Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako vybrať zmesi do ostrekovačov

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Zmesi a kvapaliny do ostrekovačov


Jednou z oblastí, ktorú netreba zanedbať, je správna starostlivosť o čelné sklo. Výhľad z auta je totiž celkom kľúčový - na to, čo nevidíte, nemáte ako zareagovať. Nebude vás ani oslepovať protisvetlo, ktoré sa rozptyľuje na nečistotách špinavého skla.





Akými parametrami sa pri výbere zmesi do ostrekovačov riadiť?

Pri kúpe letnej zmesi do ostrekovačov nie je nič čo pokaziť. So zimnou zmesou je to trochu komplikovanejšie. Súčasný trh disponuje rozmanitou škálou zimných kvapalín do ostrekovačov s rôznymi bodmi tuhnutia. Najčastejšie sa stretnete s kvapalinami schopnými fungovať v rozmedzí teplôt od - 5 °C do - 20 °C, čo je pre naše končiny bohato postačujúce. Naraziť však môžete aj na zmes použiteľnú pri - 50 ° C.





Koncentrát alebo hotová zmes?

Hotové zmesi

Zmes, ktorú je možné bežne zakúpiť už nemusíte nijako riediť alebo s ňou nič ďalšie vykonávať. Jednoducho ju nalejete do nádržky a o nič viac sa nestaráte. Nemusíte riešiť žiadne riediace pomery ani zháňať destilovanú vodu. Ide o najpohodlnejšie riešenie.


Koncentráty

Zimná zmes do ostrekovačov možno zakúpiť aj v koncentrovanej forme a neskôr jednoducho rozriediť s destilovanou vodou.Nezabudnite na to, že je potrebné koncentrát riediť demineralizovanou vodou, aby vám vodný kameň neupchal trysky.


TIP : Počítajte však s tým, že limitná teplota fungovania by u koncentrovanej zmesi mala byť nižšia a odpovedať pomeru zriedení. Ak chcete napríklad získať kvapalinu do ostrekovačov, ktorá nezamrzne pri -10 °C, môžete si buď zakúpiť zodpovedajúce množstvo hotovej zmesi určenej pre túto teplotu alebo nemrznúci koncentrát do -20 ° C a ten potom zriediť v pomere 1: 2.


Tablety do ostrekovačov

Využiť môžete tablety do ostrekovačov, ktoré sú väčšinou celoročné. Stačí jednu tabletu prihodiť do zhruba 4 litrov vody alebo nemrznúcej zmesi (záleží podľa výrobcu).Ich výhoda je napríklad ako núdzové riešenie na cestách, kedy kvapalina dôjde a nie je možnosť zakúpiť novú na benzínke. Pri prevažnej väčšine benzínok však kvapalinu zoženiete po celý rok.





Zimná nemrznúca zmes

Zimné zmesi do ostrekovačov sú v predaji väčšinou už riedené. Na obale majú informáciu, do koľko °C znášajú mráz, aby nezamrzli. Pozor na čistý koncentrát, lebo môže poškodiť gumové a plastové časti ostrekovacieho systému. Ešte pred zimným obdobím treba myslieť aj na prepláchnutie zadného ostrekovača, aby tam nezostala letná zmes, ktorá by mohla v mraze zamrznúť.

Zimnú nemrznúcu zmes treba ju naliať do nádržky ostrekovača skôr ako prídu prvé mrazy, teda zhruba koncom októbra. Zmes obsahuje nemrznúce zložky, ktoré zabraňujú zamrznutiu. Ak sa vám stane, že zabudnete doliať nemrznúcu zmes a zamrzne vám kvapalina na ostrekovanie, môže prísť k roztrhnutiu hadičiek, zamrznú trysky a celý ostrekovací systém zostane nefunkčný. Treba si dať na to pozor, lebo je veľmi nepríjemné, keď sadnete do vozidla a zistíte, že ostrekovače nefungujú, ba dokonca sú poškodené.

Zimná zmes do ostrekovačov s obsahom metanolu síce pri používaní nezamrzne, roztopí sneh aj ľad, nedochádza k zamrznutiu ostrekovacej kvapaliny v systéme, ani na okne, poškodzuje však iné segmenty ostrekovacieho systému Pri používaní zmesí s obsahom metanolu dochádza k poškodeniu plastového krytu ostrekovača, gumových aj plastových tesnení okolo okien, ale aj k poškodeniu laku auta.





Letná zmes

Letná zmes je v predaji v riedenom a neriedenom stave. Riedené kvapaliny majú výhodu v tom, že sa nemusíte starať o správny pomer riedenia, stačí len naliať hotovú zmes a používať. Neriedený koncentrát má výhodu v tom, že si môžete pripraviť koncentrovanejšiu, alebo menej koncentrovanú kvapalinu. Z finančného hľadiska je určite lepšie používať zmes vody a koncentrátu, ale zasa kúpa riedenej kvapaliny je omnoho komfortnejšia na používanie. Aj letné zmesi bývajú parfumované, aby bol prekrytý nepríjemný zápach kvapaliny a do interiéru sa dostala len príjemná vôňa cez vetracie mriežky.





Je možné zmiešať letnú a zimnú zmes do ostrekovačov?

Ak vám zostáva v nádržke zvyšok letnej zmesi a premýšľate nad tým, či je vhodné do nej primiešať zimnú kvapalinu a celú zmes tak zriediť, potom na to radšej zabudnite. V tomto prípade sa naozaj šetrenie nevypláca. V prípade, že v nádržke zostanú zvyšky letnej zmesi, ktorá je tvorená najmä vodou, pri zmiešaní s liehom obsiahnutým v zmesi zimné dôjde jeho plávanie na hladine a obe kvapaliny sa nikdy nezmiešajú. Keď udrú vysoké mrazy, voda z letnej kvapaliny zmrzne a stuhne. Ak ste teda nespotrebovali letnú zmes úplne, pred zimou bude potrebné ju vyčerpať a nádržku doplniť zimnou zmesou.


TIP : V žiadnom prípade nepristupujte k miešaniu zimnej a letnej zmesi, tieto zmesi sa nikdy poriadne nespoja a letná kvapalina v zime zmrzne.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore