Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere palíc na bežky

   6min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Palice na bežky

Bežecké palice sú dôležitou súčasťou bežkovania. Jazdu vám môžu uľahčiť alebo sťažiť, na ich výbere si preto dajte naozaj záležať.Čím viac skúseností na snehu nazbierate, tým vyššie budú aj vaše požiadavky na palice na bežkovanie. Začnete si totiž všímať detaily, ktoré vo výsledku tvoria váš športový zážitok.


  1. Pred výberom palíc na bežky si ujasnite, akou technikou budete na bežkách jazdiť.

  2. Pri výbere dĺžky vychádzajte z tabuliek jednotlivých značiek.

  3. Vhodnú dĺžku palíc zistíte aj podľa pocitu, ak viete, kam má palica siahať.

  4. Ak pretekáte, nezabudnite na maximálnu povolenú výšku palíc na klasiku.






Správna dĺžka palíc

Optimálna dĺžka bežeckých palíc sa líši v závislosti od jazdného štýlu a individuálnych preferencií. Inú dĺžku volíme na klasiku, inú na korčuľovanie a opäť inú na kombináciu oboch štýlov. Rozdiel v tomto ohľade predstavuje aj terén, v ktorom sa budete pohybovať (upravené bežecké trate alebo voľný terén).

Všeobecne rýchli, skúsení siloví lyžiari používajú na jazdu v rovinatejšom teréne palice dlhšie, než je štandardné odporúčanie-

Pokiaľ sa jedná o kopcovitý terén, tak je samozrejme jednoduchšie a efektívnejšie používať palice kratšie. Dbajte aj na svoju zdatnosť - čím sú palice dlhšie, tým je fyzická náročnosť väčšia.


Klasický štýl - palice, ktoré pri zapichnutí do snehu siahajú po ramená k podpažným jamkám. Tak je odpich pri správnej technike jazdy najefektívnejší.

Odporúčaná dĺžka palíc: 81% -84% vašej telesnej výšky.


Voľná technika / korčuľovanie - pre efektívnu jazdu potrebujete bežecké palice, ktoré siahajú k línii brada-nos (niekedy tiež hovoríme, že siahajú k ušiam).

Odporúčaná dĺžka palíc: 88% -90% vašej telesnej výšky.


Turistický štýl - pre turistické účely voľte palice trochu o trochu kratšie - sú stabilnejšie a ľahšie sa potom používajú. Nemusíte zdvíhať ruky tak vysoko.

Odporúčaná dĺžka palíc: 80 %-82 % vašej telesnej výšky.




TIP : Výrobcovia predávajú bežecké palice pre dospelých v dĺžkach od 145 - 175 cm, väčšinou odstupňovaných po piatich centimetroch.Voľte radšej dlhší model palice, a v prípade potreby nie je tak zložité palicu skrátiť na požadovanú ideálnu dĺžku.






Materiál tubusu palice

Základné parametre pri výbere bežeckých palíc sú tuhosť, pevnosť a hmotnosť. Všetko závisí hlavne od materiálu, z ktorého si tubusy palicou vyberiete. V praxi platí, že čím sú palice tuhšie a odolnejšie, tým sa výkon zlepšuje.


Hliník

  • palice určené pre rekreačné bežkovanie a pre začiatočníkov

  • najpoužívanejší materiál, vyrába sa z rôznych zliatin hliníka

  • vyznačujú sa dlhou životnosťou a vysokou pružnosťou

  • pri páde alebo prisadnutí palice pravdepodobne dôjde len k jej ohnutiu a nie zlomeniu

  • palice vyrábané z tvrdeného hliníka nie sú náchylné na ohyb a poškodenie

  • priaznivá obstarávacia cena

  • nevýhodou je ich vyššia hmotnosť


Karbón

  • palice určené pre športové a závodné bežkovanie

  • vysoký komfort pri jazde, skvelá pružnosť a dostatočný odpich

  • pri odpichu sa takmer neprehýbajú

  • výrazne nižšia hmotnosť, ale aj krehkosť materiálu

  • oproti hliníkovým sa ľahšie zlomia

  • nevýhodou je vyššia obstarávacia cena


Kompozit

  • palice určené pre výkonnostných a športových lyžiarov

  • zliatina karbónových vlákien a sklolaminátu v rôznych pomeroch

  • orientačne sa podiel karbónu pohybuje od 10 % do 90 %

  • vyšší podiel karbónu zaučí tuhosť a nízku váhu palice

  • sklolaminát pridáva na odolnosti, znižuje však ich tuhosť a zvyšuje hmotnosť






Tuhosť a pevnosť palíc

Rozhodujúca vlastnosť palíc na bežky je pevnosť. Mäkká palica sa môže zvlášť ťažšiemu bežkárovi ohýbať ako luk, zhoršuje kvalitu odrazu a v tom najhoršom prípade sa rovno zlomí a lyžiari nezostane než dokončiť jazdu iba s jednou paličkou.Pri kvalitných bežkárskych paliciach (tubusoch) vždy ide o čo najnižšiu hmotnosť a čo najvyššiu pevnosť.





Vyváženie palíc a švihová ťažoba

Optimálne rozloženie váhy má zásadný vplyv na výkon palice. Skúsení bežkári hovoria, že palica je dobre vyvážená . Niektorí výrobcovia uvádzajú tento v parameter priamo v kolónke švihová ťažoba (swingheight). Dobre vyvážená palica sa lepšie ovláda a lyžiar pri jazde nemusí vynakladať zbytočné úsilie a nenamáha sa s palicami. Pokiaľ si kupujete drahšie palice, určite venujte tomuto parametru pozornosť.


Hmotnosť - od váhy palíc sa odvíja rovnováha a ich švih.

Palice na bežky môžu mať aj rozdielnu hmotnosť, ktorú je pred ich kúpou potrebné zvážiť. Hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí od 130 g až 440 g a závisí od materiálu a dĺžky. Pre deti sa odporúčajú palice z karbónu, ktoré sú ľahšie a je s nimi ľahšia manipulácia.





Rukoväť

Veľký vplyv na to, či sa vám s palicami bude jazdiť pohodlne, má konštrukcia a typ rukoväte a pútka. Rukoväte bývajú tvrdé alebo mäkčené. Pri kvalitnejších modeloch môžu byť ergonomické, protišmykové a tepelne izolujúce. Niektoré možno nacvaknúť na pútko.


Plastové rukoväte - používajú sa u najlacnejších palíc z hliníka sa. Plastové rukoväte neizolujú, nie sú tak príjemné na úchop a môžu v ruke kĺzať.

Korkové rukoväte - u prepracovanejších palíc sa preto používajú ergonomické rukoväte čisto korkové alebo korkové s prímesou gumy. Tie sú príjemnejšie na úchop, lepšie izolujú a sú protišmykové. Môžu mať však nižšiu životnosť.







Pútka

Pútka sú jediný priamy kontakt lyžiara s palicou. Bývajú nastaviteľné a nemali by vás škrtiť a ani nesmú byť voľné, pri dokončení záberu a zdvihnutých rukách v úrovni pása nesmie palica padať na zem a musí sa oprieť rukoväťou o medzipriestor medzi vaším palcom a ukazovákom.


Plastové pútka - klasické pútka u bežeckých palíc pre rekreačnú jazdu. Nájdete väčšinou pútka so sponou alebo prackou, ktorá dovoľuje veľkosť pútka rýchlo upraviť. Nevýhodou je ale určité nepohodlie, pretože musíte pútko na ruku navliekať a palicu neustále naplno držať, aby vám nevypadávala z dlane.

Rukavičkové pútka - obopínajú celú ruku. Pri športových alebo závodných paliciach sa stretnete skôr s polstrovanými rukavičkovými pútkami, kde je k opasku okolo zápästia pridaný opasok medzi palec a ukazovák. Pútka sú trojbodové a asymetrické, zvlášť pre ľavú a pravú ruku. Jazda s rukavičkovými pútkami vyžaduje trošku inú techniku, ale je výrazne pohodlnejšia. Zaisťujú lepší odraz a opätovné vrátenie rukoväte do dlane po odraze a nemusíte kŕčovito držať celými prstami a dlaňou.

Trigger system - efektívny systém od firmy Leki, kedy sa palica pripína priamo k rukavici a dokonale zisťuje jej úchop a podporu zápästia. Nikde neprekážajú pútka a palice netreba kŕčovito zvierať. Pri jazde s nimi potom môžete skvele manipulovať pomocou pohybov zápästia. Ide o veľké uľahčenie nielen pre profesionálnych bežkárov.

Clip systém - veľmi obľúbený systém, ktorý vyvinula firma KV+.





Tanieriky a hroty

Tanieriky a hroty na konci palice odpovedajú zvolenému terénu a povrchu na ktorom budete jazdiť. Tvrdá stopa (korčuľovanie), mäkká stopa (kombi alebo backcountry) alebo veľmi tvrdá stopa (koliečkové bežky - asfalt). Tanieriky väčšiny bežkárskych palíc je možné veľmi jednoducho vymeniť.


Malý tanierik - šírka tanierika na tvrdú stopu je cca. 40 mm. Vhodný do zmiešaného snehu a na upravený terén.

Veľký tanierik - šírka tanierika na mäkkú stopu je od 48 mm. Vhodný na neupravené trate, na brodenie a prešľapávanie sa snehom. Nezaborí sa do snehu a tým neobmedzuje podporu pri odraze.


Hroty - sú dôležitou koncovou súčasťou bežeckých palíc. Kvalitné tvrdšie hroty sú vyrobené zo zliatiny karbidu a ocele, ktoré sú dostatočne odolné. Hroty lacnejších palíc sa rýchlo otupia aj na zamrznutom snehu a odpich potom nemusí byť ideálny.






Vhodné bežkárske rukavice

Pri výbere bežkárskych palíc nezabúdajte aj na vhodné bežkárske rukavice, ktoré by mali spĺňať základné ochranné funkcie, ako priedušnosť, vodeodolnosť a pružnosť. Rukavice musia dobre sedieť na ruke, mať špeciálnu protišmykovú úpravu a konštrukciu ktorá dobre prilieha na rukoväť bežkárskych palíc. Niektoré modely majú niekoľko vrstiev materiálu a izolácie, ktorá vás ešte viac chráni.






Bežkárske palice používajte len na snehu

Možno si svoje bežecké palice obľúbite natoľko, že ich bude chcieť používať aj mimo sezóny na turistiku či walking. V tom prípade si ale radšej zadovážte trekingové palice, ktoré sú prispôsobené chôdzi a pevným povrchom. Rovnako tak nepoužívajte palice na kolieskové lyže či korčule. Pre tento typ športu sú určené špeciálne modely palíc.


30.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore