Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere športových a trekových sandálov

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Športové a trekové sandále


Trávite veľa času na prechádzkach prírodou a v teplých dňoch sa vám nechce zvierať nohu v teniskách? Obujte padnúce sandále a rozlúčte sa tak so spotenými a otlačenými nohami.Športové sandále sú totiž ideálnou obuvou do teplých dní. Sú priedušné, pohodlné a ľahučké.






Ako vybrať športové sandále

Športové sandále sú často označované aj ako sandále outdoorové alebo turistické. Na rozdiel od sandálov mestských, hrá hlavnú úlohu pri výbere funkčnosť, nielen vzhľad. Na trhu je široký výber pánskych, dámskych a detských sandálov pre rôznorodé outdoorové aktivity.Pri výbere outdoorových sandálov je dobré si uvedomiť, kam ich budete chcieť nosiť . Iné požiadavky budete mať na trekové sandále, ktoré využijete primárne do mesta, a úplne iné zas budú potrebné pri outdoorových turistických sandáloch a úplne inak to budú mať horozecké sandále.







Sandále podľa prevedenia

Športové sandále sú vyrábané v dvoch prevedeniach, a to v páskovej a v uzavretej verzii.Pokiaľ chcete sandále nosiť na dlhé túry, voľte radšej tie so uzatvorenou špičkou, ktoré vám v prípade chôdze náročnejším terénom ochránia prsty. Na prechádzky mestom a po spevnenej ceste využijete otvorené páskové sandále.

Páskové športové sandále

  • vzhľadom sa viac podobajú mestským sandálom

  • môžete využiť ako na prechádzky v prírode, tak aj na každodenné nosenie v meste

  • pásiky sú spracované z príjemných športových materiálov, ktoré poskytujú nohe stabilitu a pohodlie pri nosení

  • zapínanie je riešené buď suchým zipsom, alebo prackami

  • veľmi vzdušné, poskytujú komfort aj v tých najväčších teplotách


Uzavreté športové sandále

  • športové sandále s uzavretou špičkou, často majú aj uzavretú pätu

  • tvoria medzistupeň medzi pásikovými sandálmi a nízkou turistickou obuvou

  • univerzálna obuv na prechádzky mestom a na ľahšie túry

  • obľubu si získali aj u vodákov, pretože časť sortimentu uzavretých sandálov je vodeodolných

  • prsty chránené pred nechceným zakopnutím a taktiež pred zanesením kamienkov a iných predmetov do topánky

  • ventilačné otvory zaisťujú výbornú cirkuláciu vzduchu a zamedzujú tak nadmernému poteniu nôh

  • zapínajú sa na suchý zips, alebo pomocou sťahovacieho systému







Použité materiály

Pri výbere trekových sandálov je potrebné zamerať sa na materiál použitý pri výrobe topánky.


Materiál podrážky

Základom pri výbere určite bude kvalitná podrážka, od ktorej sa odvíja odolnosť, životnosť a tiež pohodlie pri chôdzi. Pri chôdzi zaisťuje stabilitu na rôznom druhu povrchu. Materiály použité na podrážku predovšetkým dobre tlmia nárazy, čo pri dlhších turistických výletoch uľavuje kĺbom a kostiam pri tvrdých dopadoch.

Podobne ako u klasických trekingových topánok vás bude zaujímať predovšetkým jej vzorka a tvrdosť. Čím tvrdšia bude podrážka, tým bude topánka ťažšia a menej ohybná. Takéto varianty sú vhodné do tvrdých terénov (na asfalt, betón alebo kamene). Na výrobu sa často využíva technológia s výbornými tlmiacimi vlastnosťami (napr. Vibram), či materiál zvaný EVA (Etylén-vinyl-acetát).

Vzor podrážky potom voľte podľa terénu, do ktorého chcete sandále využiť – čím náročnejší terén tým výraznejší vzor na podrážke.


Materiál stielky

Dôležitá je anatomicky tvarovaná stielka. Niektoré modely sandálov majú antibakteriálnu úpravu stielky, ktorá zamedzuje množeniu baktérií a následným plesniam nôh. Často sa pre stielku topánky využívaná aj brúsená koža, ktorá je pohodlnejším a hygienickejším variantom, čo spoznáte aj na výslednej cene obuvi. Stretnúť sa tiež môžete s rôznymi syntetickými látkami, ktoré rýchlo vysychajú, vetrajú a sú cenovo dostupnejšie.


Materiál zvršku

Materiál použitý na zvršok sandálov sa potom veľmi odráža aj na samotnom dizajne topánok. Športovejšie páskové varianty trekových sandálov sú vyrobené často zo syntetických materiálov, ktoré sú priedušné, ľahké a odolné. Elegantné modely určené do mesta môžu byť aj kožené. Často sa používa polyuretán, semiš, polyester či ich rôzne kombinácie .







Spôsob uchytenia pásikov

Uchytenie pásikov je kľúčové pre dlhú životnosť sandálov a taktiež pre bezpečie pri nosení.


  • Kvalitné outdoorové sandále majú pásiky upevnené a zošité v medzipodrážke, čo zabraňuje ich vytrhnutiu.

  • Niektoré modely majú pásky v podošve spojené pomocným pásikom, ktorý je tenší a ľahší ako vrchný pásik.

  • Niektoré sandále majú pásik zahnutý a prilepený do podošvy, takto uchytené pásky sa buď vytrhnú alebo sa odtrhnú aj s kúskom stielky.







Spôsob zapínania

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje komfort nosenia, je spôsob ich zapínania. Najčastejšie sa stretnete s prackami, suchým zipsom alebo rýchlošnurovaním. Tu záleží predovšetkým na tom, čo pre vás bude najpraktickejšie.


  • Zapínanie na suchý zips - vďaka suchým zipsom topánku pevne upevníte na nohu. Nevýhodou je rýchle opotrebovanie zipsov, ktoré tak prestanú plniť svoju funkciu.

  • Zapínanie elastickými pásikmi - sa často využíva najmä pri polouzavretých modeloch s plnou špičkou. Topánky sa jednoducho uťahujú jedným ťahom. V prípade pretrhnutia alebo poškodenia šnúrky, ľahko ju vymeníte za novú.

  • Rýchlošnurovanie - najmä pri mestskom type outdoorových sandálov sa potom môžete stretnúť s nazúvacím variantom, kedy je štandardné zapínanie nahradené elastickými pásikmi. Sandále si jednoducho obujete a nemusíte sa o nič ďalšie starať, avšak aj v tomto prípade môže dôjsť k rýchlemu opotrebovaniu a nutnej kúpe novej obuvi.







Hmotnosť topánok

Pre príjemnú chôdzu treba tiež dbať na nízku hmotnosť samotných topánok. Páskové sandále majú často nižšiu hmotnosť ako tie uzavreté. Aj u nich sú ale využívané špeciálne materiály, tak aby nohe čo najviac odľahčili.







Správna veľkosť

Najdôležitejšie je ale pri kúpe sandálov vybrať správnu veľkosť. Obzvlášť topánky, v ktorých chcete nachodiť niekoľko kilometrov, musia dobre sedieť na nohe. Vyberte preto starostlivo veľkosť, ku ktorej môžete pripočítať pol centimetra nadmeriek v prípade, že vám nohy po dlhšej chôdzi opúchajú.

Ak vám budú trekové sandále príliš tesné a budú tlačiť na priehlavok či prsty, nohy by sa vám pri chôdzi mohli zle prekrvovať a nepríjemné tlačenie vás určite bude na výletoch skôr obťažovať.







Sandále si zaslúžia starostlivosť

V sandáloch možno prechodíte dlhé hodiny denne, preto je na mieste sa o ne správne starať, aby vám vydržali naozaj čo najdlhšie. Pokiaľ sa rozhodnete pre sandále vyrobené zo syntetiky, nezabudnite ich pred prvou túrou naimpregnovať. Impregnáciu by ste mali pravidelne opakovať. Sandále z kože, ochráňte ich povrch zase špeciálnym voskom. Odmení sa vám za to spoločne nachodenými kilometrami v úplnom pohodlí.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore