Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať najlepšie 3D pero

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

3D perá


Vizuálne vyzerá 3D pero ako najbežnejšie dvojrozmerné, ale o niečo väčšie. Umožňuje maľovať vrstvu po vrstve a vytvárať trojrozmerné objekty. Môže to byť čokoľvek – makety, zmenšené kópie skutočných produktov, náhradné diely a oveľa viac.







Ako funguje 3D pero?

3D pero funguje na rovnakom princípe ako taviaca pištoľ. Práca s ním je rýchla a veľmi jednoduchá. Do pera musíte zasunúť termoplastový materiál (filament) vo forme struny alebo zvitkov na kotúčoch. Pero sa zahreje a spôsobí roztavenie plastu, ktorý je v polotekutom stave hrotom pera (tryskou) vytláčaný automaticky von vstavaným posúvacím mechanizmom. Roztavený plast je schopný vytvoriť akúkoľvek formu a potom sa na vzduchu rýchlo vytvrdzuje a drží svoj tvar

Nite majú rôzne farby, vďaka čomu je umelecké dielo živšie. Roztavený plast po niekoľkých minútach stvrdne, čo dodá predmetu textúru a hmotnosť, takže bude pôsobiť realistickejšie.







Aký je rozdiel medzi 3D perom a 3D tlačiarňou?

Vo svojej podstate relatívne malý. V oboch prípadoch je totiž výsledný produkt tvorený filamentom, ktorý sa taví v hrote a následne na seba vrství do trojrozmernej podoby. Klasická 3D tlačiareň je však v porovnaní s 3D perom neporovnateľne presnejšia, pretože je ovládaná elektronickými ramenami, zatiaľ čo 3D pero sa plne spolieha na cit vo vašich rukách. 3D pero je ale zase o poznanie lacnejšie.






Čo sa dá s 3D perom vytvoriť?

3D pero sa dá využiť v zásade pri dvoch druhoch tvorby. Pre začiatočníkov je vhodné vyskúšať si prácu s 3D perom na šablónach, ktoré pomôžu osvojiť si základy a zároveň vyrobiť pomerne jednoduchým spôsobom zdanlivo zložité 3D predmety.


  • 2D tvorba - obťahovanie predlohy, výsledný obrázok z predlohy mierne vystupuje, minimálny presah do 3D rozmeru.

  • 3D tvorba - skutočná tvorba 3D objektov priamo vo vzduchu. Je potrebné mať určité skúsenosti, keďže 3D tvorba je už pomerne komplikovaná. je potrebné zvoliť správny typ filamentu.






Výber 3D pera

  • Pre deti - svoju rolu môže hrať veľkosť a tvar 3D pera, musí sa dobre držať. Najlepšie vybrať 3D pero, ktoré pracuje s materiálom PLA alebo PCL. 3D perá s PCL materiálom sú vhodné pre deti 6 - 10 rokov. Pre vekovú kategóriu 10+ nakúpte 3D pero s materiálom PLA, ktorý má lepšie mechanické vlastnosti.

  • Pre umelcov - dôležitou funkciou bude nastaviteľná rýchlosť tlače a možnosť práce s ABS alebo PLA materiálmi.

  • Pre kutilov - dôležitá je možnosť použitia pevného materiálu ABS a rýchly ohrev trysky. Určené na opravu rozbitých a poškodených predmetov.

  • Pre ľavákov - všetky 3D perá na trhu sú vytvorené univerzálne ako pre ľavákov, tak aj pre pravákov, pretože disponujú súmerným telom, ktoré umožňuje úchop akúkoľvek rukou. Úchop je navyše spravidla viac než dobrý, pretože výrobcovia pamätajú pri 3D perách na ergonómiu.







Komaptibilita filamentu

Pri väčšine 3D pier môžete využiť náplne rôznych druhov a značiek. Niektoré ale vyžadujú jedinečne navrhnutý plast špeciálnych vlastností alebo iba filament od rovnakej značky. Určite je lepšie zaobstarať si taký model, ktorý zvládne pracovať s radom materiálov a značiek. K dispozícii je celá škála typov, ktoré sa od seba líšia rýchlosťou tuhnutia, teplotou tavenia, ale napríklad i pevnosťou (resp. odolnosťou), elasticitou, ekologickosťou a tak podobne.







Materiál filamentu

Hlavné materiály používané pri práci s 3D perom sú PLA, ABS, PCL. Každý z nich má rôzne mechanické a chemické vlastnosti, ktoré závažne ovplyvňujú výber správneho 3D pera.

Výberom vhodného filamentu sa vyhnete problémom, kedy by sa vyrobené predmety mohli byť príliš mäkké, alebo by sa mohli začať lámať.



ABS (polykaprolaktón) najpoužívanejší materiál

vysoká teplotná odolnosť a mechanická pevnosť

lesklý povrch a relatívne rýchle tuhnutie

jednoduchá manipulácia s hotovým výrobkom

odolnosť voči poleptaniu chemikáliami

nevýhodou je slabý zápach pri zahriatí (použitie vo vetraných priestoroch)

PLA (kyselina polymliečna) biologicky odbúrateľný materiál, žiadne toxické výpary alebo zápach

zdravotne nezávadný - vhodný aj pre deti

univerzálny materiál, vhodný na kreslenie na rôznych povrchoch

ideálny na tvorbu dekorácií, hračiek a na školské pouźitie

taviteľný pri nízkych teplotách

nevýhodou je jeho krehkosť a nižšia odolnosť voči zmenám teplôt

PCL (polykaprolaktón) ekologický a úplne netoxický - ideálna voľba pre deti

nízka teplota topenia, nehrozí popálenie

nevýhodou je pomalšie tuhnutie a pracnejšie tvorenie pri zložitejších tvaroch

TPE (termoplastický elastomér) pružnosť - vhodný na tvorbu vysoko elestických predmetov

flexibilný, odolný, ohýbaním nehrozí žiadne poškodenie

odolnosť voči vysokej záťaži - jednotlivé vrstvy k sebe priľnú

možnosť recyklácie

PET/PETG (polyetyléntereftalát – glykol) odolný voči chemikáliám (riedidlám, rozpúšťadlám…)

flexibilný a pružný

vysoká tepelná odolnosť

HIPS (high impact polystyrén) materiál s podobnými vlastnosťami ako ABS

teplota topenia je je o niečo vyššia, ale rýchlejšie tuhne

vysoká odolnosť

materiál vhodný na podporné konštrukcie

Nylon pružný, pevný a odolný voči chemikáliám

zachváva si dobrú odolnosť proti poškodeniu

vhodný na zhotovovanie súčiastok

nevýhodou je problematické spájanie jednotlivých dielov k sebe

PC (polykrabonát) patrí medzi najpevnejšie materiály

odolný voči lámaniu

vysoká teplota tavenia, pomalšie tuhnutie

nie je veľmi vhodný pre začiatočníkov







Teplota topenia filamentu



Materiál

Teplota spracovania

ABS (polykaprolaktón)

210-250°C

PLA (kyselina polymliečna)

180-220 °C

PCL (polykaprolaktón)

50 °C

TPE (termoplastický elastomer)

220 °C

PET/PETG (polyetyléntereftalát – glykol)

220-260 °C

HIPS (high impact polystyrén)

200-250 °C

Nylon

230-280 °C

PC (polykrabonát)

230-280 °C








Napájanie a možnosti pripojenia

  • USB – V súčasnej dobe sa prevažná väčšina modelov napája pomocou USB kábla. Pracovať tak môžete priamo s káblom, alebo je možné využiť možnosť dobiť batériu a pracovať potom s ceruzkou bezdrôtovo . USB kábel môžete pripojiť do siete, alebo aj do powerbanky s dostatočnou kapacitou. Tá vám umožní pracovať s ceruzkou aj v obmedzenejších podmienkach.

  • Bluetooth - možnosť je 3D pero pripojiť k mobilnému telefónu bezdrôtovo, pomocou technológie Bluetooth. Vďaka nej ho je možné aktualizovať pre použitie ďalších nástavcov alebo prezretie najrôznejších návodov. Dobíjať ho ale aj tak musíte cez USB kábel.







Bezpečnosť

3D perá majú horúce prvky, pri manipulácii s nimi sú potrebné určité bezpečnostné opatrenia. Pri práci s týmto zariadením by deti mali byť pod dohľadom dospelej osoby. Niektoré perá disponujú špeciálnym detským režimom pre relatívne nízke nahriatie taviaceho hrotu, ktorý je možné nastaviť na teplotu okolo 50°C, čo je teplota, ktorá je pre detskú tvorbu ešte relatívne bezpečná a chráničmi na prsty proti popáleniu.







Funkcie 3D pera

Lacnejšie detské perá majú jedinú funkciu - 3D kreslenie. Existujú modely, ktoré zvládnu viac.


  • Kreslenie – základná funkcia každého 3D pera. Z hrotu vychádzajúci tuhnúci materiál, ktorým môžete vytvárať najrôznejšie veci a obrazce.

  • Spájkovanie – niektoré modely ponúkajú funkciu spájkovania výmenou kresliaceho hrotu za spájkovací a namiesto filamentu do pera priviesť cievku medeného drôtu.

  • Vypaľovanie – špeciálny nadstavec umožňuje vypaľovanie do dreva. Vďaka tomu máte oveľa širšie možnosti kreatívnej práce.

  • Rezanie - pomocou rezacieho nástavca zvládnete precízne rezanie v presných uhloch rôznych materiálov od peny cez polystyrén až po plexisklo.






Príslušenstvo

Aby bolo používanie 3D pera pohodlnejšie a ponúkalo rozšírenejšie možnosti využitia, býva doplnené zaujímavým a praktickým príslušenstvom. Niektoré 3D perá sú vybavené baterkou, regulátorom rýchlosti, regulátorom teploty a displejom, na ktorom sú zobrazené informácie o zvolenom režime. Taktiež je v mnohých 3D perách funkcia Retractu, ktorá vám umožňuje ľahko odstrániť plastovú strunu zo stroja.


  • Výmenné hroty - hroty s rôznou hrúbkou vytláčanej náplne, čo uľahčí prácu a prejaví sa pozitívne na dizajne výsledného predmetu.

  • Šablóny - môžete využiť širokú možnosť šablón pre tavné 3D perá. Zaujímavú alternatívu potom ponúka špeciálne mobilné aplikácie pre 3D perá , v ktorej nájdete hromadu rôznych obrázkov. Tie si jednoducho zobrazíte na telefóne alebo tablete, prekryjete ochrannou fóliou, ktorá je súčasťou balenia, a môžete začať tvoriť priamo na obrazovke daného prístroja. Výnimkou nie sú ani špeciálne omaľovánky pre 3D perá.

  • Odkladací stojan – hrot ceruzky je veľmi horúci. Preto máte k dispozícii držiak, kam môžete zariadenie odložiť bez toho, aby ste riskovali popálenie nábytku.

  • Kresliaca podložka – pri tvorení pracujete s horúcim plastom, ktorý by mohol urobiť poriadnu neplechu na stole alebo inom podloží. Pre prácu preto používajte ochrannú podložku.

  • Nástavce – niektoré modely ponúkajú možnosť rezania, spájkovania alebo vypaľovania. K tomu si budete musieť zaobstarať špeciálne nástavce.






Ako používať 3D pero

Na používanie 3D ceruzky nie je vôbec nič zložité. Pred jej používaním musíte urobiť niekoľko krokov.


  1. Najprv je potrebné si rozmyslieť, aký druh filamentu použijete.

  2. Podľa zvoleného materiálu si na pere pripojenému k zdroju energie nastavíte požadovanú teplotu nahrievacieho hrotu.

  1. Do zadnej časti vložte materiál (filament), s ktorým chcete pracovať.

  2. Po jeho navinutí počkajte, kým sa pero zahreje na potrebnú teplotu (nahrievanie trvá spravidla len desiatky sekúnd).

  3. Pustite sa do kreatívnej tvorby. Po ukončení je potrebné filament z pera vytiahnuť, aby v ňom nestuhol, čo by mohol byť veľký problém, rovnako ako je to pri lacnejších 3D tlačiarňach.

  4. Stlačte na pere “spätný chod” a nechajte ho vyjsť stranou, ktorou ste ho do pera vložili.







Cena 3D pera

Najlacnejšie perá do 30 €

Tieto perá sú určené prevažne deťom. Perá vo väčšine prípadov nedisponujú žiadnymi funkciami, súčasťou balenia však môže byť niektoré príslušenstvo ako podložka alebo držiak.

  • perá poväčšinou nedisponujú žiadnymi funkciami

  • neumožňujú reguláciu teploty

  • kompatibilné obvykle len z jedným druhom filametu

  • určené prevažne deťom


Kvalitnejšie perá od 30 - 70 €

V tomto prípade je možné využívať aj niektoré funkcie. Perá sú vhodné pre staršie deti a tých, ktorí sa s výrobkom zoznamujú. Zo širokej ponuky si vyberú aj menej nároční používatelia.

  • mávajú pokročilejšie funkcie

  • možnosť dokúpenia náhradného príslušenstva


Cena najdrahších pier sa pohybuje v rozmedzí 80 - 100 €

Tieto perá umožňujú využiť všetky funkcie a pomocou ďalších nástavcov ich môžete používať mnohými ďalšími spôsobmi.

  • vyrobené z kvalitných materiálov

  • precízne spracovanie a dlhá životnosť

  • funkcie vypaľovania, spájkovania či rezania

12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore