Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom odsávačky materského mlieka

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Odsávačky materského mlieka


Aj keď pravdepodobne vyberiete veľa detského vybavenia a doplnkov už pred pôrodom, pokiaľ ide o výber odsávačky, oplatí sa počkať.Odsávačka materského mlieka dokáže ponúknuť množstvo benefitov pre všetky mamičky.Dokáže vám pomôcť naštartovať laktáciu či zvýšiť tvorbu samotného materského mlieka.






Typy odsávačiek


Manuálne (ručné) odsávačky

Vhodné pre mamičky, ktoré s tvorbou mlieka nemajú žiadny problém a ide im skôr o uľavenie pred alebo po dojčení. Je vhodná na občasné použitie. Ide o fyzicky náročnejšiu činnosť (menej efektívnu, než v prípade elektrickej odsávačky, trvá pokojne 10 alebo 15 minút), nie vždy je vyprázdnenie dokonalé. Navyše je to voči vašim prsiam menej šetrný spôsob odsávania. Je cenovo dostupná a má nízku hmotnosť, vďaka čomu ju môžete vziať naozaj kamkoľvek so sebou. Odsávanie nie je hlučné a deje sa pomocou piestu, páčky alebo balónika.

Balóniková odsávačka vhodná pre ženy, ktoré nemajú problémy s tvorbou mlieka. Funguje na princípe stláčania balónika je relatívne výkonná a cenovo dostupná

Piestová odsávačka je vhodná na občasné použitie, nie je veľmi efektívna. Priaznivý pomer výkonu a ceny.

Páková odsávačka sa vyznačuje vysokou efektívnosťou a šetrnosťou odsávania. Tvorí pomyselný medzistupeň medzi manuálnymi a elektrickými, môže byť jednofázová alebo dvojfázová.


Elektrické odsávačky

Sú efektívnejšie a ocenia ju predovšetkým mamičky, ktoré majú veľa mlieka a potrebujú ho uvoľniť aj niekoľkokrát denne. Okrem vyššej ceny musíte počítať aj so zvýšeným hlukom, keďže ide o elektronické zariadenie. V porovnaní s manuálnymi odsávačkami sú síce ťažšie, no ich ovládanie je o dosť jednoduchšie. Ak sa rozhodnete elektrickú odsávačku, vyberte si takú, ktorej môžete nastaviť intenzitu i rýchlosť odsávania.


TIP : Väčšina elektrických odsávačiek funguje nielen na elektrinu, ale aj na batérie. Ak vami vybraný model funguje iba na elektrinu, mali by ste si pre istotu zaobstarať aj ručnú odsávačku materského mlieka.






Typy odsávačiek podľa spôsobu odsávania

Jednofázové odsávačky sa používajú na odsávanie mlieka pri bezproblémovej laktácii. Jednofázové odsávačky majú reguláciu vákua, ktorá odsávanie mlieka zaisťuje. V prvých dňoch po pôrode nie je vhodné použiť mechanickú piestovú odsávačku.


Dvojfázové odsávačky sú vhodné pri ťažkostiach s tvorbou mlieka, sú veľmi šetrné a vhodné pre mamičky, ktoré potrebujú odsávať niekoľkokrát dennne. Verne napodobňujú fyziologický priebeh dojčenia bábätka. Dvojfázové odsávačky automaticky imitujú tento proces a odsávanie je také prirodzené, ako len môže byť.

Odsávanie prebieha v dvoch fázach:

  • stimulačná fáza - pripravuje prsník na odsávanie, napodobňuje rýchly rytmus satia, čím podporuje vylučovanie mlieka

  • laktačná fáza - dochádza k samotnému odsávaniu, satie stáva hlbším a intenzívnejším





Odsávačka na jeden prsník alebo obe prsia zároveň?

Elektrická odsávačka na jeden prsník je ideálna pre občasné odsávanie a najmä vtedy, ak by ste chceli dojčiť a zároveň odsávať z druhého prsníka. Táto voľba je cenovo nenáročnejšia a tiež pohodlnejšia pri cestovaní.


Dvojitá prsná odsávačka (ktorá odsáva mlieko z oboch vašich prsníkov súčasne) je vhodnejšia pre pravidelné odsávanie – či už zo zdravotných dôvodov alebo preto, že ste sa vrátili do práce. Okrem toho, že odsávaním strávite polovicu času, odsajete pomocou odsávačky v priemere o 18 % mlieka viac, ako pri odsávaní z každého prsníka zvlášť. Vďaka tomu je tento zdvojený variant skvelou voľbou práve pre zaneprázdnené mamičky. Dvojitá odsávačka je samozrejmosťou ak máte dvojičky a ak ste nemohli vaše deti hneď po pôrode začať dojčiť, alebo ste na dlhší čas od svojho bábätka po pôrode oddelená. Mlieko, ktoré odsávaním z oboch prsníkov získate, má vyšší obsah tuku a kalórii. Navyše, zistilo sa, že odsávanie z oboch prsníkov naraz stimuluje tvorbu prolaktínu a zvyšuje tvorbu mlieka efektívnejšie ako odsávanie iba z jedného prsníka.


TIP : V súčasnosti už existujú podprsenky či pásy, ktoré udržia odsávačky na prsiach, takže budete mať voľné ruky.






Veľkosť prsného nástavca

Výber správnej veľkosti je dôležitý, pretože ak bude nadstavec príliš malý, prípadne príliš veľký, mohlo by byť odsávanie nepohodlné až bolestivé. Bradavka sa nesmie odierať o tunel nadstavca, ale ani do neho nesmie byť naťahovaný prsný dvorec. Nesmie vás bolieť, ale ani by ste nemali cítiť, že vám v prsiach zostáva mlieko.

Ešte pred kúpou odsávačky sa informujte, či obsahuje odsávačka viacero veľkostí prsných nadstavcov, resp. či sa dajú doobjednať. Veľkosť nástavca zistíte tak, že si zmeriate priemer bradavky bez prsného dvorca a k nameranej hodnote pripočítate ešte 4 mm.


Priemer bradavky

Priemer nástavca

Označenie nástavca

Do 17 mm

21 mm

S

Do 20 mm

24 mm

M

Do 23 mm

27 mm

L

Do 26 mm

30 mm

XL

Do 32 mm

36 mm

XXL





Ako správne odsať mlieko

Nastavenie tlaku a rýchlosti satia

Ak budete môcť na svojej odsávačke nastaviť intenzitu a rýchlosť satia, určite je to veľká výhoda. Potom odsávanie ľahšie prispôsobíte svojím potrebám a bude pre vás pohodlné.






Starostlivosť o odsávačky

O odsávačky je nutné kvalitne sa starať. Správna starostlivosť je dôležitá nielen pre zaistenie správneho fungovania a dlhej životnosti, ale predovšetkým zo zdravotných a hygienických dôvodov. Základom je dôkladná sterilizácia pred každým použitím.


Vždy po odsávaní prístroj poriadne umyte, zaschnuté mlieko by mohlo viesť k rozmnoženiu baktérií.

  • Odsávačku mlieka rozoberte na všetky časti a každú z nich dôkladne umyte teplou vodou a použite špeciálnu kefku určenú výhradne na tieto účely. Dôkladne umyte záhyby a zle dostupné miesta, ktoré sú najviac náchylné na tvorbu baktérií a vírusov.. Nezabudnite časti, ktoré môžete poriadne vyvariť, postačí 3 až 5 minút, aby bola zaistená sterilizácia. Po vyvarení ich nechajte voľne uschnúť. Elektrické časti ako adaptér a motorček sa nečistia, neprichádzajú totiž do kontaktu v vašim telom


TIP : Vyhnite sa tým z druhej ruky, nikdy presne nepoznáte históriu odsávačky, ani jej aktuálny výkon. Nezabudnite, že ide o intímnu pomôcku, ktorá môže prenášať choroby a baktérie.






Príslušenstvo

Dodržiavať by ste mali len jedno pravidlo a to kupovať príslušenstvo rovnakej značky ako je značka vašej odsávačky. Súčasťou balenia môžu byť jednorazové prsné vložky, náhradné dojčenská fľaša, náhradné cumlíky a ďalšie.

Fľaštičky mali by byť vyrobené z nezávadných a kvalitných materiálov, vo väčšine prípadov slúžia ako zásobníky mlieka, ktoré sa po nasadení cumlíka dajú priamo dieťaťu na pitie.

Pás pre jednoduché odsávanie umožňuje odsávanie bez pomocou rúk, možno ho použiť aj v prípade, keď odsávate obe prsia naraz. Pás je k dostaniu v niekoľkých veľkostiach a ho možné prať v práčke.



02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore