Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom GPS navigácie

   16min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

GPS navigácie


GPS navigácia je neoceniteľným pomocníkom na cestách a je aj veľa vhodný navigáciou nielen do auta, ale aj na motorky a bicykle. GPSka vám dokáže ukázať najbližšiu čerpaciu stanicu, skráti vašu cestu a dokáže vypočítať ako dlho vám zostáva než dôjdete do vášho cieľa. Navigácia do auta je najlepšie vhodná na to, ak cestujete na neznáme miesto. Navigácia do auta je jednoduchá na ovládanie, stačí zadať adresu a GPS navigácia vám sama vyberie a spočíta tú najlepšiu cestu.






Typy navigácií

Automobilové navigácie

Tento typ navigácie je tvorený displejom s pomerne veľkou uhlopriečkou s lepším rozlíšením a detailnejším zobrazovaním. Často býva táto GPS navigácia vybavená aj hlasovou navigáciou, no a samozrejmosťou sú dnes už aj dotykové displeje. V závislosti od konkrétneho modelu máte k dispozícii i rôzne funkcie a rozšírené doplnky.Mapové systémy sú prispôsobené na používanie v premávke. Hoci je ich súčasťou batéria, všeobecne má kratšiu výdrž. Pri niekoľkohodinovej jazde sa nevyhnete jej prepojeniu do zapaľovania cez napájací kábel.

Veľkej popularite sa tešia najmä prenosné navigácie do auta, ktoré môžete umiestniť do priestoru palubnej dosky alebo na čelné sklo. Prenosnú navigáciu môžete prenášať z auta do auta a používať podľa potreby. Navyše si v pohodlí domova môžete deň pred jazdou skontrolovať trasu a zaznačiť všetky dôležité miesta do plánu jazdy. Obozretní buďte najmä pri výbere veľkosti navigácie, najmä ak ju plánujete umiestniť na držiak na čelné sklo. Nesmie prekážať vo výhľade. Zároveň však musí ponúkať dobrú čitateľnosť displeja, aby mohla plniť svoj účel bezproblémovej navigácie.


Motocyklové navigácie

Sú tým automobilovým veľmi podobné, odlišujú sa však svojim dizajnom. Je to dané tým, že na motocykli je navigácia vystavená rôznym poveternostným vplyvom. Z tohto dôvodu musia byť navigácie GPS na motorku odolné voči dažďu, ale tiež prachu a mali by byť aj nárazuvzdornejšie. Displej je prispôsobený tak, aby sa s ním dalo pracovať i v prípade, že máte na rukách motorkárske rukavice. No a keďže budete musieť čítať displej aj v ostrom slnku, je jasnejší.


Cyklistické navigácie

Cyklistické GPS navigácie tiež patria medzi hybridy, ale svojimi funkciami a výzorom majú bližšie k bežným turistickým navigáciám ako automobilovým. Sú primárne určené na prepočítavanie a zaznamenávanie trasy. Okrem prejdenej vzdialenosti dokážu merať rýchlosť a vyhodnotiť športový výkon. Cyklistické modely sú navrhnuté s odolnou konštrukciou, aby vydržali prípadný pád z bicykla. Niektoré cyklo GPS navigácie navyše dokážu monitorovať aj zdravotný stav cyklistov (tepovú frekvenciu, počet spálených kalórií a pod.), čím konkurujú obľúbeným fitness náramkom.

Obsahujú podrobnú mapu Slovenska, vrátane poľných a horských ciest. Výhodou je, že dokážu pracovať aj s neznámymi poľnými cestami či menej frekventovanými horskými trasami, ktoré väčšina auto a moto navigáciou úplne ignoruje.Displej by ale mal byť za všetkých podmienok, a predovšetkým na jasnom slnku dobre čitateľný.


Navigácie pre nákladnú dopravu

Tento typ GPS navigácie by mal okrem klasického zobrazenia máp, aké poznáme z GPS navigácie pre osobné auto, obsahovať aj možnosť doplniť údaje o nákladnom automobile. Rozmery a hmotnosť nákladného auta, prípadne i rozmery a hmotnosť nákladu. Vďaka tomu predídete obmedzeniam pri mostoch alebo podjazdoch, teda situáciám, kedy by ste nimi vašim nákladným autom ani nemohli prejsť. Ak bude teda navigačný systém brať do úvahy tieto parametre, predíde sa zbytočným zachádzkam.


Outdorové / Turistické navigácie

Tento špeciálny typ navigácie vám zobrazí turistické mapy s lesnými chodníkmi, no a súčasťou výbavy môže byť napríklad aj praktický kompas, či zobrazenie súradníc alebo možnosť zaznamenania trasy s prevýšením. Dôležitým parametrom pri tomto type navigácie je odolnosť voči pádu i poveternostným vplyvom. Svojou odolnosťou sa podobajú cyklistickým či motoristickým, disponujú však niektorými špecifickými funkciami. Ich súčasťou môže byť kompas či výškomer, prípadne externá anténa, ktorá zabezpečuje dokonalý signál. U turistických prístrojov sa totiž predpokladá pohyb tiež v odľahlých oblastiach či ťažko prístupných miestach (hlboký les či dokonca podzemí). Nevýhodou je však menšie rozlíšenie obrazovky a aj absencia niektorých funkcií. Na rozdiel od automobilových navigácií je ich výhodou aj dlhšia výdrž batérie, ktorá sa rádovo pohybuje až okolo 20 hodín na jedno nabitie.






Displej

Jedným z rozhodujúcich parametrov navigácie je displej. Pre priemerného užívateľa je možno vôbec najdôležitejší, plne totiž rozhoduje o ovládaní navigácie aj o jej použití.


TIP : Dôležitá je farebnosť, kontrast a jasné odlíšenie trasy, po ktorej sa práve pohybujete, od zvyšného prostredia.






Veľkosť displeja

Veľkosť displeja je pre mnohých vodičov kľúčová. Väčšia uhlopriečka spravidla okolo 6-7 palcov má svojich verných užívateľov. Na takomto displeji vidíte pohodlne mapu a všetky potrebné ukazovatele - rýchlosť, čas, upozornenia či obmedzenie rýchlosti. Ak máte navigáciu, ktorá zobrazuje fotorealistickú mapu, na tomto displeji uvidíte doslova každý detail. Väčšia uhlopriečka ponúka aj lepšie ovládanie.


  • cca. 3,5” cenovo najdostupnejšie modely so základnou výbavou. Výhodou sú kompaktné rozmery, nevýhodou naopak nižšia prehľadnosť displeja.

  • 4,3” základná veľkosť, “zlatá stredná cesta”. Pri uchytení na čelnom skle vám nezavadzia vo výhľade a po príjazde do cieľa sa zmestí aj do prístrojovej dosky, alebo tašky.

  • 5-6 obľúbený kompromis medzi veľkými a malými displejmi. Zobrazená plocha je cca o 27 % väčšia než u 4,3“ modelov. Obrazovka je prehľadnejšia, písmo väčšie a čitateľnejšie. Zvyčajne sú doplnené o fotorealistické znázornenia križovatky, vďaka ktorým sa môžete presne zaradiť do správneho pruhu. Nechýba ani 3D zobrazenie vyznačených orientačných bodov, tak sa môžete pripraviť presne na to, čo vás čaká.Zároveň však navigácia nezaberá toľko miesta ako väčšie modely ani neodvádza pozornosť od šoférovania. Je preto o ideálnou voľbou pre väčšinu vodičov.

  • nad 7“ vhodná pre všetkých, ktorí potrebujú mať dokonalý prehľad o trase. Všetky údaje sú krásne čitateľné, svoju cestu tak budete mať neustále pod kontrolou. Tieto veľké navigácie ocenia predovšetkým vodiči kamiónov, starší vodiči a tiež náročnejší užívatelia, ktorým nevadí mať vo vozidle rozmernejšie zariadenie.


TIP : S veľkosťou displeja ide ruka v ruke aj jeho rozlíšenie udávané v pixeloch (bodoch). Čím vyššie rozlíšenie, tým lepšie vykreslenie a kvalitu obrazu navigácie ponúkne.






Rozlíšenie displeja

Popri výbere tej správnej veľkosti myslite aj na grafickú stránku. Čím väčšie rozlíšenie navigácia poskytuje, tým lepšie. Ideálne však je ak má 800×480 px. V lete pri priamom slnku určite oceníte aj antireflexnú vrstvu vďaka ktorej budú údaje a trasa na displeji dostatočne viditeľná. Pred samotnou kúpou si teda skontrolujte či daná navigácia disponuje touto vrstvou, prípadne možnosťou nastavenia jasu.


TIP : Akokoľvek veľký displej s malým rozlíšením je vám k ničomu. Veľké rozlíšenie obrazu potrebujete na získanie presných informácií. Optimálne je, keď má GPS veľké rozlíšenie a displej vo formáte 16: 9.


Antireflexná úprava displeja

Zaručuje dobrú čitateľnosť displeja aj na priamom slnku. Nepríjemné slnečné lúče môžu sťažiť čitateľnosť displeja na túre aj na ceste do tej miery, že sa prístroj stane zbytočným. Investície do zariadení s antireflexnou úpravou sa preto rozhodne oplatí.





Umiestnenie navigácie

GPS navigácia by ste mali vždy umiestniť na miesto, kde bude dostatočne na dosah a zároveň by vám nemala vadiť vo výhľade.

Klasický držiak univerzálny držiak do ktorého nevedie kábel a preto nemá schopnosť napájania. Dá sa pohodlne umiestniť na predné sklo a môžete ho premiestňovať

Aktívny držiak býva napevno pripevnený k palubnej doske a do tohto typu zospodu vedie kábel, do ktorého zapájate GPS navigáciu. Navigáciu stačí iba správne umiestniť a automaticky sa začne nabíjať .





Aktualizácie máp / Mapové vybavenie GPS navigácie

Pri kúpe navigácie si všímajte, či kupujete navigáciu s mapami, alebo si následne softvér budete musieť aktualizovať. Aktualizácie máp môžu byť na mesačnej, štvrťročnej alebo polročnej báze. Interval je rôzny v závislosti od výrobcu. Plánujete cestovať iba po Slovensku, alebo vyrazíte aj do niektorého zo štátov Európy, či dokonca na iný kontinent? Na základe tohto si skontrolujte, ktoré mapy štátov sú v zariadení uložené a naopak, aké si budete musieť v prípade vycestovania dokúpiť. Počítajte však s tým, že dodatočné zakúpenie akejkoľvek mapy nie je lacná záležitosť.


Hlavnými parametrami sú miera a detailnosť pokrytého územia.


  • Mapy sveta – pokrývajú celý svet, samozrejme niektoré oblasti podrobnejšie a niektoré menej podrobne, podľa toho, ako sú zmapované. (cca. 125 krajín).

  • Mapy Európy– mapy európskych krajín, podrobné bývajú hlavne mapy Európskej únie. (cca. 45 krajín).

  • Regionálne – mapy Slovenskej republiky a susedných štátov (Poľsko, Česko, Rakúsko, Ukrajina, Maďarsko).

  • Lokálne – pokrývajú len Slovenskú, prípadne Českú republiku.


TIP : Spravidla platí, že čím väčšia je zobrazené územie, tým menej je daná mapa detailná. Nemusí to však byť pravidlom.Ak plánujete dlhšiu cestu, skontrolujte si, že váš prístroj obsahuje nielen cieľovú destináciu, ale aj mapy štátov, ktorými budete prechádzať.


Aktualizáciu máp v navigácii môžete prevádzať veľmi jednoducho prostredníctvom internetu. V prípade aktualizácii sa môžete stretnúť s dvoma prípadmi:


  • Neobmedzené aktualizácie – po kúpe zariadenia vám výrobca ponúka aktualizácie po celú dobu fungovania zariadenia. Táto možnosť je mimoriadne výhodná, pretože navigácia už nebude potrebovať pri existujúcich balíčkoch máp žiadne ďalšie vynaložené financie.

  • Aktualizácie len na určitú dobu – aktualizácie sú vždy dostupné len na určitú dobu, a potom sa vaša navigácia prestane pravidelne aktualizovať. K dispozícii budete mať teda už len jednu verziu máp bez ohľadu na to, koľko zmien sa na cestných komunikáciách vyskytne. V tomto prípade často výrobcovia ponúkajú možnosť zakúpiť si nové aktualizácie dodatočne.


TIP : Pozor na staršie výpredajové modely navigácií, ktoré zároveň obsahujú aj staré mapové údaje. Riziko nespokojnosti s kúpou nastáva vtedy, ak zistíte, že k starým mapám už nebudú uvádzané žiadne aktualizácie od danej spoločnosti.






Body záujmu

Points of Interest (POI), sú miesta v mapách, ktoré označujú parkoviská, benzínové stanice, hotely, reštaurácie, obchody, múzeá a pod. Ak hľadáte najbližšiu benzínovú stanicu alebo odpočívadlo, stačí len zadať a navigácia vás k nim ľahko dovedie. Dôležité je však, aby ich katalóg bol dostatočne veľký, inak stráca zmysel.






Kapacita pamäte

Podobne ako iné zariadenia, tiež GPS prístroje potrebujú pre uloženie mapových podkladov dostatok pamäte.Každý prístroj disponuje určitým množstvom internej pamäte. Ak však budete cestovať do rôznych krajín, a využijete preto väčšie množstvo máp, budete pravdepodobne potrebovať existujúce pamäť navigácie rozšíriť pomocou klasických pamäťových SD, Micro SD, Micro SDHC alebo Micro SDXC kariet, ktoré navýši úložný priestor až o desiatky GB (zvyčajne približne o 64 GB).

Za týmto účelom však musí byť prístroj vybavený slotom pre daný typ kariet. Tieto vstupy sú samozrejmosťou pri modeloch, ktoré umožňujú prehrávanie medií alebo použitie Autokamera.






Výdrž batérie

Pri navigácii v aute je kapacita batérie zbytočná, nakoľko ju môžete mať pripojenú do zapaľovača alebo USB portu v aute. Obvykle disponujú tiež akumulátorom (a nabíjacím adaptérom), a vydrží preto približne jednu až dve hodiny (výnimočne až okolo päť). Svoju cestu tak môžete plánovať, bez toho aby prístroj musel byť pripojený k zdroju elektrickej energie. Ak však máte radšej menej káblov, zistite si výdrž batérie v parametroch.

Výdrž batérie je však úplne zásadná u turistických, cyklistických, prípadne námorných (vodáckych) navigácií. Tu platí, že čím viac, tým lepšie. V prírode alebo na rieke totiž len ťažko dobijete batériu priamo zo siete. Výdrž sa obvykle pohybuje okolo 20 hodín. Ale vzhľadom k tomu, že na takomto výlete môžete stráviť aj niekoľko dní, je vhodné, aby bolo možné prístroj dobíjať tiež napr. pomocou powerbanky.





Výkon procesora

Procesor u GPS navigačných systémov má v podstate rovnakú úlohu ako u počítačov – čím vyššia je jeho výkon, tým viac procesov je prístroj schopný naraz spracovať, a tým menej sa v praxi zasekáva či tzv. zamŕza. Úzko tiež súvisí s rýchlosťou výpočtu trasy a plynulosťou prekresľovania máp.Hoci sa nejedná o zásadný parameter, pokiaľ ide o prístroj s veľmi pomalým procesorom, vie spomalený prepočet trasy (najmä pri jazde autom) skutočne potrápiť.





Odolnosť voči poškodeniu

Nešetrné podmienky skôr hrozia turistickým navigáciám a modelom pre cyklistov a motorkárov. Odolnosť konštrukcie je možné zosilniť špeciálnymi puzdrami a fóliami na displej. Vždy ale majte na pamäti ľahké ovládanie, v niektorých prípadoch aj v rukaviciach. To isté platí aj pre vodeodolnosť, ktorá je počas výletov pešo alebo na bicykli na nezaplatenie. Aj tu môže pomôcť špeciálny obal.


Výrobca má povinnosť pri výrobku vždy uviesť stupeň odolnosti.

  • IPX0 – bez odolnosti proti vode

  • IPX1– odolnosť proti stekajúcej vode po dobu 10 minút.

  • IPX2– odolnosť proti stekajúcej vode po dobu 10 minút a navyše aj proti padajúcej vode pri náklone 15 °.

  • IPX3 – odolnosť proti postriekaniu vodou (pod uhlom 60 ° až 10 l po dobu 1 min.)

  • IPX4 – odolnosť proti pokropeniu (až 10 litrov za minútu po dobu 5 min).

  • IPX5 – odolnosť proti striekajúcej vode (až 12,5 l po dobu 3 min. na vzdialenosť 3 m).

  • IPX6– odolnosť proti silnému prúdu striekajúcej vody (až 100l po dobu 3 min. na vzdialenosť 3 m).

  • IPX7 – odolnosť proti krátkodobému ponoreniu do vody (až 1 m hlboko po dobu max. 5 sekúnd).

  • IPX8 – odolnosť proti nepretržitému potopeniu (až 5 m hlboko po dobu 1 hod.).

  • IPX 9 - odolnosť proti tlakovej vode, vhodné pre hĺbkové potápanie, podvodné inštalácie


TIP : Pri výbere outdoorovej navigácie sa neodporúča voliť nižší stupeň než IPX 4. Pri drahších modeloch sa dá zvyčajne stretnúť s IPX 7.





GPS prijímač signálu

Má na starosti správne a predovšetkým včasné ukázanie smeru cesty. Dbajte teda nato, aby navigácia disponovala kvalitným a predovšetkým presným GPS prijímačom. Mal by teda podporovať príjem signálu z čo najväčšieho počtu družíc a fungovať aj bez externej antény, ktorá sa už z moderných auto navigácií vytráca.


Prijímač s nízkou citlivosťou je typický pre lacnejšie GPS navigácie do auta.

Prijímač s vysokou citlivosťou ak na cestách trávite veľa času a je pre vás dôležitá spoľahlivá a presná navigácia s tolerovanou odchýlkou 5 metrov


Najlepšie navigácie (napr. značky Garmin) sú vybavené RDS-TMS prijímačom (Radio Data System – Traffic Message Channel). Vďaka nemu automaticky získavate do navigácie najnovšie informácie o dopravných obmedzeniach, nehodách alebo kolónach. V lepšom prípade dokážu upozorniť na rýchlostné radary alebo dokonca aj počasie, ktoré môže ohrozovať vašu jazdu cez daný úsek (hustá hmla, sneženie, poľadovica). Niektoré navigácie tieto informácie iba oznámia, iné preberú aktivitu a trasu okamžite upravia tak, aby ste sa všetkým kritickým úsekom vyhli.






Užitočné funkcie


  • RDS-TMC (Traffic Message Control) - aktuálne dopravné informácie - ponúkne napríklad aktuálne dopravné informácie z vysielania, budete mať prehľad o tvorbe kolón, uzávierok a o nehodách na vašej trase. Ak má autonavigácia TMC, budete potrebovať aj RDS TMC anténu.

  • PhotoReal (PhotoView) - náhľady križovatiek - uľahčujú orientáciu na križovatkách. Vyznačia komplikovanejšie križovatky rovno na reálnej fotke z miesta, na ktorom sa práve nachádzate, aby ste sa vedeli správne zaradiť do patričného jazdného pruhu alebo, aby ste bez komplikácii prešli inou náročnou časťou cesty.

  • HUD (Head Up Display) - premietanie informácie na čelné sklo auta, ktoré by sa inak zobrazovali na displeji. Je to bezpečnejší variant, pretože všetky informácie sú priamo pred vodičom a jeho pozornosť sa neoslabuje odbiehaním očného kontaktu s vozovkou k displeju s informáciami. Navigácia však musí mať dostatočný jas, aby sa na prednom skle odrazilo dostatok svetla z nej aj počas dňa. Najlepšie to však funguje po tme, čiže podvečer a v noci.

  • POI (Points of Interest) - body záujmu - označenie dôležitých miest, ako sú napríklad čerpacie stanice, samoobsluhy, nemocnice, reštaurácie alebo kultúrne pamiatky. Pri používaní tejto funkcie však buďte rozvážni v samotnom nastavení. Oceníte ju síce na neznámom mieste, ale tam, kde to poznáte, vás môže toto upozorňovanie obťažovať.

  • Plánovanie trasy – základné navigácie majú pevne stanovený Štart – Cieľ s čo najkratšou trasou, resp. navrhnutú tak, aby bola spotreba paliva čo najnižšia. Ak ste napríklad obchodný zástupca, isto uvítate možnosť pridať miesta, cez ktoré chcete prechádzať.

  • Hlasové navigovanie – funkcia, ktorá je bežne dostupná už aj v základných navigáciách. Vyberajte navigáciu, ktorá rozpráva v jazyku, ktorému rozumiete (ideálna SK alebo CZ lokalizácia) a jej hlas je na počutie príjemný.

  • Nočný režim – displej navigácie sa mierne stlmí, aby počas v noci v interiéri auta „nevysiloval“ zrak. Jazda v noci je s nočným režimom menej namáhavá pre váš zrak. Displej sa stlmí na minimum a zasvieti až v momente, kedy vám ponúkne ďalšiu informáciu či príkaz.

  • Asistent radenia do pruhov – navigácia včas oznámi, do ktorého pruhu pred križovatkou zaradiť, aby ste nemuseli zmätkovať na poslednú chvíľu.

  • Ukazovateľ povolenej rýchlosti so zvukovým upozornením na jej prekročenie. Oceníte najmä vtedy, ak vám nie je dostatočne jasné aká je povolená rýchlosť v danom úseku.

  • Záznam trasy- zaznamenáte vašu prejdenú trasu a neskôr môžete túto uloženú trasu využiť znova. Táto funkcia sa hodí ak danú trasu jazdíte často.

  • Fulltextové vyhľadávanie- umožní pri zadávaní cieľa trasy uviesť len údaj, ktorý poznáte a ostatné vyhľadá za vás. Ak teda neviete presnú adresu nejakej inštitúcie, u niektorých navigácií stačí keď zadáte len jej názov, alebo ulicu.

  • 3D zobrazenie - kvalitná GPS máva funkciu, ktorá vám zobrazí mapu v 3D. Vďaka tomu budete vidieť klesanie, stúpanie, kopce a vo veľkých mestách vysoké budovy a iné.

  • Databáza radarov - databáz stacionárnych radarov, ktorú GPS navigácia do auta pravidelne aktualizuje. Ak sa rozhodnete databázu radarov využívať, počas jazdy vás navigácia upozorní, že sa blížite k radaru.






Doplnkové funkcie


  • Bezdrôtové spojenie s cúvacou kamerou – máte prehľad o tom, čo sa deje v zadnej časti auta. Obraz z kamery vidíte len vtedy, keď cúvate.

  • Navigácia s autokamerou 2v1 – na zadnej strane navigácie je umiestnená autokamera, ktorá do pamäte ukladá záznam z cesty pred vami. Využitie pri kolíziách, zisťovaní vinníka a aj ako dôkaz pre poisťovňu. Pri výbere takéhoto prevedenia si dajte záležať na spoľahlivom operačnom systéme s RAM minimálne 1 GB.

  • Prehrávanie hudby a prezeranie obrázkov – prehrávač médií je vo všeobecnosti nadštandardnou výbavou a vzhľadom na schopnosti súčasných smartfónov aj zanedbateľnou. V čase dlhšieho státia na mieste (napr. pauza pri ceste do zahraničia), však nemusí byť úplne na škodu. Nezabudnite si zadovážiť aj dostatočne veľkú pamäťovú kartu.

  • Bluetooth pre prepojenie so smartfónom – pomocou BlueTooth môžete prepojiť smartfón s navigáciou a hovor prijať cez navigáciu („handsfree“ – nemusíte držať telefón). To, ako si navigácia poradí s potlačením hlasu navigácie a hlasu volajúceho (kto dostane prednosť), je už otázkou konkrétneho výrobcu.







FAQ

Ako sa využíva interaktívna mapa?

Navigácia zobrazí detailnejšie informácie o mieste na mapke, na ktoré ste ťukli prstom.


Čo zvládne jednoduchá navigácia do auta?

Pre nenáročných sú dostupné navigácie s menším displejom, ktoré ponúknu hlasové pokyny, aby nebolo nutné stále sledovať displej a spravidla majú prednastavené mapy pre cca 21 európskych štátov.


Čo zvládne navigácia pre náročných?

Cenovo náročnejšie navigácie do auta chytia televízny signál, majú bohatšie príslušenstvo (napríklad puzdro), ponúkajú doživotné aktualizácie máp, vyhľadajú trasu podľa viacerých kritérií (najrýchlejšia, najekonomickejšia, cesta s minimálnymi zápchami, cesta s čo najviac obchvatmi, atď.), budovy sú v 3D, pre vernejšie zobrazenie. Ďalej sú schopné ukázať presný pruh v ktorom máte pokračovať v jazde, zvyknú mať viac máp, USB výstup a iné funkcie navyše.







Tipy a triky, ktoré sa oplatí zvážiť pri kúpe navigácie do auta


  • Vždy kupujte len zariadenie, ktoré je presne určené pre váš typ Nenechajte sa zlákať ani nízkou cenou alebo zľavami.

  • Zvážte frekvenciu cestovania, Ak sa nechystáte cestovať často, drahá navigácia vám bude viac menej zbytočná a vystačíte si aj s tou, ktorú máte v mobile. Ak cestujete často alebo ste dokonca profesionálny vodič, navigácia si vyžaduje určité štandardné i nadštandardné parametre, ktoré vodič ocení.

  • Pred samotnou kúpou si overte, akými mapami a balíčkami disponuje vaša vyhliadnutá navigácia.

  • Vždy je výhodnejšie voliť navigáciu, ktorá má aktualizácie až do konca svojho používania.

  • Ak si zvolíte navigáciu s obmedzenými aktualizáciami odporúčame vám, aby ste si pozreli i to, koľko vás bude pravidelná aktualizácia zariadenia stáť.

  • Pripojenie na internet a prítomnosť RDS-TMC prijímača je veľmi výhodná – môžete získať aktuálne informácie vždy priamo a rýchlo.

  • Pri výbere veľkosti displeja sa odporúča voliť displeje, ktorých uhlopriečka začína na veľkosti 4’’. Väčšina modelov disponuje len veľkosťou uhlopriečky 3,5’’, ale táto veľkosť neposkytuje pri ovládaní dostatočné pohodlie.

  • Pred kúpou zvážte i dodatočné funkcie, ktoré môžu byť mimoriadne výhodné pre spríjemnenie cesty i zvýšenie miery bezpečnosti vás a vašich spolujazdcov.

  • Prítomnosť kamery vám môže pomôcť, ak ste jedným z účastníkov dopravnej nehody.

  • Ak nemáte navigáciu s pripojením na internet, jej aktualizácia sa bude odohrávať prostredníctvom vášho počítača.





Ako bezpečne jazdiť s navigáciou

GPS navigácia je síce pomocníkom, no na druhej strane ich môžeme považovať za potenciálne rozptýlenie, ktoré môže spôsobiť aj dopravnú nehodu. Pri používaní navigačného systému v aute by ste preto mali dodržiavať niekoľko zásad.


  • Zmysly na prvom mieste – spoliehajte sa v prvom rade na svoje zmysly, navigácia GPS je až za nimi.

  • Umiestnenie navigácie – nainštalujte svoje GPS zariadenie v aute tak, aby ste ho mali na úrovní očí, takže sa naň budete vedieť pozrieť bez toho, aby ste spustili oči z cesty pred vami. Uistite sa, že je zariadenie nainštalované napevno a počas jazdy nespadne.

  • Používanie – naučte sa používať GPS navigáciu, aby ste predišli zmätkovaniu počas jazdy. Využívajte hlasové ovládanie.

  • Správna adresa – uistite sa, že ste zadali do navigácie správnu adresu vašej cieľovej destinácie.

  • Nerozptyľujte sa – počas jazdy sa nerozptyľujte tým, že budete písať adresu do GPS zariadenia. Urobte to buď pred jazdou, alebo pomocou hlasového ovládania. Používajte tiež hlasovú navigáciu, ktorá vám umožní plne sa sústrediť na cestu pred vami bez toho, aby ste sa museli pozerať do mapy.

  • Sledujte dopravné značky – vždy sa riaďte aktuálnou situáciou v cestnej premávke. Môže v nej totiž nastať k zmenám, ktoré vaše zariadenie ešte nezachytilo, a tak vás o nich nebude môcť informovať. Ak vás navigácia posiela do zákazu vjazdu, neposlúchajte a riaďte sa dopravnými predpismi.

  • Aktualizácie sú dôležité – vždy sa pred cestou uistite, že sú vaše mapy aktuálne.






Tip na záver

Hoci je GPS navigácia výborný pomocník na cestách, nesmieme zabúdať, že nejde o neomylný prístroj. Nad pokynmi z navigačného prístroja je preto nutné stále premýšľať a porovnávať ich so skutočnosťou. Aj keď budete mať úplne najnovšie mapy, stále sa môžu vyskytnúť určité dopravné situácie, ktoré lepšie vyriešite zdravým rozumom.




11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore