Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere tenisového oblečenia

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Tenisové oblečenie


Ak vám tenis prirastie k srdcu, budete tráviť na tenisovom kurte dlhé hodiny. Pri hre oceníte nielen kvalitu tenisovej rakety, ale aj vhodné oblečenie a obuv. Na kurte ste neustále v pohybe. Funkčné oblečenie a ľahké, rýchloschnúce materiály vám tento pohyb spríjemnia a zaistia potrebný komfort a maximálnu voľnosť pohybu.






Ako vybrať tenisové oblečenie?

Tenis je označovaný ako biely šport a preto veľa hráčov obľubuje na kurte bielu farbu oblečenia. Dnes však máte na výber množstvo iných farieb, strihov aj materiálov. Záleží len od vášho vkusu aké oblečenie si vyberiete. Tenis je veľmi náročný šport, pri ktorom beháte, udierate do loptičky a musíte sa navyše sústrediť na techniku hry a stratégiu. Samozrejme, že toto spojenie znamená litre vypotenej vody. Preto by malo byť tenisové oblečenie vyrobené z ľahkých, rýchloschnúcich a priedušným materiálov. Najčastejšie sa na jeho výrobu využíva polyester. Vyberajte si oblečenie určené priamo na tento typ športu. Jeho výrobcovia zohľadnili pri jeho navrhovaní všetky parametre pre najvyšší komfort hrania.







Čo je dôležité pri výbere tenisového oblečenia?

Funkčný materiál

Tenisové oblečenie je vyrábané z najmodernejších materiálov s prímesou umelých a kovových vlákien. Tieto vlákna zabezpečujú dokonalý odvod potu pri zachovaní voľného strihu.

Takéto oblečenie zaručí komfort pohodlia aj pri vysokom hernom tempe na rozdiel od nekvalitných značiek. Dôležité je vybrať si kvalitné oblečenie, pretože pri nekvalitných značkách vám môže byť teplo, môžu zadržiavať pot a tým môžu vznikať aj kožné problémy.

Vyberajte oblečenie, ktoré bude vyrobené z funkčného materiálu, napr. polyester s prímesou elastanu so schopnosťou odvádzať vlhkosť od tela. Zaistí veľkú mieru pohodlia a priedušnosti, keďže sa na ihrisku poriadne zapotíte. Je určite lepšie investovať viac peňazí do kvalitnejších produktov, ktoré ani po viacerých praní nestratia svoje vlastnosti.


Inovatívne technológie

Tenisové tričká sa vyrábajú niekoľkými inovatívnymi technológiami:

  • Dri-Fit - odvádza vlhkosť

  • Climacool - ponúka vysokú kontrolu vlhkosti

  • Climalite - kontrola vlhkosti aj vetrania

  • Climawarm - tepelne izoluje

  • Climaproof - komfortné nosenie aj v nepriaznivom počasí







Ako sa obliecť na tenis

Výber oblečenia je nutné prispôsobiť počasiu a ročnému obdobiu. Pokiaľ je horúco a vy ste si naplánovali zápas na vonkajšom ihrisku, je dobré zvoliť svetlé farby, ktoré odrážajú teplo. Je dobré zvoliť svetlú čiapku z materiálu, ktorý vás ochráni pred slnkom, ale umožní vám ochladzovať telo, rovnako ako mať zásobu potítok. Je dobré zvoliť materiál, ktorý udrží vašu pokožku v suchu a ochráni pokožku pred zvýšeným potením. Ponožky je treba vyberať starostlivo, pretože behanie po kurte môže spôsobiť aj pľuzgiere. Dobrou voľbou ponožiek zabránite šmýkaniu nôh v topánkach. Zvážte teda výber takých, ktoré sú vystužené okolo prstov a päty a sú vyrobené zo zmesi syntetickej bavlny.


Vrstvenie oblečenia

Na druhú stranu pokiaľ je vonku chladno, mali by ste mať na sebe niekoľko vrstiev oblečenia, čo je určite lepšie riešenie ako mať jednu silnú. Vrstvy vás zahrejú, oblečte si preto dlhé tričko a tenkú bundu. Na zahriatie nôh vám pravdepodobne postačia nohavice alebo dlhé legíny. Výborným riešením bude termobielizeň.


Pánske tenisové oblečenie

Muži najčastejšie volia na hru tenisové šortky a tričko dobrou voľbou je aj polokošeľa.Najdôležitejším aspektom pre každého tenistu by mala byť sloboda pohybu a udržanie dobrej teploty tela pri hre. Tenisové tričká s golierom sú teraz vyrábané prevažne zo syntetických látok, pretože oproti bavlne poskytujú pohodlie – nepremoknú a nelepia od potu. Špeciálne navrhnuté tričká a tričká s golierom neobmedzujú v pohybe a sú veľmi ľahké. Pri výbere tenisových kraťasov nezabudnite hľadať také, ktoré sú pohodlné, poskytujú voľnosť pohybu a majú vrecko na loptičky.


Dámske tenisové oblečenie

Ženy si na kurt obliekajú topy, tričká a k tomu sukne. Tenisové kraťasy alebo sukne v kombinácii so špeciálne navrhnutým tenisovým tričkom sú obľúbenou sadou tenistiek všetkých úrovní po celom svete. Dôležitý je samozrejme aj dizajn, ale dbajte predovšetkým na pohodlie, voľnosť pohybu a praktickosť, či už si vyberiete kraťasy, tenisovú sukňu alebo šaty. Pokiaľ sa rozhodnete pre tenisové šaty, sukňu alebo kraťasy, budete potrebovať špeciálne hlboké vrecko na lopty a pohodlnú športovú podprsenku.


Tenisové juniorské oblečenie - pre chlapcov a dievčatá

Pri výbere juniorského tenisového oblečenia sa držíme rovnakých pravidiel ako pri oblečení pre dospelých. Juniorské tenisové tričko alebo juniorské tenisové kraťasy by tiež mali byť pohodlné a nemali by obmedzovať pohyb. Tenisové šaty pre deti by nemali byť z bavlny, ale skôr zo vzdušných materiálov. Do chladnejšieho počasia sa hodí mať mikiny.


Pokrývky hlavy

V letnom období iste oceníte rôzne pokrývky hlavy, ktoré vás ochránia pred nebezpečným úpalom. Veľmi módne sú rozličné šatky, šilty alebo aj celé šiltovky. Pokrývky hlavy so šiltom sú oveľa bezpečnejšie a slúžia ako ochrana pred slnkom. Vytvoria clonu, takže budete bez problémov vidieť.

Čelenky zabránia stekaniu potu z čela do očí, u dám slúžia na držanie vlasov a zároveň vďaka nim lepšie sedí šiltovka na hlave. Na výrobu čeleniek sa využíva bavlna.


Potítka

Počas teplých a slnečných dní pri hre určite oceníte potítka. Keďže sa pri hre nedá len tak odskočiť a utrieť sa, často vidíte u hráčov na rukách rôzne potítka. Kvalitné potítka zároveň spevňujú zápästie hráča.

Navlečú sa na zápästie a vy si nimi pohodlne poutierate tvár. Sú výbornou pomôckou, vďaka nim nemusíte behať po každom dlhšom game k lavičke po uterák a zdržiavať sa.


Tenisová obuv

Tenisová obuv musí byť pohodlná ale zároveň aj veľmi pevná, pružná a odolná. Delí sa podľa typu povrchov na použite v hale, na antuke, na tráve a na kombinované použitie.Pokiaľ pravidelne hrávate na konkrétnom type povrchu, určite siahnite po špeciálnych tenisových teniskách. Pokiaľ povrchy striedate, nie ste si istí, kde budete hrávať najčastejšie alebo nemáte chuť kupovať niekoľko tenisiek naraz, existujú aj univerzálne modely. Na rekreačné hranie úplne postačia.

Ceny pre dospelých sa pohybujú v priemere od 60 -130 € za kvalitnú obuv. Neodporúčame nekvalitnú obuv pretože sa môže rýchlo zničiť a nemusí byť pohodlná, čím môže spôsobiť otlaky ale aj iné poranenia


Ponožky

Dokonca aj taká maličkosť ako sú športové ponožky má význam, pretože na výbere ponožiek závisí vaša pohyblivosť na kurte, a tiež ochrana chodidiel a členkov. Tenisové ponožky sú tiež veľmi dôležité pri odvode tepla od nôh. Pokiaľ vybehnete na kurt v obyčajných ponožkách, počas hry budú vaše nohy doslova horieť. Správnou voľbou ponožiek zabránite šmýkaniu nôh v teniskách. Určite zvážte výber takých, ktoré sú polstrované okolo prstov a päty a sú vyrobené zo zmesi syntetickej bavlny.








Výrobcovia tenisového oblečenia

Mnoho renomovaných značiek ako sú Nike , Adidas , Under Armour, Wilson , Asics , Babolat , Head , Lacoste, Hydrogen a ďalšie vynakladajú všetko úsilie, aby predstavili na trhu tie najkrajšie tenisové topánky, polo tričká, šortky alebo tenisové šaty. V dnešnej dobe si môžete nájsť a vybrať to, čo najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Všetky predné značky ponúkajú širokú škálu tenisového oblečenia, vrátane tričiek, topov, tréningových nohavíc, tréningových búnd, mikín a celého radu kompresných odevov, takže si môžete vybrať presne to, čo vyhovuje priamo vám.


Pri výbere tenisového oblečenia sa nenechajte zlákať zdanlivo výhodnými ponukami neznámych výrobcov a stavte radšej na osvedčenú kvalitu. Výrobky renomovaných značiek nie sú zase o toľko drahšie, a pritom sa u nich môžete spoľahnúť, že skutočne majú inzerovanej funkčné vlastnosti. Navyše sú vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý sa nezačne rozpadávať po niekoľkých málo nosenie či praniach.

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore