Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme ako správne údiť

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ako správne údiť


Odborníci sa zhodujú na troch základných variantoch údenia, ktoré sa líšia teplotou a časom údenia. Čím dlhšie sa mäso údi, tým trvanlivejší charakter získava. Mäso údené krátku dobu vyžaduje vyššiu teplotu a zároveň s klesajúcim časom klesá jeho trvanlivosť. Údenie rozdeľujeme na tri základné typy. Jeden od druhého sa líši teplotou v udiarni. Všeobecná poučka znie, že čím kratšiu dobu mäso v udiarni strávi, tým vyššiu teplotu musíme zvoliť. Údenie však patrí medzi dlhšiu prípravu mäsa, preto by sme nemali nič uponáhľať . Pamätajte na to, že čím kratší čas mäso údime, tým bude menej trvanlivé.


Existujú rôzne spôsoby údenia surovín, najčastejšie teda mäsa. Podľa toho, ktorý spôsob použijete, také vlastnosti údených potravín získate. Všetko veľmi závisí na teplote dymu, ktorý sa využíva:


Údenie horúcim dymom


Údenie teplým dymom


Údenie studeným dymom






Spôsob uloženia surovín

Potraviny, ktoré budete údiť, môžete buď zavesiť na háčiky, alebo poskladať na rošt. Najlepšou alternatívou sú tie udiarne, ktoré vám poskytujú obe možnosti . Háčiky sú totiž ideálne na údenie celých kusov mäsa, slaniny, klobás a tiež celých rýb. Na roštoch sa najlepšie údia filety, zelenina, tofu a ďalšie menšie suroviny.






Údržba udiarne

Dôležitá je nielen príprava mäsa, ale aj údržba udiarne. Udiareň by sa mala čistiť po každom údení, predĺžite tak aj jej životnosť. Nemusíte používať žiadne špeciálne prípravky, vystačíte si s teplou vodou a kryštalickou sódou. Na čistenie používajte hubku, alebo jemnú handričku. Udiarne sú veľmi odolné, napriek tomu neuškodia ich skladovať pod strechou, alebo ich inak chrániť pred nepriaznivými prejavmi počasia.


Udiareň vyžaduje pravidelnú údržbu. Čo najskôr po skončení údenia treba udiareň zbaviť zaschnutej mastnoty aj pripálených kúskov. Vnútorné steny pretrite navlhčenou handričkou, rošt a háčiky na zavesenie očistite podobne ako rošt z grilu a priestor na ukladanie dreva či iného paliva.


Okrem čistoty zvýšite údržbou aj životnosť. Udiareň môžete umyť pomocou hubky alebo handričky a bežných prostriedkov. Žiadne špeciálne prostriedky nebudete potrebovať. Túto údržbu vyžadujú skôr kovové udiarne.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore