Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere obuvi na squash

   3min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať

Obuv na squash


Správne topánky môžu mať podstatný vplyv na vaše celkové pohodlie, znižujú nebezpečenstvo zranenia a pomáhajú zlepšiť výkon.Špičkové squashové topánky tvoria kvalitné mikrovlákna a syntetické priedušné materiály pre lepšie odvetrávanie. Najnovšia technológia slúži vášmu úplnému pohodliu a ideálne absorbujú nárazy. Týmto spôsobom si môžete tento šport aj naďalej užívať, čo je tiež veľmi dôležité, aby ste spálili dostatok kalórií.







Ako sa pozná správna squashová obuv?

Hráte squash? Potom už sami iste viete, že základom pohodlnej, efektívnej a bezpečnej hry je dobre zvolená obuv. Jej výberu je preto potrebné venovať čas i starostlivosť, aby ste si vybrali presne taký model, ktorý skvele sadne vašim nohám, hmotnosti i štýlu hry. Na čo sa pri výbere sústrediť?







Podrážka squashovej topánky

Squash sa hrá na uzavretom kurte a nemali by ste naň vstúpiť s farbiacou podrážkou. Podrážka squashovej topánky musí byť svetlá, resp. nesmú zanechávať žiadne farebné šmuhy. Nefarbiaca alebo non-marking podrážka je navyše dôležitá pre lepšiu priľnavosť ku kurtu.







Delená päta-špička, alebo čo preferovať u squashovej topánky?

Squashová topánka by mala mať oddelenú pätu od špičky. Mala by "rešpektovať" tvar chodidla. Jednoliata podrážka nie je vhodná.







Výška squash topánky

Horné vedenie squashovej topánky by malo byť tesne pod členok. Nadkotníkové topánky nie sú vhodné, pretože z pravidla neumožňujú dostatočnú pohyblivosť členkového kĺbu. Výška podrážky naznačuje, či je squash topánka správne odpružená (o odpružení viac nižšie). Prílišná výška (viac ako 4cm na päte) je ale väčšinou na úkor stability.







Pevnosť v skrute

Pokiaľ si vezmete topánku do ruky, mali by ste ju byť schopní ohnúť a skrútiť, ale topánka musí klásť odpor. Príliš mäkká povedie k nebezpečenstvu zranenia a skorému opotrebovaniu, príliš tvrdá zase nebude pohodlná.







Odpruženie squashovej topánky

Rôzne značky využívajú rôzne technológie odpruženia, ktoré je v squashi veľmi dôležité, podobne ako pri behu.Odpruženie na päte je podľa môjho súdu v squashi nutnosť, odpruženie na špičke sa tiež hodí.







Odvetrávanie squashovej topánky

Pri pohybe vzniká veľké množstvo tepla, ktoré je potrebné z topánky odvádzať, inak sa chodilo prehrieva a zaparuje. Nezabudnite ale, že príliš veľké množstvo rôznych prieduchov materiál topánky obmedzuje a znižuje životnosť topánky.







Ochrana proti odreniu materiálu

Squashový pohyb je typický tým, že tzv. „ťaháme za sebou ukotvenú nohu“. Dôvodom je množstvo dlhých krokov a výpadov, počas ktorých vždy zadná noha - chodidlo zaisťuje akúsi "brzdu". Jej cieľom je zaistenie stability výpadu a možnosť pokračovať ďalej v hre. Preto majú správne squashové špeciálky na kritických miestach vystuženia. Najčastejšie je to na vnútornej strane špičky a priehlavku, ďalej na vonkajšej strane päty a pod.







Hmotnosť topánky na squash

Spravidla sa uvádza hmotnosť pri veľkosti US9. Pre squash je ideálna hmotnosť okolo 350g. Ľahšia nebude trvanlivá, ťažšie neumožní tak ladný pohyb. Ale vývoj nových materiálov tento problém relativizuje.







Vnútorná vložka - držte squashovú topánku v kondícii

Kvalitné topánky na squash potrebujú špeciálne vložky do topánok . Vložky sa prispôsobia tvaru vašej nohy, zabránia bočným pohybom chodidla, pohltia nárazy a udržujú celkovú stabilitu tela.

Väčšina vložiek do squashovej obuvi je perforovaná a dopraje vám lepšie odvetrávanie nohy. Je vhodné, aby vnútorná vložka squashovej topánky bola vyberateľná, aby ju bolo možné sušiť. Všimnite si aj kvalitu a hrúbku tejto vložky.






Squashová topánka musí dobre "sedieť"###

Obuv na squash a akékoľvek ďalšie halové športy vyberajte tak, aby pri nákupe sedela úplne presne. Po niekoľkých hrách sa totiž rozšíri v priečnej klenbe, takže akákoľvek rezerva vo veľkosti by bola na prekážku a vo výsledku by znamenala príliš voľnú obuv.

Než si topánky objednáte, mali by ste si ich vyskúšať. Skúšajte si ich večer, kedy sú nohy trochu opuchnuté, rozhodne v ponožkách, v ktorých ste zvyknutí hrať.


ZDROJ www.squash-expert.cz

29.12.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  






Návrat hore