnosť psíka


Retiazkové/kovové obojky

  • výhodou je ich odolnosť, dlhá životnosť a jednoduchá údržba

  • pes sa z obojku pri prechádzke nevyvlečie

  • retiazkové sťahovacie obojky sa používajú predovšetkým pri výcviku

  • správne zaobchádzanie s týmto obojkom vyžaduje skúsenosť

  • nie sú vhodné pre všetky plemená psov, pre malé psy sú príliš ťažké. Nie sú vhodné pre dlhosrsté plemená, pretože ich srsť by sa mohla zamotať do kovových očiek

  • nevhodné na nosenie pri príliš nízkych teplotách, môžu totiž namŕzať






Typy obojkov

Polosťahovacie obojky

  • vhodné hlavne pre veľké plemená psov a predovšetkým pre krátkosrsté psy

  • pevne obopína krk psa, ale neškrtí ho

  • vďaka sťahovaciemu mechanizmu sa pes z neho nevyvlečie

  • sú vybavené zarážkou, za ktorú sa už nedajú zatiahnuť a tým zabraňujú možnému poraneniu psa

  • pre správne fungovanie je nutné správne nastaviť dĺžku zarážky

  • ľahké nasadzovanie prevlečením cez hlavu

  • nevýhodou je menšia šírka a vyššia hmotnosť


Sťahovacie obojky

  • navliekajú sa psovi pretiahnutím cez hlavu cez hlavu rovnako ako polosťahovacie obojky

  • tento typ obojkov by mali používať len skúsení psovodi, hrozí nebezpečenstvo, že sa pes začne škrtiť

  • vhodný pre prudšieho psa, je skvelým pomocníkom pri jeho výcviku


Uzavreté obojky

  • nemajú zapínanie a preťahujú sa cez hlavu psa

  • vhodné pre psy, ktoré neustále nosia obojok

Športové obojky

  • vyrobený tak, aby minimalizoval riziko uškrtenia pokiaľ sa pes zachytí o prekážku

  • všitá guma umožní vyvliecť hlavu v prípade zachytenia

Martingale obojky

  • polosťahovacie ploché obojky so zarážkou, ktorá zabráni úplnému stiahnutiu obojka

  • vhodný pre psov, ktorých krk je väčší ako hlava a je možnosť vykĺznutia (bulldog, labrador, barzoj…)

  • vhodný aj pre psov s dlhým krkom napr. pre chrty je to najvhodnejší typ obojku

  • obojok neškrtí ak sa zatiahne, a zároveň ho nie je možné vyvliecť cez hlavu

  • treba dbať na správne nasadenie, aby nedošlo k uduseniu


Obojky v tvare šatky

  • látka dodá obyčajnému obojku zaujímavý vzhľad a psík sa v nej cíti komfortne

  • vhodné na vychádzky do obchodného centra alebo do parku

  • možnosť obojstranného prevedenia






Špeciálne typy obojkov


Antiparazitické obojky

  • materiál obojka je napustený účinnou látkou. ktorá odpudzuje kliešťe a blchy

  • spoľahlivý a vysoko účinný spôsob ochrany pred parazitmi

  • účinné látky v ňom obsiahnuté sa uvoľňujú nepretržite a v malých dávkach do kože zvieraťa, nepreniká však do krvi, takže sú pre psa úplne bezpečné

  • nevýhodou je obmedzená časová účinnosť obojka, musí sa najlepšie pred každou sezónou meniť

  • využijete ich predovšetkým od jari do jesene, kedy je najvyšší výskyt parazitov


Elektrické výcvikové obojky

  • používané hlavne na výchovu a výcvik poslušnosti aj na väčšie vzdialenosti

  • pomocou elektrického obojku môžete psovi vyslať zvukový signál, vibračný impulz alebo elektrický impulz

  • tri stupne impulzov upozorňujú psa na nevhodné správanie

  • možnosť cvičiť psa aj na väčšiu vzdialenosť

  • tento typ obojka by mali používať len skúsení kynológovia

  • neodstraňujú príčinu problematického správania, len stlmia následky a rozhodne ich nepoužívajte na trestanie psa

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena

Svietiace obojky

  • praktický bezpečnostný prvok zvyšujúci viditeľnosť psa v tme alebo hmle, pri pohybe v meste je lepšie viditeľný pre vodičov a cyklistov

  • obojky obojky permanentne svietia alebo blikajú

  • sú veľmi ľahké a odolné voči poškodeniu, vyrábajú sa prevažne zo silikónu

  • bezpečnostný doplnok, nenahrádza však obojok na bežné nosenie

  • dobíjanie pomocou USB kábla, alebo obsahujú vymeniteľnú baterku

  • nevýhodou je chýbajúce oko na vodítko

Protištekacie obojky

  • prostredníctvom elektrického impulzu môže pomôcť zabrániť nadmernému štekaniu

  • štekajúcemu psovi obojok podobne ako elektrický výcvikový obojok vyšle zvukový signál a pokiaľ pes v štekaní pokračuje, obojok zavibruje. Pri neutíchajúcom štekaní vyšle psovi elektrický impulz

  • dôležite je nastaviť vhodnú silu impulzu (impulz nesmie psa bolieť)


GPS obojky

  • monitoring pohybu psa pomocou GPS lokátora okamžite zaznamená a nahlási majiteľovi pomocou SMS správy ak sa pes vzdiali zo svojho domova

  • GPS lokátor sa sám prepne do režimu, ktorý psa monitoruje aj niekoľko km od domova

  • sú praktické pri dlhých prechádzkach v otvorenom priestore


Rozpoznávacie obojky pre šteňatá

  • pomáhajú rozpoznať šteniatka po narodení

  • šteniatka si získajú návyk na obojok už od skorého veku

  • majú nastaviteľnú veľkosť, väčšinou vyrobené z pevného nylonu a sú úplne bezpečné







Ako správne nasadiť obojok

Obojok by mal byť nasadený tesne za ušami psa a mal by dokonale kopírovať krk. Pod obojok z vnútornej strany krku by sa vám mali zmestiť dva prsty. Nebojte sa utiahnúť obojok, pokiaľ bude utiahnutý veľmi tesno, pes začne pokašliavať a vtedy je nutné obojok mierne povoliť. Lepšie je mať utiahnutý obojok tak ako má byť, vtedy je šanca, že sa z neho pes vyvlečie nulová. Umiestnenie obojku v spodnej časti krku nemá žiaden význam, pes tam má krk najviac osvalený a najmenej citlivý. S obojkom posadeným pevne za ušami je však perfektne ovládateľný.

Nesprávnou manipuláciou často dochádza k otupeniu psa a zle nasadený obojok môže spôsobiť poranenie hrtana.Po príchode domov obojok mu zložte, mohol by ním zavadiť o nábytok a prípadne sa aj poraniť.







Obojok verzus postroj


Vhodnou alternatívou k psím obojkom sú postroje.

Obojok

  • jednoduchší na nasadenie

  • lepšia manipulácia so psom

  • nebráni v pohybe

  • jednoduchší na výber, nie je nutné skúšať

  • pri nevhodnom výbere môže psa stresovať alebo poraniť

  • lacnejší ako postroj




*blok*

Postroj

  • šetrnejší voči krku a chrbtici

  • vhodný na športové aktivity a pri tréningoch

  • vhodný pre psy s dýchacími problémami alebo s problémami s krkom a chrbticou

  • pri psíkovi, ktorý neovláda chôdzu na vôdzke rozloží ťah rovnomerne

  • náročnejší na nasadenie

  • lepšie viditeľný ako obojok

  • pes sa v postroji horšie ovláda

  • drahší ako obojok



09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore