Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom priemyselného vysávača

   11min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

  1. Priemyselný vysávač


Nie je vysávač ako vysávač. Ten klasický v podobe menšieho spotrebiča nechýba v žiadnej domácnosti. Sú ale miesta a príležitosti, keď potrebujeme predsa len o niečo výkonnejšiu pomoc pri upratovaní. A zďaleka tým nemyslíme len veľké prevádzky, stavbu alebo administratívne budovy. Priemyselný vysávač má rôzne parametre a jeho prednosti oceníme napríklad na chalupe, v garáži alebo dielni.

Priemyselné vysávače využívajú nielen firmy a podniky, ale aj domácnosti v priestoroch, kde by klasický domáci spotrebič neobstál, pretože nie je stavaný na vysatie všetkého, čo sa mu postaví do cesty.


Hobby priemyselné vysávače


Profesionálne priemyselné vysávače







Rozdelenie podľa spôsobu použitia

V prvej fáze výberu je treba zvoliť, aké nečistoty budete s priemyselným modelom vysávať. V základe sa priemyselné vysávače delia do troch skupín, podľa spôsobu vysávania:


Suché vysávanie

Vysávače so suchým vysávaním majú vrecko alebo zbernú nádobku a poradia si s rôznymi nečistotami, od jemného prachu po hrubé nečistoty či štrk.

  • hrubšie nečistoty môžete vysávať bez vrecka, do nádoby sa tak zmestí viac odpadu

  • na jemný prach bude potrebné aj vrecko, aby nedošlo k zaneseniu filtra jemným prachom a motor by prestal ťahať


Mokro-suché vysávanie

Väčšina priemyselných vysávačov je konštruovaná tak, aby zvládla suché aj mokré vysávanie. Na vysávanie mokrých nečistôt alebo vody stačí z vysávača iba vybrať filtračné vrecko (ak ho používate) a skontrolovať stav filtra. V prípade papierového filtra je potrebné ho vybrať a nahradiť poréznou vložkou (molitan, PU textílie…). Tým zabránite vniknutiu kvapiek vody do turbíny vysávača. Pokiaľ však používate filter z PET materiálu, stačí ho po práci iba vybrať a nechať vyschnúť.

  • vysávanie kvapalín zásadne bez vrecka

  • nádrž má na vysávanie vody menšiu kapacitu; miesto zaberá plavák, ktorý je indikátorom plnosti nádrže a automaticky vypne vysávač

  • pozor na mastnotu; pokiaľ nemáte špeciálny vysávač umožňujúci vysávanie takto agresívnych kvapalín, zanesiete si hadicu mastnotou, na ktorú sa vám začne nabaľovať špina, prach atď.


Vysávanie chemikálií

Na vysávanie chemikálií je treba zvoliť vyšší model vo forme vysávačov s odolnou zbernou nádobou určenou na chemikálie. Pre agresívne kvapaliny či oleje vždy pátrajte po špecializovanom prístroji.Ak máte požiadavku na bezpečnostný priemyselný vysávač na vysávanie zdraviu škodlivých prachov, existuje kategorizácia podľa bezpečnosti.

  • na vysávanie napríklad rakovinotvorného prachu je určená prachová trieda H, ktorá zadrží až 99,995% prachu

  • existujú aj vysávače na vysávanie materiálov s obsahom azbestu






Vysávače podľa typu zbernej nádoby

Podobne ako u bežných domácich vysávačov je potrebné sa zamyslieť, či vám bude viac vyhovovať vreckové alebo bezvreckové prevedenie.


Vreckové vysávače

Obvykle používajú odolné textilné vrecká. Výhodou je, že vrecko tvorí vždy ďalší filtračný stupeň navyše, takže je toto riešenie vhodné na veľmi dôkladné upratovanie s minimálnym návratom nečistôt do ovzdušia.


Bezvreckové vysávače

Veľmi populárne a mnohým prídu pohodlnejšie. Je možné ich vyprázdniť po každom upratovaní a nemusíte sa starať o dokupovanie sáčkov, ktoré sú hocikedy dosť drahé, a niekedy môže byť problém kompatibilné sáčky vôbec zohnať. U bezvreckových vysávačov však viac trpia filtre.


Kombinované vysávače

Niektoré priemyselné modely sú kombinované a je možné ich používať ako vreckové aj bezvreckové podľa aktuálnej potreby.






Príkon a sací výkon

Príkon a sací výkon vysávača sa opäť určuje podľa charakteru nečistôt. Iný výkon využijete na jemný prach, iný na štrk. V prvom rade si treba povedať, že príkon a sací výkon nie sú zameniteľné hodnoty, aj keď sa možno občas stretnete s príkonom popísaným ako „výkon“.

Príkon vypovedá v prvom rade o spotrebe prístroja a hodnote pravdepodobného výkonu vysávača. Uvádza sa vo Wattoch (W).Ako minimálna hodnota sa odporúča príkon aspoň 1 000 W, pri profesionálnych strojoch počítajte minimálne 1 600 W. S príkonom úmerne rastie aj výkon vysávača. Pokiaľ hľadáte model na jemné nečistoty, bude vám stačiť výkon 160–220 W, na stavebnú suť, štrk a ďalšie hrubé nečistoty už treba nasadiť výkon aspoň 250 W.


Sací výkon býva síce priamo úmerný príkonu, nemusí to ale byť pravidlom. Teda aj vysávač so silným motorom (príkonom) môže mať pomerne slabý sací výkon, pretože napríklad zle tesní.Pokiaľ hľadáte model na jemné nečistoty, hobliny bude vám stačiť sací výkon 160–220 W. Na stavebnú suť, štrk a ďalšie hrubé nečistoty už treba sací výkon nad 250 W.


TIP : Výrobcovia často uvádzajú iba príkon, v takom prípade je väčšinou lepšie siahnuť po prístroji s vyšším príkonom, ktorý je aspoň prísľubom silného výkonu.

Zjednodušene možno povedať, že sací výkon je daný súčinom podtlaku a prietoku vzduchu.






Prietok vzduchu

Prietok vzduchu má tiež vplyv na výkonnosť vysávača, ale aj na to, aký typ nečistoty budete vedieť s daným modelom vysať.Udáva rýchlosť nasiaknutého vzduchu za jednotku času, spravidla jedna sekunda. Najčastejšie ho výrobcovia uvádzajú v litroch za sekundu (s). Prietok vzduchu určuje, aké veľké nečistoty bude schopný priemyselný vysávač povysávať. Hranicou medzi vysokým a nízkym výkonom je hodnota medzi 40 až 50 l/s.


  • Vysávače s prietokom vzduchu pod 40 l/s - vhodný skôr na menšie prachové častice, jemné piliny a drobné nečistoty.

  • Vysávače s prietokom vzduchu nad 40 l/s – vyšší prietok vzduchu zaručí, že si modely poradia aj s popolom, rozbitým sklom, kusmi stavebnej sutiny a s ťažšími nečistotami.


Podtlak






Pokiaľ sa budete pomocou vysávača zbavovať ťažkých a hrubých nečistôt, častíc a odpadov – navyše z ťažko dostupných miest – rozhodne pre vás bude zásadný dostatočne vysoký podtlak. Ten sa pri priemyselných vysávačoch pohybuje v rozmedzí 200 - 900 mbar.







Doba používania

Pri výbere by ste mali premyslieť aj dobu používania, teda či vysávač raz za čas spustíte na krátke odsatie prachu pri vŕtaní, alebo bude v záprahu takmer nepretržite.


  • Pre krátkodobé použitie si vystačíte s jednofázovým motorom, ktorý vyžaduje bežnú domácu 230V zásuvku.

  • Pre dlhodobé vysávanie už bývajú vybavené trojfázovým motorom a pripájajú sa do 400V zásuvky, radšej si preto pred kúpou skontrolujte, či takú zásuvku doma alebo v dielni máte.







Zberná nádoba

Zberná nádoba vysávača je vyrobená z plastu alebo kovu, na výrobný materiál by ste mali klásť dôraz najmä pokiaľ hľadáte vysávač na chemikálie. Nádržku je možné potom používať samostatne, alebo v prípade suchého vysávania v kombinácii s papierovým alebo textilným vreckom.Použitie vrecka je nutné pri vysávaní jemného prachu, ktorý by mohol zaniesť filter motora. Naopak pri hrubých nečistôt býva vynechanie vrecka výhodou, do vysávača sa toho viac zmestí. Pri vysávaní kvapalín sa vrecko nepoužíva.


  • jednorazové papierové vrecká - po naplnení sa jednoducho vyhodia

  • opakovane použiteľné látkové vrecká - po použití sa dajú vyprať a znovu použiť







Objem zbernej nádoby

Objemovo sú priemyselné vysávače výrazne väčšie ako bežné domáce spotrebiče. Ich kapacita sa väčšinou pohybuje medzi 15-40 l. Voľba objemu je veľmi individuálna, na použitie v domácej dielni či na chalupe vám pravdepodobne bude stačiť.


  • objem cca. 15 l - na profesionálne použitie na stavbe sa môže hodiť aj do dielne

  • objem cca. 30 l - dôležitú úlohu hrá aj manipulácia s vysávačom, s kapacitou totiž rastie aj hmotnosť spotrebiča.






Rozmery a hmotnosť vysávača

Pokiaľ vysávač často prevážate v aute, bude lepšie zvoliť nejaký drobnejší model. Naopak do dielne, kde má vysávač svoje stabilné miesto, môžete zaobstarať aj väčší prístroj.Najmä pri väčších priemyselných vysávačoch je dôležitá hmotnosť, dĺžka prípojného elektrického sieťového kábla a dĺžka sacej hadice.

  • Pri modeloch do veľkých hál je treba počítať s váhou vysávača aj viac ako 10 kg,

  • Lacnejšie a menšie hobby priemyselné vysávače sú obvykle s hmotnosťou do 6 kg.






Hlučnosť

Vysávače samy o sebe nepatria medzi tiché spotrebiče, pri priemyselných modeloch je vzhľadom na výkon potreba počítať ešte s vyššou hlučnosťou. Väčšinou sa jedná o hlučnosť medzi 70 a 80 dB, teda nič veľmi príjemné. Preto je dobré zvoliť čo najtichší variant, pokiaľ máte tú možnosť, najmä v prípade dlhodobého vysávania. Najtichšie modely sa pohybujú na úrovni okolo 60 dB.

TIP : Pokiaľ máte vysávač s hlučnosťou presahujúcou 80 dB, ktorý používate sústavne dlhšiu dobu, odporúčame použiť protihlukové slúchadlá.






Dĺžka prívodného kábla a akčný rádius

Dĺžka kábla nepatrí k najdôležitejším, ale určite môže zvýšiť komfort pri používaní vysávača. Čím dlhší kábel bude, tým ďalej sa s vysávačom dostanete. Je však pravdou, že túto vzdialenosť môžete navýšiť pomocou klasického predlžovacieho kábla. Na druhú stranu je to ďalšie príslušenstvo, ktoré musíte nosiť so sebou. Z dĺžky kábla potom vychádza akčný rádius vysávača, teda jeho celkový dosah.Dĺžka prívodného kábla sa najčastejšie pohybuje okolo 6 metrov. Akčný rádius väčšiny kvalitných vysávačov býva približne 9 metrov.







Filter

Filtre nie sú pri priemyselných vysávačoch tak dobre špecifikované, ako pri modeloch do domácnosti. Tam je predsa len prašnosť oveľa väčším problémom. Pokiaľ však často vysávate jemný prach, najlepším variantom je zvoliť model s HEPA filtrom, ktorý sa vyznačuje vysokou účinnosťou.

Kvalitný priemyselný vysávač by mal obsahovať filter na ochranu motora a výstupný filter nezávisle na vysávaní do prachových sáčkov. Priemyselné, profesionálne vysávače sú vybavené rôznymi druhmi filtrácií, ktoré sa delia do bezpečnostných prachových tried.

  • Priepustnosť filtrov - bežne činí priepustnosť cca tri mikróny, čo zodpovedá veľkosti zrnka múky. Na špeciálne účely (napr. pre sadrokartonára) sú aj modely s nižšou priepustnosťou.






Čistenie - oklep filtra

Oklep filtra je výsadou priemyselných modelov. Umožňuje očistenie zaneseného filtra bez toho, aby ste kvôli nemu museli rozoberať vysávač.


  • Automatické čistenie filtra - vysávače s automatickým oklepom sú najjednoduchšie na údržbu, o čistenie filtra sa postarajú sami.

  • Poloautomatické čistenie filtra - na čistenie filtra je potrebné prerušiť prácu, tlačidlo v hornej časti vysávača, ktoré stačí stlačiť a spustí sa oklep alebo ofukovanie filtra.

  • Mechanické čistenie filtra - vykonáte upchatím hadice rukou, vďaka čomu sa vo vysávači vytvorí podtlak a dôjde k oklepaniu filtra


TIP : Filter môžete prefúknuť pomocou spätného chodu vysávača, očistiť kompresorom, alebo prepláchnuť vodou (v závislosti od typu filtra, vždy ho potom nechajte úplne preschnúť).







Funkcie a príslušenstvo

Moderné priemyselné vysávače sa samozrejme pýšia radom praktických funkcií a špeciálnych prvkov, slúžiacich k lepšiemu ovládaniu alebo rozšíreniu použitia takého výrobku. Pri nákupe tohto sortimentu sa vám môže hodiť niekoľko nižšie uvedených informácií:


  • Regulácia výkonu - výkon priemyselného vysávača môžete meniť pomocou ovládacieho prvku. Obvykle ide o mechanické tlačidlo. Regulácia výkonu je potrebná najmä pokiaľ vysávate rôzne typy povrchov, k niektorým by sa mohla hubica vysávača prisávať.

  • Indikátory - svetelné kontrolky upozorňujú na práve prebiehajúci program a režim alebo signalizujú nutnosť výmeny niektorého komponentu, vyčistenie filtra a pod.

  • Funkcia Quick Click - systém na rýchle a nenáročne upevnenie ľubovoľného príslušenstva.

  • Funkcia Press Clean - umožňuje čistiť filter (napríklad hepa) prúdom vzduchu, ktorý je dostatočne silný. Vďaka tomu nemusíte rozoberať vysávač a vyberať tak ručne filter a následne ho potom čistiť. Ide o veľmi praktickú funkciu, ktorá vám vysávanie značne zjednoduší pri odstraňovaní nečistôt.

  • Funkcia spätného chodu prietoku vzduchu (vzduchová metla) - vysávač vzduch nenasáva vzduch, ale naopak ho ženie pred seba, keď napr. rozfúkate nečistoty pred seba. Umožní namiesto vysávania vyfukovať vzduch, dajú sa tak vďaka tomu rozfúkavať nečistoty a prach v okolí.

  • Automatické vypnutie - nachádza svoje vyžitie v okamihu, keď je odpadová nádoba plná, vysávač sa sám vypne.

  • Osvetlenie - niektoré profesionálne priemyselné vysávače disponujú dokonca osvetlením smerujúcim na pracovnú plochu.

  • Integrovaná pracovná zásuvka - do zásuvky je možné napojiť elektro zariadenie, napr. pílu, drážkovaciu frézu a podobne. Nečistoty tak možno zberať priamo počas činnosti, keď prácu so zariadením realizujete. Pri jeho zapnutí sa automaticky spustí vysávač. Pri vypnutí elektrického náradia sa vysávač po pár sekundách sám vypne.







Príslušenstvo

  • Nástavce - široké hubica, šampónovacie nástavce, kefy, stierky, tenké hubice, nástavce na odlišné povrchy, akými sú hladké podlahy a dlažby. Praktické sú aj multifunkčné nástavce.

  • Filtre - sú neoddeliteľnou súčasťou vysávačov a zaisťujú to, aby sa vysávané častice nedostali naspäť do ovzdušia. Medzi účinné prvky tohto typu patria HEPA filtre.

  • Plavák - nájdete u vysávačov s mokrým vysávaním, kontroluje stav naplnenia nádržky a chráni motor vysávača.






Skladnosť a mobilita

Dôležitým faktorom pri výbere toho správneho priemyselného vysávača by mala byť jeho skladnosť a mobilita. U ľahkých typov do dielne alebo auta nie je problém so skladnosťou tak zásadný. Avšak pri ťažkých typoch by ste sa mal zamerať na faktory ako:


  • Transportný podvozok - umožňuje pohyb vysávača v priestore za pomoci podvozku s kolieskami.

  • Kolieska - v podstate všetky vysávače na trhu majú kolieska pre jednoduchšiu a rýchlejšiu prepravu z miesta na miesto. Pri presúvaní je možné využiť aj najrôznejšie držiaky a madlá.

  • Dostatočne veľké madlo - na pohodlné uchytenie a prenášanie.

  • Navijak na napájací kábel alebo hadicu - pri skladovaní nedôjde k razantnému znečisteniu hadice a kábla. Navyše nedôjde k nepríjemnému zamotaniu.






Údržba

Priemyselné vysávače sú síce konštruované na tvrdšie podmienky, ale nevydržia všetko. Lacnejšie a hobby modely nemožno napríklad využívať na stavbe, rovnako tak nie všetky profesionálne priemyselné vysávače vydržia extrémnu a nepretržitú záťaž.

  • Udržiavanie čistého filtra motora - možnosti čistenia sú rôzne: automatický oklep (vysávač čistenie zaisťuje sám), mechanický oklep (tlačidlo zatlačte vždy, keď vysypete plnú zbernú nádobu), poloautomatický oklep (hadicu treba zapchať rukou, aby sa vytvoril podtlak a filter sa sám oklepal). Ďalšími možnosťami sú ofúknutie kompresorom a opláchnutie filtra vodou.

  • Pravidelne treba čistiť aj zbernú nádobu - pri jej vysypávaní či vylievaní treba sledovať, či v nej nezostal nalepený prach alebo lístie. Nádobu stačí prepláchnuť vodou.

Situácie, ktoré vyžadujú najviac pozornosti:

  • mechanické poruchy na hadici, najmä v dôsledku opotrebenia

  • problémy s motorom a jeho výkonnosťou pri nedostatočnom čistení

  • opotrebenie filtra a nutnosť jeho výmeny

  • nadmerné zanesenie celého vysávača v dôsledku nevyhovujúcich podmienok

  • opotrebenie tela vysávača, ale tu skôr ide o kozmetické vady






Cena

Aj keď priemyselné vysávače predstavujú špecifickú kategóriu tohto typu tovaru, dajú sa zaobstarať za veľmi prijateľné náklady. Ako asi vo všetkých oblastiach platí, že s pribúdajúcimi funkciami a lepšími parametrami rastie úmerne cena. Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup priemyselného vysávača, vyberajte si iba z preverených značiek, akými sú Bosch, Kärcher, Makita, Narex, Hecht, Nilfisk, Fieldmann a Profi Europe.


Cena do 50 €

Najlacnejšie priemyselné vysávače štartujú na cene okolo 40 €. Ide o produkty s príkonom cca 1 000 W, objemom nádrže 10–15 litrov, sacím výkonom 200–220 W a základnou výbavou. Tieto modely sú zhotovené z lacnejších materiálov a nie sú tak odolné. Svoj účel však dokážu v obmedzenej miere splniť.


Cena od 50 do 180 €

Pokiaľ si priplatíte, získate výkonnejšie stroje s príkonom okolo 1 600 W. V ich prospech bude hovoriť kovová nádoba na nečistoty, lepšia filtrácia, objem nádrže cca 30 litrov a možnosť mokrého vysávania. Tešiť sa môžete aj na pestrejšie príslušenstvo.


Cena od 180 do 500 €

V tomto prípade si na svoje prídu náročnejší zákazníci dávajúci prednosť príkonu okolo 2 000 W, vysokému podtlaku, nižšej hlučnosti a rade integrovaných funkcií. Očakávať môžete precíznejšie spracovanie celého priemyselného vysávača a možnosť dlhodobejšej prevádzky.


Cena nad 500 €

Táto cenová kategória je určená na profesionálne používanie. Veľakrát sa nejedná o produkty na 230 V, ale tie trojfázové na 400 V. Vysoko výkonné vysávače môžu byť vybavené dvoma motormi, majú integrované čerpadlá a slúžia v podstate na všestranné použitie. Ceny tých najdrahších modelov dostávajú za hranicu 3 000 €.


08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore