Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Kancelárske kreslo alebo kancelárska stolička

   7min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Kancelárske kreslo alebo kancelárska stolička


Prácu posediačky pri počítači vykonáva čoraz viac ľudí a čas strávený v tejto neprirodzenej pozícii sa predlžuje. Zamestnanci v kanceláriách a aj tí, ktorí pracujú na počítačoch z domova, už väčšinou pocítili bolesti chrbta a končatín. Ak si neupravia svoje pracovisko a nezaobstarajú si vhodnú kancelársku stoličku, môžu tieto problémy prejsť až v syndróm RSI (poškodenie z trvalého namáhania).







Rozdiel medzi kancelárskym kreslom a kancelárskou stoličkou

Pri výbere sa môžete stretnúť s dvoma používanými pojmami – kancelárske kreslo a kancelárska stolička. Kreslá sú popisované ako mohutnejšie, ale v praxi tieto pojmy viac-menej znamenajú to isté , pretože nie sú presne určené typické znaky pre tieto dve kategórie. Preto sa nemusíte týmito označeniami pevne riadiť a jednoducho si vyberte taký typ kresla/stoličky, ktorý bude zodpovedať vašim požiadavkám a potrebám, nehľadiac na označenie.







Výber kancelárskej stoličky podľa doby sedenia

Občas sa používa delenie kresiel a stoličiek podľa doby, počas ktorej na nich denne sedíte. Podľa tohto je možné stoličky deliť na vhodné na krátkodobé sedenie, a na ergonomické stoličky vhodné pre celodennú prácu. Kancelárske stoličky podľa odporúčaného času sedenia rozdeľujeme do týchto skupín:


Do 4 hodín denne

Pokiaľ netrpíte zdravotnými problémami spojenými najmä s chrbtom a sedíte maximálne štyri hodiny denne, môžete zvoliť takmer akýkoľvek model (často s hojdacou mechanikou). Ak však máte problémy s chrbtom, rozhodne voľte špeciálne zdravotné alebo kancelárske stoličky so synchrónnym mechanizmom.


Približne 8 hodín denne

Pokiaľ máte sedavé zamestnanie a sedením strávite približne osem hodín denne, odporúčame voľbu kvalitnej pracovnej stoličky. Takýto model by mal disponovať aspoň základnými funkciami (nastaviteľným operadlom chrbta i bedier a nastaviteľnými podrúčkami).Vyhnite sa kreslám, ktoré vášmu chrbtu pri náklone dopredu neposkytnú žiadnu oporu.


Viac ako 8 hodín denne

Ak musíte sedieť na stoličke viac ako osem hodín denne a chcete si maximálne zachovať zdravie, odporúčame vám investovať do špičkovej ergonomickej stoličky.Nezabudnite tiež na čalúnené podrúčky, dynamický mechanizmus, ergonomickú podporu chrbtice a nastaviteľnú bedrovú opierku.







Ergonómia a pohodlie

Pokiaľ je výrobok označený ako ergonomický, výrobca tak dáva najavo, že sedenie na takej stoličke pomôže predísť zdravotným komplikáciám, ktoré sú spojené so sedavým zamestnaním . Okrem toho by mala pomáhať sedieť vzpriamene, čo okrem iného znižuje únavu chrbtových svalov, a tak zvyšuje produktivitu práce.

Pri dennom sedení najviac využijete, alebo skôr pocítite, bedrovú opierku. Tvar bedrovej opierky môže byť naznačený celkovým zakrivením operadla, alebo byť plasticky vytvarovaný napríklad penou či molitanom.






Konštrukcia stoličky

Kancelárske kreslá a stoličky sa skladajú z niekoľkých hlavných konštrukčných častí. Úplným základom je sedák, operadlo a rám s kolieskami. Nemali by chýbať ani polohovacie mechanizmy a podrúčky. Podľa konštrukcie je ďalej mnoho modelov kresiel vybavených samostatnou opierkou hlavy.Pritom obvykle platí, že čím viac častí stoličky má, tým je ergonomickejšia , pretože ju môžete nastaviť presne podľa potrieb svojho tela.







Opierka hlavy

U kancelárskych kresiel či stoličiek s nízkym operadlom, ktoré sa hodia na kratšie sedenie, opierku hlavy nenájdete. Potom záleží na konštrukcii konkrétneho kresla – niektoré majú oddelenú opierku hlavy pripevnenú k operadlu, u iných je operadlo dostatočne vysoké, aby ste si oň mohli oprieť aj hlavu. U posledného menovaného typu môže byť k stoličke dodávaný prídavný vankúšik, ktorý pri upevnení na kreslo hlavu lepšie podoprie.

Z hľadiska ergonómie je ťažké určiť, či je lepšie operadlo s prídavnou opierkou alebo vysoké operadlo. Záleží tak na vás, aký typ vám bude viac vyhovovať.






Operadlo

Operadlo pre chrbát by malo byť ergonomicky tvarované na prevenciu bolesti chrbta. Veľkým plusom je, ak má kreslo nastaviteľnú bedrovú opierku, vďaka ktorej tvar sedadla prispôsobíte zahnutiu chrbtice a vašej výške. Výška operadla musí zodpovedať výške postavy. V technických špecifikáciách mnohých modelov kresiel sa z toho dôvodu na uľahčenie výberu uvádza odporúčaná výška užívateľa.






Bedrová opierka

Bedrová opierka patrí medzi najdôležitejšie súčasti každej kancelárske stoličky, na ktoré používateľ sedí dlhšie ako štyri hodiny denne. Pokiaľ ju nemá, dochádza k neprirodzenému držaniu tela, kvôli ktorému skôr alebo neskôr dôjde k deformácii chrbtice.Vždy vyberajte modely s výškovo nastaviteľnou bedrovou opierkou, aby ste ju mohli prispôsobiť vašej výške. Niekedy je možné opierky posúvať aj dopredu a dozadu.






Podrúčky

Podrúčky by rozhodne nemali chýbať žiadnemu kvalitnému kreslu, ktoré má slúžiť pre zdravé sedenie. Pri práci na počítači výrazne znižujú namáhanie svalov paží a ramien. Podrúčky by správne mali podopierať lakte, zápästie by už podopierať nemali. Ideálne sú samozrejme také podrúčky, ktoré majú nejaké možnosti nastavenia. Nastaviť by v ideálnom prípade mala ísť aspoň ich výška, ďalej je možné niektoré podrúčky natáčať okolo zvislej osi alebo je možné posúvať ich vrchnú časť dopredu a dozadu. Ich menšou nevýhodou môže byť to, že sedák stoličky s nimi nemusí ísť zastrčiť pod stôl, čo môže pôsobiť problémy najmä v menších bytoch a kanceláriách. Tento problém však vyriešia vyklápacie podrúčky.






Sedák

Dôležitá je výška sedáka od zeme, konkrétne rozsah nastavenia jeho výšky. Najmä ľudia s vyššou postavou musia myslieť na to, aby sa dal sedák zdvihnúť do potrebnej výšky a nemuseli nohy neprirodzene krčiť, ale mohli ich mať v kolenách do pravého uhla. Pri výbere dbajte aj na rozmery sedadla - na jeho šírku a hĺbku. Nie je možné určiť, či je lepšie rozmerovo väčšie sedadlo, alebo naopak menšie, pretože to záleží najmä na vašich fyzických parametroch a z časti potom na preferenciách, čo vám viac vyhovuje.







Piest

Väčšina modelov disponuje piestom, ktorý slúži na spojenie spodnej (kríž s kolieskami) a hornej (sedák) častí kancelárskej stoličky. Vďaka piestu je možné nastaviť výšku sedadla od zeme.







Základňa / Kríž

Kríž tvorí obvykle päťramennú základňu stoličky alebo kresla. Cenovo dostupnejšie modely mávajú kríž vyrobený z plastu, drahšie potom z ocele, hliníka či chrómu. Pretože kríž nesie všetku váhu, voľte ho s ohľadom na zaťaženie stoličky. Plast vydrží najmenej a vhodný je pre nižšie váhové kategórie používateľov. Oceľ je vhodná na väčšie zaťaženie a záťažovú prevádzku.







Kolieska alebo klzáky

Existuje niekoľko typov koliesok , ktoré sa líšia podľa povrchu podlahy, na ktoré bude umiestnená. Vždy voľte správny typ, aby bol pohyb ľahký a pritom ste nepoškodili povrch, po ktorom sa pohybujete.

Ak dávate prednosť modelom bez koliesok, môžete zvoliť kancelársku alebo PC stoličku, prípadne kreslo s tzv. klzákmi. Jedná sa o gumové štuple, ktoré kreslo zaisťujú proti nežiaducemu pohybu.







Nosnosť stoličky

Nosnosť je jedným z parametrov, ktorý určuje akú záťaž má kancelárska stolička vydržať. Zvyčajne ide o rozmedzie od 70 – 180 kg. Klasickou, respektíve štandardnou nosnosťou je hranica približne 120 -130 kg.

Nezabúdajte na to, že správne zvolená nosnosť predchádza nesprávnemu sedeniu.







Materiál poťahu

Pri výbere stoličky sa zamerajte predovšetkým na materiál poťahu a vyberajte podľa účelu použitia. Na každodenné používanie sú ideálne poťahy, ktoré sú umývateľné a priedušné, medzi ktorými vyniká sieťovina a textilné čalúnenie.


  • Textil - príjemný na dotyk, dlhá výdrž

  • Sieťovina - priedušná a hlavne hygienická, čo oceníte predovšetkým v lete

  • Syntetická (eko) koža - nepraktická v letnom období, pri dlhodobom používaní sa ošúcha

  • Koža - vlastnosti ako eko koža, má dlhú životnosť, vyššia obstarávacia cena a reprezentatívny vzhľad, no náročnejšia na údržbu








Typ sedacej mechaniky

Základná mechanika - umožňuje iba nastavenie výšky sedadla. Nie je možné meniť sklon sedadla ani operadla, ktoré je so sedákom pevne spojené.

Permanentná mechanika – ide o pomerne lacné kancelárske stoličky. Zvyčajne sa dá nastaviť náklon operadla proti sedadlu. Samozrejmosťou je teda nastavenie výšky operadla a samotného sedenia.

Hojdacia mechanika – pohodlné sedenie zabezpečuje otočný mechanizmus, ktorý nastavuje silu odporu a tým zabezpečí náklon kresla a sedáku. Nechýba samozrejme ani výškové nastavenie stoličky vďaka plynovému - vzduchovému mechanizmu.

Asynchrónna mechanika – nastaviť si polohu operadla i sedadla môžete nezávisle od seba do rôznych pozícií a uhlov. Ovládanie je väčšinou formou pák prípadne koliesok. Výhodou je, že týmto typom sedenia sa dokážete vynikajúco prispôsobiť pracovnému prostrediu (pracovný stôl).

Synchrónna mechanika – komfort zabezpečuje súčasné nastavenie operadla i sedadla. Stolička sa tak pri každom pohybe prispôsobí vášmu posedu. Nechýba ani výškové nastavenie vďaka prítlaku.







Tipy pre správne sedenie

Vzhľadom na to, že nielen nesprávne kancelárske kreslo, ale aj nesprávne sedenie má pomerne často za následok nepríjemné zdravotné problémy, uvedieme si pár tipov, ako sedieť tak, aby ste sa vyhli nižšie spomínaným problémom.


Medzi problémy spájané s dlhodobým nevhodným sedením v kancelárii alebo doma pri počítači sa radí:

  • bolesti chrbta

  • bolesti krčnej chrbtice

  • bolesti hlavy

  • bolesti rúk, ramien, zápästia a lakťov

  • syndróm karpálneho tunela






Zásady správneho sedenia pri počítači

Vzpriamený posed – Nemusíte sedieť, ako keď ste opretí o stenu, ale myslite na to, aby ste sa nehrbili a nastavenie stoličky či kresla podporovalo fyziologické zakrivenie chrbtice.

  1. Nohy a ruky v pravom uhle - V kolene by ste mali zvierať uhol 90 ° a nohy by mali byť roztiahnuté zhruba na šírku panvy. Dávať si nohy cez seba nie je pri dlhšom sedení vhodné. 90° uhol zvierajte aj lakťoch. Tieto odporúčania splníte pri správnom nastavení výšky sedadla a podrúčiek.

  2. Správna výška monitora – Stred obrazovky počítača by mal byť mierne pod úrovňou vašich očí, ideálne by horná hrana monitora mala byť v úrovni oči. Takéto umiestnenie pomáha k tomu, aby ste nemuseli predkláňať alebo zakláňať hlavu – to krčná chrbtica naozaj nemá rada.

  3. Symetrický posed – V prípade monitora ďalej platí pravidlo, že by mal byť uprostred stola a hlavne priamo pred vami, aby ste sa nevytáčali v chrbtici. Pokiaľ používate viac monitorov, mal by byť pred vami ten hlavný, na ktorý sa najčastejšie pozeráte, a tie ďalšie sa snažte využívať menej.

  4. Pravidelne si postavte - Aj pri správnom posede je vhodné sa pravidelne zdvihnúť od stola a trochu sa pretiahnuť.

13.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore