Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako sa správne starať o batériu elektrobicykla?

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Batérie do elektrobicykla starostlivosť



Batéria je najdrahšia súčasť celého elektrobicykla. Jej dobíjaniu, skladovaniu a manipulácií s ňou preto venujte zvýšenú pozornosť.







Ako sa správne starať o batériu?

Najlepšia starostlivosť o batériu je pravidelná jazda na elektrobicykli. Čím viac, tým lepšie. Optimálny stav batérie pre dosiahnutie najdlhšej životnosti je medzi 20% a 80% nabitia. Pri prvom použití elektrobicykla nemusíte batériu najskôr nabiť, ale môžete okamžite vyraziť. Snažte sa vracať z výjazdu s aspoň 10% kapacity batérie. Pokiaľ je batéria úplne vybitá, nabite ju najskôr približne na polovicu jej kapacity, potom ju nechte vychladnúť a následne ju dobite úplne. V zime batériu uložte na suché miesto s teplotou aspoň 15°C a nabitú približne na polovičnú kapacitu. Potom už len stačí raz za mesiac skontrolovať a v prípade, že kapacita klesla ju dať cca na hodinu nabíjať.







Koľko km na elektrobicykli prejdem?

Dojazd sa nikdy nedá presne určiť ani garantovať a vždy záleží na niekoľkých faktoroch - váha jazdca, profil trati, využitie elektrickej dopomoci, teplotné podmienky, technický stav elektrobicykla atď. Pokiaľ vás čaká dlhší výlet a nie ste si dojazdom istý, vezmite so sebou aj nabíjačku.







Akú životnosť má batéria?

Rovnako ako dojazd, tak ani životnosť batérie sa nedá presne určiť. Je však pravidlo, že čím viac sa na elektrobicykli jazdí, tým dlhšie batéria vydrží. Ide tu o to aby bola pravidelne nabíjaná a vybíjaná. Dá sa povedať, že pri preukázane dobrej starostlivosti môže životnosť batérie dosiahnuť aj viac než 4-5 rokov. Počas tejto doby batéria priebežne stráca kapacitu.







Čo robiť, keď mi batéria prestane fungovať?

Až batéria doslúži, je potrebné zaobstarať si novú batériu. Výrobca drží väčšinu batérií skladom práve pre tieto účely a odporúčame v takomto prípade navštíviť akéhokoľvek partnera Apache a kúpiť tu novú batériu. Pôvodné batérie sú plne recyklovateľné a odporúčame ich pre elektro odpad.







Ako pripraviť elektrobicykel na zimu?

Pokiaľ na elektrobicykli prestanete jazdiť, uložte 18 ho na suché miesto s teplotou 15-20°C. Vyberte batériu a uistite sa, že je nabitá približne na polovicu kapacity a batériu potom uložte. Po mesiaci až dvoch je dobré skontrolovať, či neklesla kapacita a pokiaľ áno, batériu pripojte približne na hodinu na nabíjačku. Batériu nenechávajte dlhodobo vybitú, môže to spôsobiť jej nevratné poškodenie. Pokiaľ zistíte, že je vaša batéria vybitá, dobite ju na polovicu kapacity a potom ju nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ju dobite úplne.







Rýchlosť 25 km/hod je málo, dá sa s tým niečo robiť?

Po dosiahnutí tejto rýchlosti elektrobicykel vypne motor, motor nijak nebrzdí a dá sa naďalej šliapať ako na bežnom bicykli. Elektrobicykel sa dá takzvane „nachipovať“, to znamená zvýšiť maximálnu rýchlosť, pri ktorej elektrobicykel vypína motor. V prípade, že chcete elektrobicykel „chipovať“, je potrebné vedieť, že elektrobicykel potom nie je spôsobilý na prevádzku na pozemných komunikáciách a prípadné postihy za takéto použitie idú na úkor užívateľa.







Skladovanie batérie

Batériu skladujte na suchom a dobre vetranom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia a iných tepelných zdrojov, pri teplote v rozsahu od -10 do 40°C (optimálne 15-20°C). V prípade skladovania v chladnom prostredí je potrebné batériu pred uvedením do prevádzky nechať zahriať na optimálnu prevádzkovú teplotu (20 °C). Batériu nenechajte nikdy úplne vybitú. Mohla by sa tým trvalo poškodiť. V prípade, že sa batéria úplne vybije, dobite ju čo najskôr približne na polovicu kapacity a potom ju nechajte vychladnúť. Po vychladnutí batérie ju nabite do plnej kapacity. Pri dlhodobom skladovaní (napr. v zimnom období) udržujte batériu nabitú na cca 60-80% jej kapacity. Neskladujte ju trvalo pripojenú k nabíjačke ani umiestnenú na elektrobicykli. Lithiové batérie sa pri nečinnosti postupne vybíjajú (cca 5-10% kapacity za mesiac). Preto batériu pravidelne kontrolujte a v prípade poklesu jej kapacity dobite batériu na doporučenú úroveň 60-80%. S






Preprava batérie

Pre prepravu batérií platia požiadavky predpisov o nebezpečných nákladoch. Nepoškodené batérie môžu súkromný užívatelia prepravovať na komunikáciách bez splnenia ďalších podmienok. Pri preprave komerčnými užívateľmi alebo pri preprave tretími osobami sa musia dodržovať zvláštne požiadavky na balenie a označenie (napr. predpisy ADR). Batérie zasielajte len vtedy, pokiaľ nemajú poškodený kryt. Voľné kontakty zalepte a batériu zabaľte tak, aby sa v obale nepohybovala. Zásielkovú službu upozornite, že sa jedná o nebezpečný náklad.








Pravidelná údržba elektrobicykla

  • Venujte pozornosť pravidelnej údržbe svojho elektrobicykla. Len tak dosiahnete jeho bezproblémového fungovania, predĺžite jeho životnosť a zaistíte bezpečie nie len sebe, ale aj ostatným účastníkom cestnej prevádzky.

  • Udržujte elektrobicykel a všetky jeho komponenty čisté.

  • Použite len odporúčané a vyskúšané čistiace materiály.

  • Pravidelne mažte reťaz vhodnými mazadlami.

  • Pokiaľ budete elektrobicykel používať taktiež v zimnom období, po každej jazde ho dôkladne očistite od soli. Zvýšenú pozornosť venujte kontaktom batérie a ďalším konektorom elektrovýbavy.

  • Pri akejkoľvek manipulácií s elektrobicyklom dávajte pozor, aby nedošlo k poškodeniu káblov elektrického systému. Poškodené káble predstavujú riziko úrazu elektrickým prúdom.

  • Pravidelne kontrolujte správne dotiahnutie všetkých spojov a funkčnosť bŕzd. Pozornosť venujte taktiež všetkým ostatným komponentom a uistite sa, či nie sú poškodené alebo opotrebované. Hľadajte praskliny na ráme, vidlici, predstavci, riadítkach, poškodené káble, poškodený obal batérie a podobne…

  • Pred prepravou v aute z elektrobicykla vždy vyberte batériu.



ZDROJ www.elektrobicykle.sk

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore