Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere bazénového zastrešenia

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Bazénové zastrešenia


Ak si chcete uľahčiť údržbu bazénu a predĺžiť kúpaciu sezónu, bude pre Vás nevyhnutným krokom zamyslieť sa nad vhodnou formou zakrytia.Bazénové zastrešenie predstavuje dobrú investíciu. Tou zásadnou je bezpochyby predĺženie sezóny až na deväť mesiacov. K ďalším potom patrí aj ochrana pred nečistotami, čo je spojené s menšou potrebou údržby, nižšími nákladmi starostlivosti, lepšou kvalitou vody aj jej vyššou teplotou. Tiež chráni deti pred pádom do bazéna. Pri výbere zastrešenia bazéna je nevyhnutné, aby zastrešenie vyhovovalo vašej finančnej situácii, plnilo svoju funkciu a ladilo aj so vzhľadom bazéna.






Výber systému zastrešenia

Hneď na začiatku si musíte položiť otázku, ako sa chcete do bazénu dostať. Môže to byť :

  • Pochôdzne zastrešenie- klasická varianta, kde k bazénu prichádzate vstavanými dverami.

  • Posuvný systém- jeho výhodou je jeho flexibilita. Strechu môžete vďaka posuvnému systému otvoriť pri slnečnom počasí, naopak pri daždi si ho môžete zavrieť. Možnosť elektrického posuvu pomocou motorického pohonu, ktorý funguje na batérie dobíjané zo solárneho panelu.


Výhody bazénového zastrešenia

  • prirodzene ohrieva vodu tým, že zadržiava teplo

  • predlžuje kúpaciu sezónu bez potreby externého ohrevu

  • v zastrešenom bazéne máte rádovo o 5 -10 " C teplejšiu vodu

  • citeľné zníženie nákladov na ohrev a chemickú úpravu vody

  • zabraňujú úniku energie a odparovaniu vody z bazéna

  • prirodzená zábrana proti nečistotám, ktoré by mohli napadať do bazéna

  • ochrana detí pred pádom do vody

Plachta na bazén

Plachta na bazén alebo bublinková fólia je tým najzákladnejším, ako môžete svojmu bazénu k čistejšej a teplejšej vode dopomôcť. Väčšinou sa používa ako zastrešenie okrúhleho bazéna, najmä nadzemného či polozapusteného. Ide síce o najlacnejšiu, ale zároveň úplne tú najzákladnejšiu investíciu.

Jej naťahovanie rozhodne nie je tým najkomfortnejším spôsobom zakrývania bazéna. Zároveň ho ohreje najmä na povrchu, na teplotu vody na dne nemá takmer žiadny vplyv. Ide o plachtu, ktorá sa môže vetrom nadvihnúť, takže nezachytí zďaleka všetok neporiadok a ľahko sa zničí. Pokiaľ ale nemáte inú možnosť, je aspoň základná fólia nutnou investíciou .


Solárna plachta na bazén

Sú vyrobené zo špeciálnej bublinkovej fólie. Vďaka svojim vlastnostiam dokážu absorbovať slnečné žiarenie a teplo, ktoré prenášajú do vody v bazéne. Samozrejme, nedisponujú žiadnym špecifickým systémom ohrevu. Dokážu však vodu zohriať o 3°C až 5°C. Zároveň pôsobia ako izolácia a vďaka svojej farbe (modrá, čierna) nedovolia lúčom prenikať do vody a týmto spôsobom teda zabránia tvorbe rias. Odporúča sa ju používať aj v prípade, že máte iný druh ohrevu. Solárna plachta funguje ako izolant a zároveň zabraňuje znečisťovaniu vody.


Viacúčelové prenosné zastrešenie

Vztyčné viacúčelové prenosné zakrytie sa najčastejšie využíva ako zastrešenie nadzemného bazéna , ku ktorému nie je možné namontovať pojazdné zastrešenie. Ide v podstate o vysoký stan bez podlahy , ktorý nad svoj bazén vztýčíte, a potom vám zadržiavaním tepla vodu ohrieva aj ochraňuje pred nečistotami .

Jeho najväčšími výhodami sú pomerne nízka obstarávacia cena a, ako už názov vypovedá, viacúčelovosť a mobilita . Aj keď je také zastrešenie určené najmä pre bazén, môžete ho ľubovoľne využiť aj na iné činnosti – fantázii sa medze nekladú. Negatíva potom spočívajú v tom, že nie každý kus musí byť naozaj pevný , takže sa pri zhoršenom počasí môže aj odtrhnúť od zeme


Automatická roleta - lamelové zastrešenie bazéna

Lamelové zakrytie bazéna naberá v poslednej dobe na čoraz väčšej popularite. Ide o luxusne vyzerajúce a zároveň vysoko efektívne ploché zastrešenie bazéna , ktoré vodu chráni a ohrieva veľmi kvalitne. Používa sa najmä ako zastrešenie väčších zapustených obdĺžnikových či oválnych bazénov.

Funguje na princípe PVC alebo polykarbonátovej rolety , ktorá je navinutá na špeciálne zariadenie, ktoré môže byť umiestnené ako pod, tak nad hladinou. To potom roletu automaticky zbalí alebo rozbalí cez vodnú hladinu. Výsledkom je prepychovo vyzerajúce rovné zastrešenie bazéna v ľubovoľnej farbe . Vďaka tesnej blízkosti medzi roletou a vodou sa cez neho len ťažko dostane nejaký neporiadok .


Posuvné systémy

Posuvné priehľadné zastrešenie je pravdepodobne tým najznámejším druhom zakrytia nadzemných bazénov. Ide o konštrukciu niekoľkých vypúlených kusov, ktoré jazdia po koľajničkách umiestnených pozdĺž bazéna. Vy si svoju strechu potom môžete otvárať, zatvárať alebo rozdeľovať podľa potreby.

Medzi hladinou bazéna a krytom potom vzniká skleníkový efekt, vďaka čomu dochádza k intenzívnemu ohrievaniu vody . Okrem toho ide o účinnú ochranu pred nečistotami a väčšina krytov ľahko ochráni vodu aj v zime , takže ju nemusíte každú sezónu meniť. Ide však o drahší variant bazénového zastrešenia.






PARAMETRE PRE VÝBER ZASTREŠENIA BAZÉNA

Snáď ste si teda ujasnili, aký druh zastrešenia sa hodí práve pre váš bazén. Teraz je na čase sa pozrieť bližšie na jednotlivé parametre, podľa ktorých by ste mali vyberať konkrétny model.


Rozmery bazéna

Tým najzákladnejším, na čo by ste mali pri výbere bazénového zastrešenia hľadieť, je rozmer a tvar vášho bazéna . Ťažko by sa vám zakrytie pre okrúhly bazén pokladalo na nejaký obdĺžnikový tvar a naopak. Dajte preto pozor na to, aby sa pod zvolené zastrešenie váš bazén zmestil. Z každej strany bazéna by ste vždy mali mať aspoň 15 cm miesta naviac . Fólia na bazén by potom mala byť rovnako veľká ako bazén.


Hrúbka a materiál zastrešenia

Čo sa týka materiálu fólie či stanu na bazén, veľmi toho bohužiaľ nevymyslíte, väčšina modelov sa stavbou dosť podobá. Väčšiu pozornosť však venujte pevnosti a hrúbke steny, prípadne výške bubliniek pri fólii. Všeobecne platí, že čím väčšia hrúbka, tým lepšia . Nie vždy ale výrobcovia a predajcovia tento údaj uvádzajú, skúste sa preto radšej pozrieť na užívateľské recenzie, ktoré vám často prezradia najviac.


Materiál posuvného zastrešenia

Väčší rozdiel v materiáli, alebo presnejšie povedané vo výplni, nájdeme pri posuvných zastrešeniach. Tie sa pri polykarbonátových zakrytiach delia na dva druhy – plné a dutinkové.


  • Plné výplne posuvných striech k bazénu sa vyrábajú z polykarbonátu, sú priehľadnejšie, teda pôsobia luxusnejšie, ale sú drahšie a náročnejšie na údržbu. Lacnejšie dutinkové výplne sú naopak odolnejšie a zároveň tvoria silnejší skleníkový efekt potrebný na ohrev vody.

  • Dutinkové výplne posuvných striech - ak teda hľadáte najlepší pomer cena/výkon, určite siahnite po tomto variante. Hrúbka steny posuvného krytu by zase mala byť ideálne aspoň 1 cm .

Výška zastrešenia

Chcete v priestore bazénu stáť, bez toho aby ste museli byť vo vode? Pokiaľ sa rozhodnete pre pochôdzne zastrešenie, tak si do vnútorného priestoru môžete dať záhradný nábytok. Tak aby ste si mohli oddýchnuť. Najväčšou výhodou je to, že si môžete kúpanie užívať až 9 mesiacov v roku.Výhodou nižšieho zastrešenia je to, že svojou výškou nezasahujú do výhľadu na záhradu.


V neposlednom rade je na vás, aby ste sa rozhodli, či si zaobstaráte nejaké sériovo vyrobené zastrešenie, tu však hrozí celý rad úskalí. Zastrešenie nemusí sedieť na váš bazén a pri jeho montáži sa môžete aj dosť zapotiť. Alebo sa rozhodnete pre bazénové zastrešenie vytvorené priamo na mieru, ktoré vám dáva istotu, že padne ako uliate. Pokiaľ je to možné, nad zastrešením bazéna by ste sa mali zamyslieť ešte pred začatím stavby.

03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore