Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Sprievodca výberom vhodných topánok na snowboard

   5min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Snowboardové topánky


Základnou časťou snowboardingovej výbavy sú topánky na snowboard. Topánky by ste mali vyberať ako prvé, ešte pred snowboardovou doskou a viazaním. Správny výber topánok na snowboard patrí k najdôležitejším krokom celej snowboardingovej výbavy.Rozhodujúcimi faktormi pre správny výber snowboardovej topánky je veľkosť, celková tuhosť topánky a druh jazdy.

Pravidlom je, že snowboardová topánka musí perfektne sedieť - nesmie byť ani príliš veľká, ani príliš malá a tlačiť. Po utiahnutí musí snowboardová topánka dokonale obopnúť nohu a palec by sa mal dotýkať prednej steny - za žiadnu cenu nesmie byť v topánke ohnutý.






Veľkosť topánky

Kupujte snowboardové topánky presne na chodidlo.Pocitovo by vám padnúce topánky na snowboard mali pripadať o trochu tesnejšie než bežná obuv. Ak kúpite trochu väčšie topánky, aby netlačili, zákonite sa o pár milimetrov roztiahnu po prvých jazdách. Topánky na snowboard sa časom tvarujú podľa vašej nohy. Vnútorná papuča sa prispôsobí tvaru chodidla a jemne povolí. Ak budete mať väčšiu topánku a noha sa v nej hýbe, znamená to, že nedrží pevne členok ani pätu. V našich očiach je tá najhoršia možnosť, že päta sa bude dvíhať pri každom oblúku cez prednú hranu - kedy sa dostanete na špičky. Po pár jazdách budete mať tvrdé lýtka a pokazenú snowboardovačku. Topánka by mala príjemne obopínať celú nohu, NESMIE NIKDE TLAČIŤ a po zatiahnutí pekne zovrie pätu a uvoľní špičku chodidla.


Ako si správne odmerať nohu

  • Postavte sa chrbtom k stene, pätu prisuňte k stene a zmerajte dĺžku chodidla po najdlhší prst.

  • Rozdielnosť chodidiel - vždy si odmerajte obe chodidlá, pretože je viac než pravdepodobné, že jedno budete mať o niečo kratšie či dlhšie.

  • Číslo v centimetroch, ktoré meraním dostanete, nájdete v tabuľke veľkostí a zodpovedá jednotlivým buď v amerických (US), európskym (EU), alebo anglickým (UK) veľkostiam.

  • Rozmer zaokrúhlite s presnosťou 0.5cm (napríklad 26.3 = 26.5, 28.7 = 29 alebo 26.8 =27.0)

  • Vyberajte o niečo väčšie číslo, ako je nameraná vzdialenosť chodidla.

  • Nezabúdajte, že ak používate prevažne hrubšie ponožky 0,5-1 číslo si pokojne prirátajte.






Mondo point SNB topánok

Mondo point udáva najdlhší rozmer chodidla v milimetroch alebo centimetroch. Ide o reálnu vnútornú veľkosť (dĺžku stielky) topánky na snowboard v milimetroch.







Tvrdosť (flex) topánky

Tvrdosť topánok sa spravidla delí do troch kategórií podľa indexu tvrdosti a závisí od vášho štýlu jazdy:

  • Mäkké topánky (soft 1 -3) - dobrý výber pre začiatočníkov a rekreačných jazdcov. Podobajú sa na snehule, uťahujú sa pomocou šnúrok alebo laniek. Tieto topánky sú mäkké a sú pohodlnejšie, umožňujú väčší rozsah pohybov pri menšej rýchlosti. Vďaka vôli v členku ich používajú aj freestyle jazdci.


  • Stredne tvrdé (midstiff 4 - 7) - Ideálna a univerzálna voľba snowboardových topánok, pre začiatočníkov či stredne zdatných jazdcov. Sú pevnejšie v oblasti členka aj priehlavku, vhodné aj pri skokoch na snowboarde či jazde na náročnejších svahoch.


  • Tvrdé topánky (stiff 8 -10) - volia pokročilejší jazdci, sú podobné lyžiarskym topánkam, líšia sa skosením podrážky a náklonom komína. Sú určené sú pre razantnú a rýchlu jazdu aj mimo zjazdovky, pre závodnú jazdu v bránkach alebo pre carvingové oblúky s extrémnym náklonom. Tvrdé topánky omnoho viac spevňujú nohu, čo je bezpečnejšie no máte v nich menší cit. Je ich možné použiť len s tvrdým viazaním.







Systém uťahovania topánky

Uťahovanie topánky je veľmi dôležitý faktor. Aby topánka bola tou správnou oporou, musí dokonalo obopínať nohu, fixovať pevne pätu chodidla a nesmie nikde tlačiť, už vôbec nie na špičke.


Zásadným rozdielom medzi jednotlivými druhmi topánok je spôsob ich uťahovania.

  • Klasické šnurovanie - je najpoužívanejším systémom a nájdeme ho hlavne v mäkších topánkach a v lacnejších modeloch jednotlivých značiek. Výborné uťanovanie a rýchla výmena poškodených šnúrok. Nevýhodou je zdĺhavé zaväzovani a v prípade nižších teplôt je viazanie skrehnutými prstami nesmierne komplikované a často krát aj bolestivé.

  • Rýchloupínací systém (speed lashes)- vďaka nemu je možné topánku utiahnuť omnoho rýchlejšie a s menšou námahou.

  • Systém BOA - dosahuje najlepší výsledok uťahovania. Koliesko v topánke viazanie jednoducho utiahne navinutím oceľového lanka. Touto pokročilou technológiou rýchleho a pohodlného uťahovania však disponuje len niekoľko firiem. Drahšia upravená verzia Double Boa (dvojzónové uťahovanie) spevňuje zvlášť hornú a spodnú časť topánky. Nevýhodou tohto viazania je vyššia cena a náročnejšia oprava.


TIP : Ideálne je, keď má samostatné uťahovanie aj vnútorná papuča snowboardovej topánky.Určite sa doporučuje prekrytie šnurovania, ktoré zabraňuje vniknutiu snehu pri prešliapavaní rôznych závejov.






Podrážka

V porovnaní s lyžiarkami budete v snowboardových topánkach omnoho viac chodiť, preto venujte pozornosť aj podrážkam topánok. Tenká podrážka môže byť nepohodlná preto, že budete cítiť každý kus ľadu, na ktorý stúpite. Preto je lepšie vyberať obuv s aspoň 3 – 4 cm hrubou podrážkou.

Kvalitná spevnená absorpčná podrážka, ktorá dobre pohlcuje vibrácie, je zodpovedná za odpruženie, má vplyv na priľnavosť pri chôdzi na snehu a prispôsobenie topánky vo viazaní. Guma na podrážke musí byť stopercentne protišmyková.Vhodná na použitie mačiek na topánky.






Vnútorná topánka

Vnútorná topánka (papuča) je štandardnou súčasťou každej snowboardovej topánky, ktorá sa z nej dá vytiahnuť. Zodpovedá za pohodlie a prispôsobenie sa pre tesné obopnutie nohy. Nielen že tlmí nárazy a drží teplo, ale zásadne aj ovplyvňuje komfort pri jazde. Starostlivý výber vnútornej topánky je tak pomyselnou investíciou, ktorú ocenia vaše chodidlá, chrbát a chrbtica.

Existujú tri druhy vnútornej topánky:

  • Netvarovateľná (stock) - je ju možné menej ohýbať, na druhej strane poskytuje komplexnú podporu chodidla. Až časom sa prispôsobí vašej nohe, a nemusí tak pri prvom skúšaní byť úplne pohodlná.

  • Tvarovateľná (moldable) - pohodlná ako ponožka. Navyše izoluje prirodzené teplo vašich nôh.

  • Tepelne tvarovateľná - ideálne sa pod vplyvom tepla prispôsobí tvaru chodidla. Termovložky, ktoré vopred nahrejete zavedením sušiča alebo špeciálneho vankúšika.


Pri výbere topánok, venujte, prosím, pozornosť na elementy podporujúce členky a päty ako sú napr.: vankúšiky okolo členkov, špeciálny materiál na päte, špeciálne pásky na omotávanie členkov, a ako aj rozsiahly systém vnútorného šnurovania. Ak je vnútorná vložka vybavená amortizačným vankúšikom, priaznivo vplýva na pätu, čo prispieva k zníženiu úrovne vibrácií prenášajúcej sa na jazdca pri jazde.


Výber viazania

Keď ste si vybrali topánky, ktoré sú pohodlné a sedia vám, môžete prejsť k výberu viazania. Topánky by mali perfektne sedieť do viazania. Nemali by pretŕčať cez špičku, ale ani by nemali byť vo viazaní voľné.







Snowboardové topánky verzus lyžiarky

Každý, kto mal možnosť vyskúšať lyže a snowboard, bezpochyby potvrdí, že snowboardové topánky sú tisícnásobne pohodlnejšie. Sú mäkké, nestláčajú nohu a hlavne prsty, preto je v nich aj podstatne teplejšie. Taktiež chôdza v snowboardových topánkach nepripomína kozmonauta na mesiaci, pretože majú väčšiu „vôľu“. Môžete v nich, v podstate, chodiť takmer normálne. Ak patríte k milovníkom lyžovania, no práve odmrznuté prsty v lyžiarkach vám spôsobujú na horách problémy, mali by ste sa zamyslieť, či nevymeníte tieto dva športy.


29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore