Elektrická panvica je ideálnym pomocníkom nielen v domácnosti, ale jej služby oceníte aj na chalupe či na dovolenke.Najväčšou výhodou elektrickej panvice je, že k nej nepotrebujete sporák ani rúru na pečenie. Jednoducho ju zapojíte do elektrickej siete a rovno môžete variť. Taká panvica môže mnohokrát nahradiť aj obľúbenú remosku. Rýchlo, pohodlne a bez akéhokoľvek pripaľovania na nej pripravíte aj väčšie množstvo zeleninovej či mäsovej zmesi. Panvica sa ľahko udržuje a môžete ju využiť pre všetky druhy tepelných úprav. Popri klasickom vyprážaní, zvládne dusenie, varenie, grilovanie, pečenie aj zapekanie. To všetko sa dá v podstate robiť všade tam, kde je elektrický prúd.
Výhody elektrickej panvice
rýchla a pohodlná príprava
univerzálnosť - vhodná pre všetky druhy tepelných príprav pokrmov
nepotrebujete sporák ani rúru na pečenie
všeobecne pri varení z panvíc neuniká teplo vďaka pokrievke
jedlo sa nepripaľuje
jednoduchá údržba
Nevýhody
niektoré elektrické panvice môžu byť ťažšie a manipuluje sa s nimi horšie
Hlavným rozdielom je druh ohrevu, môžete sa tak stretnúť so spodným alebo vrchným ohrevom alebo ich kombináciou. Ohrev máva na svedomí tepelné alebo infračervené teliesko umiestnené v dne alebo veku panvice. Voľba jedného z typov záleží na tom, aký typ prípravy pokrmov uprednostňujete a budete ho teda častejšie využívať.
Spodný ohrev - jednostranné, zabudované výhrevné teleso v spodnej časti panvice, hodí sa viac na dusenie a vyprážanie.
Horný ohrev - zabudované prvky v spodnej časti a veku panvice, lepšie zabraňuje pripaľovaniu a dokáže na povrchu jedla vytvoriť chrumkavú kôrku.
Priemyselná elektrická panvica - výklopná
Elektrická panvica - wok
Mini elektrická panvica
Elektrická panvica s funkciou grilu
TIP : Reliéfny povrch je zabudovaný do elektrických panvíc s funkciou grilu. Takéto zariadenie je vhodné na domáce vyprážanie mäsových alebo zeleninových výrobkov.
Aby ste vylúčili chyby pri výbere, musíte pochopiť, z čoho je vyrobený vnútorný povrch elektrickej panvice. Predpokladom pre elektrické panvice je prítomnosť nepriľnavého povrchu, aby sa jedlo počas varenia nelepilo na bočné strany prístroja. Pre trvalé použitie je lepšie zvoliť elektrické panvice z materiálov odolných proti opotrebovaniu. Vždy však používajte skôr drevené alebo umelohmotné náčinie, aby ste nepriľnavý povrch panvice nepoškodili.
Teflón
nepriľnavý povrch
jednoduchá údržba a umývanie
náchylný na mechanické poškodenie a poškriabanie
Keramika
povrch odolný proti opotrebovaniu
nepriľnavý povrch
vhodná na pomalý spôsob prípravy pokrmov pri nízkej teplote
náklady na spotrebu energie sú podstatne vyššie ako pri teflónovom povrchu
nie je vhodná do umývačky riadu
Liatina
mimoriadne odolný materiál
odolná voči mechanickému poškodeniu
vynikajúce termoregulačné vlastnosti
prirodzene nepriľnavá
nevýhodou je vyššia hmotnosť
Nerezová oceľ
veľmi odolný materiál voči mechanickému poškodeniu aj korózii
dobrá tepelná vodivosť
vhodná na varenie, dusenie aj smaženie
náročnejšia na čistenie
vhodná do umývačky riadu
Hliník
ľahko a rýchlo rozvádza teplo po celej ploche
pomerne lacný a ľahký materiál
dôležité aby bol hliník lisovaný za studena
vplyvom vysokej teploty sa môže zdeformovať
povrch by mal byť potiahnutý napr. teflónovou vrstvou
Titán
veľmi kvalitný a odolný materiál
nepriľnavý povrch
rýchle a rovnomerné vedenie tepla po celom povrchu
výborné termoakumulačné vlastnosti
odolný voči mechanickému poškodeniu
jednoduchá údržba
Veľkosť bude asi jednou z prvých charakteristík, ktoré budete pri nákupe riešiť. Objemom sa myslí kapacita nádoby na pečenie. Jej veľkosť treba dobre zvážiť vzhľadom na veľkosť vašej domácnosti. Objemovo s panvicou pohybujú zhruba od 2 do 5 litrov.
malé panvice s objemom pod 3,5 l porcie pre zhruba 2 až 3 ľudí
stredné panvice objemom medzi 3,5 - 4,5 l viac priestoru a bezpečne uspokojíte celú štvorčlennú rodinu
najrozmernejšie panvice s objemom 5 l a viac . S nimi nezostane jediný žalúdok hladný
TIP : Objem nádoby berte skôr orientačne a zbytočne ju nenapĺňajte až po okraj, obzvlášť pokiaľ máte vo veku umiestnené vykurovacie teliesko.
Obvykle sa stretnete s okrúhlymi či štvorcovými panvicami, ale aj na obdĺžnikové modely. Výber závisí od vašich preferencií :
Okrúhly tvar - vhodný pre pokrmy, ktoré je potrebné pravidelne miešať napr. polievky, omáčky, pretlak alebo džem, panvica má ideálnu cirkuláciu vzduchu.
Hranatý tvar - vhodný na prípravu múčnikov a rôznych zapekaných pokrmov či dusenie mäsa alebo na vyprážanie. Nevýhodou je riziko prichytávania jedla v rohoch.
Oválny tvar - ideálny na pečenie celej hydiny, rýb alebo veľkých kusov mäsa.
Čo sa týka rozmerov, minimum na prípravu obeda pre štvorčlennú rodinu je priemer cca. 30 cm, v tom prípade sa vám do panvice zmestí aj celétiež, aby vás pri používaní limitovala nízka výška panvice. Okrúhle modely panvíc sú spravidla vyššie. Ak sa chystáte pripravovať kura či hus v celku, myslite na to vopred. Suroviny navyše nemôžete narovnať úplne pod veko, treba nechať pár centimetrov priestoru.
Príkon je priamo úmerný výkonu. Čím má panvica na pečenie vyšší príkon, tým budú pokrmy rýchlejšie hotové . Zároveň to so sebou nesie ale aj vyššiu elektrickú spotrebu. Treba počítať s tým, že panvice na pečenie sú oveľa úspornejšie než klasické rúry, takže aj pokiaľ majú vyšší príkon, stále vás ich prevádzka vyjde pomerne lacno. Príkon sa udáva vo wattoch a značí sa značkou „W“. Obvykle sa pohybuje medzi 400 až 1 600 W. Panvice na pečenie s väčším objemom majú príkon obvykle vyšší.
Ovládanie panvíc na pečenie je jednoduché - väčšina z nich totiž nemá žiadne možnosti nastavenia. Spotrebič teda iba zapnete alebo vypnete. Príslušné tlačidlo u väčšiny modelov býva na rukoväti panvice, alebo na stojane. Tlačidlá musia byť vyhotovené z kvalitného materiálu, aby sa neopotrebovali príliš rýchlo. Regulácia teploty nie je u elektrických panvíc bežná, ale ak natrafíte na reguláciu teploty - termostat , určite urobíte dobre, ak si tento model kúpite.
Termostat – umožňuje regulovať teplotu v panvici, udržuje stálu teplotu.
Časovač - pomocou neho si môžete nastaviť presný čas, ako dlho má panvica jedlo pripravovať.
LCD displej – ponúka všetky dôležité informácie, ktoré ste na remoske nastavili. Obvykle na ňom býva čas, ako dlho sa pokrm bude pripravovať a teplota, pri ktorej sa jedlo varí/pečie/smaží.
Bezpečnostná poistka – zaručuje, že panvica nezačne piecť, pokiaľ nie je veko správne zatvorené. Takéto opatrenie vám zachráni čas a peniaze za vyplytvanú elektrinu. Zatiaľ je však výsadou drahších prístrojov.
Tepelne izolované madlá – na bezpečný dotyk počas varenia, sú doplnkom takmer všetkých panvíc na pečenie. Uľahčujú manipuláciu počas používania a minimalizujú riziko popálenia.
Protišmykové nožičky – každá panvica na pečenie stojí na nožičkách či stojane, ktorý oddeľuje horúcu nádobu od kuchynskej linky či iného podkladu. Pokiaľ je stojan z protišmykového materiálu, zabraňuje nebezpečnému kĺzaniu po linke.
Tu treba povedať, že si môžete vyberať ako medzi multifunkčnými pomocníkmi, tak medzi panvicami, ktoré majú funkcie špecifickejšie. Najobľúbenejšie sú samozrejme ale tie, v ktorých zvládnete urobiť viac druhov jedál vo viacerých úpravách. Panvice na elektrinu vedia tiež ohrievať, rozmrazovať alebo rozpekať pečivo.
Varenie a dusenie - vďaka použitým materiálom nemusíte používať tuk, zelenina a mäso navyše pustia veľa šťavy. Dusiť môžete rôzne mäsá, zeleninu aj strukoviny. Všetko sa pripraví rovnomerne a veľkou výhodou je to, že sa jedlo nevysuší. Niekedy je však potrebné pokrm počas príprav kontrolovať podľa toho, či máte panvicu na vrchný alebo spodný ohrev.
Pečenie a zapekanie - môžete piecť bežné mäso aj ryby, rovnako ako zapekať zeleninu, cestoviny a podobne. Na mäse sa utvorí kôrka ako v klasickej rúre, zároveň však nedochádza k vysúšaniu. No a čo múčniky? Tie tu bez problémov upečiete tiež, takže z jednej panvice si užijete polievku, hlavný chod aj dezert.
Vyprážanie a grilovanie - pri smažení v elektrickej panvici môžete, ale nemusíte používať tuk. Záleží tak na tom, čo máte radi a či chcete jedlo trochu odľahčiť. Panvica sa pri vyprážaní zakrýva, prípadný olej tak neprská všade okolo. Čo sa týka grilovania, pre to už je väčšinou potrebné kúpiť špecializovanú elektrickú panvicu, ktorá je na to určená.
Pri kúpe niektorých modelov, automaticky získate aj nejaké to príslušenstvo. Najčastejšie ide o brožúru, v ktorej sa nachádzajú recepty , tiež sa môžete stretnúť s pribaleným kuchynským náradím, ktoré nepoškodzuje povrch panvice alebo s roštom z nerezovej ocele, pomocou ktorého môžete v panvici grilovať alebo pripravovať jedlo na pare.
Používanie panvice na pečenie nie je nijako zložité. Sú vyrobené tak, aby ich obsluhu zvládol úplne každý, čo je tiež jednou z ich hlavných výhod. Napriek tomu je ale dobré poznať pár základných zásad, vďaka ktorým panvicu na pečenie neponičíte a bude fungovať dlhé roky tak, ako má.
Nikdy nevkladajte termostat či vykurovaciu špirálu do umývačky. Natrvalo by sa zničili. Nie je ani dobré umývať ich pod tečúcou vodou. Stačí ich teda utrieť vlhkým obrúskom alebo handričkou.
Nepoužívajte na vnútorný povrch panvice saponáty ako je napríklad Cif alebo iné pieskové prostriedky. Úplne vhodný nie je ani jar, radšej použite niečo šetrnejšie. Nepriľnavá vrstva by sa inak mohla trvalo poškodiť.
Panvicu na pečenie nie je nutné vopred predohrievať. Najprv vložte suroviny dovnútra nádoby a až potom ju zapnite.
Neplňte nádobu až po horný okraj. Je potrebné, aby sa žiadna zo surovín nedotýkala veka. Preto väčšie kusy radšej rozdeľte na menšie časti.
Pokiaľ pokrm premiešavate, použite iba kuchynské náčinie, ktoré je na nepriľnavé povrchy určené, ideálne drevené či plastové. Nie sú vhodné žiadne kovové predmety, ktoré by mohli povrch nenávratne poškodiť.
Snažte sa odklápať veko čo možno najmenej. Zamedzíte tak úniku horúceho vzduchu, ktorý má za úlohu pokrm pripraviť. Pokiaľ ho potrebujete odklápať napríklad preto, aby ste suroviny premiešali, snažte sa pracovať čo najrýchlejšie.
Pokiaľ veko zložíte, vždy ho pokladajte vnútornou časťou nahor. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že spálite materiál, na ktorý veko odložíte.
V prípade, že by sa vám pokrm začal pripekať, môžete naň položiť alobal. Je tiež dobré panvicu na chvíľku vypnúť a až potom pokračovať ďalej v príprave.
Potom, čo pokrm dovaríte a vyberiete ho z panvice na pečenie, spotrebič vypnite a nechajte ho úplne vychladnúť a začnite ho omývať až bude studený.
Panvicu na pečenie skladujte v krabici alebo na mieste, kde sa nepoškriabe. Rozhodne ju nenechávajte zapojenú v zásuvke v prípade, že s ňou práve nepracujete.
Tiež nie je vo všetkých prípadoch jednoduchá údržba, pokiaľ nemá panvicu odnímateľnú nádobu alebo napríklad veko. Termostat, vykurovacia špirála alebo veko s káblom samozrejme do umývačky nepatrí nikdy. Možno by ste však mohli do umývačky vložiť misu na pečenie, a ak máte panvicu so spodným ohrevom, tak aj sklenené veko.
Pred umývaním vypojte panvicu zo zásuvky a nechajte ju dostatočne vychladnúť.
Do umývačky vždy dávajte len umývateľné časti.
Ak sa vykurovacie teleso nachádza vo veku, do umývačky ho rozhodne nedávajte a vyčistite ho len ručne handričkou.
Umývanie povrchu panvice je potrebné vykonávať čo najšetrnejšie, vlhkou handričkou alebo hubkou bez použitia kuchynských saponátov.