Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako sa stararť o klimatizáciu v aute

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať




Starostlivosť o klimatizáciu v aute



Počas používania klimatizácie dochádza postupne k jej zanášaniu nečistotami. Tým, že sa vo výparníku destiluje tekutina, vytvára sa vhodné prostredie pre plesne, mikroskopické huby, baktérie a vírusy.Je potrebné dbať na kvalitu vzduchu, ktorý vdychujeme a preto je vhodné dať si klimatizáciu raz ročne skontrolovať a dezinfikovať. Ak nedochádza k jej pravidelnému čisteniu, môžu sa v nej vyvinúť plesne, ktoré nám škodia. Môžete si tak privodiť silnú alergickú reakciu, zápal dutín, či angínu.







Najčastejšie poruchy klimatizácie v aute

Funkčná klimatizácia nielen zabráni stúpaniu teploty v aute, ale môže účinne predchádzať rôznym chorobám a ťažkostiam.


  • Klíma prestáva chladiť - jedná sa pravdepodobne o nedostatok chladiva. Unikajúce chladivo je možné odhaliť pomocou UV lampy, pretože do chladiva sa pridáva kontrastná látka.

  • Klíma po zapnutí zapácha - je to spôsobené práve nadmerným usadzovaním vlhkosti vo výparníku, ktorý nemá pri častom používaní možnosť vyschnúť. Zápach môže spôsobovať aj príliš zanesený peľový filter.

  • Klíma vôbec nefunguje a vydáva nezvyčajné zvuky - môže ísť o poškodený kompresor. V ňom koluje olej, ktorý sa postupne opotrebúva. Ak nie je klíma používaná pravidelne, olej sa usadzuje a po prvom spustení klímy môže dôjsť práve k poškodeniu kompresora. A to je potom finančne náročná oprava (stovky EUR).






Ako často čistiť klimatizáciu

Klímatizáciu je optimálne čistiť 2x za rok, minimálne však raz ročne. Mnoho ľudí však s klímou do servisu zájde, až keď pocítia pri pustení klímy zápach alebo nefunguje vôbec.

Neprečistená klíma môže do interiéru auta vypúšťať až 7-násobne viac baktérií ako sa bežne vo vzduchu nachádza.







Ako prebieha dezinfekcia?

Existujú tieto prípravky a spôsoby dezinfekcie výparníku a ventilácie, ktoré zvládnete aj sami :


  • Dezinfekčný sprej je vložený do priestoru nôh spolujazdca, nasmerovaný do oblasti kúrenia. Spustí sa vnútorný obeh prúdenia vzduchu a tým prebehne celým systémom. Hadička dezinfekčného spreja sa vloží priamo do odtokového otvoru výparníka a taktiež sa preženie vzduchovým rozvodom. Je potrebné sa riadiť postupom opísaným v návode na použitie.

  • Čistenie ozónom - najefektívnejší spôsob čistenia klimatizácie. Špeciálny ozónovací prístroj sa umiestni do vozidla. V tomto prípade sa ničia organizmy a pachy z celého interiéru. Ak však nechcete investovať rádovo 400 € do podobného prístroja, je opäť vhodné vyhľadať servis a dať si systém prečistiť ozónom tam.







Dôležitá je kontrola a prevencia

Aby ste eliminovali problémy s klimatizáciou, odporúčame nasledujúce:


  • Dopĺňanie chladiaceho média - za rok zmizne z okruhu klimatizácie okolo 10 – 12% chladiaceho média – jedná sa o bežné straty na tesneniach a súčastiach klimatizačného okruhu. Keď cítite, že vaša klimatizácia chladí akosi slabo a veľké horúčavy jej dávajú poriadne zabrať, na vine bude s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatok chladiaceho média.

  • Vákuovanie klimatizácie - čistenie systému chladenia v automobile. Robte ho vždy pred dopĺňaním chladiaceho média do klimatizácie. Vďaka vákuovaniu odstránite nechcené čiastočky a usadeniny, ktoré by mohli v budúcnosti novej klíme prekážať.

  • Vymieňajte kabínový filter - filter býva často zanesený najrôznejšími nečistotami, baktériami. Vymieňajte ho v pravidelných intervaloch, ktoré sú predpísané v servisnej knihe. Zvyčajne to býva každé 2 roky, ak však používate vozidlo v prašnom prostredí, odporúča sa výmena aj častejšie.

  • Zapínajte klimatizáciu aj v zimnom období - odporúča sa tak urobiť aspoň 2x mesačne. V zime okrem toho klimatizácia napomáha k tomu, aby sa okná zbavili zahmlenia.

  • Nevypínajte klimatizáciu až po dojazde do cieľa - ideálne je vypnúť klimatizáciu 5-10 minút pred vypnutím motora. Výparník sa medzitým vysuší a tak sa zníźi aj vlhkosť v klimatizačnom systéme. Eliminuje sa tvorba baktérií a nepríjemného zápachu, ktorým sa najlepšie darí vo vlhkom prostredí. Tento postup je vhodný aj pre ľudský organizmus z dôvodu aklimatizácie na vonkajšie prostredie.

  • Nenastavujte klimatizáciu na veľmi nízku teplotu - rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť maximálne 5°C. Prudké zmeny teplôt majú za následok nádchu, ale aj vážnejšie ochorenia. Odporúčame teplotu v aute znižovať a zvyšovať postupne.

  • Dezinfikujte pravidelne - nečakajte, kým klimatizácia začne zapáchať. Dezinfekciu odporúčame vykonať minimálne dvakrát za rok. Prvýkrát ihneď po zime, kedy sa klimatizácia z dôvodu malého vyťaženia zanáša najviac a potom pred zimou.






Ako správne používať klimatizáciu?

Aby vám klimatizácia vydržala slúžiť čo najdlhšie bez poruchy a bez negatívneho vplyvu na zdravie :


  • Najprv sa odporúča vyvetrať s otvorenými oknami a bežiacim ventilátorom a následne začať s klimatizáciou, kde v prvotnej fáze môžete využiť vnútornú cirkuláciu pre rýchlejšie ochladenie vnútorného priestoru.

  • Teplotu znižujte/zvyšujte postupne, aby organizmus neutrpel šok. Optimálna teplota je medzi 19 - 22°C. Teplotný rozdiel vo vnútri a mimo auta by nemal (v lete) byť väčší ako 5°C.

  • Studený vzduch vychadzajúci z prieduchov nemierte priamo na seba - vzduch z klímy môže následne vysušovať sliznice, spôsobiť nepríjemné nachladenie, szliace oči apod.

  • Skôr ako zastavíte auto a ukončíte cestu klímu vypnite, aby sa nazbieraná vlhkosť mohla dostať von z klimatizačného systému.

  • Ak máte manuálnu klimatizáciu, pri ohreve vzduchu v zime najskôr na chvíľu zapnite vnútorný okruh - rýchlejšie sa zohreje.


11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore