Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom detskej dielne a nástrojov

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Detská dielňa a nástroje


Kým chlapci dorastú do takého veku, že môžu otcovi bez obáv pomáhať v dielni a pracovať s naozajstným náradím, ich sny o domácom majstrovaní splníte prostredníctvom detského náradia na hranie. Hra na povolanie rozvíja hravosť, kreativitu a približuje prostredie, do ktorého sa deti možno raz dostanú. Detičky si môžu svoje rúčky a jemnú motoriku precvičiť skrutkovaním, brúsením, pílením, ale aj poskladaním vlastného autíčka, a to všetko v maximálnom bezpečí vlastnej izbičky.


Dielnička je všestrannejšia ako autíčko

Hračky, ktoré sú kópiami skutočných predmetov, ponúkajú deťom podľa psychológov viac možností využitia. Preto ich zaujmú na dlhšiu chvíľu než napríklad autíčko na baterky. Vlastné náradie na hranie rozvíja trpezlivosť a koncentráciu. Deti môžu pri hre na povolaní prejaviť svoje schopnosti a praktickú tvorivosť. Zároveň im také hračky pomáhajú zafixovať si základné poznatky , ktoré sú potrebné pre bežný život. Deti, ktoré poznajú názvy a funkcie jednotlivých nástrojov, budú mať neskôr v skutočnej dielni výhodu.






Na čo dať pri výbere pracovnej dielne pre deti pozor?

  • Výška pracovného stolíka - dieťa by malo pri ponku pohodlne stáť, nemalo by sa ohýbať ani zbytočne naťahovať pre náradie.

  • Stabilita - plastové ponky pre deti bývajú často pomerne nestabilné, je preto lepšie vyberať variant na širšej základni, teda nie dielničku vyhnanú do výšky, ale skôr do priestoru. Ľahko sa totiž stane, že dieťa do vachrlatého pracovného stolíka omylom drkne a stolček pokáca so všetkým, čo sa na pracovnej ploche práve nachádza. Na druhú stranu až dieťa povyrastie a získa na manuálne zručnosti, pokojne môžete plastové náradie vymeniť za drevené.

  • Neznačkové hračky u pochybných výrobcov - kupujte značky v predajni, ktorá je zavedená a má dobré meno. Nekupujte dielenské ponky na tržniciach, málokedy kúpite kvalitu a pracovný stolík môže byť navyše nebezpečný.

Pracovné stolíky z plastu

Pre menšie deti sú skôr vhodné pracovné stolčeky z ľahkého plastu, so zaoblenými hranami, aby si dieťatko neublížilo, a pritom všetky diely musia byť dostatočne veľké, aby ich dieťa neprehltlo alebo nevdýchlo. Vždy je potrebné, aby bola vaša ratolesť pri hraní pod dohľadom.


Pracovné stolíky z dreva

Pre staršie deti sú tu pracovné ponky drevené . Sú robustnejšie a viac vydržia, ale drevo je tvrdý materiál, preto dávajte pozor, do čoho drobček bije, aby nedošlo k ujme alebo nedajbože k úrazu.







Tipy pre vhodný výber detského pracovného ponku

  • Menšie deti nechajte pracovať pod dozorom, samozrejme môžu montovať samy, ale vždy po očku kontrolujte, čo práve robia.

  • Učte dieťa, aby v dielničke malo poriadok. Po práci sa musí všetko náradie upratať na svoje miesto, aby bol ponk nabudúce zase pripravený na použitie.

30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore