Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako správne postupovať pri zastrihávaní brady

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ako správne postupovať pri zastrihávaní brady




KEDY POUŽIŤ ZASTRIHÁVAČ?

Pri pestovaní brady sa odporúča, aby ste jej dopriali 4-6 týždňov neprerušovaného rastu. Počas tejto doby by ste mali mať na tvári slušné množstvo vlasov, hoci to môže trvať aj dlhšie alebo kratšie, v závislosti od vašej genetiky. Akonáhle ste prešli týmto obdobím a odolali nutkaniu oholiť sa, je na čase, aby ste dostali hrivu na tvári pod kontrolu. Hoci to môžete urobiť aj pomocou nožníc, najlepším riešením sú zastrihávače brady a fúzov. Zastrihávače vám pomôžu spracovať každý detail želaného štýlu brady s dokonalou presnosťou. Sú základným nástrojom každého bradatého gentlemana, ktorý chce kultivovať a zdokonaliť svoj vzhľad.


Akonáhle si raz osvojíte proces zastrihávania brady, stane sa pre vás úplne prirodzeným úkonom. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť:

1. Umyte a usušte si bradu

Umyte si bradu overeným šampónom na bradu. Odstránite tak všetky nečistoty alebo zachytené bunky kože, ktoré by mohli vytvoriť uzly – a celkom nepríjemný zážitok pri holení. Čistá brada sa zastriháva oveľa jednoduchšie, pretože zastrihávač môže manévrovať na tvári bez prekážok. A aj to povedie k lepšiemu výsledku. Akonáhle je vaša brada umytá, starostlivo ju vysušte uterákom. Uistite sa, že všetky chĺpky ležia, pretože to tiež napomáha hladšiemu zastrihávaniu. Táto časť je obzvlášť dôležitá pre mužov s hrubými, plnými a dlhšími bradami.


2. Začnite s oblasťou krku

Akonáhle ste si umyli a vysušili bradu, je načase naštartovať trimmer. Predtým odporúčame nastaviť zastrihávač na najdlhšie nastavenie dĺžky. Toto považujte za bezpečnostné opatrenie, pretože posledná vec, ktorú chcete po týždňoch urputného pestovania vašej brady, je odstrihnúť ohromné kusisko a musieť začať znova. Ak to bude potrebné, môžete neskôr upraviť dĺžku, aby ste vytvorili kratší vzhľad. Najlepším miestom, kde začať s trimovaním brady, je oblasť krku. Udržiavanie čistej línie krku je kľúčom k uhladenej, dobre tvarovanej brade. Chĺpky na tvári a krku zvyčajne rastú smerom dole, takže začnite zastrihávať proti smeru rastu. Odstráňte nadstavec na nastavenie dĺžky strihu a líniu krku ohoľte do hladka, až po miesto kde chcete aby vaša brada začínala.

Kľúčom k tomuto kroku je umiernenosť – trochu ohoľte, potom urobte krok späť a pozrite sa, ako to vyzerá. Je ľahké nechať sa uniesť, keď zastrihávate bradu a zobrať príliš veľa. Ak sa to stane, nemusíte mať obavy. Vlasy na väčšine mužských krkov rastú rýchlo, takže len počkajte, kým sa môžete pokúsiť znova.

Rôzne štýly zastrihnutia brady


3. Nastavte jasnú líniu na lícach

Keď sa postaráte o krk a vytvoríte čistú líniu, je čas prejsť po stranách tváre. Línia líc je ďalším najdôležitejším bodom vašej brady, pretože definuje váš celkový štýl a rámuje tvár. V tomto bode musíte rozhodnúť. Chcete pestovať plnú bradu, ktorá sa rozprestiera až k vrcholu líc, alebo chcete nastaviť líniu, ktorá je o niečo nižšia? Ak chcete definovať líniu líca, teraz je čas na jej nastavenie. Odstráňte hrebeň na nastavenie výšky a trimujte smerom nadol, čím postupne odstraňujete úseky chĺpkov. Rovnako ako u krku, dajte si s tým na čas. Chĺpky na lícach zvyčajne nebudú rásť tak rýchlo, takže buďte opatrní, aby ste sa vyvarovali katastrofy. Po úprave jedného úseku, zastavte a skontrolujte výsledok. Pamätajte – obe strany brady sa musia zhodovať. Symetria je nevyhnutná pre akýkoľvek štýl a jej absencia znamená neupravený, rozhádzaný celkový vzhľad.


4. Definujte nastavenie dĺžky strihu na lícach

Hoci plná brada môže vyzerať skvele, myslíme si, že predsa len vyzerá upravenejšie, ak je na lícach zastrihnutá v určitej línii. Akonáhle to urobíte, zvoľte 2 rôzne dĺžky pre zvyšok chĺpkov na tvári, aby ste vytvorili štylizovaný, kontúrovaný efekt. Ideálne je nastaviť rozdiel dĺžky 2 mm medzi chĺpkami líc a línie čeľuste. Nie je to obrovský rozdiel, ale má významný vplyv na váš celkový vzhľad. Začnite nastavením vášho zastrihávača na na väčšiu z dvoch dĺžok a trimujte celú líniu čeľuste aj líca. Spravte to na oboch stranách. Potom toto nastavenie dĺžky znížte približne o 2 mm a zastrihávajte hornú časť vašej brady, bližšie k lícam.


5. Zastrihávanie brady

Toto je vecou osobnej preferencie, ale chĺpky na brade by mali byť o niečo dlhšie ako na čeľustiach a lícach. Odporúča sa nastaviť zastrihávač na dĺžku o 2mm väčšiu ako na čeľustiach a teda o 4 mm dlhšiu ako na lícach. Týmto spôsobom viete pridať obrysom ostrosť. Nemusíte to však robiť takýmto spôsobom. Existuje množstvo rôznych štýlov, ktoré zdôrazňujú rôzne časti tváre. Vyberte taký, ktorý najviac korešponduje s typom vašej tváre. Po dokončení tohto postupu by ste si mali bradu prečesať, aby ste sa uistili, že nezostali žiadne nezastrihnuté chĺpky a dosiahli ste perfektný a precízny strih.


6. Zastrihávanie fúzov

Význam fúzov pri zastrihávaní brady je často podceňovaný. Dobré fúzy však môžu skutočne vypovedať o tom, že máte štýl. Pri zastrihávaní brady by ste mali venovať extra pozornosť aj fúzom. Mierne chyby môžu byť maskované v brade relatívne ľahko, zle zastrihnuté fúzy vás môžu stáť celkový vzhľad. Žiadny stres. Po prvé, fúzy očešte smerom nadol a použite zastrihávač na odstránenie chĺpkov, ktoré vám visia cez pery. Zvyčajne by fúzy mali byť dlhšie, aby zostali ležať na tvári, preto nastavte vodítko na väčšiu dĺžku.


7. Vytvorenie vzhľadu strniska

Dĺžku strihu nastavte na 1,5 alebo 2,5 mm. Držte zastrihávač horizontálne, pričom strihacia jednotka smeruje nahor. Odstráňte chĺpky pohybom nahor alebo nadol, proti alebo v smere rastu vlasov, podľa toho, čo uprednostňujete.





Údržba

Čepele zastrihávačov sú často samoostriace, ale aby váš strih bol vždy dokonalý, malá údržba je predsa len potrebná.Naolejovanie čepelí pred prvým použitím a následné čistenie ostrihaných vlasov z nožov je základ. Olejovanie po každom použití však predĺži životnosť vášho zastrihávača a ochráni ho pred koróziou.


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore