Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Správna inhalácia u detí





Čo sú to inhalátory?

Inhalátory zaraďujeme medzi zdravotnícke pomôcky, ktoré napomáhajú čisteniu a spriechodňovaniu dýchacích ciest. Využívajú sa v lokálnej liečbe zápalov dýchacích ciest, pri alergiách, astme a ďalších problémoch dýchacích ciest.

Cieľom inhalačného podania je dopravenie lieku do prieduškového stromu. Väčšina ľudí používa 2 typy inhalátorov: preventívne – chránia dýchacie cesty pred prejavmi ochorenia; uvoľňujúce – zmierňujú príznaky, ak sa už vyskytli.





Pred prvým použitím sa dobre oboznámte s vaším inhalátorom

Pred použitím akéhokoľvek inhalačného prípravku si vždy prečítať príbalovú informáciu. Ak je vám niečo nejasné, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom, alebo si s nimi natrénujte správnu aplikáciu, údržbu a uchovávanie.

Uvedomte si, že keď s inhalátorom manipulujete nesprávne, môžete si do pľúc dopraviť menej liečiva, než je potrebné, a potom nezmiernite príznaky vášho ochorenia. Ak sa chcete efektívne liečiť, dôsledne dodržiavajte všetky písané aj ústne pokyny.


Čím inhalovať

V súčasnosti sú pri dýchacích ochoreniach preferované inhalačné lieky, keďže tento typ podania má viaceré výhody. Prednosťou je rýchly nástup účinku, ktorý môžete pociťovať už do 1 – 2 minút, resp. menší vplyv na iné orgány, pretože inhalačné lieky sú podávané priamo do dýchacích ciest, a tým klesá aj počet vedľajších účinkov.







Ako má dieťa správne inhalovať

Pravidlá pre inhaláciu u detí sú takmer rovnaké ako u dospelých. Poďme si pripomenúť tie najdôležitejšie:


  • Kedy a ako často - v chrípkovej alebo peľovej sezóne je vhodné inhalovať preventívne raz denne, a to najlepšie večer pred spaním. Choré deti by mali inhalovať 2-3 krát denne.

  • Čo inhalovať -do nádobky inhalátora sa obvykle leje liečivá minerálna voda typu Vincentky alebo slaná voda (fyziologický roztok). V opodstatnených prípadoch je možné pridať inhalačné liečivo na vykašliavanie alebo na astmu.

  • Akým spôsobom - vo väčšine prípadov je vhodné inhalovať cez masku. Polovicu času inhalácie sa nadýchať nosom a druhú polovicu pusou. V prípade ochorenia priedušiek a pľúc je vhodné inhalovať cez náustok. Počas inhalácie je potrebné byť v kľude a dýchať zhlboka, ale prirodzenou rýchlosťou. Pokiaľ to dieťa zvládne, medzi každým nádychom a výdychom by malo zastaviť dýchanie na dobu 1–2 sekundy. Táto pauza pomáha k lepšiemu usadeniu liečiva v dýchacích cestách.

  • Vhodná poloha - štandardne sa inhaluje v sede. Je dobré držať chrbát a krk v jednej priamke, aby dýchacie cesty boli čo najviac otvorené. Ležiace dieťa môže inhalovať tak, že mu k tvári prikladáte masku alebo ústie hadice inhalátora.

  • Ako inhaláciu spríjemniť - počas inhalácie je možné dieťa zabaviť čítaním alebo pustením rozprávky, prezeraním knižky a pod.







Inhalácia cez masku alebo náustok?


Časť dýchacích ciest, ktorú chcete ošetrovať:

  • Náustok - intenzívna starostlivosť o hrtan, priedušnice a priedušky – vhodné pri kašli, laryngitíde, astme a pod.

  • Maska - univerzálna – pri vdychovaní nosom ošetruje najmä horné cesty dýchacie, pri vdychovaní ústami zas tie dolné


Vek pacienta alebo schopnosť jeho koordinácie:

  • U najmenších detí, starých alebo mentálne postihnutých ľudí býva lepšie inhalovať pomocou masky, i keď sa majú ošetrovať dolné dýchacie cesty. Je to však individuálne, záleží na schopnosti pacienta držať v ústach náustok a naučiť sa správne vdychovať liečebnú hmlu.






Technika inhalácie sa naučí ľahko

Na účinnosť inhalácie majú vplyv aj poloha tela a spôsob dýchania. Sadnite si pohodlne, ale trup by mal byť čo najviac vzpriamený, aby sa „otvorili“ dolné dýchacie cesty. Hlavu držte rovno, v jednej ose s chrbticou.

Dojča držte vzpriamene, chrbtom opreté o vašu hruď. Malé deti zhruba do troch rokov je dobré posadiť si do lona. Veľmi malé alebo choré deti môžu takisto inhalovať v ľahu, dokonca aj počas spánku. Masku inhalátora im pridržujete pri tvári.Aby liečebná hmla z inhalátora mohla v dýchacích cestách dobre pôsobiť, je dobré pri inhalácii dýchať týmto spôsobom:


1. pomalý a hlboký nádych nosom (len s maskou) alebo ústami

2. krátka dychová pauza – to aby sa liečivo stačilo usadiť na stenách dýchacích ciest a neodišlo pri výdychu

3. dôkladný výdych ústami

4. krátka dychová pauza

Najčastejšie chyby pri inhalácii

  • Nedostatočný výdych pred aplikáciou vám neumožní nasať potrebnú kapacitu lieku.

  • Neskoré stlačenie inhalátora - až na konci vdychu.

  • Vdychovanie do práškového inhalátora môže viesť k navlhnutia prášku a k upchatiu trysky.







V čom sa líši inhalácia od naparovania?

Pomocou naparovania môžete liečiť hornú a strednú časť dýchacích ciest. Para sa skladá z väčších častíc. Inhalátor je schopný vyrobiť asi o 1/3 menšie častice, ktoré sa následne dostanú do celých pľúc. Sliznice sú s pomocou inhalátora zvlhčované, minerálne látky majú pozitívny vplyv na obranyschopnosť.





02.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore