Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako vybrať vhodnú žinenku na šport

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Tatami - žinenky na bojové športy


Tatami sa v športe využívajú predovšetkým pri bojových cvičeniach a iných športoch, kde slúžia ako žinenky alebo podlahy v telocvičniach. Svoje využitie nájdu aj pri rehabilitačných cvičeniach. Vzhľadovo sa dajú prirovnať k penovému puzzle. K dostaniu sú tiež v klasickej podobe, ktorú poznáte u bežných žineniek. Je dôležité pozerať sa na všetky dôležité parametre, a to typ tatami, materiál, hustota, tvrdosť a štruktúra povrchu.





Tatami podľa športovej disciplíny

Tatami majú širokú škálu využitia, je ich možné využiť pri všetkých športoch, kde budete cvičiť naboso. Okrem bojových športov, na ktoré sú predovšetkým určené, ich využijete aj pri cvičení jogy, pilates alebo napríklad aerobiku.

Sila materiálu a použitá povrchová úprava predurčuje využitie tatami pri konkrétnych športových disciplínach a bojových umeniach. Každý šport si totiž žiada iné odrazové a dopadové vlastnosti podložky, a tak je potrebné športovej disciplíne výber podriadiť.


Rozlišuje sa, či sa váš tréning bude odohrávať väčšinu času v stoji, alebo na zemi.

  • Gymnastika - využívajú sa 4 až 5 cm hrubé podložky. Ich povrch by mal byť aspoň z jednej strany protišmykový.

  • Akrobatická gymnastika - pri akrobacii je zvýšené riziko pádov, a tak by vhodná podložka mala dosahovať hrúbku až 10 cm kvôli bezpečnému dopadu.

  • Bojové športy a bojové umenia - najväčší dôraz kladený na povrchové vlastnosti, predovšetkým teda protišmykovosť. Sila vhodných tatami sa pohybuje od 4 do 6 cm. V prípade začiatočníkov či pre účely nácviku pádov voľte medzi silnejšími tatami s hrúbkou 10 cm. Väčšina tatami podložiek má farebne odlíšenú hornú a dolnú vrstvu. Ich poskladaním si jednoducho ohraničíte zápasisko podľa potreby.

  • Rehabilitačné cvičenia - vďaka svojej hrúbke a výborným ortopedickým vlastnostiam ich využívajú aj fyzioterapeuti na cvičenia.

  • Posilňovne a fitnescentrá - slúžia ako žinenky alebo podložky. Tu je potrebné zvoliť silnejšie, odolné podložky, na ktoré bude možné odkladať činky, závažia alebo kettlebelly. Tatami do telocvične sú odolné proti vode, môžete ich tak použiť aj vonku.





Veľkosť Tatami podložiek

Podložky sú v predaji v niekoľkých rozmeroch, najčastejším je rozmer 100 x 100 cm, 100 x 200 cm alebo 50 x 50 cm.


Hrúbka podložky

U Tatami si môžete vybrať hrúbku, ktorá presne zodpovedá vašim potrebám. Každá žinenka je navrhnutá tak, aby plne ovplyvnila váš tréning a vaše pády. Špeciálna povrchová úprava ponúka maximálne pohodlie pre nohy a vydrží naozaj náročné zaobchádzanie.Poskytuje vynikajúcu podporu pri pádoch s vysokým nárazom a boj na zemi bez spaľovania pokožky. Jednoducho, čím väčší je dopad, tým silnejšie Tatami potrebujete. Podložky sú k dostaniu v troch rôznych hrúbkach v rozmedzí 2 – 4 cm, niektoré podložky však môžu mať aj hrúbku 6 – 10 cm. Všetky hrúbky je potom možné použiť pre MMA.


Pre ľahšiu orientáciu máte v tabuľke odporúčané hrúbky:


Hrúbka tatami

Bojové umenie / šport

2 cm

Box, Kung Fu, Muay Thai, MMA

2,5 cm

Kickbox, Taekwondo, Karate, Krav Maga, MMA

3 cm

Wrestling, MMA

4 cm

Judo, Jiu Jitsu, MMA

5 cm

Profesionálne tatami pre svetové a olympijské súťaže







Materiál Tatami

Materiál je veľmi dôležitou súčasťou výberu tatami. Dôležitú úlohu zohráva výber tatami na cvičenie či na spanie, tým sa ďalej odlišuje aj jej materiál. Na cvičenie sa využíva použitie umelých materiálov, zatiaľ čo na tatami na spanie sa používajú prevažne prírodné materiály .


Pri zápasníckej podložke je dôležité, aby nebola príliš mäkká , neborila sa, nekĺzala alebo nerozpájala v zámkovom spoji. Sú vyrobené z husto dimenzovaného polyetylénu (PE), ktorý je niekedy doplnený vrstvou PVC.Povrch žineniek pre bojové umenia má často štruktúru klasického ryžového tatami, je protišmykový, antibakteriálny a neusadzujú sa v ňom plesne .






Hustota materiálu

U profesionálnych tatami sa hľadí predovšetkým na hustotu materiálu, ktorá je dôležitou súčasťou.Zvyčajne sa udáva pri kvalitných profesionálnych tatami, ktoré majú certifikáciu Medzinárodnej federácie juda IJF alebo aspoň spĺňajú špecifikácie danej federácie. Certifikácia je však 100% zárukou, že dané tatami ponúka optimálne podmienky pre tréning či súťaže.


Tabuľka

Hustota Použitie

200–210 kg/m³ tréningové tatami

230–240 kg/m³ tatami spĺňajúce štandard IJF

270–280 kg/m³ tatami vyššej triedy určené pre medzinárodné súťaže





Údržba podložiek

Tatami podložky sú jednoduché na údržbu a vďaka výrobnému materiálu nedochádza k prenikaniu prachu ani potu do povrchu.

  • Dajú sa ľahko umývať bežnými neagresívnymi čistiacimi prostriedkami a je možné ich povysávať vysávačom.

  • Na čistenie nepoužívajte kefu, aby nedošlo k poškodeniu podložky.

  • Po podložke nechoďte v topánkach a vyvarujte sa prípadnému poliatiu podložky tekutinou.

  • Podložky sa odporúča aspoň 1x za mesiac otáčať a vyvetrať.






12 bojových umení

Prvá vec, ktorú treba vedieť je, odkiaľ pochádza vaša disciplína. Znalosť terminológie je dôležitá. Nie všetky bojové umenia sú založené na rovnakom princípe, pretože každé z nich má iné zameranie.

Pri vyberaní podlahy pre vaše výcvikové zariadenie, materiál a konštrukcia majú veľký vplyv na pohodlie, bezpečnosť a jednoduchosť pohybu. Väčšina podláh je vyrobená z penového materiálu absorbujúceho nárazy. Hrúbka, hustota a štruktúra povrchu zohrávajú zásadnú úlohu pri výbere správnej podlahy pre vašu disciplínu.


—--- viac v článku 12 bojových umení —----

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore