Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom kolobežky pre dieťa

   5min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Detské kolobežky


Kolobežky sú pre deti ideálne a na rozdiel od klasického bicykla sa na nich dieťa veľmi rýchlo naučí jazdiť, pretože sa skutočne ľahko ovládajú. Aj v prípade pádov zvyčajne nedochádza k príliš veľkým zraneniam a dieťa zvyčajne vyviazne iba so škrabancami.Podobne ako bicykle aj tento typ jazdného prostriedku navyše rozvíja motoriku, cit pre rovnováhu a zabezpečuje (v súčasnej dobe toľko potrebnú) radosť z pohybu na vzduchu.







Vhodný vek dieťaťa

Detskú kolobežku môžete svoje ratolesti zakúpiť už od 4 alebo 5 rokov. Od tohto veku až po predškolské vyberajte zásadne medzi detskými modelmi. Sú konštrukčne veľmi jednoduché a určené najmä na to, aby sa na nich dieťa naučilo jazdiť. Od cca 140 cm výšky už môžete vyberať medzi modelmi pre dospelých (samozrejme s podmienkou, že všetky parametre musia tejto výške zodpovedať).


Trojkolesové detské kolobežky

Pre najmenšie deti (už od 2 až 3 rokov) sú určené detské kolobežky s tromi kolieskami. Fungujú na rovnakom princípe ako veľmi obľúbené trojkolky. Tri kolieska výrazne zvyšujú celkovú stabilitu, vďaka čomu účinne pomáhajú predchádzať pádom. Dieťa si navyše osvojí základné schopnosti, ktoré môže neskôr využiť. Jedná sa teda o vhodný predstupeň dvojkolesových modelov či bicykla.

Zvyčajne sa jedná o veľmi ľahké modely (lacnejšie bývajú plastové, drahšie sú vyrobené z ocele), ktoré sú určené iba pre veľmi hladký a rovný terén. A hoci sa jedná skôr o hračku než jazdný prostriedok, výrazne napomáhajú rozvoju motoriky a citu pre rovnováhu.

  • fungujú na rovnakom princípe ako trojkolky

  • vysoká celková stabilita

  • určené pre hladký a rovný terén

  • určené pre menšie deti

  • napomáhajú rozvoju motoriky

  • veľmi ľahké modely



Detské mestské kolobežky

Primárne určené pre jazdu na rovnom, hladkom a spevnenom povrchu. Deti s nimi môžu vyraziť na vychádzku po bezpečných asfaltových cestách, v okolí domu, prípadne po rovnom chodníku.Často sa jedná o skladacie modely, ktoré je možné ľahko zložiť, a tým výrazne zmenšiť ich veľkosť (čo sa hodí najmä pri vstupe do MHD, nákupných centier a pod.). Mávajú veľmi ľahkú jednoduchú konštrukciu, typická sú menšie kolesá z PU gumy a úzka riadidlá, ktorá sa veľmi ľahko ovládajú, ale sú nepohodlné pri dlhšej jazde. Vybavené sú väčšinou iba zadné nášľapnou brzdou. Bývajú tiež výrazne lacnejšie ako ostatné druhy.

Úplne nevhodné sú však pre jazdu v teréne, a to aj ľahkom. V žiadnom prípade je preto neberte na spoločné výjazdy zahŕňajúce dlhšie trasy, nie sú na to stavané a deti by takáto jazda veľmi skoro unavila. Ide totiž skôr o športovú hračku než ozajstné športové vybavenie.

  • výrazne nízka hmotnosť

  • skladnosť a ľahká ovládateľnosť

  • nízka cena

  • vyžaduje iba hladký a rovný povrch

  • nevhodné pre dlhšiu jazdu

  • menej pohodlné


Detské kolobežky s nafukovacími kolesami

Detské modely s nafukovacími pneumatikami už ľahšie prekonajú aj nejakú tú drobnú nerovnosť a sú tiež pohodlnejšie, hodí sa preto aj pre dlhšie výjazdy (napr. na cyklotrasy či do parku).

  • vhodné aj pre dlhšie výjazdy

  • prekoná nízke prekážky

  • sú pohodlnejšie

  • univerzálnosť použitia

  • vyššia cena a vyššia hmotnosť

  • menej skladné


Snežné kolobežky

Modely, ktoré sú krížencom bežné kolobežky a snowboardu, sú novinkou posledných rokov. Namiesto kolies disponujú veľmi krátkymi zahnutými lyžami, zvyčajne z odolného plastu. Sú ľahko ovládateľné a často je možno tiež zložiť. Odporúčajú sa od 5 rokov.

  • sú krížencom bežnej kolobežky a snowboardu

  • namiesto kolies disponujú krátkymi zahnutúmi lyžami

  • ľahká ovládateľnosť

  • odporúčaný vek od 5 rokov







Veľkosť a hmotnosť

Čo sa týka veľkosti, neodporúčame kupovať väčší model s tým, že do neho dieťa jednoducho dorastie, a vďaka tomu mu vydrží dlhšie. Väčšia totiž zvyčajne znamená tiež ťažšie a robustnejšie, kvôli čomu je taký jazdný prostriedok podstatne horšie ovládateľný.

Hmotnosť sa zvyčajne pohybuje okolo 7 kg, ak je však príliš vysoká, dieťaťu (ale aj dospelému) sa v prípade potreby stroj ťažko dvíha či prenáša. To ho môže od pôžitku z jazdy veľmi ľahko odradiť.






Dĺžka

Na dĺžke a rázvore kolies (vzdialenosťou medzi osou predného a zadného kolesa) priamo závisí, do akej miery bude daný model obratný, teda ako ľahko sa s ním bude zatáčať. Dôležité je nezabudnúť na to, že čím dlhšie bude, tým horšie sa s ňou bude manipulovať a tým horšie ho tiež uskladníte.






Stúpadlo

Dĺžka stúpadla (platformy) je optimálne 35 cm. Vždy ale voľte takú dĺžku, aby stúpadlo poskytovalo dostatočný priestor pre jednu nohu a zároveň bolo možné na ňom nohy pohodlne striedať.

Dbajte tiež na správnu šírku stúpadla, ktorá by rozhodne nemala byť moc veľká, pretože by tak okraje stúpadlá bránili v odrážaní. Šírku preto voľte vždy o niečo málo väčšiu, než je topánka vášho dieťaťa.

Vzdialenosť stúpadla od zeme je veľmi dôležitá, pretože zásadne ovplyvňuje komfort pri jazde a to, či bude jazda namáhavá, alebo nie. Ak zvolíte totiž vysoko posadené stúpadlo, dieťa pri odraze bude musieť urobiť podrep, kvôli čomu ho začnú tiež skôr bolieť nohy (a navyše si tiež zbytočne namáha kolená). Príliš nízka nášľapná výška však zasa znemožňuje prechod cez prekážky na ceste (nízke obrubníky, kamene, polená pod.), Pretože sa o ne jednoducho zasekne. Odporúčame preto voliť zlatú strednú cestu a vyberať modely s nášľapnou výškou okolo 6 cm až 7 cm.

Povrch stúpadla by mal byť navyše vždy vybavený protišmykovými prvkami, ktoré zabránia tomu, aby sa podrážka topánky nešmýkala ani v daždi.






Veľkosť kolies

Priemer kolies (ktorý sa udáva v palcoch) by sa u týchto modelov mal pohybovať maximálne do 20 „(približne 50 cm), zaručíte tak lepšiu ovládateľnosť.






Výška riadidiel

Keďže je investícia do približovadla s nafukovacími pneumatikami vyššou, vždy voľte model opatrený výškovo nastaviteľnými riadidlami (najlepšie s ergonomickými držadlami s rozšírenými koncami). Vďaka tomu sa budú dieťaťu pohodlne držať, a zároveň mu ešte pár rokov vydrží.

Výška riadidiel sa nastavuje spravidla pomocou predstavca (rúrkovité časti, v ktorej sú riadidlá uchytené). Pri každom predstavci je vyznačená maximálna hranica vysunutie. Ak by nestačila, je možné vymeniť predstavec za iný, prípadne do neho vložiť vyššiu kompatibilné riadidlá.

Riadidlá by mala byť nastavené optimálne v úrovni bedier dieťaťa. Ak by boli príliš nízko, muselo by sa dieťa hrbiť, príliš vysoko posadené riadidlá zas znemožňujú pohodlné ovládanie.






Brzdy

Vždy dbajte tiež na kvalitné brzdy. Zvyčajne sa používajú čeľusťové brzdy, ktoré sú účinnejšie ako iné typy. Brzdové páčky by mali byť vždy v dobrom dosahu detských rúk, aby ich mohlo pohodlne stlačiť aj svojimi kratšími detskými prstíky.






Kvalita prevedenia

Pri výbere sa oplatí myslieť aj na kvalitu použitých materiálov a celkového spracovania. Skontrolujte, či nikde nevyčnievajú skrutky (vrátane tých, ktoré sú vybavené plastovou krytkou). V ideálnom prípade voľte skrutky priamo zapustené do konštrukcie.

Nemenej dôležité sú tiež kvalitné ložiská, tie totiž určujú, s akou ľahkosťou sa na približovadlo pôjde. S kvalitou ložísk však rastie aj cena samotnej kolobežky. V tomto prípade sa vám však investícia oplatí, pretože sa dieťa pri jazde toľko nenadriete, a tým pádom ho bude viac baviť.






Bezpečnosť

Každý model musí spĺňať príslušnú normu (konkrétne STN EN 14619). Dbajte tiež o to, aby na konštrukcii nechýbalo dostatočné množstvo bezpečnostných reflexných prvkov.

Samozrejmosťou sú tiež dôležité doplnky, medzi ktoré patria: cyklistická prilba, chrániče lakťov a kolien, prípadne zvonček a predné aj zadné svetlo.






Tipy pre rodičov

  1. Ak sa s kolobežkou vaše dieťa ešte len učí, ukážte mu, ako správne striedať odrazové nohy. To je veľmi dôležité, pretože pri pravidelnom striedaní nedochádza k deformácii tela vplyvom preťažovania iba jednej strany tela. Navyše tak deti lepšie rozvinú motoriku.

  2. Veľmi vhodné je svoje ratolesti tiež ukázať, že zákruty je potreba zdolávať väčšími oblúkmi, pretože zatočením do ostrého uhla, môžu rýchlo stratiť stabilitu, čo by mohlo ľahko končiť pádom.

30.12.2022, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  






Návrat hore