Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako znížiť vlhkosť v byte

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Vlhkosť v byte - ako ju znížiť



Máte v byte vlhkosť a neviete čo s ňou? Spôsobov sa ponúka niekoľko a je iba na vás, pre ktorý sa rozhodnete. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako znížiť vlhkosť vzduchu v byte tak, aby bola docielená optimálna vlhkosť v byte.

Zásadné je ale v prvom rade odstrániť alebo zmierniť zdroj vlhkosti. Ak je pôvodcom vlhkosti zlý stavebno-technický stav domu, bude odstránenie príčiny vlhkosti zrejme vyžadovať nejaký razantnejší stavebný zásah. Ak je vysoká vzdušná vlhkosť spôsobená iba užívaním bytu, potom je nutné sa zamyslieť nad vlastnými zvyklosťami a niektoré činnosti, ako napríklad sušenie mokrej bielizne v byte, úplne eliminovať alebo zaistiť dostatočné vetranie, aby ste si vlhkosť zbytočne nedržali v byte.

V prvom rade si kúpte vlhkomer, nech máte presné údaje o vlhkosti vzduchu, pretože naopak ani príliš suchý vzduch vášmu zdraviu neprospeje.






Ako znížiť vlhkosť vzduchu v byte:

  • Intenzívne vetrajte

  • Nesušte bielizeň v byte

  • Kúpte si ventiláciu

  • Dostatočne byt vykurujte

  • Pri varení používajte digestor

  • Zaobstarajte si pohlcovač vlhkosti

  • Zaobstarajte si odvlhčovač






Dostatočne vetrajte

Najdôležitejšie je správne vetranie, ideálne prievanom, kedy sa vzduch v byte rýchlo vymení a nedôjde k ochladeniu stien. Najmä po sprchovaní je nutné vždy vlhký vzduch vetraním odstrániť.Okrem klasického vetrania oknami je možné si zaobstarať takzvané riadené vetranie, za pomoci domácej vzduchotechniky.

TIP : Zásadou je tiež používať digestor v priebehu varenia alebo už spomínané sušenie bielizne mimo bytu.






Pohlcovače vlhkosti a odvlhčovače vzduchu

Výbornou pomôckou v boji so vzdušnou vlhkosťou sú aj rôzne pohlcovače vlhkosti a odvlhčovače. Zatiaľ čo pohlcovače vlhkosti fungujú na princípe absorpcie vzdušnej vlhkosti tabletami umiestnenými v plastovej nádobe, odvlhčovače na svoju prevádzku potrebujú zapojenie do zásuvky, ale zato sú schopné znížiť vzdušnú vlhkosť v byte veľmi účinne, a niektoré navyše pracujú aj ako čistička vzduchu.

TIP : Pokiaľ vás trápi vysoká vlhkosť vzduchu, skontrolujte, či príčinou vlhkosti vzduchu nie sú vlhké konštrukcie, do ktorých sa vlhkosť dostáva buď vzlínaním, kondenzáciou alebo zatekaním. V takom prípade vykonajte meranie vlhkosti muriva.






Optimálna vlhkosť vzduchu v byte

Optimálna vlhkosť vzduchu v byte sa odporúča medzi 40 až 60 % pri teplote vzduchu od 19 °C do 24 °C. Odporúčaná vlhkosť vzduchu je rozdielna v zime a v lete. Zatiaľ čo v zimnom období je to medzi 45 až 60 %, v letnom medzi 40 až 55 %.






Čo spôsobuje vysoká vlhkosť v byte

Vysoká vlhkosť vzduchu prináša vždy problémy. Je škodlivá ako pre stavebné konštrukcie, tak aj pre zdravie človeka. Prvým jasným signálom vyššej vlhkosti v byte sú orosené okná. Rovnako ako na oknách, sa vzdušná vlhkosť zráža aj na stenách, najmä v rohoch miestností, kde už toľko neprúdi vzduch alebo medzi nábytkom a múrom. Najskôr sa objavia malé vlhké škvrnky, ktoré sa rozširujú a sú živnou pôdou pre rôzne plesne a baktérie. Neskôr môže dôjsť až k drobeniu a opadávaniu vlhkých omietok a nárastu plesní.

Plesne však neškodia len omietke, ale môžu sa ľahko preniesť aj na nábytok a oblečenie a ďalšie vybavenie bytu. Rovnako sú závažným zdravotným rizikom. Niektoré plesne sú karcinogénne a prispievajú k rozvoju alergií.

TIP : Vysoká vlhkosť vzduchu prináša zdravotné problémy v podobe dýchacích problémov, alergií, astmy. Vždy je preto potrebné v byte udržovať optimálnu hladinu vlhkosti vzduchu.




08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore