Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Aká má byť ideálna vlhkosť v dome či byte?

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Aká má byť ideálna vlhkosť v dome či byte?



Všeobecne sa uvádza, že vlhkosť vzduchu v miestnosti by sa mala pohybovať medzi 40 až 60 % pri teplote vzduchu od 19 °C do 24 °C. Odporúčaná vlhkosť v byte sa potom ešte mení aj podľa ročného obdobia, v zime je to medzi 45 až 60 percentami a v lete medzi 40 až 55 %. Pri tejto hodnote vlhkosti sa nám dobre dýcha, nevysúša sa sliznica a celkovo máme pocit pohody. Samozrejme ale aj toto je veľmi individuálne a záleží na zvyklosti. Napriek tomu by sme sa z odporúčaných hodnôt nemali nejako výrazne vychyľovať.

Vysoká vlhkosť v dome podporuje rast plesní a škodlivých mikroorganizmov, príliš suchý vzduch zase vysúša sliznice a môže spôsobovať ďalšie zdravotné komplikácie.

Zvýšená vlhkosť v dome má nielen negatívny vplyv na vaše zdravie, ale aj na samotnú konštrukciu nášho domu. Preto je ideálne udržovať vnútornú vzdušnú vlhkosť vždy v tom správnom rozmedzí.





Ideálna vlhkosť v dome je medzi 45 a 60 % (40 – 55 % v lete)





Odkiaľ sa berie v dome vlhkosť?

Vplyv na vlhkosť v dome má viacero faktorov. Uvedieme aspoň niektoré z nich.


  • Vplyv počasia a ročného obdobia.

  • Technický stav domu.

  • Vlastné používanie domu.

  • Nedostatočné vykurovanie a vetranie.


Je zrejmé, že počasie má na vnútornú vlhkosť v dome veľký vplyv. Iná bude vlhkosť v lete a iná v zime. Rovnako ak je vonku hmlisté alebo prší, zvýši sa vlhkosť aj v dome a naopak, ak je horúco a slnečno, bude hodnota vnútornej vlhkosti zase iná. V zime, keď sa v byte kúri, môže dokonca vzdušná vlhkosť klesnúť až na relatívnu vlhkosť vzduchu okolo 20 %.





Zvýšená vlhkosť v dome kvôli zlému technickému stavu

Ďalším zásadným faktorom je technický stav domu. Pokiaľ do objektu preniká zemná vlhkosť zo základov kvôli nedostatočnej alebo chýbajúcej izolácii alebo zateká strechou, potom bude aj vzdušná vlhkosť vyššia. Vlhkosť sa však môže zvýšiť aj vďaka dodatočnej tepelnej izolácii fasády, keď spolu s osadením dokonale izolovaných okien dôjde k tomu, že objekt, ktorý doteraz „dýchal“, je teraz mierne utesnený a vnútorná vlhkosť síce môže unikať, ale nie tak ľahko. Pokiaľ sa k tomu pridá zlé alebo minimálne vetranie, je razom zamiesené na problém.





Užívanie domu a vlhkosť

Rovnako aj vlastným používaním objektu pomerne zásadne ovplyvňujeme vnútornú vlhkosť v dome. Napríklad pri varení, praní, sprchovaní, sušení bielizne v byte a pod. dochádza k výraznému nárastu vlhkosti. Tiež aj väčšie množstvo rastlín v byte a nezakryté akvária majú svoj vplyv na úroveň vzdušnej vlhkosti.





Ako udržať ideálnu vlhkosť v dome

Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom je správne vetranie. Ľudia sa často mylne domnievajú, že stačí vetrať iba na „ventilačku“. Toto je zásadný omyl a chyba, pretože takto nedocielite dostatočnú výmenu vzduchu, zbytočne ochladzujete steny, a naopak zhoršujete si mikroklímu v byte. Ideálne vetranie spočíva v tom, aspoň dvakrát denne prevetrať celý dom intenzívnym prievanom otvorenými oknami a dverami, počas približne 3–5 minút. Počas tejto doby sa stihne vymeniť väčšina vzduchu v miestnosti, nedôjde k ochladeniu stien a vetranie tak splní svoj účel.

Ďalšími spôsobmi, ako regulovať vzdušnú vlhkosť je napríklad používanie digestora v priebehu varenia alebo sušenia bielizne mimo bytu.

Samozrejme je možné zvýšenú vlhkosť úspešne riešiť aj za pomoci rôznych ventilátorov, odvlhčovačov a sušičov, ktoré nielen že odstránia vlhkosť, ale zároveň môžu fungovať ako ionizátory a čističky vzduchu a taktiež likvidujú najrôznejšie plesne.

Naopak, ak potrebujete zvlhčiť suchý vzduch, je možné použiť zvlhčovače, či už na báze odparovania vody, rozprašovača alebo výrobníka pary, ktoré vám vzduch upravia na požadované hodnoty.





Nadmerná vlhkosť

Pokiaľ vás trápi nadmerná vlhkosť, na vine môže byť spomínaná chýbajúca hydroizolácia v podlahe a základoch domu. Zemná vlhkosť tak môže vzlínať do všetkých stien v dome, kde sa vyparí a zvýši tak vlhkosť. Jedná sa o najčastejšiu príčinu kondenzácie vody a bujnenia plesní na stenách.



ZDROJ www.stavimbydlim.cz

03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore