Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať zásuvkovú mrazničku s predným otváraním

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Zásuvkové / skriňové mrazničky s klasickým predným otváraním


Zásuvkové mrazničky poskytujú najlepší prístup k mrazeným veciam s horizontálne sa otváracími dverami a zásuvkami, ktoré umožňujú lepšiu vnútornú organizáciu. Tento typ mrazničiek pripomína klasickú chladničku. Jednotlivé zásuvky (priehľadné boxy) zaberajú miesto, preto je využiteľný objem mrazničky nižší.


Výhody a nevýhody zásuvkových mrazničiek





Zásuvkové mrazničky delíme podľa spôsobu umiestnenia na :

Voľne stojace mrazničky

  • lepšia flexibilita pri pri umiestnení v domácnosti

  • ľahšia manipulácia


Vstavané mrazničky

  • zabudované v kuchynskej linke

  • nenarúšajú celistvý efekt kuchynskej linky

  • môžu byť plne zabudované alebo čiastočne zabudované

  • vďaka zabudovaniu je hlučnosť nižšia

  • pozor na teplo. ktoré mraznička produkuje, aby nedošlo k prehrievaniu






Výkon a akumulačná doba

Obe hodnoty spolu zľahka súvisia. Zásuvková mraznička s dobrým výkonom zaistí, že sa počas 24 hodín dokáže zmraziť veľké množstvo potravín. Jednoduché modely ponúknu výkon spojený s 3 kg jedla za 24 hodín. Štandard začína na mraziacom výkone okolo hodnoty 10 kg / 24 hodín. Tie najlepšie dosiahnu výkon, kedy za deň zmrazia až 40 kilogramov.

Akumulačná doba je hodnota, ktorá udáva, ako dlho dokáže zásuvková mraznička udržať potraviny zmrazené, ak vypadne elektrický prúd. Menej kvalitné majú danú hodnotu okolo 5 hodín. Optimálna je doba okolo 15 hodín, ktorá už zodpovedá aj dlhším výpadkom. Sú však aj modely, ktoré udržia jedlo zmrazenie aj 30 hodín bez prúdu.






Energetická trieda

Parameter, ktorý udáva, ako veľmi je skriňová mraznička úsporná. Energetickú triedu nájdete na štítku, ktorý musí povinne každý mraznička mať. Okrem nej tam nájdete údaj o objeme, hlučnosti a ročnej spotrebe.

Energetické triedy sa rozdeľujú na A +++, A ++, A +, A, B, C, D (od najúspornejších po tie najmenej úsporné). Vzhľadom k tomu, že mrazničky sú v domácnosti v prevádzke 365 dní v roku, energetický štítok by mal byť pri výbere jedným z rozhodujúcich parametrov.

Mrazničku odporúčame kúpiť v energetickej triede A. Čím viac plus, tým lepšie. Momentálne najúspornejším variantom na trhu je tak policová mraznička A +++. Rozdiel v ročných nákladoch medzi jednotlivými energetickými triedami totiž môže byť aj niekoľko desiatok eur.






Mraziaci výkon a triedy mrazenia

Mraziaci výkon udáva, koľko kilogramov potravín dokáže mraznička zmraziť na teplotu -16 °C počas jedného dňa. Čím je vyššia, tým rýchlejšie potraviny zamrazí. U zásuvkových mrazničiek napr. 10 kg/deň a u najvýkonnejších truhlicových až 40 kg/deň.

S mraziacim výkonom úzko súvisí aj trieda mrazenia. Udáva sa označením *. Podľa počtu hviezdičiek zistíte, na akú teplotu budú potraviny zmrazené. Čím vyšší počet hviezdičiek, tým je vyššia spotreba a hlučnosť spotrebiča.



Trieda

Mraziaca teplota

Dĺžka skladovania

*

- 6 °C

niekoľko dní

**

-12 °C

niekoľko týždňov

-18 °C

niekoľko mesiacov

*

menej ako -18 °C

dlhodobo



Trieda najvhodnejšia pre bežné použitie (vhodné pre potraviny, ktoré sú už zmrazené).

Trieda * zmrazenie na -18 °C a menej, teplota vhodná pre hlboké zmrazenie potravín

Pri skladovaní potravín na dlhšiu dobu ako niekoľko mesiacov musíte počítať s tým, že po roku začínajú strácať svoju prirodzenú chuť.





Objem mrazničky a jej rozdelenie

Zásuvkovú mrazničku treba vyberať aj podľa objemu s ohľadom na požiadavky používanie. Tie úplne najmenšie varianty ponúknu objem okolo 30 – 40 litrov. Sú ale aj modely v celkovej hodnote okolo 200 litrov. Orientačné rada spojená s výberom často hovorí, že jedna osoba v priemere využije práve 30 – 40 litrov.

Opomenúť nemožno tiež jej rozdelenie na jednotlivé zásuvky a boxy. U väčších mrazničiek môžu byť 4, ale môže ich byť aj 6. Majú primárne praktickú funkciu, ktorá je spojená s tým, že je možné veci lepšie triediť aj rýchlejšie nájsť.





Hlučnosť

Parameter, ktorý je možné nájsť aj na energetickom štítku a ktorý je u väčšiny produktov takmer rovnaký a líšia sa len v jednotkách decibelov. Štandardné hlučnosť, ktorá sa u tovaru tohto typu objavuje, je okolo 40 dB. U niektorých je to viac, u iných zase o niečo menej.






Klimatická trieda - kam umiestniť mrazničku

Klimatická trieda určuje, do akého prostredia je vhodná konkrétna mraznička. Na mysli máme predovšetkým teplotu okolia. S jej nárastom totiž dochádza aj k rastu celkovej spotreby energie.

Moderné mrazničky môžu patriť iba do jednej klimatickej triedy, prípadne ich pokrývajú hneď niekoľko a majú pomerne široký rozsah použitia. V závislosti od okolitej teploty objavíte štyri základné triedy:


Trieda

Názov triedy

Rozsah okolitých teplôt

SN

Subnormálna

10 - 32 °C

N

Normálna

16 - 32 °C

ST

Subtropická

18 - 38 °C

T

Tropická

18 - 43 °C


Zo všeobecných skúseností platí, že čím chladnejšia bude miestnosť, kam mrazničku umiestnite, tým bude jej prevádzka ekonomickejšia. Je však podstatné držať sa rozsahu klimatickej triedy, príliš nízke teploty správnej prevádzke takisto neprospejú. Rozhodne sa vyvarujte situovania do blízkosti akéhokoľvek vykurovania. Zároveň dodržujte zásadné pravidlo, že za mrazničkou musí zostať voľný priestor aspoň 30 centimetrov a zároveň musí dochádzať k prúdeniu vzduchu.






Umiestnenie mrazničky

Aby mraznička fungovala správne, potrebuje miesto (predovšetkým za zadnou stenou aspoň 3 cm). Tým sa zabezpečí dostatočné odvetrávanie teplého vzduchu, ktorý vzniká pri chladení a vzduch môže prúdiť ku kompresoru a kondenzátoru. Mrazničku zbytočne nevystavujte vysokým teplotám, priamemu slnečnému žiareniu ani ju neumiestňujte do extrémne prehriatych miestností. Mohlo by dôjsť k prehriatiu a následnému poškodeniu spotrebiča. Čím je teplota v miestnosti nižšia, tým sa znižuje i spotreba elektrickej energie. Ideálne sú preto pivnice, vstupné haly alebo chodby.






Funkcie

Rôzni výrobcovia a rôzne značky ponúkajú veľa praktických funkcií, ktoré uľahčujú ako zmrazovanie a uchovávanie potravín, tak napríklad aj údržbu mrazničky. Je úplne bežné, že rôzni výrobcovia používajú pre tú istú funkciu iný názov, čo pri porovnávaní produktov sťažuje orientáciu.


  • No Frost - veľmi praktická funkcia, ktorá predchádza potrebe mrazničku odmrazovať. V mrazničke cirkuluje pomocou ventilátora vzduch, ktorý systémom kanálikov odvádza vlhkosť z priestoru mrazničky preč. Výsledkom je, že sa na potravinách, ani na vnútorných častiach mrazničky netvorí námraza. Námraza sa zráža na výparníku ako srieň, kde postupne roztápa a odkvapkáva do záchytnej misky, ktorá je najčastejšie umiestnená nad kompresorom.

  • Super Frost - funkcia zrýchleného zmrazenia sa dá využiť vtedy, kedy chcete čo najrýchlejšie zmraziť práve vložené potraviny a tým v nich uchovať čo najviac živín. Teplota v mrazničke sa rýchlo zníži až na -32 stupňov Celzia a akonáhle dôjde k rýchlemu zamrazenie vložených potravín, automaticky sa zníži na vyššiu teplotu, čím šetrí elektrickú spotrebu mrazničky.

  • Regulácia teploty a termostat - dá sa regulovať a sledovať teplota vo vnútri mrazničky. Väčšinou je ovládanie zabudované v displeji umiestnenom na dverách mrazničky, menej často je potom umiestnené na ráme, ktorý je schovaný dverami mrazničky.

  • Antibakteriálna ochrana - vnútorné časti mrazničiek sú potiahnuté antibakteriálnou vrstvou na báze nanostriebra. Táto vrstva zabraňuje výskytu a rozšírenie baktérií, mikróbov a plesní, takže uložené potraviny zostávajú dlhšie čerstvé a zdravotne nezávadné.

  • Alarm dverí - v podobe výstražného akustického signálu sa aktivuje vtedy, keď je mraznička otvorená dlhú dobu. Ak teda nedopatrením nezavriete dvere mrazničky, automaticky vás počas chvíle upozorní a nestane sa tak, že by mraznička namrzla.

  • TouchFree - špeciálna vrstva nerezu, ktorá udržuje čistý povrch bez odtlačkov prstov. Poskytuje odolnosť, ktorá predlžuje životnosť spotrebiča a zároveň ho tiež robí recyklovateľným. Túto špeciálnu úpravu ocenia najmä rodiny s malými deťmi, ktoré sa rady dotýkajú všetkého možného.

  • Zámok - je väčšinou umiestnený na madle dvierok, slúži predovšetkým proti nechcenému otvoreniu dverí najmenšími členmi rodiny.




12.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore