Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Akú má chladnička životnosť a ako ju predĺžiť?

   6min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Akú má chladnička životnosť a ako ju predĺžiť?

Chladnička predstavuje pomerne drahý nákup, ktorý chtiac nechtiac musí urobiť prakticky každá domácnosť. Pri výbere novej chladničky by ste mali byť veľmi starostliví. Koniec koncov, bude niekoľko rokov súčasťou vášho života. Chladničky síce majú tendenciu mať dlhú životnosť, ale aby ju naozaj dosiahli, je nutné sa o ne správne starať.







Ako dlho priemerne vydrží chladnička?

Chladničky sú klasifikované ako tovar dlhodobej spotreby, čo znamená, že ich životnosť by mala byť dlhá. Ako presne dlhá? To vám samozrejme presne nikto nepovie. Navyše vždy záleží na konkrétnom kuse a podmienkach v akých je prevádzkovaný.

Servis chladničky

Záleží aj od typu a veľkosti chladničky. Uvádzaná priemerná životnosť je nasledujúca:


  • Chladnička (štandardná) – 13 rokov

  • Chladnička (kompaktná) – 9 rokov

  • Mraznička - 11 rokov


Je potrebné samozrejme vziať do úvahy, že sa jedná o priemerné hodnoty. Rozhodne to teda neznamená, že vám chladnička po 13 rokoch prestane fungovať. Na druhú stranu sa ale pokojne môže stať, že chladnička nevydrží ani tých 13 rokov. Rovnako berte do úvahy, že toto sú údaje z USA. Konkrétne hodnoty pre SR nie sú k dispozícii, ale niektoré zdroje uvádzajú životnosť chladničiek v rozmedzí 9 až 15 rokov.







Životnosť spotrebičov sa v posledných desaťročiach skracovala

Mnohí z vás si určite pamätajú, že kedysi spotrebiče vydržali bezproblémovo funkčné pokojne aj desiatky rokov. Rovnako sa pokojne stavíme, že by sme u mnohých členov staršej generácie v domácnosti ešte stále našli nejaké spotrebiče vyrobené za komunizmu. Dlhou výdržou sa vyznačovali napríklad vysávače alebo kuchynské roboty (sami máme v rodine stále funkčný robot vyrobený pred 40 rokmi).

S nástupom moderných spotrebičov sa, bohužiaľ, začala zhoršovať kvalita niektorých použitých materiálov. Súčasti, ktoré boli bežne vyrábané z kovu sa v rámci prešetrovania začali vyrábať z plastu. A plast samozrejme nevydrží toľko, čo kov.

Okrem kratšej životnosti bolo vcelku bežné, že výrobcovia nedržali skladom po ukončení výroby náhradné diely potrebné na opravu spotrebičov. Pokojne tak mohla nastať situácia, že na opravu po niekoľkých málo rokoch jednoducho neboli k dispozícii náhradné diely a spotrebič ste tak mohli vyhodiť. Situácia sa však pomaly začne obracať.







Právo na opravu

Situácia so krátiacou sa životnosťou spotrebičov a elektroniky všeobecne sa dlhodobo nepáčila Európskej únii. Primárnym dôvodom bolo znižovanie dopadov na životné prostredie. Obrovské množstvo vyrábaných a čoskoro aj vyhadzovaných spotrebičov má totiž za následok vznik značného množstva zle recyklovateľného odpadu.

V roku 2021 nadobudlo účinnosť prvá časť nových pravidiel Európskej komisie, podľa ktorých by mali spotrebiče mať dlhšiu životnosť. Zároveň sú potom výrobcovia povinní mať k dispozícii náhradné diely po dobu 8 až 10 rokov od ukončenia predaja spotrebičov.

Nariadenie sa zatiaľ netýka všetkých spotrebičov, ale dá sa očakávať, že sa časom rozšíria. Aktuálne (2022) sú novými pravidlami ovplyvnené chladničky, displeje (monitory aj televízie), umývačky riadu, práčky a práčky kombinované so sušičkou.






Ako zistiť rok výroby chladničky?

Niektorí z nás si jasne pamätajú, kedy sme si kúpili významnú vec ako je napríklad auto, alebo aj veľký domáci spotrebič, ako je chladnička. Pokiaľ ste však zabudli, kedy ste chladničku kúpili (alebo ak ste ju kúpili z druhej ruky), môžete získať vodítko pohľadom na jej sériové číslo.


Rok výroby chladničky je možné často vyčítať zo sériového čísla. Sériové číslo väčšinou obsahuje rok výroby ak tomu buď mesiac alebo aj konkrétny týždeň v roku. Spravidla sú tieto údaje zaznamenané v niekoľkých prvých čísliciach sériového čísla.

Sériové číslo nájdete najčastejšie na servisnom štítku vo vnútri chladničky, ale umiestnenie sa môže u konkrétnych výrobcov a modelov líšiť. Nepozerajte sa na číslo, ktoré občas môžete nájsť na samotnom kompresore v zadnej časti chladničky. Kompresor totiž býva často dodávaný inými firmami a máva svoje vlastné sériové číslo.

Bohužiaľ pri sériovom čísle neexistuje žiadny štandard a tak sa spôsob označenia dátumu výroby u jednotlivých výrobcov líši. Niekedy sú použité iba číslice, inokedy sú roky zakódované pomocou písmen. Niektorí výrobcovia uvádzajú postup ako vyčítať rok výroby na svojich oficiálnych stránkach. Nie je to ale pravidlo a tak sa môže stať, že zo sériového čísla sami bez pomocou servisu nevyčítate nič.






Ako môžete predĺžiť životnosť chladničky?

Správna starostlivosť a pravidelná údržba pomôžu predĺžiť životnosť vašej chladničky.







Ako prepraviť chladničku, aby sa nezničila?

Pokiaľ je to možné, chladničku by ste mali po kúpe prepravovať v stojatej polohe. Dôvodom je po prvé konštrukcia, kedy kompresor je často uchytený tak, aby nedochádzalo k prílišným vibráciám. A za druhé je to prítomnosť oleja v kompresore. Olej by sa pri nesprávnej manipulácii mohol dostať chladiaceho obvodu a po zapnutí chladničky by mohlo dôjsť k jej poškodeniu.

Môže sa stať, že vám nezostane nič iné ako chladničku prepraviť položenú na bok . Väčšinou to nespôsobí žiadny dlhodobý problém, ale je potrebné po takomto prevoze nechať chladničku stáť a nezapínať ju. A to ideálne aspoň 24 hodín. Nikdy chladničku neklaďte zadnou alebo prednou stranou dole!

Zvláštnu pozornosť vyžadujú veľké chladničky, ako sú napr. americké chladničky . U tých nemusí byť prevoz na boku možný. Odporúčame poradiť sa s predajcom alebo priamo výrobcom.







Neumiestňujte chladničku do blízkosti zdroja tepla

Predovšetkým dbajte na to, aby v bezprostrednej blízkosti nebol zdroj tepla. Zdrojom tepla v kuchyni je okrem prípadných radiátorov najmä rúra. Moderné rúry sú síce po stranách vcelku dobre izolované, ale aj tak sa v blízkosti rúry teplota vzduchu zvyšuje. Chladničku je tak lepšie postaviť aspoň „ob skrinku“.

Ak máte alebo plánujete podlahové vykurovanie, tak je samozrejme vhodné, keď nebude kúriť pod chladničkou.


Chladnička potrebuje svoj osobný priestor

Okrem vstavaných chladničiek potrebujú všetky chladničky okolo seba voľné miesto, aby okolo nich mohol cirkulovať vzduch a nedochádzalo tak k prehrievaniu spotrebiča. Niektorým chladničkám stačí len pár centimetrov voľného priestoru vzadu. Iné však potrebujú voľný priestor aj po stranách. Konkrétne hodnoty nájdete vždy v návode.


Nenastavujte príliš nízku vnútornú teplotu

Väčšina moderných chladničiek vám umožní nastaviť si vnútornú teplotu podľa potreby. U kombinovaných chladničiek je to možné zvlášť pre mrazničku a zvlášť pre chladiacu časť. Pokiaľ teplotu nastavíte príliš nízko, tak sa bude musieť častejšie spínať kompresor, čo skracuje jeho životnosť a zvyšuje spotrebu elektriny.

V chladiacej časti sa odporúča nastavenie 4-5 stupňov Celzia. Pokiaľ nastavíte vyššie, tak vám potraviny príliš dlho nevydržia. Pre mrazničku je potom všeobecne odporúčaná teplota -18 stupňov. S vyššou nastavenou teplotou sa opäť značne skracuje životnosť uložených potravín.


Dodržujte zásady pri vkladaní nových potravín

Do chladničky nie je vhodné dávať horúce potraviny. Pred uložením je lepšie nechať ich vychladnúť. Ak by ste ich dali rovno do chladničky, tak vám vo vnútri ohrejú vzduch. To opäť spôsobí, že sa zbytočne začne spúšťať kompresor. Pokiaľ to urobíte raz, tak ho rozhodne nezničíte. Avšak väčšie nebezpečenstvo horúcich potravín predstavuje spomínané ohriatie vzduchu.

Vplyvom nárastu teploty v chladničke sa na uskladnených potravinách môžu pomerne rýchlo začať množiť baktérie a potraviny sa tak môžu znehodnotiť. Samozrejme pokiaľ do chladničky dáte jeden horúci rezeň, tak sa nič moc nestane. Pokiaľ by ste do nej dali napríklad celý hrniec s horúcou polievkou, tak to môže trvať až niekoľko hodín kým sa teplota v chladničke dostane späť na bezpečnú úroveň.

Chladničku by ste tiež nemali prepĺňať ani ju nechávať prázdnu. Oba stavy vedú k zníženiu účinnosti chladenia. Pri preplnenej chladničke dochádza k zhoršeniu cirkulácie vzduchu vo vnútri chladničky.Pokiaľ je chladnička naopak prázdna, tak sa bude častejšie spínať kompresor. Dôvodom je fakt, že uskladnené a schladené potraviny pomáhajú v chladničke udržať nízku teplotu. Vzduch sa totiž ohrieva rýchlejšie ako potraviny.


Vykonávajte riadnu údržbu chladničky

Chladničku pravidelne čistite a to ako vo vnútri, tak aj zvonku. Na čistenie bohato postačí navlhčená handrička s neagresívnym saponátom. Alternatívou k saponátu je zriedený ocot. Vyvarujte sa čisteniu s pomocou drôteniek, drsných hubiek a podobne. Moderné chladničky sú náchylné na poškriabanie.

Aspoň raz ročne je vhodné očistiť od prachu aj zadnú stranu chladničky a kompresor.

Chladničku, respektíve mrazničku by ste mali pravidelne odmrazovať, pretože silná vrstva námrazy zhoršuje účinnosť chladenia a navyše vám ľad zbytočne zaberá miesto. Ako často odmrazovať mrazničku? Väčšinou stačí mraznička odmraziť zhruba dvakrát ročne. Pokiaľ máte chladničku s NoFrost technológiou, tak vám starosť s odmrazovaním odpadá.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore