Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom grilu na drevené uhlie

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Grily na drevené uhlie


Grily na drevené uhlie predstavujú klasiku grilovania so všetkým, čo k nemu patrí – s ohňom as vôňou dreva. Pokiaľ vám chutí mäso najlepšie, keď je pripravené na naozajstnom ohni, kde sa zaúdi a prevonia dymom tlejúceho dreva a kde ho občas olízne plameň, potom je pre vás gril na drevené uhlie , drevo a brikety tou najlepšou voľbou.


Výhody a nevýhody grilov na drevené uhlie

Varenie na drevenom uhlí prináša tiež mnoho úskalí, s ktorými sa treba pobiť. Tak napríklad časová náročnosť, je potrebné počítať s tým, že drevené uhlie musí byť pred grilovaním správne rozžeravené. Navyše grilovanie na drevenom uhlí z veľkej miery závisí od počasia a poveternostných podmienok. Vietor a dážď otvorenému grilu určite nesvedčia, takže ak chcete grilovať na drevenom uhlí takmer za každého počasia, vyberte si gril s poklopom .



Nevýhody






Ako grilovať na grile na drevené uhlie?

Možno sa budete čudovať, ale druh dreva, na ktorom budete grilovať, dokáže ovplyvniť výslednú chuť pokrmu.

Drevené uhlie na rozdiel od brikiet rozpálite rýchlejšie, je ale drobnejšie, a preto vydrží horieť kratšiu dobu. Hodí sa na grilovanie 1 – 2 várok mäsa.

Brikety sa naopak horšie rozpaľujú, ale vydržia horieť dlhšie ako uhlie. Zaisťujú stabilný ohrev a nie je potrebné tak často prikladať. Sú ideálne na grilovanie 2 a viac várok mäsa.


  • Grilujte na žeravých uhlíkoch a nie nad ohňom - je to nielen nezdravé, ale aj neefektívne. Jedlo totiž na povrchu pripálite, zatiaľ čo uprostred nebude dobre pripravené.

  • Na otáčanie mäsa nepoužívajte vidličku, ale kliešte. Pokiaľ ho totiž prepichnete, vytečie z neho úplne zbytočne šťava a mäso bude suché.

  • Pokiaľ mäso pri kontakte s roštom nezasyčí, je gril málo rozpálený.

  • S marinádou to nepreháňajte. Ideálne ňou grilovaný pokrm potierajte až ku koncu, aby sa nepripálila a nezhorkla.

  • Používajte kvalitné rastlinné oleje, ktoré sa na povrchu mäsa nespália.






Ako vybrať gril na drevené uhlie?

Ak venujete výberu grilu viac času a pozornosti teraz, budete môcť venovať svoj čas v budúcnosti vychutnávaní si skvelých grilovaných pochúťok, na miesto večných problémov.

V prvom rade možno spomenúť tvar a veľkosť, klasikou sú modely kruhové a obdĺžnikové. Na trhu sa možno stretnúť aj s ďalšou variantou, ktorou sú grily s oválny roštom.Veľkosť grilu voľte najmä podľa počtu osôb, ktoré sa zúčastňujú grilovanie. Štandardom by dnes mala byť plocha aspoň 2 000 cm².


Z čoho sa skladá kvalitný gril na drevené uhlie?

Krása grilu na drevené uhlie spočíva v jeho jednoduchosti. Taký gril by nemal obsahovať žiadne zbytočné diely. Gril na drevené uhlie sa skladá z dvoch hlavných častí - kotla a veka usadené v pevnej konštrukcii.


  • V spodnej časti kotla by mali byť vetracie prieduchy pre prívod vzduchu, kombinované pri kvalitných griloch s čistiacim systémom. Nemal by chýbať popolník alebo miska na zachytávanie popola. Vnútri, kúsok nad dnom kotla, by mal byť palivový rošt , na ktorý sa umiestňuje palivo. A nad ním v pevnej vzdialenosti vlastný grilovací rošt .

  • Vrchná časť grilu - veko (pokop) by mal mať vetracie prieduchy pre odvod vzduchu. Zaistia dokonalú cirkuláciu vzduchu vo vnútri a bezproblémové horenie paliva aj pri zaklopenom veku grilu. Ďalej by malo byť veko opatrené čitateľným teplomerom a madlom, ktoré sa nebude extrémne zahrievať.






Typy grilov na drevené uhlie

Nerezové grily na drevené uhlie

  • nehrdzavejú a veľmi dobre sa čistia

  • pri dobrej údržbe majú dlhú životnosť


Liatinové grily na drevené uhlie

  • radia sa medzi najkvalitnejšie

  • skvele akumulujú teplo


Smaltované grily na drevené uhlie

  • cenovo dostupné

  • po čase je možno vidieť opotrebenie materiálu


Keramické grily na drevené uhlie

  • skvele akumulujú teplo

  • steny z keramiky ho vo vnútri rozložia rovnomerne

  • nižšia spotreba uhlia ako pri klasických griloch







Materiál a rozmery grilovacích roštov

Rošt je jednou z najpodstatnejších častí grilu a musí zaberať maximálnu plochu grilu. Grilovacie rošty sú obvykle zhotovené z poniklovanej (alebo chróm/niklovej) ocele (pozor, veľmi lacné grily majú rošty len pochrómované alebo veľmi často dokonca bez povrchovej úpravy). Robustnejší a ťažší grilovací rošt vydrží dlhšie a zaistí tiež lepšie šírenie tepla, ako aj udržiavanie požadovanej teploty. Viac ako výborné sú rošty z nerezovej ocele .


Liatinové rošty výborne akumulujú, vedú a odovzdávajú teplo, sú podstatne lepšie na grilovanie steakov, majú dlhšiu životnosť. Síce vyžadujú väčšiu údržbu, ale zase vám zaistia dokonalý odtlačok mriežky roštu, ktorý je známkou pravého majstra grilu. Nehodia sa však práve pre svoju veľkú akumulačnú schopnosť tepla pre barbecue – grilovanému mäsu budú odovzdávať viac tepla ako je žiadúce. V 95% prípadoch si teda vystačíte s oceľovým alebo nerezovým grilovacím roštom.


Veľkosť roštu závisí od toho, aké veľké množstvo potravín chcete grilovať. Minimálne by sa naň mali vojsť 4 steaky. Pre štvorčlennú rodinu sa odporúča rošt s minimálnou veľkosťou 1 500 cm².






Pevná a stabilná konštrukcia

Stabilita grilu je najdôležitejším bezpečnostným prvkom. Ak je gril pevný a umiestnený na rovnom teréne, nehrozí jeho prevrhnutie a vysypanie horúceho uhlia. Ak pri vašom grilovaní bývajú často deti alebo opekáte na grile do neskorých hodín, kedy už je tma, preferujte gril so solídnou konštrukciou. Pokiaľ si vyberiete väčší a robustnejší gril, mal by byť vybavený postrannými kolieskami pre ľahšiu manipuláciu a prevoz.







Bezpečnosť pri grilovaní na drevenom uhlí

Bezpečný a spoľahlivý gril na drevené uhlie by mal mať vhodne navrhnuté priestory na ukladanie dreveného uhlia alebo palivového dreva. Ďalej by mal mať vhodne navrhnutý odvetrávací systém, ktorý zabráni spáleniu pokrmu. Rukoväť poklopu a postranné rukoväte by mali byť vyrobené z takého materiálu, aby ste sa pri manipulácii s grilom nespálili.


V žiadnom prípade nepoužívajte na podpaľovanie dreveného uhlia lieh ani benzín. Hrozí totiž nebezpečenstvo vyparovania zdraviu škodlivých látok. Na podpaľovanie používajte zdravotne nezávadné špeciálne tekuté podpaľovače alebo kocky.

TIP : Pri grilovaní na drevenom uhlí zabráňte odkvapkávaniu tuku do rozžeraveného uhlia, môže vznikať zdraviu škodlivý dym, ktorý obsahuje rakovinotvorný benzopyrén.






Údržba grilu

Gril na drevené uhlie po každom použití starostlivo vyčistite, tak mu predĺžite životnosť a pred ďalším grilovaním si ušetríte veľa práce. Pri grilovaní radšej používajte hliníkové odkvapkávacie misky, aby tuk nekvapkal do rozpáleného uhlia.

Pokiaľ gril nepoužívate, zakryte ho obalom na grily alebo ho uložte na miesto chránené pred nepriaznivým počasím.


  • Čistite gril zvonku aj zvnútra, veľké zvyšky jedla odstráňte papierovou utierkou.

  • Zvyšky tuku, pripálené nečistoty a zvyšky jedla je možné bez problémov odstrániť umývacím prostriedkom na jemné povrchy a mäkkou hubkou alebo utierkou.

  • Nepoužívajte ale žiadne mechanické čistiace prostriedky alebo agresívne čistidlá.

  • Pokiaľ máte gril s povrchom z vypaľovaného porcelánového smaltu, tak ho nie je nutné voskovať ani natierať. Prach a nečistoty stačí umyť teplým mydlovým roztokom.

  • Pri grilovacom rošte na drevené uhlie s poklopom zvyšky jedla po každom grilovaní spáľte. Poklop musí byť zatvorený, vzduchové štrbiny otvorené.

  • Predtým z roštu odstráňte všetky veľké kusy grilovaných pokrmov a rošt očistite pomocou čistiacej kefy na grily .

03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore