Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom nadzemného bazéna

   8min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať




Nadzemné bazény



Nadzemný bazén ponúka oproti klasickému zapustenému určité výhody, ale aj nevýhody. V prvom rade vás poteší nižšou počiatočnou investíciou. Inštalácia nadzemného bazéna nie je finančne ani priestorovo príliš náročná, pretože sa zaobídete bez výkopových prác a po letnej sezóne ho môžete ľahko zložiť aj zazimovať. Býva v najrôznejších rozmeroch a môžete ho vyberať v závislosti od veľkosti vašej záhrady. Vhodný je aj do veľmi malých vonkajších priestorov, do ktorých by bolo ťažké inštalovať zapustený bazén. Pokiaľ ho plánujete využívať niekoľko rokov, je jeho obstaranie efektívne a finančne výhodné.

Nevýhodou môže byť ťažší prístup do vody, spôsob zakrývania bazéna, dĺžka životnosti i nedostatok priestoru na aktívne plávanie. Nadzemné bazény môžu svojím vzhľadom jemne narušiť aj celkový exteriér vašej záhrady.








Základné otázky, ktoré si pred nákupom dobre premyslite:

1. Kto bude bazén využívať?

Zodpovedzte si na otázku, pre koho budete bazén kupovať. Ak plánujete spraviť radosť hlavne deťom, pravdepodobne vám bude stačiť menší bazén, pri ktorom je ale kladený dôraz na vyššiu bezpečnosť. Ak máte v pláne k bazénu pozývať viac ľudí a tráviť pri bazéne celé prázdniny, odporúčame zvážiť bazén priestrannejší a väčší.

2. Koľko času chcete venovať údržbe

Čím väčší bazén, tým viac je náročný na údržbu. V ponuke sú dostupnejšie bazény bez filtrácie, ktoré je potrebné čistiť. Bezproblémové riešenie je kúpiť si bazén s pieskovou filtráciou, ktorá je výkonná a dovolí vám k bazénu pripojiť aj ďalšie príslušenstvo – napríklad solárny ohrev alebo bazénové vysávače.

3. Kam ho plánujete umiestniť?

Je dôležité zvážiť, aké sú terénne podmienky a orientácia bazéna k svetovým stranám. Odporúčame bazén umiestniť na južnú stranu od domu, pretože tak najlepšie využijete slnečnú energiu k ohrevu vody. Naopak nevhodným miestom pre umiestnenie bazéna sú tienisté miesta v záhrade pod korunami stromov. Opadané lístie a peľ do bazéna nepatria.

4. Ako zabezpečíte ohrev vody?

Premyslite si, či budete investovať do solárneho ohrevu vody. Ten poslúži hlavne milovníkom teplejšej vody v bazéne a tým, ktorí si chcú predĺžiť kúpaciu sezónu až o niekoľko týždňov. Samotný prístroj môžete umiestniť napríklad na strechu záhradného domčeka a riešenie je ekologické. Pomôže aj solárna plachta.






Typy nadzemných bazénov


Nafukovacie bazény so samonosným prstencom

Vyhľadávaný typ bazéna, je špecifický tým, že sa u neho nafukuje len vrchný obvodový golier. Stúpajúca hladina vody potom spôsobuje dvihnutie tela bazénu. Samotné telo býva vyrobené z PVC vysokej odolnosti oválneho alebo kruhového tvaru. Zriedkavo nájdete bazény tohto typu v tvare obdĺžnika. Životnosť týchto bazénov je 2 až 4 kúpacie sezóny.Nejedná sa o celoročne využiteľné bazény, ale starostlivosť o ne je veľmi jednoduchá, na konci sezóny ho stačí vyfúknuť a uskladniť.

  • typicky rodinný bazén, nemá žiadne ostré hrany, takže je vhodný aj pre deti

  • jednoduchá inštalácia bez potrebných špeciálnych úprav (postačí rovný terén zbavený kamienkov)

  • pod bazén je potrebné umiestniť vhodnú podložku

  • nafúknutím obvodového prstenca sa steny bazéna samé tvarujú a vzdúvajú

  • nevýhodou je obmedzená životnosť a ľahké pretrhnutie


Nafukovacie bazény

Klasický nafukovací typ bazénov zložený z viacerých zón. Každá z týchto zón sa následne nafukuje. Tento typ bazénov je najčastejšie menších rozmerov a primárne tak slúži ako bazén pre menšie deti.

  • malé, najlacnejšie a vhodné aj pre najmenšie deti s maximálnou hĺbkou do 50 cm

  • voda sa v nich rýchlo prehreje

  • bezpečné a kvalitné prevedenie

  • možnosť výberu modelu aj s nafukovacou šmykľavkou alebo zastrešením

  • nenáročná údržba a nízke obstarávacie náklady


Bazény s rámovou konštrukciou (fóliové)

Disponuje lepšou stabilitou a odolnosťou proti preliatiu vody. Kúpať sa v ňom môže aj niekoľko dospelých osôb súčasne bez toho, aby sa zmenil jeho tvar. Navyše máte na výber veľké množstvo rôznych rozmerov a hĺbok.Oproti nafukovacím bazénom ale poskytujú nadzemné bazény s rámovou konštrukciou dlhšiu životnosť. Tá je závislá na správnej starostlivosti o bazén. Ak však bazén vhodne uskladníte, ochránite ho pred mrazom, vlhkosťou a hlodavcami, bude vám robiť radosť dlhé roky. Nadzemné bazény s rámovou konštrukciou môžete napustiť do ľubovoľnej výšky. Musíte však dbať na to, aby bola hladina dostatočne vysoko kvôli vývodom na filtráciu. Ak by voda nesiahala až k nim, nebolo by filtrovanie vôbec účinné.

  • základom je kovová nosná konštrukcia potiahnutá vinylovou fóliou

  • vinylové steny bez problémov udržia vodu, ale ostré predmety ich môžu poškodiť

  • sú stabilné a ľahké a možno ich jednoducho premiestniť

  • nadzemný bazén s rámovou konštrukciou pri správnej údržbe vyniká dlhou životnosťou

  • rýchla a bezproblémová montáž

  • nie sú celoročné a na zimu sa musia rozložiť a uskladniť

  • pomerne odolné a cenovo dostupné


Polozapustené bazény

Bazény, ktoré je možné čiastočne zapustiť do zeme vyzerajú na prvý pohľad luxusnejšie ako predošlé typy bazénov a podobajú sa klasickým zapusteným bazénom. Napriek tomu sú však lacnejšie. Tento je vhodný aj na svahovité terény v záhrade.Vyznačuje sa taktiež svojou dlhšou životnosťou. Tým, že sa dá tento typ bazénu pomerne jednoducho zastrešiť, vaša kúpacia sezóna sa o niekoľko mesiacov môže predĺžiť. Tieto bazény nájdete aj v netradičných drevených prevedeniach, resp. môžete natrafiť aj na ratanový bazén.

  • sú vhodným riešením do náročnejšieho terénu (svahovitý terén)

  • vyrábajú sa vo väčších rozmeroch a aj netradičných prevedeniach obloženia (drevený, ratanový)

  • vyznačujú sa aj dlhšou životnosťou a jednoduchou montážou

  • možnosť jednoduchého zastrešenia bazéna







Tvar bazéna

Pri samonosných nadzemných bazénoch či nafukovacích alternatívach sa stretne najčastejšie s oválmi alebo kruhovými bazénmi.







Bazénová filtrácia

V prípade nadzemných bazénov môžete vyberať spomedzi dvoch druhov filtrácie. Podstatné však je, aby bazén filtráciu mal. Bez filtrácie voda v bazéne degraduje, množia sa baktérie a mikroorganizmy a bazénová chémia nie je všemocná. Dôležitá je preto cirkulácia vody, aby boli odstránené nielen drobné, ale aj väčšie nečistoty.Ak vodu v bazéne nebudete pravidelne filtrovať, je potrebná jej výmena a bez ohľadu na to, či má bazén 3 000 alebo 7 000 litrov. Treba brať na vedomie, že výmena vody niekoľkokrát za sezónu je veľmi neekonomická a neekologická.


Piesková filtrácia je výkonnejšia a zvládne vyčistiť aj väčšie bazény. Voda je čistená filtrovaním cez kremičitú náplň, ktorú stačí meniť len raz za dva roky. Filtruje veľmi účinne, a tým sa znižujú náklady na bazénovú chémiu. Pieskovú filtráciu možno napojiť aj na solárne panely či bazénové vysávače.

Kartušová filtrácia je vhodná pre menšie bazény, zachytáva aj najmenšie nečistoty. Výkon filtrácie je nízky, ľahko a rýchlo sa zanáša, navyše jej čistenie je pomerne pracné. Kartušovú filtráciu je potrebné vymeniť aj niekoľkokrát za sezónu.


Viac v článku “Bazénová filtrácia”







Bazénové príslušenstvo a údržba bazéna

Bazénové príslušenstvo vám spríjemní pobyt vo vode. Tiež vám pomôže predchádzať znečisteniu bazéna.


  • Schodíky - by ste si mali zaobstarať ku každému nadzemnému bazénu. Bez schodíkov by ste si mohli nielen ublížiť, ale aj poškodiť svoj bazén. Pre pohodlný a bezpečný vstup do bazénu sú dôležité protišmykové stupienky a zábradlie.

  • Krycia plachta – zabráni výraznejšiemu znečisťovaniu bazénovej vody. Potrebné je zakúpiť správny rozmer. Veľmi často je preferovaná solárna plachta s bublinkami, ktorá bráni nečistotám a zároveň prispieva k ohrevu vody v bazéne. Má čiernu alebo číru – priesvitnú farbu.

  • Podložka pod bazén – ide o bazénové príslušenstvo, ktorým by ste mali disponovať ešte pred samotnou kúpou bazéna. Okrem vhodného podkladu sa používa aj geotextilná podložka zo syntetických vlákien. Odolná je proti mechanickému poškodeniu, zabraňuje tvorbe plesní a baktérií a takisto prispieva k stabilnej polohe bazéna bez ohľadu na tu, akú konštrukciu má.

  • Sprcha - prevencia proti znečisteniu bazéna, zamedzíte tomu, aby sa do neho zaniesli nečistoty na chodidlách alebo na tele. Pre väčší komfort ju môžete kúpiť napríklad so solárnym ohrevom, aby tak sprchovanie pred kúpaním bolo príjemnejšie.

  • Teplomer – určený na zisťovanie teploty vody v bazéne. Teplomery sú plávajúce nad hladinou.

  • Sieťka na nečistoty – slúži na vyberanie väčších i menších nečistôt z bazéna. Primárne sa používa na zber nečistôt z hladiny vody, so sieťkou je možne loviť aj pod hladinou a zachytiť do nej tak viaceré väčšie i menšie nečistoty. Pri väčších bazénoch je výhodou, ak má sieť teleskopickú tyč, vďaka ktorej nemusíte neustále obchádzať celý bazén.

  • Salinátor - stará sa o prirodzenú dezinfekciu vody pomocou soli, ktorú rozkladá na chlór a ďalšie látky, dá sa pripojiť ku kvalitnej pieskovej filtrácii. Pretože sa kovové prvky neznesú so soľou, je potreba dávkovací prístroj udržujúce ideálne pH. Voda nechutí slano, nie je cítiť a soľ vodu nezakalí. Dobre pôsobí aj proti riasam a je oveľa šetrnejšie k pokožke než bežná bazénová chémia.

  • pH tester – aby ste mohli zvoliť správne prostriedky na čistenie vody, je nutné skontrolovať pH v bazéne. To môžete vykonať pomocou testovacích papierikov na jedno použitie alebo elektronických testerov.

  • Bazénová chémia - pomôže udržať kvalitnú vodu, odstraňuje rôzne riasy a mikroorganizmy. Dokáže kalnej a zelenej vode prinavrátiť čistotu a priezračnosť. Chlórová chémia využíva na dezinfekciu vody chlór vo forme tabliet, granulátu. Je lacnejšia ako bezchlórová chémia a je tiež razantnejšia.

  • Plavák – v prípade, že nepoužívate tekutý chlór, ale tablety, plavák slúži na umiestnenie tejto tablety a následne sa postupne obsah rozpúšťa do vody.







Zazimovanie bazéna

Ak vonkajšie teploty klesnú pod 10 stupňov Celzia, je odporúčané nadzemné bazény zazimovať. Buď sa musíte postarať o vodu tak ako u veľkých bazénov alebo zbaľte a uschovajte na jar.


  • Bazén kompletne vypustite a odmontujte všetko príslušenstvo - hadice a filtráciu.
    Očistite vnútorné strany bazéna čistou vodou, aby pri uskladnení nedošlo k poškodeniu plášťa usadenými chemickými prostriedkami.

  • Vyfúknite horný prstenec a bazén rozložte, aby mohol dostatočne vyschnúť.
    Bazén zrolujte. Neskladajte ho, aby nevznikli prehyby. Pred uložením bazéna aj príslušenstva na suché miesto s teplotou nad nulou sa presvedčte, či je všetko čisté a dostatočne suché.

  • Odporúča sa poskladaný bazén počas zimy občas preskladať, aby vo fólii nevznikli lomy, ktoré by mohli byť základom mechanického poškodenia a jarného sklamania.

  • Vyčistiť sa musí aj vypustená filtrácia. Je nutné odstrániť usadené nečistoty a skladovať ju, rovnako ako všetky komponenty zazimovaného nadzemného bazéna, na suchom mieste, kde nemrzne.

  • Rovnaký postup platí pre bazény s konštrukciou, tie sa musia rozmontovať a kovový rám s nôžkami a rebríkom zložiť. Kovové prvky je vhodné ošetriť proti korózii. Plastová časť sa tiež roluje a občas preskladáva, aby nevznikli nebezpečné prehyby.

08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore