Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom bivakovacieho vreca

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Bivakovacie vrecia


Mnoho nehôd v horolezectve je spôsobených pádmi. Ale aj bez nehody sa môže dostať veľmi nepríjemne vysoko, napríklad keď sa nečakane strhne extrémna búrka. Bivakovacie vrece môže chrániť turistov, horolezcov a horolezcov pred najhoršími, zmraziť na smrť v treskúcich mrazoch. Čo však vlastne je bivakovacie vrece?


Najdôležitejšie : Bivakovacie vrece NIE je spacák, hlavne nie na zimu!


Ide skôr o ochranný vak, ktorý sa pretiahne cez samotný spacák ako druhá koža a chráni pred dažďom a vetrom. Zvyšuje tepelný komfort spacieho vaku a väčšina modelov tiež izoluje proti nízkym teplotám.Pojem „bivak“ pochádza z francúzštiny a znamená niečo ako „nočný tábor“. Dnes to má byť predovšetkým provizórne ubytovanie v horskom teréne. Ide skôr o núdzovú alternatívu stanu. Pretože sa nejedná o stan pre jedného, ​​bivak sa nemusí kolíkovať. Môžete s ním spať v telocvični alebo na skale. Vďaka nízkemu profilu (výška cca 50 cm) si vás pri spánku nikto nevšimne.





Výhody bivakovacieho vreca
  • ochrana pred rozmarmi počasia, dažďom, vetrom, rosou

  • chráni karimatku aj spacák pred znečistením a poškodením ostrými predmetmi

  • zabraňuje zosunutiu karimatky

  • udržuje a zvyšuje tepelný komfort spacieho vaku

  • flexibilné, je možné ho kdekoľvek rozložiť

  • veľmi rýchle rozloženie a zloženie

  • nezávislé na nerovnom povrchu

  • priamy kontakt s prírodou

  • možnosť spania v “zakázaných oblastiach”


Nevýhody a bivakovacieho vreca
  • kondenzačná voda - dýchate si na otvor vreca

  • ste priamo vystavení vplyvom prírody

  • žiadne súkromie napr. v kempe

  • neposkytuje také pohodlie a komfort ako stan


Typy bivakovacích vriec

Bivakovacie vrece pre jednu osobu



Bivakovacie vrece pre dve osoby



Bivakovacia krycia plachta (celta)


Materiál a prevedenie

Takmer všetky bivakovacie vrecia bývajú hrejivé a nepremokavé a disponujú vodeodpudivou povrchovou úpravou. Niektoré bivaky dokonca mávajú aj alumíniovú termoizolačnú vrstvu, vďaka tomu vás ešte lepšie zahrejú. Zároveň môžu byť opatrené v oblasti dýchacieho otvoru pri hlave ochrannou sieťkou (mosketiérou) proti hmyzu.Krytý lepený zips - ochranná léga neprepúšťa vodu.

  • Polyester - odolný voči oderu a UV žiareniu, stálofarebný a veľmi odolný materiál. Dobre odvádza vlhkosť, má nízku hmotnosť a dobre sa udržiava.

  • Gore-Tex - technológia membránových materiálov a technických tkanín. Vysoká odolnosť voči zničeniu a mrazom, vodeodolnosť a priedušnosť.

  • BlockVent - laminát - inovatívny materiál s vysokým vodným stĺpcom. Dokáže odolávať vode extrémne dlho, je paropriepustný a vetruodolný, vhodný aj do extrémnych teplôt. Po vytiahnutí sa zase vráti do pôvodného stavu.






Priedušnosť - paropriepustnosť

Pri výbere ale dbajte, aby bolo vrece vždy dostatočne priedušné. Nie priepustné, ale priedušné. Aj v spánku, pri nulovej fyzickej záťaži, ľudské telo produkuje vlhkosť. A tej vlhkosti zase nie je až také zanedbateľné množstvo. Keby sa vlhkosť zo spacieho vaku a bivakovacieho vaku priebežne neodvádzala, ráno by ste sa prebudili vo vlhkom kúpeli a s vodou nasiaknutým spacákom. A vlhkosť jednak neprospieva samotnej náplni spacáku a jednak znižuje izolačné schopnosti tejto náplne. Určite si nikto nepraje mrznúť nasledujúce mrazivé noci


Priedušnosť žďárskych vriec sa pohybuje medzi 3 000 - 30 000 g/m²/24 hodín. S hodnotou priedušnosti zvyčajne rastie obstarávacia cena vaku.


  • Bivakovací vak bez membrány – lacnejší typ žďáráku, nevýhodou je horšia priedušnosť a s tým spojená väčšia kondenzácia vody vo vnútri bivaku, hodí sa na občasné použitie

  • Bivakovací vak s membránou – drahší typ bivakovacieho vreca, je vybavený membránou, ktorá zaisťuje dobrú priedušnosť, vhodný na časté bivakovanie



Vodný stĺpec

Vodný stĺpec (nepremokavosť) je udávaný v milimetroch. Hodnota nepremokavosti tkaniny je meraná v milimetroch výšky vodného stĺpca (mm H2O), neodkazuje však na hrúbku textílie, ale na veľkosť tlaku, pri ktorom sa voda takzvane prelisuje cez tkaninu. Hodnota 1500 mm H2O znamená, že látka je schopná udržať 1500 mm vodného stĺpca na hornej strane textílie.


Výška vodného stĺpca Využitie

3 – 4 000 mm Do nenáročných podmienok

5 – 15 000 mm Do stredne náročných podmienok

15 – 20 000 mm Do extrémnych a vysokohorských podmienok


Vhodná veľkosť

Pri výbere bivakovacieho vreca by ste si mali dať pozor, aby bolo bivakovacie vrece dostatočne široké. Tak, aby sa do neho vošiel nielen spacák, ale aj karimatka, alebo ešte lepšie aj ostatné vybavenie. Nie je nič príjemné zobudiť sa pri bivaku na snehu mimo karimatky. Chlad odspodu spoľahlivo prebudí každého, preto vyberajte bivakovacie vrece široké aspoň 80 cm a viac.

Pútka

Pútka sú dôležité na zakolíkovanie. Umožňujú fixáciu vaku za pomoci kolíkov, aby ste v noci s vakom zbytočne “necestovali”. Ak ste v prírode a nemáte kolíky, môžete si pomôcť obyčajnými vetvami, ktorými vak pevne prichytíte k zemi.


Nižšia hmotnosť

To, že nemusíte na chrbte nosiť stan, tyčky a ďalšie príslušenstvo, možno presvedčí aj vás, že bivakovanie je najlepšia voľba. Ale pozor, úplne zadarmo to nebude! Okrem lepšieho spacáku budete potrebovať ďalšie doplnky. Napríklad karimatku, ktorá znesie hrubšie zaobchádzanie a môžete ju položiť aj na kamenistý povrch. Alebo nepremokavý bivakovací vak, ktorý chráni spacák pred špinou aj vodou. A pre tých, ktorí preferujú strechu nad hlavou, bude stačiť viacúčelová celta, vypnutá nad táboriskom.

Bezpečné bivakovanie v horách



09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore