Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere lepidla na kov

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Lepidlá na kov

Lepenie kovov - je to možné?

Lepenie kovov (bonding metal) sa ešte pred pár rokmi zdal nemysliteľný. Spoj bol zváraný, skrutkovaný alebo nitovaný. Ale pretože už existujú vysokopevnostné lepidlá, môžete tiež lepiť kov na kov alebo kov na iné materiály.Pomocou lepidla na kov môžete lepiť kov na kov alebo kov na iný materiál bez toho, aby došlo k zmenám materiálu ako pri zváraní, skrutkovaní alebo vŕtaní. Ušetrí vám to čas, námahu a peniaze.

Vzhľadom k tomu, že kov je nepriepustný materiál, máte na výber prakticky tieto možnosti. Využiť takzvané kontaktné lepidlá, čiže epoxidové, polyuretánové alebo kyanakrylátové lepidlá.


Epoxidové lepidlá


Polyuretánové lepidlá


Kyanakrylátové (sekundové) lepidlá


Tekuté kovy






Rozdelenie lepidiel podľa viskozity

Podľa účelu, na ktorý budete lepidlo potrebovať, si môžete tiež vybrať viskozitu lepidla na kov. Vyrábajú sa od tekutých až po tmely.


Tekuté lepidlá - určené na menšie spoje a precíznu prácu.

Tmely a pasty - určené na veľké spoje, lepenie prasklín. Po zatvrdnutí sa dajú brúsiť.






Príprava na lepenie kovov

Pri správnom postupe a voľbe lepidla môže vzniknúť veľmi pevný spoj . V niektorých ohľadoch odolnejšie a trvanlivejšie či praktickejšie ako napríklad spoj vytvorený zváraním. Vznikajú veľmi tesné a vodotesné spoje s vysokou odolnosťou voči korózii. Lepené spoje môžu mať aj špecifické žiaduce vlastnosti, ako je tepelná izolácia, vodivosť a pod.Príprava povrchu je veľmi dôležitá pre kvalitný konečný výsledok lepenia. Lepené plochy je potrebné dôkladne opracovať a odmastiť.

  • Odstránenie zoxidovanej vrstvy pomocou veľmi jemného brúsneho papiera, určite nejde len o viditeľnú hrdzu.

  • Odmastenie patrí tiež k dôležitej fáze prípravy povrchu. Na odmastenie povrchu je vhodné použiť čistý lieh, toluén alebo špeciálne odmasťovacie prípravky. Naopak nevhodné sú práve bežne dostupné (a tým pádom aj s obľubou používané) prostriedky, ako sú riedidlá, čistiace prípravky na riad alebo aj benzín. Tieto prostriedky totiž obsahujú mastné zložky, takže logicky nemôžu povrch dokonale odmastiť.






Spracovateľnosť

Údaj o spracovateľnosti je u lepidiel veľmi dôležitý a obvykle býva uvádzaný ako jeden z prvých parametrov, väčšinou výraznou číslicou priamo na obale. Nejde o údaj, za ako dlho lepidlo úplne vytvrdne – to obvykle trvá 5 až po 72 hodín.Ide o „pracovný čas“. Záleží teda predovšetkým na tom, aká komplikovaná a časovo náročná bude aplikácia. Pre úplne jednoduché úkony stačí minimálna doba spracovateľnosti. Pokiaľ si však chcete lepidlo rozmiešať a následne s ním postupne a zložitejšie pracovať, musí byť táto doba dlhšia. Doba spracovateľnosti býva najčastejšie od cca 4 minút do 60 minút alebo aj viac.





Rýchlosť zlepenia spoja

Na trhu sú lepidlá, ktorým stačí niekoľko sekúnd, niekoľko minút alebo celé hodiny aj celý deň. Najčastejším variantom, s ktorým sa stretnete, je približne päť minút, po ktorom musíte spojené kusy nechať v kľude a lepidlo pracovať. Dlhšie časy sa väčšinou týkajú priemyselných aplikácií.





Pevnosť spoja

Čím dlhšia je doba spracovania, teda trvalého zlepenia spoja, tým väčšiu pevnosť spoja môžete očakávať. Túto hodnotu opäť udávajú výrobcovia v technickom liste k lepidlu a udáva sa ako maximálna hmotnosť, ktorá môže pôsobiť na cm2 spoja.

V praxi sa v popise produktu obvykle neuvádza pevnosť v ťahu/šmyku v MPa, ale v kg na 1 cm štvorcový. Rozsah je od cca 100 kg/cm2 až po 300 kg/cm2.

U lepidiel s krátkou dobou spracovania je to väčšinou okolo 100 kg/cm2 as rastúcou dĺžkou vytvrdzovania spoja rastie aj pevnosť, takže dostanete lepidlá, ktoré majú hodnotu aj 300 kg/cm2.





Dôležité bezpečnostné informácie

Kovové lepidlá môžu spôsobiť vážne podráždenie očí, alergickú kožnú reakciu alebo podráždenie pokožky. Pri použití vždy noste ochranné okuliare.





Cena

S cenou lepidiel na kov to nie je také ľahké. Tým, že druhov je veľa a predávajú sa v rôznych veľkostiach balenia, tak kategorizovať ceny a porovnávať nie je vôbec ľahké. Aj za malé dvojzložkové lepidlo s objemom do 40 ml zaplatíte okolo 10 € a tie drahšie lepidlá stoja do 20 € pri tomto menšom balení.


04.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore