Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom stolovej píly

   12min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Stolové píly


Stolové píly sú najčastejšie poháňané pomocou elektrickej energie. Niektoré menšie a menej výkonné píly majú akumulátorový pohon, pri veľkých pílach môžete mať k dispozícii aj benzínový motor. Najznámejšou stolnou pílou je klasická cirkulárka, ktorá môže byť doplnená o kolísku. Tá vám umožní pracovať vo vzpriamenej polohe.


Pred samotným výberom stolovej píly je potrebné položiť si pár základných otázok.

  • Ako často budete pílu používať. Pokiaľ sa chystáte rezať občasne menšie kusy dreva alebo plastu, potom postačí lacnejšia stolná píla, poprípade píla s menším výkonom . Naopak pre profesionálnu prácu sú vhodné stolové píly s vysokým výkonom .

  • Nezabúdajte ani na rozmery. V prípade malej dielne bude vhodné zvážiť kúpu stolovej píly bez podstavca.






Druhy stolových píl

Píla pevne spojená s pracovným stolom

  • píla pevne spojená s podstavcom či pracovným stolom

  • dajú sa nastaviť minimálne dva rezné uhly a to 90 ° a 45 °

  • práca s ňou je presnejšia, bezpečnejšia a výkonnejšia

  • stôl má poväčšinou pojazdné kolieska pre lepšiu manipuláciu


Stolová píla s podstavcom

  • mobilné prenosné modely

  • kompaktnejšia verzia samostatne stojacej píly

  • menšia stabilita oproti pevnému stolu

  • väčśinou vybavená madlami slúžiacimi na prenášanie

  • podstavec obvykle obsahuje rozkladacie nohy

  • nevýhodou je vyššia cena


Rýchloupínacia stolová píla

  • opracovávaný materiál sa pevne uchytí pomocou úchytov

  • vhodná na dorezávanie a prirezávanie lát a menších kusov materiálu

  • dobrá mobilita a lepšia skladnosť

  • nízka hmotnosť

  • potreba vyššej zručnosti a viac času na pripevnenie rezaného materiálu







Príkon a výkon

O výkone píly vám veľa napovie aj jej príkon. Podľa predpokladaného využívania stolovej píly je dobré zaobstarať si buď silnejší, alebo menej výkonnejší model. Ide o veľmi dôležitý parameter, ktorý nie je vhodné podceniť. Pokiaľ budete motor menej výkonnej píly preťažovať, môžete výrazne skrátiť jeho životnosť. Vyberať môžete pílu s jednofázovým alebo trojfázovým motorom. Výkon jednofázových motorov je do 2 200 W, trojfázové motory majú výkon až 2 700 W.


  • slabšie píly majú výkon od 900 W

  • výkonnejšie píly pre časté použitie potom dosahujú aj viac ako dvojnásobok – 2200 W a viac

  • optimálna hodnota v domácej – poloprofesionálnej kategórie je 1400-1800 W

  • najvýkonnejšie píly môžu mať výkon až 6000 W a viac







Otáčky

Rýchlosť otáčok závisí od veľkosti rezného kotúča. Maximálny počet otáčok prirodzene závisí od veľkosti kotúča, pretože čím väčší kotúč máte, tým vyššia obvodovú rýchlosť rovnaký počet otáčok spôsobuje. Pri intenzívnejšom používaní a rezaní masívnejších materiálov je lepšie mať vyššie otáčky, tie však viac ako s príkonom korelujú s veľkosťou použitého rezného kotúča.


  • kotúč s priemerom 250 mm - potrebuje na dosiahnutie optimálnej obvodovej rýchlosti približne 5 000 ot/min.

  • kotúč s priemerom 500 mm - stačí mu na dosiahnutie rovnakej obvodovej rýchlosti len 2 500 ot/min.






Rezný kotúč stolovej píly

Základnou súčasťou píly je rezný kotúč, od neho sa odvíja, aký veľký materiál môžete prerezať a tiež aký dlhý rez bez posunutia kotúč dokáže.Píla môže pracovať iba s takým kotúčom, na ktorý je stavaná – nikdy neexperimentujte a nevymieňajte rezný kotúč za iný rozmer. Riskujete ublíženie na svojom zdraví. A môžete rýchlo spáliť a zničiť elektromotor.


Priemer kotúča

Patrí k hlavným parametrom pri výbere stolovej píly. Udáva sa v milimetroch a priamo zodpovedá príkonu píly. Slabšie píly majú menšie kotúče a silnejšie píly majú kotúče väčšie. Platí tu aj pravidlo, čím je kotúč väčší, tým hlbšie rezy bude možno vykonávať.Maximálna hĺbka rezu je uvádzaná pri 90° rezaní, materiál je na stole teda položený vodorovne.

Pri stolných pílach je najbežnejšia veľkosť kotúča od 250 – 500 mm. Je však možné zakúpiť aj špeciálne veľkosti kotúčov, napríklad priemer až 1 000 mm. Tieto veľké kotúče vám umožnia rezať do hĺbky až 420 mm. Pri týchto veľkých kotúčoch však musíte počítať s menšou presnosťou rezu.


  • Kotúč s priemerom 350 mm - umožní rezať do cca 110 mm.

  • Kotúč s priemerom 500 mm - umožní rezať do hĺbky asi 195 mm.


Hrúbka kotúča

Hrúbka pílového kotúča ovplyvňuje rýchlosť aj kvalitu. Tu platí pravidlo, čím je kotúč tenší, tým rýchlejší a kvalitnejší je samotný rez. Príliš tenký kotúč má však väčší sklon vibrovať, vlniť sa a rýchlejšie sa zahrieva. Hrúbka pílových kotúčov sa najčastejšie pohybuje od 1,5 – 3,5 mm. Tenké kotúče sa často používajú pri akumulátorovom pohone píly.


Materiál kotúča

Kotúče na drevo sa dnes vyrábajú v podstate iba zo spekaného karbidu (SK plátkov). Na rezanie kovu alebo dlaždíc sa využívajú iné špecifické materiály.


Počet zubov na kotúči

Dôležitý je aj počet zubov na kotúči. Ten je vždy iný podľa materiálu a typu rezu, ktorý chceme vykonávať. Čím má kotúč viac zubov, tým je rez kvalitnejší, ale rýchlosť bude menšia. Napríklad kotúč pre priečne rezy s väčším počtom zubov a malým uhlom chrbta zuba nie je vhodný pre pozdĺžne rezanie – nevyhadzuje totiž správne triesku, vzniká veľké trenie, píla sa viac namáha a drevo páli.


  • Pozdĺžne rezanie masívu – kotúč by mal mať menej zubov z dôvodu lepšieho odvodu pilín

  • Priečne rezanie masívu – kotúč s vyšším počtom zubov

  • Doskový materiál DTD, lamino – čistého rezu bez otrepov docielite s kotúčom s vysokým počtom zubov


Sklon zubov

Rozlišuje 2 rôzne prevedenia sklonu zubov:

  • Pozitívny sklon - rezanie dreva, masívu

  • Negatívny sklon - rezanie dosiek, lamina a neželezných kovov






Stôl - hmotnosť a podstavec

Pracovná plocha a konštrukcia samotná sú veľmi dôležitou súčasťou stolnej píly . Dôležité je, aby boli použité kvalitné a odolné materiály . Treba počítať s tým, že robustné stolové píly môžu vážiť desiatky kilogramov a aj preto je potrebné vyčleniť pre daný prístroj konkrétne a stabilné miesto . Je rozdiel, ak si zaobstaráte kotúčovú pílu s podstavcom , ktorá je ľahšia a prenosnejšia alebo stolovú kotúčovú pílu so stolom , ktoré sú ťažšie. Podstatné je, aby bola platforma kotúčovej píly stabilná a pevná . Pre skutočných majstrov sú ideálne stolové píly s dlhou a širokou pracovnou plochou, Ktorú je možné rozšíriť. Pracovná plocha býva často vybavená aj pojazdom, po ktorom sa pohybuje aj samotný materiál.






Pravítka

Jednou z najdôležitejšej časti píly je pravítko. Nie je to len z dôvodu nutnosti na vytvorenie rezu, ale hlavne kvôli tomu, že ide o časť, ktorú budete najčastejšie nastavovať, posúvať a aretovať. Pravítka u ponúkaných píl JET sú rozdielne podľa kategórie, ale majú spoločného menovateľa - ľahko sa nastavujú, posúvajú a aretujú.


  • Bočné pravítko - najlacnejšie píly majú bočné pravítko uchytené len na jednej strane, pri posune materiálu sa potom mení uhol a rez nie je vedený rovno. Kvalitné píly majú pravítko uchytené na oboch stranách. Pravítko musí byť pevné, aby sa v prostrednej časti neprehýbalo.

  • Uhlové pravítko - nasadzuje sa do T-drážky a natáča sa podľa vytýčeného uhla rezu. Kvalita prevedenia tohto príslušenstva sa môže tiež výrazne líšiť, vždy by malo byť hliníkové.

  • Stupnica - umiestnená na prednej strane píly, podľa nej sa nastavuje presná hodnota uhlovým pravítkom.






Nastavenie stolovej píly

Možnosť nastavenia uhla rezu

Stolové kotúčové píly disponujú sklopnou rezacou hlavou , čo dáva majstrom práve možnosť rezať materiál pod určitým uhlom.Rezný kotúč môže byť u oboch typov píl nastaviteľný pod rôznymi uhlami tak, aby vám materiál lícoval pri rôznych domácich výrobkoch a konštrukciách. Základné sú uhly 90 a 45°, rad modelov stolných píl však má nastavenia bohatšie napríklad o uhly 60 či 75°.


Hĺbka a dĺžka rezu

Hĺbka rezu sa štandardne pohybuje od 55 mm až po 85 mm, na trhu sa nájdu stolné píly s kotúčom s rozmermi 350 mm. Takýto kotúč dokáže ísť až do hĺbky 100 mm. Hĺbka rezu nie je variabilná, nemožno ju regulovať a závisí iba od toho, aký kotúč používate, pričom by ste vždy mali používať výrobcom predpísaný rozmer kotúča. Dĺžka rezu je prirodzene väčšia v prípade väčšieho kotúča.


Aretácia reznej hlavy

Ak rátate s tým, že budete svojou stolovou pílou rezať aj pod uhlom, je dôležité aby tá vaša píla mala precízne vyriešenú aretáciu reznej hlavy. Kvalitná aretácia totiž znamená, že kotúč pri rezaní neuhne a bude rezať na milimeter presne.


Pojazd píly

Zaujímajte sa o pojazd píly – kvalitné stolové píly sú vybavené koľajnicami pre vedenie rezného materiálu po stole, čoho výsledkom je udržanie rovného rezu po celej dĺžke rezu. Súčasťou koľajníc sú pojazdové kolieska. Najkvalitnejšie sú samosvorné kolieska vyrobené z vysoko odolnej gumy. Nekvalitný pojazd sa rýchlo opotrebuje, čo sa negatívne odrazí na presnosti rezu.


Výmena kotúča

Pri výbere stolovej píly si všímajte aj to, ako ľahko na nej ide vymeniť kotúč. Ak kupujete pílu na univerzálne použitie, tak možno aj za deň vystriedate niekoľko rôznych materiálov a budete potrebovať niekoľko rôznych kotúčov. Každý výrobca by mal umožniť kotúč bezpečne uzamknúť.







Bezpečnostné prvky

Vždy používajte stolnú pílu s dodanými ochrannými krytmi rezného kotúča a majte svoje ruky a prsty v dostatočnej vzdialenosti od rotujúceho kotúča. Na posuv materiálu používajte výhradne podávač, ktorým sa vzdialenosť rúk od kotúča zvýši a tým sa značne zvýši aj bezpečnosť.


  • Pred začatím práce sa uistite, že je kotúč pevne upnutý k telu píly.

  • Bezpečnostný kryt na pílu - je základným príslušenstvom, bez ktorého by sa píla nemala spustiť. Kryt prekrýva rotujúci kotúč as posúvaním materiálu sa kryt automaticky dvíha. Chráni obsluhu pred odmrštenými trieskami a drevom.

  • Uzamknutie kotúča - zvyšuje bezpečnosť práce.

  • Systém SawStop - je úplne zásadný a inovatívny v bezpečnosti stolných píl. Rezný kotúč prenáša malý elektrický signál a v momente, keď sa koža dotkne kotúča sa zmení signál, pretože telo je vodivé. Práve zmena signálu aktivuje bezpečnostný systém, ktorý zareaguje za neskutočných 5 milisekúnd. V momente zmeny elektrického signálu sa vystrelí hliníkový brzdný blok proti rotujúcemu kotúču, ktorý sa do hliníkového bloku spoľahlivo zahryzne. V tej istej chvíli sa kotúč zasunie pod pracovnú dosku, čím je eliminovaný akýkoľvek možný úraz od rotujúceho kotúča.






Príslušenstvo stolovej píly

Kvalitné stolné kotúčové píly bývajú často vybavené a doplnené o rôzne funkcie a príslušenstvo.


  • Systém odsávania prachu a pilín - na odsávanie pilín a prachu vzniknutého pri rezaní dodávajú výrobcovi špeciálny nástavec, ku ktorému následne stačí pripojiť bežný alebo priemyselný vysávač.

  • Zberný vak na piliny - na piliny a prach vzniknutý pri rezaní.

  • Podávač - nemusí byť súčasťou balenia, pracovať by ste s ním však mali vždy. Slúži na posúvanie materiálu blízko rotujúceho kotúča a je zásadným bezpečnostným prvkom.

  • Náhradné alebo ďalšie rezné kotúče - väčšina výrobcov však dodáva pílu iba s jedným kotúčom. Dokúpiť náhradný kotúč nie je problém, je však dôležité dodržať predpísané parametre.

  • Prípravok na kolmé rezanie - nebýva súčasťou, dá sa vyrobiť alebo kúpiť. Je ideálny na rýchle a presné rovné rezanie, celý prípravok sa upína do oboch T-drážok.

  • Prípravok na rezanie malých dielov - nebýva súčasťou, dá sa vyrobiť alebo kúpiť. Je podobný prípravku na kolmé rezy, tiež sa upevňuje do dvojice T-drážok, a navyše je opatrený ďalšími kotviacimi bodmi, do ktorých sa malé diely pevne pripevnia.

  • Redukčný krúžok - slúži na použitie pílového kotúča s iným priemerom otvoru na uchytenie, než ktorý má konkrétna píla.

  • Chladenie - ak budete používať diamantový kotúč, bude potrebné pílu neustále chladiť, ideálne riešenie chladenia je pomocou čerpadla hneď pod pracovnou doskou.

  • Podpery - ide o možnosť rozšírenia pracovnej plochy . Je to nápomocné pri rezaní dosiek väčších rozmerov, ktoré presahujú samotný stôl.

  • LED osvetlenie pracovnej plochy - slúži na osvetlenie pracovnej plochy a samotné píly. Osvetlenie pomáha dosiahnuť dokonalejší rez , prispieva k vyššej bezpečnosti pri rezaní.

  • Laserové ukazovátko - pomáha pri vedení presného rezu.






Údržba

Čas investovaný do údržby stolovej píly je zároveň časom, ktorý investujete do vlastnej bezpečnosti. Píla v dobrom stave má menšiu šancu, že sa pokazí alebo iným spôsobom zlyhá.


  • Pri píle je nutné venovať pozornosť obehovému čerpadlu, ktoré sa stará o potrebné chladenie v prípade, keď budete rezať pomocou diamantového kotúča. Ten sa bežne používa pri rezaní dlažby a ďalších betónových výrobkov.

  • Aby bola životnosť čerpadla čo najdlhšia, je nutné počas rezania pravidelne dopĺňať vodu. Po skončení práce je nutné vaňu pravidelne čistiť od jemného prachu, ktorý môže upchávať mriežku čerpadla. Jemného prachu by ste mali pravidelne zbavovať celú pílu.

  • Pred každým použitím skontrolujte ostrosť kotúča - tupé a znečistené kotúče môžu pílu zablokovať a znefunkčniť ju.

  • Pred každým použitím skontrolujte aj rukoväte a povrch píly a stola. Mali by byť suché a čisté, aby sa nekĺzali.

  • Vždy po použití stolnej píly ju treba dôkladne vyčistiť. Piliny a odpad, ktorý vzniká rezaním dreva, môžete povysávať či pozametať. Elektromotor sa nebude vďaka tomu zbytočne prehrievať a postaráte sa aj o bezpečnosť pri následnom použití.






Cena

  • Lacná stolná píla stojí okolo 50-60 € Nečakajte však od nich žiadnu závratnú úroveň kvality. Pre hobby používateľov a začínajúcich domácich kutilov však celkom postačujú.

  • Kvalitnejšiu pílu kúpite okolo 125 do 250 € sa javí ako dostatočná pre väčšinu domácich užívateľov. Píly v tejto cene už disponujú slušnou výbavou a tiež kvalitou, ktorá nesklame.

  • Náročnejší užívatelia si prídu na svoje s pílami v cenovej relácii od 250 do 500 €. Najdrahšie sú profi stolné píly , ktoré majú bohaté príslušenstvo a vysoký príkon.






Výrobcovia

Stolová píla Makita

Za vynikajúce produkty spoločnosti Makita, ktoré si získali vynikajúcu reputáciu takmer v každom remeselníckom odvetví, vďačíme istému Masaburovi Makitovi a jeho trom spolupracovníkom, ktorí roku 1915 založili v meste Nagoya firmu zaoberajúcu sa výrobou elektromotorov. Na začiatku sa Makita zaoberala výhradne elektromotormi a transformátormi. Neskôr sa k výrobkom firmy pridali aj zariadenia súvisiace s verejným osvetlením. Bolo to až v roku 1958, keď Makita uviedla na trh svoje prvé ručné elektrické náradie. Makita sa dostala na popredné priečky v kvalite ručného eletkro náradia. Dnes má spoločnosť továrne po celom svete a my vám môžeme nákup výrobkov tejto japonskej firmy iba odporúčať.


Stolová píla Scheppach

Nemecká kvalita. Týmito dvoma slovami sa dá charakterizovať všetko, čo vyprodukuje spoločnosť Scheppach. Už dlhé roky produkuje tento nemecký výrobca rôznu techniku, ktorá pomáha v práci na záhrade, v dielňach a aj v domácnosti. V ponuke nájdeme mnoho elektrického náradia, no nechýbajú ani stroje vybavené spaľovacím motorom. Scheppach vyrába produkty naprieč všetkými cenovými kategóriami. V ponuke firmy tak nájdeme ako lacné základné modely, tak aj sofistikované zariadenia pre profesionálne použitie. Výbornou kvalitou sa môžu pýšiť aj stolové píly Scheppach, ktoré okrem vynikajúcich vlastností v každom ohľade ponúkajú aj zaujímavý dizajn.


Stolová píla Einhell

Filozofia spoločnosti Einhell je jednoduchá. Poskytnúť výrobky značkovej kvality, avšak za prijateľnú cenu. Presne touto myšlienkou sa firma dlhodobo riadi. Môžeme povedať, že veľmi úspešne. Na trhu totiž ponúka množstvo výrobkov, ktorých kvalita je porovnateľná s drahšími výrobkami.

Ide o sympatickú politiku, ktorá by nemala uniknúť oku záujemcu o stolovú pílu s čo najlepším pomerom ceny a výkonu. Samozrejme tým nechceme povedať, že by sa výrobky Einhell hodili len do hobby dielničiek. Práve naopak, výrobky za dobrú cenu od Einhellu si nájdu miesto aj v rukách ozajstných profesionálov.


Stolová píla Bosch

Začiatky jedného zo svetovo najvýznamnejších výrobcov techniky sa datujú do roku 1886. V novembri tohto roku založil R. Bosch v meste Stuttgart firmu, ktorá sa takmer okamžite stala veľkým úspechom. V tejto úspešnosti pokračovala ďalej behom celého svojho životného cyklu a dnes je synonymom pre výrobky najvyššej kvality. Samotné označenie Bosch vzbudzuje dôveru a je jednou z najobľúbenejších volieb profesionálnych používateľov na celom svete. Inovatívny prístup a nekompromisná kvalita sú dva aspekty spoločnosti Bosch, ktoré sa odzrkadľujú na každom produkte, ktorý prinesú na trh, stolové píly nevynímajúc. S výrobkami tejto firmy nemôžete stúpiť vedľa a my vám ich výber jednoznačne odporúčame.


Stolová piĺa Parkside

Pri potulkách Lidlom ste už určite narazili na techniku, ktorá svojim zjavom nápadne pripomínala Bosch. Farebné kombinácie a dizajn vo všeobecnosti trochu evokuje vyššie spomínaný Bosch. Ide o lacnú napodobeninu, ktorá chce ťažiť len z podobnosti so svetoznámou značkou? Nie – Parkside totiž na trh prináša svoju trošku a robí to kvalitným spôsobom. O tom, že ide o výrobky, ktoré niečo vydržia, svedčí aj trojročná záruka. Tá spolu so sympatickou cenou spôsobila, že sa zariadenia tejto firmy tešia čoraz vyššej obľube


Stolová pílaMetabo

Vynikajúci výber a niekoľko zástupcov medzi najpredávanejšími stolovými pílami. Obvykle skvelé hodnotenia , navyše modely v rôznych cenách vrátane dostupných.


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore