Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom cestovnej postieľky

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Cestovné postieľky

Predstavujú obľúbené riešenie, ak častejšie cestujete alebo trávite dni u starých rodičov. V mnohých rodinách ich dokonca nájdete stabilne rozložené v obývačke, kde slúžia ako “ohrádka”, v ktorej sa dieťa hrá, alebo má aspoň odložené svoje hračky. Sú skladacie, s premyslenou odľahčenou konštrukciou, ktorá funguje na “klik” systém. Viaceré z nich zložíte aj rozložíte za pár sekúnd. Bočné strany postieľky sú sieťované, dno je zvyčajne pevné, z pogumovaného spevneného materiálu, umiestnené v dolnej časti (bez možnosti polohovania). Matrac je rolovateľný, zvyčajne súčasťou balenia. Niektoré drahšie modely disponujú polohovateľnosťou, za ktorú si však priplatíte.







Ako správne vybrať cestovnú postieľku

Na trhu je k dispozícii veľké množstvo produktov, stačí si len vybrať. Nie však tá, ktorá sa vám bude páčiť dizajnovo najviac je aj tá najlepšia. Pozerajte sa hlavne na praktickú stránku a porozmýšľajte kde a ako asi najviac budete cestovnú postieľku využívať a aké sú vaše konkrétne potreby. Pri výbere určite zohľadnite aspoň tieto základné vlastnosti, vďaka ktorým postieľku prakticky budete využívať:


Nosnosť postieľky

Nosnosť postieľkyje jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere. Vo všeobecnosti môžete využívať cestovné postieľky od narodenia do veku okolo 5 rokov. O všetkom však rozhoduje hmotnosť vášho dieťaťa. Najčastejšie sa stretnete s cestovnými postieľkami s nosnosťou do 15, 20 alebo 25 kg.


Rozmery postieľky

Zamerať by ste sa mali na rozmery rozloženej a zloženej postieľky. Rozložené cestovné postieľky sa veľkosťou zásadne nelíšia od tých klasických. Väčšinou ide o rozmery, ktoré sa pohybujú okolo 130 x 66 x 75 cm. Dôležité bude, aby ste si vybrali takú, ktorú aj po poskladaní dokážete spratať tam kam potrebujete a jednoducho ju naložíte aj do auta. Lepšie je mať ľahšiu postieľku, s ktorou si hravo poradíte sama a nebudete potrebovať neustále nejakého nosiča či asistenta. K dispozícii na trhu sú výrobky s extra ľahkého hliníka.


Jednoduchá montáž a manipulácia

Manipuláciu s postieľkou je dobré si aj vyskúšať, aby ste si boli isté, že sa vám s ňou bude dobre narábať a je jednoduchá na montáž, rozkladanie, skladanie. Ak bude mať postieľka kolieska, ľahšie si s ňou poradíte pri presune či už po dome alebo vonku.


Ľahká údržba materiálov

Možno postieľku budete používať aj v exteriéri a cestovať s ňou určite ju bude treba z času na čas vyčistiť. Vyberajte teda takú, ktorá je vyrobená z dobre udržiavateľného materiálu a látok ideálne, ak sa dá aj rozložená kedykoľvek utrieť, umyť. Ak budete postieľku využívať často, je na nezaplatenie ak sa látky a sieťky budú dať aj odopnúť a vyprať v práčke.


Polohovateľnosť

Drahšie cestovné postieľky disponujú polohovateľným dnom nastaviteľným do dvoch polôh. Vyššia poloha je určená novorodencom a nižšia väčším deťom. Druhá, vyššia poloha, chráni váš chrbát pri vyberaní a vkladaní dieťaťa do postieľky. Polohovateľný model voľte v prípade, že budete postieľku používať hneď po narodení.


Matrac

Cestovné postieľky bývajú doplnené skladacím matracom. Ten je však, najmä v prípade lacnejších modelov, naozaj tvrdý a pre dieťa nepohodlný. Preto ak plánujete postieľku používať často, voľte model s mäkkým matracom alebo si do postieľky dokúpte náhradný cestovný matrac.


Bezpečnosť

Pre vaše dieťa je najdôležitejšia bezpečnosť. Konštrukcia by mala byť stabilná, aby sa pri prevaľovaní dieťatka neprevrátila. Postieľka by nemala mať žiadne ostré hrany, kde by hrozilo riziko poranenia.Každý model by mal byť vybavený kvalitnými bezpečnostnými poistkami proti nechcenému, samovoľnému zloženiu. Ubezpečte sa, či sa kolieska zjednodušujúce presuny dajú zablokovať. Mala by byť vyrobená v súlade s európskou normou EN 716, zo 100% bezpečných materiálov.






Postieľky podľa rozmerov a využitia

Rozmery a veľkosť cestovných postieľok sa príliš nelíšia od tradičných detských postieľok. Ak vás zaujímajú kvôli výberu matraca, tak spravidla platí, že pasuje matrac do postele o klasických rozmeroch 120 x 60 cm. Napriek tomu možno prenosné postieľky rozdeliť do dvoch kategórií podľa veku dieťaťa, keď jedna je určená priamo novorodencom.

Cestovná postieľka pre novorodenca

Na prvý pohľad sa môže zdať, že každá cestovná postieľka je vhodná pre deti od narodenia. To áno, ak ju však chcete využívať čo najpohodlnejšie už počas prvých mesiacov života vášho drobca, odporúčame vám siahnuť po modeli so závesným lôžkom. To upevníte na vrchný rám postieľky, takže bábätko budete mať, doslova, po ruke..


Klasická prenosná postieľka

Bežná cestovná postieľka má rozmery približne 140 x 65 x 80 cm, nosnosť medzi 15 a 20 kg a hmotnosť približne 11 kg. Ak vyberiete správny model, vystačí dieťaťu od narodenia do 3 až 4 rokov. Postieľka môže mať polohovacie dno a závesné lôžko pre ľahšiu manipuláciu s bábätkom a ďalej prebaľovací pult. Staršie deti si potom môžu v postieľke aj hrať, ak bude mať bočné dvierka na zips.






Výhody, ktoré vám prinesie nákup cestovnej postieľky

Možno ste aj vy rozmýšľali nad kúpou cestovnej detskej postieľky, ale neboli ste si isté, či to nebude zbytočná investícia. Ak napríklad necestujete niekoľkokrát do roka na dovolenku, báli ste sa, či ju vôbec využijete. Tiež som rozmýšľala rovnako, avšak nakoniec som si postieľku zadovážila a dodnes neľutujem. V skutočnosti je možné, že na dovolenku mobilnú postieľku nebudete musieť vôbec ani nosiť. Ak najčastejšie pri dovolenkovaní prebývate na hoteloch, tak môžete získať izbu, v ktorej už takéto zariadenie ubytovateľ poskytuje. Dnešné moderné hotely sú často pripravené na turistov s deťmi.

  1. Nie všade, kam sa vyberieme je postieľka na spanie pre dieťa. Či sa už sa teda idete na dovolenku, na chatu k priateľom alebo na víkend k babke, viete, že máte postarané a nemusíte vymýšľať kam dieťa uložiť spať.

  2. Kdekoľvek pôjdete, vaše dieťatko môžete dať spať alebo odpočívať do mini – prostredia, ktoré už pozná. Postieľka bude jeho útočiskom, priestorom, v ktorom si bude istejšie aj keď budete u niekoho na návšteve. Rýchlejšie sa tak upokojí, keď bude treba, toto je veľké plus pre malé.

  3. Takúto postieľku môžete mať tam, kde chodievate najčastejšie. Napríklad u svojich rodičov. Keď odídete, môžu postieľku spratať na povalu alebo do skrine a nikomu nebude zavadzať.

  4. Možno vaši priatelia a či rodina nemajú svoje domáce prostredie vôbec prispôsobené pobytu malého človiečika. Postieľka je teda bezpečné miesto kam dieťa uložiť bez obáv, že by sa dostalo k nebezpečným predmetom, na schodisko a podobne.

  5. Viete si ju vziať všade tam, kam sa vyberiete autom, dá sa ľahko poskladať a preniesť. Budete mobilnejšia.

  6. Postieľka vám poslúži ako ohrádka (ak ste si takú nekúpili osobitne, pretože aj to je možnosť), kde sa bude dieťa pekne hrať počas dňa. Nemusíte sa obávať, ak potrebujete na chvíľu z drobca spustiť oči, že sa niekam vzdiali. Viete si ju ľahko k sebe pritiahnuť alebo preniesť do ktorejkoľvek časti domu, ľahko sa s ňou manipuluje.

  7. Môžete mať svoje dieťa bezpečne pri sebe vonku aj keď napríklad vešiate bielizeň, máte nejakú prácu okolo domu alebo len tak odpočívate v záhrade, prípadne sa chystáte na grilovačku k priateľom. A drobček si môže zdriemnuť na čerstvom vzduchu. Pozor však na silné slniečko. V lete je dobré si zadovážiť k postieľke nejaké tienidlo, dáždnik, aby na dieťatko pri odpočívaní príliš nesvietilo.

  8. Ak už dieťa nechce moc bývať v klasickej postieľke a je už staršie, skúste mu matrac hodiť do cestovnej postieľky, možno tam bude chcieť spinkať častejšie.







Doplnky k cestovnej postieľke

Doplnky k cestovnej postieľke si môžete buď dokúpiť, alebo ich dostať už spolu s ňou. Druhá možnosť je, samozrejme, lepšia, pretože vás odbremení od ďalších finančných výdavkov a komplikovaného hľadania jednotlivých drobností.


  • Skladací matrac - veľkosť matraca vyberajte podľa vnútorných rozmerov postieľky. Druhým parametrom výberu je materiál.

  • Moskytiéra - sieťka ochráni pred hmyzom, ale i rôznymi „prírodnými nečistotami“, ako je napríklad padajúce lístie. Moskytiéra sa upevňuje na vrchný rám postieľky a zakrýva celú jej plochu.

  • Strieška a slnečná clona - slúži ako tienidlo pred slnkom. Všimnite si možnosti jej odmontovania a taktiež rozmery. Niektoré striešky spĺňajú skôr funkciu módneho doplnku a nie funkčnej pomôcky, pretože majú extrémne malé rozmery.

  • Cestovná taška / obal na prenášanie zloženej postieľky - zjednoduší prenos, ale taktiež ochráni samotnú postieľku.

  • Prebaľovací pult - ideálny pre prezlečenie, prebalenie bábätka. Pult využijete len pri menších deťoch, pretože jeho nosnosť zväčša nie je veľmi vysoká (cca 10 - 15 kg).

  • Závesné lôžko - zachytí sa na horný rám postieľky, takže na novorodenca lepšie vidíte. Prvou alternatívou sú kúsky, ktoré „prekrývajú“ celú plochu postieľky. Ich výhodou je, že, neexistuje riziko prepadnutia dieťaťa, nevýhodou zas menšie pohodlie, keďže hovoríme iba o pevnejšej plachte zavesenej vo vzduchu. Druhou verziou sú menšie lôžka s výstužou, ktoré pripomínajú klasickú detskú kolísku. Toto riešenie je lepšie z hľadiska pohodlia, avšak horšie z hľadiska bezpečnosti. Navyše, menšie závesné lôžka sú vhodné iba pre úplne malé detičky.

  • Kolotoč a hrazdička na hranie -rozvíja zrakovo-pohybovú koordináciu dieťaťa.

  • Rukoväte - nachádzajú sa na vnútornej strane postieľky a slúžia na to, aby sa dieťa pomocou nich mohlo postaviť.

  • Bočné vrecko na plienky a drobnosti - zabezpečí, že pri prebaľovaní budú plienky vždy po ruke.







FAQ

Dokedy možno používať cestovnú postieľku?

Používanie detskej postieľky sa odporúča do 3 až 5 rokov.


Prečo je vhodná cestovná postieľka do 25 kg?

Cestovná postieľka s nosnosťou do 20 až 25 kg má výhodu oproti priemernej nosnosti 15 kg v tom, že si v nej neskôr môžu hrať aj dve deti a nebudú sa o ňu hádať. Rovnako tak predídete nemilé situáciu, kedy bude dieťa ťažšie a už okolo prvého až druhého roku mu nebude postieľka stačiť.


Dodáva sa cestovná postieľka s matracom?

Cestovná postieľka môže byť už s matracom, ale zvyčajne ide o nekvalitnú, tenkú podložku, skôr než matrac. Pravdepodobne tak budete musieť matrac dokúpiť.


Sú cestovné postieľky s prebaľovacím pultom?

Cestovnú postieľku s prebaľovacím pultom nájdete a má zrejmé výhody. Prebaľovací pult sa nasadzuje na konštrukciu postieľky.


Kedy sa hodí cestovná postieľka so závesným lôžkom?

Cestovná postieľka so závesným lôžkom je vhodná pre novorodencov. Závesné lôžko sa zachytí za horný rám postele, takže na bábätko dobre vidíte. Novorodenecké lôžko sa nehodí pre deti, ktoré lezú, mohli by spadnúť z postele.


30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore