Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom kombinovaného kočíka

   4min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kombinované kočíky

Kombinovaný kočík je častokrát ekonomickou voľbou, vďaka ktorej môže rodič vynechať kúpu športového kočíka a zároveň autosedačky.S kombinovaným kočíkom ušetríte peniaze aj priestor, navyše bude všetko pekne zladené.






Kombinované kočíky 2v1 alebo 3v1

Tieto multifunkčné kočíky patria k najčastejšej a najobľúbenejšej voľbe rodičov. Vhodné sú od narodenia až dovtedy, kedy dieťa zvláda chodiť aj samostatne. Hlavnou výhodou trojkombinácie je vysoká univerzálnosť a dlhodobá použiteľnosť. Kočík veľmi ľahko prispôsobíte aktuálnemu veku a váhe dieťaťa.

Kombinované kočíky pozostávajú zo skladacieho podvozku, na ktorý možno osadiť hlbokú vaničku, športovú sedačku a v prípade trojkombinácie 3v1 aj autosedačku “vajíčko”, ktorá bude kompatibilná s podvozkom kočíka , oceníte to hlavne pri krátkych cestách, kedy nemusíte dieťa pri prekladaní z auta do kočíka a opačne budiť. Navyše pri autosedačke máte istotu, že z nej vaše dieťa určite nevypadne – na to je totiž stavaná a presne to má v aute zabezpečiť.

Pri dvojkombinácii je nutné autosedačku dokúpiť, klasické športové kočíky túto možnosť väčšinou neponúkajú. V momente, keď je dieťa schopné posadiť sa samostatne, nastupuje takzvaná športová korba.

Dvojkombinácia 2v1 (hlboká vanička a športová sedačka)

  • jeden podvozok pre oba systémy

  • hlboká vanička pre najmenšie deti

  • športová nádstavba pre väčšie deti

  • jednoduchá a rýchla výmena jednotlivých častí

  • cenovo výhodnejšie ako kúpa dvoch kočíkov zvlášť

  • autosedačka nie je súčasťou kombinácie


Trojkombinácia 3v1 (hlboká vanička, športová sedačka a autosedačka-vajíčko)

  • detská autosedačka je súčasťou výbavy

  • vhodné pre deti od narodenia do 3 rokov

  • jednoduchá a rýchla výmena jednotlivých častí

  • vyššia obstarávacia cena



Výhody kombinovaných kočíkov

  • univerzálnosť a flexibilita - zvyčajne kombinuje tri modely kočíkov

  • riešenie na niekoľko rokov, možnosť používania od narodenia po dobu, kým už kočík nebude potrebný

  • cenovo výhodnejšie, pri správnom výbere už netreba dokupovať ďalšie varianty

  • jednoduchá výmena všetkých častí

  • pevná konštrukcia

  • jednotný dizajn všetkých častí

  • často rozsiahle príslušenstvo

Nevýhody

  • obvykle vyššia hmotnosť kvôli ich modulárnej a skladateľnej konštrukcii

  • vyššia obstarávacia cena

  • zvýšené opotrebenie pri každodennom používaní

  • pomerne vysoké nároky na priestor





Hlavné časti kombinovaného kočíka

Vajíčko je navrhnuté tak, aby bábätku počas prvých mesiacov života ponúkalo stabilnú oporu chrbátika aj bočnú ochranu. Nechýba ani praktické madlo na prenášanie, 5-bodový bezpečnostný pás, strieška a v najlepšom prípade aj horný kryt nožičiek. Väčšinu vajíčok je možné používať v protismere ako detskú autosedačku a preto majú zosilnené bočné stránice. Niektoré je dokonca možné jednoducho pripevniť na Isofix.


Hlboká vanička alebo korbička je určená pre klasické kočíkovanie a uspávanie bábätka približne do veku 6 – 8 mesiacov. Ponúka príjemné pohodlie a mäkkosť ako v postieľke. Okrem pevného základu je tu aj nastaviteľná skladacia strieška a horný kryt z poťahovej látky.


Športovú nadstavbu využijete akonáhle bábätko začne samo sedieť (cca od 6 – 36 mesiacov). Vanička totiž nemá bezpečnostné zapínanie. Športový sedák je priestranný. Umožňuje polohovanie v časti chrbta (napríklad až do ľahu), aj v časti nôh. Nechýba madlo, nánožník a vlastná, väčšia skladacia strieška.






Trojkolesový alebo štvorkolesový kombinovaný kočík?


Trojkolesové modely sa považujú za jednoduchšie ovládateľné a vhodnejšie do terénu alebo na šport.

Štvorkolesové modely majú dobrú stabilitu, ale náročnejšiu manipuláciu Po rozložení majú o niečo väčšie rozmery.


Možnosť odmontovania koliesok - oceníte pri prenášaní kočíka v aute či hromadnej doprave, má drvivá väčšina modelov, pre istotu si ju však overte.

Otočné predné kolesá - oceníte hlavne pri manévrovaní je dobré, ak majú predné kolesá možnosť ich uzamknutia.






Hmotnosť kočíka

Kombinované kočíky sú špecifické aj z hľadiska hmotnosti. Zväčša pri nich nájdete samostatný údaj o hmotnosti podvozka, vaničky, sedadla a prípadne i autosedačky. Za ľahké sa dajú označiť modely, ktoré nevážia viac ako 15 kg.






Nosnosť kočíka

Kombinované kočíky sú špecifické v tom, že nekupujete len 1, ale hneď 2 až 3 kočíky. Preto neprehliadnite jednotlivé údaje o nosnosti vaničky (spravidla do 9 kg), sedadla a autosedačky/vajíčka (spravidla do 13 kg).






Materiál konštrukcie

Konštrukcia kočíkov sa líši podľa predpokladaného využitia kočíka a obstarávacie ceny:


  • Plastová konštrukcia -lacné, ale najmenej odolné kočíky, ktoré zle odolávajú častej záťaži.

  • Kovová konštrukcia -pomerne odolné kočíky do mesta aj do terénu, ich nevýhodou je vysoká hmotnosť.

  • Hliníková konštrukcia -najrozšírenejšie kočíky s odolnou a zároveň ľahkou, hliníkovou konštrukciou. Ideálne do mesta aj do terénu, nevýhodou bude vyššia cena.





Odpruženie kočíka

Nájdete ho na väčšine kočíkov. Na niektorých môžete odpruženie korigovať v niekoľkých stupňoch. Táto vlastnosť je výborná pri kočíkoch, ktoré sú vhodné do mesta aj do terénu.







Ceny kombinovaných kočíkov

Kombinované kočíky predstavujú spomedzi „kočíkovej rodiny“ najvyššiu investíciu, ktorá sa v prípade prémiových modelov môže šplhať až k tisíckam eur. Najdôležitejšie je zvážiť svoje možnosti, nároky a vybrať taký kočík, s ktorým bude radosť chodiť na prechádzky.


Kombinované kočíky do 300 €

Základné kombinované kočíky 2v1. Nenájdete tu práve zvučné značky, no to neznamená, že vás tento kočík sklame. Môže sa však stať, že niektoré “detaily” budú pokrivkávať – napr. kočík bude o niečo ťažší, zaberať viac miesta po zložení, poťahy budú na konštrukcii našité (teda nebudú sa dať oprať). Starostlivo pátrajte po recenziách, skúsenostiach a fórach, kde sú tieto nedokonalosti určite spomenuté.

Kombinované kočíky do 600 €

V cene od 300 – 600 € sú aktuálne najpredávanejšie kombinované kočíky, na ktorých sa vám bude páčiť dobrý pomer cena/kvalita. Pre rodičov ide o prijateľnú investíciu – priestranná vanička a dobre polohovateľná športová časť. Najčastejšie ide už o preverené konštrukcie, ktoré každý rok dostávajú nové trendové poťahy a „iba“ novšie číslo do nadpisu. Na výber máte z rozmanitých dizajnov, farieb aj výbavy. Tieto kočíky vám dobre poslúžia až do 3 rokov veku dieťaťa.

Kombinované kočíky od 600 €

TOP kvalita, odolnosť aj pohodlnosť je typická pre kombinácie s cenovkou vyššou 600 €. Niektoré z nich kraľujú v testoch kočíkov. Pozor však, ponuka je tak široká, že aj sem prenikli kočíky, kde platíte iba za prémiovú značku, no už po niekoľkých použitiach môžete nájsť prvé nedostatky. Exkluzivita totiž môže byť vykúpená za cenu praktickosti. Dajte na skúsenosti rodičov pred vami!



30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore