Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako pracovať s teplovzdušnou pištoľou

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ako pracovať s teplovzdušnou pištoľou


Ešte pred použitím teplovzdušnej pištole si predmety , ktoré chceme opracovať (opaľovať, zbaviť náteru), najprv očistíme a zbavíme ich kovania či iných súčastí , ktoré by nám inak mohli pri práci prekážať. Pri oknách alebo presklených dvierkach (staré príborníky, kredence starých matiek…) by ste sa mali vopred pripraviť nejaké plechy či lignát, prípadne keramické obkladačky, ktorými budete chrániť sklo pred teplom.Na zložitejšie profily by ste mali mať pripravené aj potrebné nástroje - ich tvar by mal zodpovedať opracovávanému miestu aby ste dostali naozaj dostali všade. Tu dobre poslúžia aj staré skrutkovače, dláta, kuchynské nože. Nezabudnite tiež na silnejšie rukavice, ktoré zabránia tomu aby ste zbytočne nepopálili.

TIP : Pri práci potom nezabudnite na dobré odvetrávanie, pevný podklad na prácu, ochranné okuliare, ochranné rukavice…




Odstraňovanie náteru

Ako na to? Pre úplných laikov pripájame návod. Starý náter ohrievajte horúcim vzduchom z pištole držanej v ľavej ruke (praváci, ľaváci v pravej). V pravej ruke držíte špachtľu, ktorú potom zhrnul farby z povrchu opracovávaného predmetu.

Ideálne je pokiaľ si teplotu a intenzitu prúdiaceho vzduchu najprv vyskúšate na menej viditeľnom mieste. Tak si nastavíte ohrev pri ktorom by mal nastať ideálny stav – tj vrstva farby viditeľne mäkne a ešte na nej nie je vidieť pľuzgiere a ani netmavne. Zmäknutý náter treba odstrániť okamžite, pretože o chvíľu začne opäť tuhnúť. Čím je náter starší, tým ho treba dlhšie nahrievať.





Zmršťovanie materiálov

Tepelné pištole sú preferovanou voľbou na balenie do zmršťovacích obalov. Na tento účel sa väčšinou používajú materiály na báze plastov, čo znižuje ich zotrvačnosť pri pôsobení tepla. Tepelné pištole sa preto používajú na upevňovanie káblov, montáži izolácie, utesňovanie obalov atď. Aby teplovzdušná pištoľ dobre plnila túto funkciu, musí pracovať v teplotnom rozmedzí 200 °C až 500 °C, ale pri použití chúlostivých plastov je potrebné dbať na vysokú teplotu, aby nedošlo k ich prílišnému roztaveniu.





Sušenie vlhkého dreva

Keď drevo zvlhne, začne praskať a je náchylné k plesniam. Vtedy sa hodí najlepší nástroj na vypaľovanie dreva. Použitie teplovzdušnej pištole na drevo na vysušenie vlhkého dreva je šetrný spôsob, ako drevo oživiť a ochrániť ho pred ďalším poškodením. Drevené materiály sú schopné vyschnúť rýchlo a bez zanechania stôp na povrchu. Na sušenie dreva sa odporúča používať zariadenie s premenlivou teplotou, ale je potrebné aby teplovzdušná pištoľ bola schopná dosiahnuť teplotu aspoň 250 °C.





Ohýbanie a spájanie plastov

V niektorých situáciách je potrebné zvárať plasty. Plast je pružný materiál, a preto na jeho správne zvarenie potrebujete teplo. Niektoré vysoko kvalitné plasty, ako je polypropylén (PP) a polyetylén (HDPE), vyžadujú na roztavenie veľmi vysoké teploty, takže aj tu bude dobre fungovať teplovzdušná pištoľ s regulovanou teplotou.




Bezpečnosť práce s teplovzdušnou pištoľou

Pri akejkoľvek práci s týmto horúcim nástrojom nezabúdajte najmä na bezpečnosť . Na škodu nie sú ochranné rukavice aj okuliare. V prípade elektrických pištolí si dávajte obrovský pozor na prívodný kábel , pri tých plynových zas na prívod plynu.

Bez ohľadu na model a generáciu teplovzdušného náradia by sa všetky práce mali vykonávať buď vonku, alebo vo veľmi dobre vetraných miestnostiach. Je treba mať na pamäti, že teplota, pri ktorej s náradím pracujete, je veľmi vysoká, a preto by ste mali používať rukavice a ochranné okuliare. Prístroj by ste tiež nemali nechávať bez dozoru a chrániť ho pred deťmi a inými nepovolanými osobami.

TIP : Dôležité je tiež pamätať na to, aby ste používali iba také príslušenstvo, ako sú trysky, ktoré dodáva výrobca teplovzdušného náradia. Pretože nástavce z iných zariadení nemusia byť pre naše náradie vhodné a ich použitie môže viesť k priškrteniu prúdu vzduchu, čo môže spôsobiť spálenie vykurovacích špirál.


09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore