Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Pomôžeme s výberom prilby na skúter

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Prilby na skúter


V mnohých prípadoch prevláda názor, že prilba na skúter by mala byť nasadená len v prípade, že sa chystáte na frekventovanú cestu. Časť ľudí prilbu vynecháva pri jazde na skútri v meste.Pravdou je, že prilba by mala byť súčasťou každej vašej cesty skútrom. Nezáleží na tom, či sa chystáte na cestu do práce alebo na stretnutie s priateľmi.





Typy prilieb

Štandardne rozlišujeme medzi dvoma typmi prilieb, a tými sú otvorené a uzatvorené .


Otvorené prilby na skúter

Pre skúter sú všeobecne považované za najvhodnejšie . Na krátke výlety po okolí, keď motocykel dosahuje len nízku rýchlosť, sú dostačujúce. Oplatí sa vybrať model s dostatočne dlhým ochranným štítom, ktorý chráni tvár. A ak bude mať navyše tienidlo proti slnku, bude to ešte lepšie. Otvorené prilby nemajú ochranu spodnej časti tváre

Retro prilba na skúter vo vintage štýle, je známa pre svoj typický vzhľad, vyzerá ako polovica bežnej prilby. Nemá ochranu brady a často jej chýba plexisklo na ochranu očí, ktoré je potrebné nahradiť okuliarmi. Občas mávajú aspoň slnečnú clonu.


Uzatvorené prilby na skúter

Uzavreté prilby na skúter slúžia ako ochrana celej hlavy a hodí sa najmä pre silnejšie motorky.Uzavretých prilieb je viac typov. Napríklad pre motorku na motokros či pre štvorkolku sú vyrábané športové prilby, ktoré spoznáte podľa špicatej brady. Na trhu často narazíte aj na integrálne alebo výklopné helmy s pohyblivou prednou časťou.

Na čo sa pri výbere prilby zamerať?

  • veľkosť prilby

  • váha prilby

  • bezpečnostný certifikát

  • životnosť






Veľkosť prilby

Na to, aby mohla prilba správne plniť svoju funkciu, musí byť v dostatočnej a najmä správnej veľkosti. Správnou voľbou nie je veľký ale ani tesný model. Na zmeranie obvodu hlavy vám postačí obyčajný krajčírsky meter. Obvod hlavy si zmerajte približne 1 cm nad obočím, meter vedie cez čelo, spánky a tesne nad ušami až na temeno.


Obvod hlavy okolo čela (cm)

  • 52/53 – XS

  • 54/55 – S

  • 56/57 – M

  • 58/59 – L

  • 60/61 – XL

  • 62/63 – 2XL

  • 64/65 – 3XL


TIP : Ak máte veľa vlasov a budete ich chcieť skryť pod prilbu, budete samozrejme potrebovať o niečo väčšiu veľkosť.





Koľko váži prilba na skúter

###Pri výbere sa nezabudnite zamerať na hmotnosť prilby. Pokiaľ bude príliš ťažká, môže nepríjemne zaťažovať váš krk s zbytočne tým prídete o pohodlie pri svojich cestách.
###
  • Výklopné prilby bývajú najťažšie, ich hmotnosť často dosahuje 2 kg.

  • Váha integrálnych prilieb sa pohybuje okolo 1,5 kg.

  • Najbežnejšou voľbou pre skúter sú však otvorené prilby, ktoré tiež väčšinou vážia najmenej, teda zhruba do 1,5 kg.


TIP : Hmotnosť prilby ovplyvňuje aj použitý materiál.





Materiál prilby

Základným materiálom je obyčajný termoplast. K výrobe helmy dochádza zatavením dvoch častí, čo bohužiaľ nie je veľmi bezpečný variant. Vďaka nízkym výrobným nákladom sú ale pomerne lacné, a pokiaľ ich využijete naozaj len pre pomalšiu jazdu, nemusíte sa ich báť.

Drvivá väčšina prilieb na skúter je vyrobená z polykarbonátu - polyamidu. Jeho výhodou je odolnosť proti nárazu a pevnosť. Polykarbonát je pod tlakom vstrekovaný do formy, čím vzniká jednoliata škrupina, ktorá je o poznanie bezpečnejšia .Pre začiatočníka alebo príležitostného jazdca je to veľmi dobrá voľba.

Kompozitové prilby na skúter dosahujú ešte väčšiu pevnosť a určitú pružnosť. Vznikajú vrstvením rôznych materiálov, najčastejšie sa ako základ používajú uhlíkové alebo kevlarové vlákna, prípadne sklené vlákna. Výroba kompozitných prilieb je náročnejšia, čo sa odrazí aj na vyššej cene.

Karbónové prilby patria medzi špičku medzi prilbami. Predstavujú najľahší a zároveň najpevnejší materiál. Je však na zvážení, či je pre skúter vyššia investícia potrebná.




Ochranný štít

Na skútri sa používajú prevažne takzvané otvorené prilby, je potrebné si vhodným spôsobom chrániť tvár, hlavne oči a ústa. K tomu sú na prilbách montované ochranné štíty rôznych rozmerov.Ochrana až po bradu je spoľahlivejšia, niekto dáva prednosť štítku, ktorý siaha len po nos a v prípade, že sa vydá na dlhšiu jazdu alebo jede v nepriaznivom počasí, použije masku či šatku cez tvár.

TIP : U prilieb bez ochranného štítu je nutné použiť okuliare, najlepšie špeciálne motocyklistické, ktoré ochránia váš zrak.





Vnútorná výstelka a ergonómia

Vnútorná výstelka prilby musia byť mäkká a priedušná, najlepšie vyberateľná a s možnosťou vyprania alebo chemického čistenia. Prilba sa nesmie samovoľne posúvať a zhoršovať tak výhľad. K tomu slúži správne vybraná veľkosť a zapnutý zaisťovacie remienok pod bradou. Zapínanie je riešené rôznymi spôsobmi, najčastejšie pomocou rýchlosponou. Dôležitá je aj správna ventilácia, hoci u otvorených prilieb prebieha sčasti aj samovoľne.




Bezpečnostná certifikácia

Aj ľahká prilba na skúter by určite mala mať homologáciu ECE 22.05 (Economic Commission for Europe), čo znamená, že prešla bezpečnostnými testami.

Pred jazdou sa uistite, či ste si prilbu dobre zapli, aby vám pri náraze nespadla z hlavy

V zásade vydržia jeden náraz, po ktorom rýchlo strácajú ochranné vlastnosti.


TIP : V prípade, že plánujete prilbu na skúter objednávať prostredníctvom internetu, neodstraňujte nálepky, ktoré ju umožňujú vrátiť späť predajcovi, pred jej vyskúšaním.





Tipy pri skúšaní helmy :

  • Ak je helma príliš veľká, nebude držať na svojom mieste a bude sa po hlave kĺzať – v prípade dopravnej nehody môže spadnúť úplne a neochráni vás.

  • Vypchávky na lícach by mali na vaše líca priliehať pohodlne.

  • Pri skúšaní prilby by ste nemali objaviť žiadne miesta, v ktorých by prilba tlačila na hlavu a spôsobovala nepohodlie.

  • V mieste chráničov obočia by sa medzi prilbou a vašou tvárou nemali vyskytovať žiadne medzery.

  • Ak prilbu dáte z hlavy dole, nemali by na pokožke ostať žiadne otlačky, červené škvrny či miesta, v ktorých sa prilba zarezala do tváre.

  • Prilby dnes už nie sú dostupné len v jednej veľkosti – veľkosť prilby sa často udáva v rovnakých mierach ako veľkosť klobúka.

  • Dôležitá nie je len veľkosť, ale i tvar hlavy, medzi najčastejšie patria: oválny, rovný.

  • Identifikovať tvar hlavy a nájsť vhodný prilby býva najzložitejším krokom pri výbere.


Koľko stoja prilby na skúter

Cena do 2 000 Kč

Helmy na skútre sa vyznačujú nízkou cenou, preto ich do 2 000 Sk zaobstaráte naozaj veľa. Pri modeloch do 1 000 Sk však môže chýbať pár užitočných vlastností, medzi ktoré patrí napr. vyberateľné polstrovanie.

Cena od 2 000 Sk do 5 000 Sk

Modely v tejto cenovej kategórii vo väčšine prípadov potešia aj náročnejších vodičov skútrov. Pri drahších produktoch sa nachádzajú difúzory na reguláciu vzduchu či príprava pre Bluetooth. Materiálom bývajú kvalitné kompozitné zmesi a sú obľúbené pre nízku váhu.

Cena nad 5 000 Kč

Hoci sa to niekomu môže zdať ako rozmar, aj na skúter je možné zaobstarať prilby s cenou rádovo niekoľko tisíc. Kompozitný materiál je posunutý ešte o úroveň vyššie. Najčastejšie v tejto relácii figurujú značky ako Shark, Scorpion či Nolan.

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore